Anda sudah menjadi ahli?

Jadilah ahli kelab
yang menyeronokkan ini
untuk lebih banyak tip
masakan dan aktiviti PERCUMA

hubungi-kami

Kuah Kacang Ayam

Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
TUMIX® Chicken Stock
Ajinomoto Malaysia
Keterangan Resipi

Kuah Kacang Ayam

Cadangan hidangan

Cadangan Hidangan: 4 – 6 orang

Bahan-bahan
Bahan-bahan:
150 g Kacang tanah
250 ml Minyak masak
500 g Isi ayam, dipotong kecil
1 sudu besar Asam jawa, dilarutkan dengan 375 ml air
1 sudu besar Perencah Pati Ayam TUMIX®
½ sudu kecil Garam
½ sudu besar Gula
100 g Gula Melaka
Bahan-bahan A: dikisar halus
10 tangkai Cili kering, dibuang biji dan direbus
3 biji Bawang merah
3 ulas Bawang putih
½ inci Halia
½ inci Lengkuas
1 batang Serai
Cara Menyediakan
1. Panaskan minyak, goreng kacang tanah sehingga garing dan kisar sehingga separuh hancur. Ketepikan.
2. Menggunakan minyak yang sama, goreng ayam sehingga separuh masak. Ketepikan.
3. Tinggalkan lebih kurang 4 sudu besar minyak, tumiskan bahan-bahan (A) sehingga pecah minyak.
4. Masukkan kacang tanah dan gaul sebati.
5. Masukkan air asam jawa, ayam dan digaul rata.
6. Perasakan dengan Perencah Pati Ayam TUMIX®, garam, gula dan gula Melaka. Biarkan ianya mereneh sehingga pecah minyak.
7. Perasakan dengan Perencah Pati Ayam TUMIX®, garam, gula dan gula Melaka. Biarkan ianya mereneh sehingga pecah minyak.
Kembali ke Senarai Resipi
Ajinomoto Product