Resepi Udang Goreng bersama Daun Kari
6 orang
Tonton Video Memasak
Keterangan Resipi
Resepi Udang Goreng bersama Daun Kari ialah hidangan udang yang digoreng dalam campuran Tepung Berperisa Asli SERI-AJI® bersama daun kari sehingga keemasan.
Bahan-bahan
500 g | Udang, saiz sederhana |
12 helai | Daun kari, dihiris |
1 biji | Telur, dipukul rata |
100 g | Kelapa yang diparut segar |
3 sudu besar | Susu UHT |
1 sudu kecil | Jus limau nipis/lemon |
90 g | Tepung Berperisa Asli SERI-AJI® |
300 g | Minyak untuk goreng |
Cara Menyediakan
- Buangkan kulit udang dan tinggalkan bahagian ekornya.
- Sangai kelapa parut dengan api kecil sehingga kering.
- Campurkan susu, telur, jus limau nipis dan Tepung Berperisa Asli SERI-AJI® di dalam mangkuk.
- Masukkan kelapa dan daun kari yang telah dihiris. Gaul rata.
- Celupkan udang ke dalam campuran dan goreng dalam minyak masak dengan api sederhana sehingga garing.
- Serap lebihan minyak dengan tuala dapur dan hidangkan.
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
Seri-Aji® Seasoned Flour (Original) Recipes