Set Ayam Percik





Ayam Percik ialah ayam panggang atau bakar yang diperap dengan rempah ratus tempatan yang penuh perisa dan dihidangkan dengan sos berkrim. Ia adalah menu sukan yang lengkap lagi lazat bagi mereka yang menginginkan hidangan istimewa untuk mengisi semula tenaga.
Resepi Ayam Percik daripada Ajinomoto Malaysia ini disajikan dengan kuah percik yang kaya dengan rempah ratus yang menggiurkan. Rasa ayam yang lembut dan beraroma dipadankan dengan kuah percik yang berperisa dan sedikit pedas, memberikan pengalaman makan yang memuaskan.

- Nasi
Nasi perang 50g - Ayam Percik
- Sup Cendawan
- Salad
- Produk Tenusu
1 cawan (130g) Yogurt asli - Buah
1 biji (116g) Limau Mandarin
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan





- Nasi
Nasi perang 80g - Ayam Percik
- Sup Cendawan
- Salad
- Produk Tenusu
1 cawan (130g) Yogurt asli - Buah
1 biji (116g) Limau Mandarin
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan





- Nasi
Nasi perang 150g - Ayam Percik
- Sup Cendawan
- Salad
- Produk Tenusu
1 cawan (130g) Yogurt asli - Buah
1 biji (116g) Limau Mandarin
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan





Bahan-bahan A:
100g | Isi ayam, dikelar |
1/4 cawan | Santan |
1/2 cawan | Susu rendah lemak |
2 sudu kecil | Pes cili |
1 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
1 sudu kecil | Jus asam jawa |
1/4 sudu kecil | Gula |
Secukup rasa | Garam |
Bahan-bahan B: dikisar
1 biji | Bawang merah |
2 inci | Serai |
2 ulas | Bawang putih |
1 cm | Halia |

- Kacau bahan kisar, santan, susu dan pes cili di atas api sederhana.
- Apabila sudah mendidih, masukkan semua bahan-bahan perasa dan ayam.
- Biarkan sehingga ayam separuh masak.
- Pindahkan ayam ke atas dulang pembakar yang telah dialas dengan kertas pembakar.
- Tuangkan sedikit kuah di atasnya. Bakar pada suhu 190°C sehingga perang keemasan.
- Masak lebihan kuah hingga sedikit pekat. Tuang kuah ke atas ayam dan hidangkan.

250 ml | Air |
1 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis |
1/2 sudu kecil | Bawang putih kisar |
2 sudu besar | Lobak merah, dipotong dadu |
2 biji | Cendawan butang, dibelah empat |
Sedikit | Hirisan bawang besar |

- Didihkan air, TUMIX®, bawang putih dan lobak merah.
- Apabila lobak merah empuk, masukkan cendawan. Masak 2 minit lagi.
- Hiaskan dengan daun bawang dan dihidang panas.

30 g | Daun kubis |
2 tangkai / 30 g | Kacang panjang |
2 tangkai | Daun kesum |
1/2 batang | Bunga kantan |
1/4 sudu kecil | RASA SIFU® Semua Dalam Satu Perasa |

- Potong halus semua sayur-sayuran.
- Gaul rata dengan RASA SIFU® dan dihidang.

Bahan-bahan A:
150g | Isi ayam, dikelar |
1/4 cawan | Santan |
1/2 cawan | Susu rendah lemak |
2 sudu kecil | Pes cili |
1 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
1 sudu kecil | Jus asam jawa |
1/4 sudu kecil | Gula |
Secukup rasa | Garam |
Bahan-bahan B: dikisar
1 biji | Bawang merah |
2 inci | Serai |
2 ulas | Bawang putih |
1 cm | Halia |

- Kacau bahan kisar, santan, susu dan pes cili di atas api sederhana.
- Apabila sudah mendidih, masukkan semua bahan-bahan perasa dan ayam.
- Biarkan sehingga ayam separuh masak.
- Pindahkan ayam ke atas dulang pembakar yang telah dialas dengan kertas pembakar.
- Tuangkan sedikit kuah di atasnya. Bakar pada suhu 190°C sehingga perang keemasan.
- Masak lebihan kuah hingga sedikit pekat. Tuang kuah ke atas ayam dan hidangkan.

250 ml | Air |
1 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis |
1/2 sudu kecil | Bawang putih kisar |
2 sudu besar | Lobak merah, dipotong dadu |
2 biji | Cendawan butang, dibelah empat |
Sedikit | Hirisan bawang besar |

- Didihkan air, TUMIX®, bawang putih dan lobak merah.
- Apabila lobak merah empuk, masukkan cendawan. Masak 2 minit lagi.
- Hiaskan dengan daun bawang dan dihidang panas.

30 g | Daun kubis |
2 tangkai / 30 g | Kacang panjang |
2 tangkai | Daun kesum |
1/2 batang | Bunga kantan |
1/4 sudu kecil | RASA SIFU® Semua Dalam Satu Perasa |

- Potong halus semua sayur-sayuran.
- Gaul rata dengan RASA SIFU® dan dihidang.

Bahan-bahan A:
150g | Isi ayam, dikelar |
1/4 cawan | Santan |
1/2 cawan | Susu rendah lemak |
2 sudu kecil | Pes cili |
1 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
1 sudu kecil | Jus asam jawa |
1/4 sudu kecil | Gula |
Secukup rasa | Garam |
Bahan-bahan B: dikisar
1 biji | Bawang merah |
2 inci | Serai |
2 ulas | Bawang putih |
1 cm | Halia |

- Kacau bahan kisar, santan, susu dan pes cili di atas api sederhana.
- Apabila sudah mendidih, masukkan semua bahan-bahan perasa dan ayam.
- Biarkan sehingga ayam separuh masak.
- Pindahkan ayam ke atas dulang pembakar yang telah dialas dengan kertas pembakar.
- Tuangkan sedikit kuah di atasnya. Bakar pada suhu 190°C sehingga perang keemasan.
- Masak lebihan kuah hingga sedikit pekat. Tuang kuah ke atas ayam dan hidangkan.

250 ml | Air |
1 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis |
1/2 sudu kecil | Bawang putih kisar |
2 sudu besar | Lobak merah, dipotong dadu |
2 biji | Cendawan butang, dibelah empat |
Sedikit | Hirisan bawang besar |

- Didihkan air, TUMIX®, bawang putih dan lobak merah.
- Apabila lobak merah empuk, masukkan cendawan. Masak 2 minit lagi.
- Hiaskan dengan daun bawang dan dihidang panas.

30 g | Daun kubis |
2 tangkai / 30 g | Kacang panjang |
2 tangkai | Daun kesum |
1/2 batang | Bunga kantan |
1/4 sudu kecil | RASA SIFU® Semua Dalam Satu Perasa |

- Potong halus semua sayur-sayuran.
- Gaul rata dengan RASA SIFU® dan dihidang.






