Set Ayam Jerk Jamaica

Jamaican Jerk Chicken Set
Jamaican Jerk Chicken Set
Jamaican Jerk Chicken Set
1 jam 30 minit
recipe-cook-time
1 hidangan lengkap set Ayam Jerk Jamaica
Description
Keterangan Resipi

Ayam jerk Jamaica adalah hidangan masakan Jamaica yang terkenal. Rasa jus dari keempukan ayam bakar dan rasa herba yang kuat di pengakhirannya membawa pengembaraan kepada citarasa semua.

Sila Buat Pilihan
Intensiti
Method
Set Meal
  • Nasi Caribbean bersama Kacang 
    Nasi putih 60 g
  • Ayam Jerk Jamaica 
  • Sayur Goreng 
  • Sup Kaki Ayam 
  • Produk Tenusu
    100 ml Susu rendah lemak biasa
  • Buah
    4-5 kuib (65 g) Nenas

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
564.2 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
78.4 g
Fat
Fat
16.4 g
Protein
Protein
25.8 g
Method
Set Meal
  • Nasi Caribbean bersama Kacang 
    Nasi putih 80 g
  • Ayam Jerk Jamaica 
  • Sayur Goreng 
  • Sup Kaki Ayam 
  • Produk Tenusu
    100 ml Susu rendah lemak biasa
  • Buah
    4-5 kuib (65 g) Nenas

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
634.6 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
86.2 g
Fat
Fat
17.9 g
Protein
Protein
32.1 g
Method
Set Meal
  • Nasi Caribbean bersama Kacang 
    Nasi putih 120 g
  • Ayam Jerk Jamaica 
  • Sayur Goreng 
  • Sup Kaki Ayam 
  • Produk Tenusu
    100 ml Susu rendah lemak biasa
  • Buah
    4-5 kuib (65 g) Nenas

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
740.2 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
101.9 g
Fat
Fat
19.6 g
Protein
Protein
39.2 g
Nasi Caribbean bersama Kacang (untuk 6 pax)
Ingredients
Bahan-bahan
2 ½ sudu kecil Mentega tanpa garam
1 biji Bawang Holland, dihiris
10 ulas Bawang putih, cincang
2 ½ sudu kecil Serbuk jintan putih
2 ½ sudu kecil Serbuk kunyit
2 ½ sudu kecil Herba Thyme
1 cawan Beras
1¾ cawan Air
1 sudu besar TUMIX® Perencah Pati Ayam
Sedikit Garam
120 g Kacang merah, toskan
1 biji Tomato
Sedikit Daun ketumbar cincang
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan mentega dalam periuk, masukkan bawang besar, bawang putih, serbuk jintan putih, serbuk kunyit, dan herba thyme. Kacau sehingga bawang menjadi karamel dan naik bau.
  2. Masukkan beras dan kacau rata.
  3. Tuangkan air dan sesuaikan perasa dengan TUMIX® dan garam. 
  4. Biarkan nasi masak, setelah nasi masak, gemburkan nasi dengan sudip dan masukkan kacang merah dan tomato.
  5. Hiaskan dengan daun ketumbar. Sedia untuk dihidangkan.
Ayam Jerk Jamaica
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan A

70 g Isi ayam

 

Bahan B: perapan

1/2 sudu besar Gula perang
1/2 sudu kecil 5 serbuk rempah
1 sudu kecil Rempah thyme
1 sudu kecil Serbuk kayu manis
1 sudu kecil Serbuk pala
1 sudu kecil Lada cayenne
1 sudu kecil Paprika salai
1 sudu kecil Lada hitam kisar
1/2 sudu kecil AJI-NO-MOTO®
1 sudu kecil Garam, atau secukup rasa
3 ulas Bawang putih
1/2 biji Bawang besar
10 g Halia
1-2 biji Cili padi
Method
Cara Menyediakan
  1. Kisar semua bahan (B) sehingga menjadi pes yang halus.
  2. Perap ayam dengan pes sekurang-kurangnya 15-30 minit.
  3. Sapukan sedikit minyak pada pemanggang dan panggang ayam selama 15-20 minit atau sehingga masak sepenuhnya. Sedia untuk dihidangkan.
Sayur Goreng
Ingredients
Bahan-bahan
500 ml Air
30 g Lobak merah
30 g Brokoli, potong bunga
30 g Kobis bunga, potong bunga
1/2 sudu kecil Mentega tanpa garam
2 ulas Bawang putih, cincang
Sedikit Garam
1 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Berperisa
Method
Cara Menyediakan
  1.  Didihkan air dan celur sayur- sayuran sehingga empuk. Toskan dan ketepikan.

  2. Cairkan mentega di dalam kuali, tumis bawang putih dan masukan sayur-sayuran yang telah dicelur.

  3. Perasakan dengan AJI-SHIO® dan garam. Hidangkan panas.

Sup Kaki Ayam
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan A

1 batang Kulit kayu manis
1 biji Bunga lawang
2 biji Buah pelaga
2 sudu kecil Rempah sup
100 g Kaki ayam
500 ml Air
1 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Berperisa
1 sudu kecil Garam, atau secukup rasa
1 sudu kecil Gula
1 helai Daun limau purut

 

Bahan-bahan B: ditumbuk

1 batang Batang daun ketumbar
3 biji Bawang merah
3 ulas Bawang putih
1 inci Halia

 

Bahan-bahan C

2 biji Cili padi, ditumbuk (pilihan)
1 sudu kecil Jus limau nipis
Sedikit Daun ketumbar cincang
Sedikit Hirisan lobak merah
Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan bahan-bahan (A) dan (B) selama 20 minit dengan api sederhana atau sehingga kaki ayam lembut. 
  2. Masukkan cili padi, didihkan selama beberapa minit.
  3. Tutup api dan masukkan jus limau nipis, gaul sebati.
  4. Taburkan daun ketumbar dan lobak merah, sedia untuk dihidang.
Nasi Caribbean bersama Kacang (untuk 5 pax)
Ingredients
Bahan-bahan
2 ½ sudu kecil Mentega tanpa garam
1 biji Bawang Holland, dihiris
10 ulas Bawang putih, cincang
2 ½ sudu kecil Serbuk jintan putih
2 ½ sudu kecil Serbuk kunyit
2 ½ sudu kecil Herba Thyme
1 cawan Beras
1¾ cawan Air
1 sudu besar TUMIX® Perencah Pati Ayam
Sedikit Garam
120 g Kacang merah, toskan
1 biji Tomato
Sedikit Daun ketumbar cincang
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan mentega dalam periuk, masukkan bawang besar, bawang putih, serbuk jintan putih, serbuk kunyit, dan herba thyme. Kacau sehingga bawang menjadi karamel dan naik bau.
  2. Masukkan beras dan kacau rata.
  3. Tuangkan air dan sesuaikan perasa dengan TUMIX® dan garam. 
  4. Biarkan nasi masak, setelah nasi masak, gemburkan nasi dengan sudip dan masukkan kacang merah dan tomato.
  5. Hiaskan dengan daun ketumbar. Sedia untuk dihidangkan.
Ayam Jerk Jamaica
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan A

100 g Isi ayam

 

Bahan B: perapan

1/2 sudu besar Gula perang
1/2 sudu kecil 5 serbuk rempah
1 sudu kecil Rempah thyme
1 sudu kecil Serbuk kayu manis
1 sudu kecil Serbuk pala
1 sudu kecil Lada cayenne
1 sudu kecil Paprika salai
1 sudu kecil Lada hitam kisar
1/2 sudu kecil AJI-NO-MOTO®
1 sudu kecil Garam, atau secukup rasa
3 ulas Bawang putih
1/2 biji Bawang besar
10 g Halia
1-2 biji Cili padi
Method
Cara Menyediakan
  1. Kisar semua bahan (B) sehingga menjadi pes yang halus.
  2. Perap ayam dengan pes sekurang-kurangnya 15-30 minit.
  3. Sapukan sedikit minyak pada pemanggang dan panggang ayam selama 15-20 minit atau sehingga masak sepenuhnya. Sedia untuk dihidangkan.
Sayur Goreng
Ingredients
Bahan-bahan
500 ml Air
30 g Lobak merah
30 g Brokoli, potong bunga
30 g Kobis bunga, potong bunga
1/2 sudu kecil Mentega tanpa garam
2 ulas Bawang putih, cincang
Sedikit Garam
1 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Berperisa
Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan air dan celur sayur- sayuran sehingga empuk. Toskan dan ketepikan.
  2. Cairkan mentega di dalam kuali, tumis bawang putih dan masukan sayur-sayuran yang telah dicelur.
  3. Perasakan dengan AJI-SHIO® dan garam. Hidangkan panas.
Sup Kaki Ayam
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan A

1 batang Kulit kayu manis
1 biji Bunga lawang
2 biji Buah pelaga
2 sudu kecil Rempah sup
100 g Kaki ayam
400 ml Air
1 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Berperisa
1 sudu kecil Garam, atau secukup rasa
1 sudu kecil Gula
1 helai Daun limau purut

 

Bahan-bahan B: ditumbuk

1 batang Batang daun ketumbar
3 biji Bawang merah
3 ulas Bawang putih
1 inci Halia

 

Bahan-bahan C

2 biji Cili padi, ditumbuk (pilihan)
1 sudu kecil Jus limau nipis
Sedikit Daun ketumbar cincang
Sedikit Hirisan lobak merah
Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan bahan-bahan (A) dan (B) selama 20 minit dengan api sederhana atau sehingga kaki ayam lembut. 
  2. Masukkan cili padi, didihkan selama beberapa minit.
  3. Tutup api dan masukkan jus limau nipis, gaul sebati.
  4. Taburkan daun ketumbar dan lobak merah, sedia untuk dihidang.
Nasi Caribbean bersama Kacang (untuk 3 pax)
Ingredients
Bahan-bahan
2 ½ sudu kecil Mentega tanpa garam
1 biji Bawang Holland, dihiris
10 ulas Bawang putih, cincang
2 ½ sudu kecil Serbuk jintan putih
2 ½ sudu kecil Serbuk kunyit
2 ½ sudu kecil Herba Thyme
1 cawan Beras
1¾ cawan Air
1 sudu besar TUMIX® Perencah Pati Ayam
Sedikit Garam
120 g Kacang merah, toskan
1 biji Tomato
Sedikit Daun ketumbar cincang
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan mentega dalam periuk, masukkan bawang besar, bawang putih, serbuk jintan putih, serbuk kunyit, dan herba thyme. Kacau sehingga bawang menjadi karamel dan naik bau.
  2. Masukkan beras dan kacau rata.
  3. Tuangkan air dan sesuaikan perasa dengan TUMIX® dan garam. 
  4. Biarkan nasi masak, setelah nasi masak, gemburkan nasi dengan sudip dan masukkan kacang merah dan tomato.
  5. Hiaskan dengan daun ketumbar. Sedia untuk dihidangkan.
Ayam Jerk Jamaica
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan A

130 g Isi Ayam

 

Bahan B: perapan

1/2 sudu besar Gula perang
1/2 sudu kecil 5 serbuk rempah
1 sudu kecil Rempah thyme
1 sudu kecil Serbuk kayu manis
1 sudu kecil Serbuk pala
1 sudu kecil Lada cayenne
1 sudu kecil Paprika salai
1 sudu kecil Lada hitam kisar
1/2 sudu kecil AJI-NO-MOTO®
1 sudu kecil Garam, atau secukup rasa
3 ulas Bawang putih
1/2 biji Bawang besar
10 g Halia
1-2 biji Cili padi
Method
Cara Menyediakan
  1. Kisar semua bahan (B) sehingga menjadi pes yang halus.
  2. Perap ayam dengan pes sekurang-kurangnya 15-30 minit.
  3. Sapukan sedikit minyak pada pemanggang dan panggang ayam selama 15-20 minit atau sehingga masak sepenuhnya. Sedia untuk dihidangkan.
Sayur Goreng
Ingredients
Bahan-bahan
500 ml Air
30 g Lobak merah
30 g Brokoli, potong bunga
30 g Kobis bunga, potong bunga
1/2 sudu kecil Mentega tanpa garam
2 ulas Bawang putih, cincang
Sedikit Garam
1 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Berperisa
Method
Cara Menyediakan
  1.  Didihkan air dan celur sayur- sayuran sehingga empuk. Toskan dan ketepikan.

  2. Cairkan mentega di dalam kuali, tumis bawang putih dan masukan sayur-sayuran yang telah dicelur.

  3. Perasakan dengan AJI-SHIO® dan garam. Hidangkan panas.

Sup Kaki Ayam
Ingredients
Bahan-bahan

Bhan-bahan A

1 batang Kulit kayu manis
1 biji Bunga lawang
2 biji Buah pelaga
2 sudu kecil Rempah sup
100 g Kaki ayam
400 ml Air
1 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Berperisa
1 sudu kecil Garam, atau secukup rasa
1 sudu kecil Gula
1 helai Daun limau purut

 

Bahan-bahan B: ditumbuk

1 batang Batang daun ketumbar
3 biji Bawang merah
3 ulas Bawang putih
1 inci Halia

 

Bahan-bahan C

2 biji Cili padi, ditumbuk (pilihan)
1 sudu kecil Jus limau nipis
Sedikit Daun ketumbar cincang
Sedikit Hirisan lobak merah
Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan bahan-bahan (A) dan (B) selama 20 minit dengan api sederhana atau sehingga kaki ayam lembut. 
  2. Masukkan cili padi, didihkan selama beberapa minit.
  3. Tutup api dan masukkan jus limau nipis, gaul sebati.
  4. Taburkan daun ketumbar dan lobak merah, sedia untuk dihidang.
Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-NO-MOTO® Recipes
AJI-NO-MOTO® Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg