Sambal Daging Campur

Produk Yang Digunakan Untuk Resipi


Sambal Daging Campur

8-10 orang

Bahan-bahan:
Secukupnya | Air |
500 g | Daging lembu |
300 g | Paru lembu |
500 g | Limpa lembu |
2 keping | Asam keping |
1 sudu kecil | Garam |
1 cawan | Minyak masak |
1 batang | Serai, diketuk |
1 sudu besar | Asam jawa, dibancuh dengan sedikit air |
2 ½ sudu besar | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
1 sudu besar | Gula |
Bahan-bahan (A): dikisar
6 biji | Bawang merah |
5 ulas | Bawang putih |
35 tangkai | Cili kering, direbus |
1 inci | Halia |
½ inci | Lengkuas |
½ cawan | Minyak masak |

1.
Rebus daging, paru dan limpa bersama asam keping dan selama 1 ½ jam atau sehingga lembut.
2.
Hiriskan daging, paru dan limpa.
3.
Panaskan minyak masak dan goreng daging, paru dan limpa sehingga garing. Ketepikan.
4.
Dengan menggunakan minyak gorengan yang sama, tumiskan bahan kisar (A) bersama serai sehingga pecah minyak.
5.
Masukkan air asam jawa dan kacau sebati.
6.
Perasakan dengan TUMIX® Perencah Pati Ayam dan gula. Kacau sebati.
7.
Masukkan daging, paru dan limpa lembu, kacau sehingga sekata.
8.
Sedia untuk dihidangkan.
Disqus comment