Set Ayam Percik

Resepi Ayam Percik Mudah dan Sedap
Resepi Ayam Percik Mudah dan Sedap
Resepi Ayam Percik Mudah dan Sedap
1 jam
recipe-cook-time
1 Hidangan
Description
Keterangan Resipi

Ayam Percik ialah ayam panggang atau bakar yang diperap dengan rempah ratus tempatan yang penuh perisa dan dihidangkan dengan sos berkrim. Ia adalah menu sukan yang lengkap lagi lazat bagi mereka yang menginginkan hidangan istimewa untuk mengisi semula tenaga.

Resepi Ayam Percik daripada Ajinomoto Malaysia ini disajikan dengan kuah percik yang kaya dengan rempah ratus yang menggiurkan. Rasa ayam yang lembut dan beraroma dipadankan dengan kuah percik yang berperisa dan sedikit pedas, memberikan pengalaman makan yang memuaskan.

Sila Buat Pilihan
Intensiti
Method
Set Hidangan
  • Nasi
    Nasi perang 50g
  • Ayam Percik
  • Sup Cendawan
  • Salad
  • Produk Tenusu
    1 cawan (130g) Yogurt asli
  • Buah
    1 biji (116g) Limau Mandarin

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
562 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
60.8 g
Fat
Fat
19.7 g
Protein
Protein
35.3 g
Method
Set Hidangan
  • Nasi
    Nasi perang 80g
  • Ayam Percik
  • Sup Cendawan
  • Salad
  • Produk Tenusu
    1 cawan (130g) Yogurt asli
  • Buah
    1 biji (116g) Limau Mandarin

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
673.2 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
69.2 g
Fat
Fat
23.8 g
Protein
Protein
45.5 g
Method
Set Hidangan
  • Nasi
    Nasi perang 150g
  • Ayam Percik
  • Sup Cendawan
  • Salad
  • Produk Tenusu
    1 cawan (130g) Yogurt asli
  • Buah
    1 biji (116g) Limau Mandarin

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
756.4 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
86.6 g
Fat
Fat
24.4 g
Protein
Protein
47.6 g
Ayam Percik
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan A:

100g Isi ayam, dikelar
1/4 cawan Santan
1/2 cawan Susu rendah lemak
2 sudu kecil Pes cili
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
1 sudu kecil Jus asam jawa
1/4 sudu kecil Gula
Secukup rasa Garam

Bahan-bahan B: dikisar

1 biji Bawang merah
2 inci Serai
2 ulas Bawang putih
1 cm Halia
Method
Cara Menyediakan
  1. Kacau bahan kisar, santan, susu dan pes cili di atas api sederhana.
  2. Apabila sudah mendidih, masukkan semua bahan-bahan perasa dan ayam.
  3. Biarkan sehingga ayam separuh masak.
  4. Pindahkan ayam ke atas dulang pembakar yang telah dialas dengan kertas pembakar.
  5. Tuangkan sedikit kuah di atasnya. Bakar pada suhu 190°C sehingga perang keemasan.
  6. Masak lebihan kuah hingga sedikit pekat. Tuang kuah ke atas ayam dan hidangkan.
Sup Cendawan
Ingredients
Bahan-bahan
250 ml Air
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis
1/2 sudu kecil Bawang putih kisar
2 sudu besar Lobak merah, dipotong dadu
2 biji Cendawan butang, dibelah empat
Sedikit     Hirisan bawang besar
Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan air, TUMIX®, bawang putih dan lobak merah.
  2. Apabila lobak merah empuk, masukkan cendawan. Masak 2 minit lagi.
  3. Hiaskan dengan daun bawang dan dihidang panas.
Salad
Ingredients
Bahan-bahan
30 g Daun kubis
2 tangkai / 30 g Kacang panjang
2 tangkai Daun kesum
1/2 batang Bunga kantan
1/4 sudu kecil RASA SIFU® Semua Dalam Satu Perasa
Method
Cara Menyediakan
  1. Potong halus semua sayur-sayuran.
  2. Gaul rata dengan RASA SIFU® dan dihidang.
Ayam Percik
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan A:

150g Isi ayam, dikelar
1/4 cawan Santan
1/2 cawan Susu rendah lemak
2 sudu kecil Pes cili
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
1 sudu kecil Jus asam jawa
1/4 sudu kecil Gula
Secukup rasa Garam

Bahan-bahan B: dikisar

1 biji Bawang merah
2 inci Serai
2 ulas Bawang putih
1 cm Halia
Method
Cara Menyediakan
  1. Kacau bahan kisar, santan, susu dan pes cili di atas api sederhana.
  2. Apabila sudah mendidih, masukkan semua bahan-bahan perasa dan ayam.
  3. Biarkan sehingga ayam separuh masak.
  4. Pindahkan ayam ke atas dulang pembakar yang telah dialas dengan kertas pembakar.
  5. Tuangkan sedikit kuah di atasnya. Bakar pada suhu 190°C sehingga perang keemasan.
  6. Masak lebihan kuah hingga sedikit pekat. Tuang kuah ke atas ayam dan hidangkan.
Sup Cendawan
Ingredients
Bahan-bahan
250 ml Air
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis
1/2 sudu kecil Bawang putih kisar
2 sudu besar Lobak merah, dipotong dadu
2 biji Cendawan butang, dibelah empat
Sedikit     Hirisan bawang besar
Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan air, TUMIX®, bawang putih dan lobak merah.
  2. Apabila lobak merah empuk, masukkan cendawan. Masak 2 minit lagi.
  3. Hiaskan dengan daun bawang dan dihidang panas.
Salad
Ingredients
Bahan-bahan
30 g Daun kubis
2 tangkai / 30 g Kacang panjang
2 tangkai Daun kesum
1/2 batang Bunga kantan
1/4 sudu kecil RASA SIFU® Semua Dalam Satu Perasa
Method
Cara Menyediakan
  1. Potong halus semua sayur-sayuran.
  2. Gaul rata dengan RASA SIFU® dan dihidang.
Ayam Percik
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan A:

150g Isi ayam, dikelar
1/4 cawan Santan
1/2 cawan Susu rendah lemak
2 sudu kecil Pes cili
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
1 sudu kecil Jus asam jawa
1/4 sudu kecil Gula
Secukup rasa Garam

Bahan-bahan B: dikisar

1 biji Bawang merah
2 inci Serai
2 ulas Bawang putih
1 cm Halia
Method
Cara Menyediakan
  1. Kacau bahan kisar, santan, susu dan pes cili di atas api sederhana.
  2. Apabila sudah mendidih, masukkan semua bahan-bahan perasa dan ayam.
  3. Biarkan sehingga ayam separuh masak.
  4. Pindahkan ayam ke atas dulang pembakar yang telah dialas dengan kertas pembakar.
  5. Tuangkan sedikit kuah di atasnya. Bakar pada suhu 190°C sehingga perang keemasan.
  6. Masak lebihan kuah hingga sedikit pekat. Tuang kuah ke atas ayam dan hidangkan.
Sup Cendawan
Ingredients
Bahan-bahan
250 ml Air
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis
1/2 sudu kecil Bawang putih kisar
2 sudu besar Lobak merah, dipotong dadu
2 biji Cendawan butang, dibelah empat
Sedikit     Hirisan bawang besar
Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan air, TUMIX®, bawang putih dan lobak merah.
  2. Apabila lobak merah empuk, masukkan cendawan. Masak 2 minit lagi.
  3. Hiaskan dengan daun bawang dan dihidang panas.
Salad
Ingredients
Bahan-bahan
30 g Daun kubis
2 tangkai / 30 g Kacang panjang
2 tangkai Daun kesum
1/2 batang Bunga kantan
1/4 sudu kecil RASA SIFU® Semua Dalam Satu Perasa
Method
Cara Menyediakan
  1. Potong halus semua sayur-sayuran.
  2. Gaul rata dengan RASA SIFU® dan dihidang.
Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
Rasa Sifu® Recipes
Rasa Sifu® Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes
TUMIX® Anchovy Stock Recipes
TUMIX® Anchovy Stock Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg