Set Ikan Dori Masak Sos Shogayaki
1 jam
1 hidangan lengkap set Syogayaki Ikan Dori
Keterangan Resipi
Shogayaki ialah hidangan Jepun yang merebus protein utama dengan campuran kicap, mirin dan halia dengan sempurna. Ia hidangan yang mudah dan lazat untuk dimasak.
Resepi ikan dori masak sos shogayaki ini adalah masakan yang memuaskan untuk hidangan cepat dan mudah. Gabungan fillet ikan dori yang lembut dan sos shogayaki yang manis menciptakan hidangan penuh rasa.
Sila Buat Pilihan
Intensiti
Rendah
Sederhana
Tinggi
Set Meal
- Nasi
Nasi putih 50 g - Ikan Dori Masak Sos Shogayaki
- Tempura Sayur-Sayuran
- Kenchinjiru (Sup Sayur-sayuran Jepun)
- Produk Tenusu
100 ml Susu rendah lemak - Buah
4-5 kuib (60 g) Tembikai kuning
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan
Calories
590.9 kcal
Carbohydrate
104.4 g
Fat
9.3 g
Protein
22.4 g
Set Meal
- Nasi
Nasi putih 70 g - Ikan Dori Masak Sos Shogayaki
- Tempura Sayur-Sayuran
- Kenchinjiru (Sup Sayur-sayuran Jepun)
- Produk Tenusu
100 ml Susu rendah lemak - Buah
4-5 kuib (60 g) Tembikai kuning
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan
Calories
657.3 kcal
Carbohydrate
111.0 g
Fat
11.2 g
Protein
28.1 g
Set Meal
- Nasi
Nasi putih 100 g - Ikan Dori Masak Sos Shogayaki
- Tempura Sayur-Sayuran
- Kenchinjiru (Sup Sayur-sayuran Jepun)
- Produk Tenusu
200 ml Susu rendah lemak - Buah
4-5 kuib (60 g) Tembikai kuning
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan
Calories
715.6 kcal
Carbohydrate
125.4 g
Fat
11.5 g
Protein
27.7 g
Ikan Dori Masak Sos Shogayaki
Bahan-bahan
70 g | Ikan dori, dipotong keping |
1 cawan | Air |
1 sudu besar | Kicap cair |
1 sudu besar | Gula |
12 g | Halia, parut |
1 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis |
Sedikit | Daun bawang, hiasan |
Cara Menyediakan
- Didihkan sedikit air, kecilkan api dan celur kepingan ikan selama 3 minit atau sehingga ikan masak dan tidak hancur, toskan. Buang air itu.
- Masukkan 1 cawan air, kicap cair, gula, halia dan TUMIX® ke dalam periuk dan didihkan.
- Setelah mendidih dan kuah mula berkurang, perlahankan api pada paling kecil dan masukan ikan, biarkan selama 5 minit.
- Taburkan daun bawang sebelum dihidang.
Tempura Sayur-Sayuran
Bahan-bahan
Bahan-bahan A: adunan tempura
1/2 cawan | Tepung gandum |
1/2 sudu besar | Tepung beras |
1/4 sudu kecil | AJI-NO-MOTO® |
1/4 sudu kecil | Garam |
90 ml | Air sejuk |
1/2 biji | Telur |
Bahan-bahan B:
20 g | Lobak merah, dipotong memanjang |
20 g | Brokoli, dipotong bunga |
20 g | Kobis bunga, dipotong bunga |
1 sudu besar | Tepung gandum |
Bahan-bahan C:
Secukupnya | Minyak masak |
Cara Menyediakan
- Untuk membuat adunan tepung tempura, campurgaulkan tepung gandum, tepung beras, AJI-NO-MOTO® dan garam.
- Campurkan air sejuk dan telur, kacau sehingga sebati.
- Satukan bancuhan tepung dan bancuhan telur, gaul sehingga separa rata.
- Satukan kesemua bahan-bahan (B) dan campurgaulkan bersama adunan tepung tempura. Pastikan kesemua sayuran disaluti bancuhan tepung.
- Panaskan minyak masak, goreng sehingga keperangan dengan api sederhana.
Kenchinjiru (Japanese Vegetables Soup)
Bahan-bahan
250 ml | Air |
1 sudu besar | TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis |
35 g | Ubi teratai, dihiris |
35 g | Seleri, dipotong dadu |
35 g | Lobak merah, dipotong dadu |
30 g | Tauhu lembut, dipotong dadu |
Sedikit | Daun bawang, hiasan |
Cara Menyediakan
- Didihkan air dan perasakan dengan TUMIX®.
- Masukkan akar teratai, saleri, lobak merah dan tauhu lembut, biarkan mendidih.
- Hias dengan daun bawang.
Ikan Dori Masak Sos Shogayaki
Bahan-bahan
100 g | Ikan dori, dipotong keping |
1 cawan | Air |
1 sudu besar | Kicap cair |
1 sudu besar | Gula |
12 g | Halia, parut |
1 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis |
Sedikit | Daun bawang, hiasan |
Cara Menyediakan
- Didihkan sedikit air, kecilkan api dan celur kepingan ikan selama 3 minit atau sehingga ikan masak dan tidak hancur, toskan. Buang air itu.
- Masukkan 1 cawan air, kicap cair, gula, halia dan TUMIX® ke dalam periuk dan didihkan.
- Setelah mendidih dan kuah mula berkurang, perlahankan api pada paling kecil dan masukan ikan, biarkan selama 5 minit.
- Taburkan daun bawang sebelum dihidang.
Tempura Sayur-Sayuran
Bahan-bahan
Bahan-bahan A: adunan tempura
1/2 cawan | Tepung gandum |
1/2 sudu besar | Tepung beras |
1/4 sudu kecil | AJI-NO-MOTO® |
1/4 sudu kecil | Garam |
90 ml | Air sejuk |
1/2 biji | Telur |
Bahan-bahan B:
20 g | Lobak merah, dipotong memanjang |
20 g | Brokoli, dipotong bunga |
20 g | Kobis bunga, dipotong bunga |
1 sudu besar | Tepung gandum |
Bahan-bahan C:
Secukupnya | Minyak masak |
Cara Menyediakan
- Untuk membuat adunan tepung tempura, campurgaulkan tepung gandum, tepung beras, AJI-NO-MOTO® dan garam.
- Campurkan air sejuk dan telur, kacau sehingga sebati.
- Satukan bancuhan tepung dan bancuhan telur, gaul sehingga separa rata.
- Satukan kesemua bahan-bahan (B) dan campurgaulkan bersama adunan tepung tempura. Pastikan kesemua sayuran disaluti bancuhan tepung.
- Panaskan minyak masak, goreng sehingga keperangan dengan api sederhana.
Kenchinjiru (Sup Sayur-sayuran Jepun)
Bahan-bahan
250 ml | Air |
1 sudu besar | TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis |
35 g | Ubi teratai, dihiris |
35 g | Seleri, dipotong dadu |
35 g | Lobak merah, dipotong dadu |
50 g | Tauhu lembut, dipotong dadu |
Sedikit | Daun bawang, hiasan |
Cara Menyediakan
- Didihkan air dan perasakan dengan TUMIX®.
- Masukkan akar teratai, saleri, lobak merah dan tauhu lembut, biarkan mendidih.
- Hias dengan daun bawang.
Ikan Dori Masak Sos Shogayaki
Bahan-bahan
130 g | Ikan dori, dipotong keping |
1 cawan | Air |
1 sudu besar | Kicap cair |
1 sudu besar | Gula |
12 g | Halia, parut |
1 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis |
Sedikit | Daun bawang, hiasan |
Cara Menyediakan
- Didihkan sedikit air, kecilkan api dan celur kepingan ikan selama 3 minit atau sehingga ikan masak dan tidak hancur, toskan. Buang air itu.
- Masukkan 1 cawan air, kicap cair, gula, halia dan TUMIX® ke dalam periuk dan didihkan.
- Setelah mendidih dan kuah mula berkurang, perlahankan api pada paling kecil dan masukan ikan, biarkan selama 5 minit.
- Taburkan daun bawang sebelum dihidang.
Tempura Sayur-Sayuran
Bahan-bahan
Bahan-bahan A: adunan tempura
1/2 cawan | Tepung gandum |
1/2 sudu besar | Tepung beras |
1/4 sudu kecil | AJI-NO-MOTO® |
1/4 sudu kecil | Garam |
90 ml | Air sejuk |
1/2 biji | Telur |
Bahan-bahan B:
20 g | Lobak merah, dipotong memanjang |
20 g | Brokoli, dipotong bunga |
20 g | Kobis bunga, dipotong bunga |
1 sudu besar | Tepung gandum |
Bahan-bahan C:
Secukupnya | Minyak masak |
Cara Menyediakan
- Untuk membuat adunan tepung tempura, campurgaulkan tepung gandum, tepung beras, AJI-NO-MOTO® dan garam.
- Campurkan air sejuk dan telur, kacau sehingga sebati.
- Satukan bancuhan tepung dan bancuhan telur, gaul sehingga separa rata.
- Satukan kesemua bahan-bahan (B) dan campurgaulkan bersama adunan tepung tempura. Pastikan kesemua sayuran disaluti bancuhan tepung.
- Panaskan minyak masak, goreng sehingga keperangan dengan api sederhana.
Kenchinjiru (Sup Sayur-sayuran Jepun)
Bahan-bahan
250 ml | Air |
1 sudu besar | TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis |
35 g | Ubi teratai, dihiris |
35 g | Seleri, dipotong dadu |
35 g | Lobak merah, dipotong dadu |
50 g | Tauhu lembut, dipotong dadu |
Sedikit | Daun bawang, hiasan |
Cara Menyediakan
- Didihkan air dan perasakan dengan TUMIX®.
- Masukkan akar teratai, saleri, lobak merah dan tauhu lembut, biarkan mendidih.
- Hias dengan daun bawang.
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-NO-MOTO® Recipes
TUMIX® Anchovy Stock Recipes