Anda sudah menjadi ahli?

Jadilah ahli kelab
yang menyeronokkan ini
untuk lebih banyak tip
masakan dan aktiviti PERCUMA

hubungi-kami

Nasi Ayam

Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
TUMIX® Chicken Stock
To watch the cooking video, please click
Ajinomoto Malaysia
Keterangan Resipi

Nasi Ayam

Cadangan hidangan

Cadangan hidangan: 4-6 orang

Bahan-bahan
I) Bahan-bahan: Ayam
2.5 liter Air
1 ekor Ayam
4 biji Bawang merah, dikisar
4 ulas Bawang putih, dikisar
1 inci Halia, dikisar
2 sudu besar Sos tiram
2 sudu besar Kicap manis
3 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
Secukunya Minyak masak
II) Bahan-bahan: Nasi
500 g Beras
2 sudu besar Mentega
5 ulas Bawang putih, dicincang
1 inci Halia, dihiris
1 batang Kulit kayu manis
1 kuntum Bunga lawang
2 biji Buah pelaga
2 helai Daun pandan
600 ml Air rebusan ayam
1 ½ sudu besar TUMIX® Perencah Pati Ayam
III) Bahan-bahan: Kicap
1 sudu besar Minyak masak
1 ulas Bawang putih, dicincang
150 ml Air rebusan ayam
2 sudu besar Air rebusan ayam
½ sudu besar Sos tiram
IV) Bahan-bahan: Sos cili
7 biji Cili merah
3 ulas Bawang putih
½ inci Halia
150 ml Air
1 sudu besar Sos cili
1 sudu besar Sos tomato
1 sudu kecil Cuka
½ sudu kecil Garam
1 sudu kecil Gula
V) Bahan-bahan: Sup
1 liter Air rebusan ayam
1 bunjut Rempah sup
2 sudu besar TUMIX® Perencah Pati Ayam
1 tangkai Daun sup
VI) Bahan-bahan: Bahan Iringan
½ biji Timun, dihiris
2 biji Tomato, dihiris
5 helai Daun Salad
Cara Menyediakan

I) Ayam

  1. Didihkan air, celurkan ayam ke dalam air rebusan sehingga kulit kelihatan masak. Keluarkan dari air mendidih.
  2. Satukan bawang merah, bawang putih, halia, sos tiram, kicap manis bersama TUMIX® Perencah Pati Ayam. Sapukan pada ayam. Perapkan selama 2 jam.
  3. Panaskan minyak masak dan goreng sehingga masak dengan api sederhana.

II) Nasi

  1. Rendamkan beras selama 20 minit dan toskan selama 20 minit.
  2. Cairkan mentega, tumis bawang putih dan halia bersama kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga.
  3. Masukkan beras dan daun pandan. Kacau sebati dan masukkan ke dalam periuk nasi elektrik.
  4. Tuangkan air rebusan ayam dan TUMIX® Perencah Pati Ayam dan kacau sekata. Biarkan ia masak.

III) Kicap

  1. 1. Panaskan minyak, tumis bawang putih sehingga naik bau.
  2. 2. Masukkan air rebusan ayam, kicap manis dan sos tiram. Didihkan.

IV) Sos Cili

  1. Kisarkan cili merah, bawang halia dan bawang putih. Tuangkan bahan kisar kedalam periuk dan masukkan sos cili, sos tomato dan cuka. Biarkan mendidih.
  2. Perasakan dengan garam dan gula.

V) Sup

  1. Didihkan air rebusan ayam. Masukkan bunjut rempah sup.
  2. Perasakan dengan TUMIX® Perencah Pati Ayam.
  3. Masukkan daun sup. Sedia untuk dihidang.
  4.  
Kembali ke Senarai Resipi
Ajinomoto Product