Resepi Udang Goreng bersama Daun Kari

Udang Goreng bersama Daun Kari
recipe-cook-time
6 orang
Play Video Tonton Video Memasak
Description
Keterangan Resipi

Resepi Udang Goreng bersama Daun Kari ialah hidangan udang yang digoreng dalam campuran Tepung Berperisa Asli SERI-AJI® bersama daun kari sehingga keemasan.

Ingredients
Bahan-bahan
500 g Udang, saiz sederhana
12 helai Daun kari, dihiris
1 biji Telur, dipukul rata
100 g Kelapa yang diparut segar
3 sudu besar Susu UHT
1 sudu kecil Jus limau nipis/lemon
90 g Tepung Berperisa Asli SERI-AJI®
300 g Minyak untuk goreng
Method
Cara Menyediakan
  1. Buangkan kulit udang dan tinggalkan bahagian ekornya.
  2. Sangai kelapa parut dengan api kecil sehingga kering.
  3. Campurkan susu, telur, jus limau nipis dan Tepung Berperisa Asli SERI-AJI® di dalam mangkuk.
  4. Masukkan kelapa dan daun kari yang telah dihiris. Gaul rata.
  5. Celupkan udang ke dalam campuran dan goreng dalam minyak masak dengan api sederhana sehingga garing.
  6. Serap lebihan minyak dengan tuala dapur dan hidangkan.
Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
Seri-Aji® Seasoned Flour (Original) Recipes
Seri-Aji® Seasoned Flour (Original) Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg