Resepi Kuah Kacang Ayam

Kuah Kacang Ayam
recipe-cook-time
6 orang
Description
Keterangan Resipi

Resepi Kuah Kacang Ayam yang enak menggunakan cara yang mudah ini. Kuah Kacang Ayam biasanya dihidangkan bersama sate.

Ingredients
Bahan-bahan
150 g Kacang tanah
250 ml Minyak masak
500 g Isi ayam, dipotong kecil
1 sudu besar Asam jawa, dilarutkan dengan 375 ml air
1 sudu besar Perencah Pati Ayam TUMIX®
½ sudu kecil Garam
½ sudu besar Gula
100 g Gula Melaka

Bahan-bahan A: dikisar halus

10 tangkai Cili kering, dibuang biji dan direbus
3 biji Bawang merah
3 ulas Bawang putih
½ inci Halia
½ inci Lengkuas
1 batang Serai
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak, goreng kacang tanah sehingga garing dan kisar sehingga separuh hancur. Ketepikan.
  2. Menggunakan minyak yang sama, goreng ayam sehingga separuh masak. Ketepikan.
  3. Tinggalkan lebih kurang 4 sudu besar minyak, tumiskan bahan-bahan (A) sehingga pecah minyak.
  4. Masukkan kacang tanah dan gaul sebati.
  5. Masukkan air asam jawa, ayam dan digaul rata.
  6. Perasakan dengan Perencah Pati Ayam TUMIX®, garam, gula dan gula Melaka. Biarkan ianya mereneh sehingga pecah minyak.
  7. Sedia untuk dihidang.
Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
TUMIX® Chicken Stock Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg