Nasi Ayam

Produk Yang Digunakan Untuk Resipi

To watch the cooking video, please click
6 Hidangan
Sila Buat Pilihan
Hidangan
Ayam
Nasi
Kicap
Sos cili
Sup
Bahan Iringan

2.5 liter | Air |
1 ekor | Ayam |
4 biji | Bawang merah, dikisar |
4 ulas | Bawang putih, dikisar |
1 inci | Halia, dikisar |
2 sudu besar | Sos tiram |
2 sudu besar | Kicap manis |
3 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
Secukunya | Minyak masak |

- Didihkan air, celurkan ayam ke dalam air rebusan sehingga kulit kelihatan masak. Keluarkan dari air mendidih.
- Satukan bawang merah, bawang putih, halia, sos tiram, kicap manis bersama TUMIX® Perencah Pati Ayam. Sapukan pada ayam. Perapkan selama 2 jam.
- Panaskan minyak masak dan goreng sehingga masak dengan api sederhana.

500 g | Beras |
2 sudu besar | Mentega |
5 ulas | Bawang putih, dicincang |
1 inci | Halia, dihiris |
1 batang | Kulit kayu manis |
1 kuntum | Bunga lawang |
2 biji | Buah pelaga |
2 helai | Daun pandan |
600 ml | Air rebusan ayam |
1 ½ sudu besar | TUMIX® Perencah Pati Ayam |

- Rendamkan beras selama 20 minit dan toskan selama 20 minit.
- Cairkan mentega, tumis bawang putih dan halia bersama kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga.
- Masukkan beras dan daun pandan. Kacau sebati dan masukkan ke dalam periuk nasi elektrik.
- Tuangkan air rebusan ayam dan TUMIX® Perencah Pati Ayam dan kacau sekata. Biarkan ia masak.

1 sudu besar | Minyak masak |
1 ulas | Bawang putih, dicincang |
150 ml | Air rebusan ayam |
2 sudu besar | Air rebusan ayam |
½ sudu besar | Sos tiram |

- Panaskan minyak, tumis bawang putih sehingga naik bau.
- Masukkan air rebusan ayam, kicap manis dan sos tiram. Didihkan.

7 biji | Cili merah |
3 ulas | Bawang putih |
½ inci | Halia |
150 ml | Air |
1 sudu besar | Sos cili |
1 sudu besar | Sos tomato |
1 sudu kecil | Cuka |
½ sudu kecil | Garam |
1 sudu kecil | Gula |

- Kisarkan cili merah, bawang halia dan bawang putih. Tuangkan bahan kisar kedalam periuk dan masukkan sos cili, sos tomato dan cuka. Biarkan mendidih.
- Perasakan dengan garam dan gula.

1 liter | Air rebusan ayam |
1 bunjut | Rempah sup |
2 sudu besar | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
1 tangkai | Daun sup |

- Didihkan air rebusan ayam. Masukkan bunjut rempah sup.
- Perasakan dengan TUMIX® Perencah Pati Ayam.
- Masukkan daun sup. Sedia untuk dihidang.

½ biji | Timun, dihiris |
2 biji | Tomato, dihiris |
5 helai | Daun Salad |