Set Ikan Dori Masak Sos Shogayaki

Resepi Ikan Dori Masak Sos Shogayaki
Resepi Ikan Dori Masak Sos Shogayaki
Resepi Ikan Dori Masak Sos Shogayaki
1 jam
recipe-cook-time
1 hidangan lengkap set Syogayaki Ikan Dori
Description
Keterangan Resipi

Shogayaki ialah hidangan Jepun yang merebus protein utama dengan campuran kicap, mirin dan halia dengan sempurna. Ia hidangan yang mudah dan lazat untuk dimasak.

Resepi ikan dori masak sos shogayaki ini adalah masakan yang memuaskan untuk hidangan cepat dan mudah. Gabungan fillet ikan dori yang lembut dan sos shogayaki yang manis menciptakan hidangan penuh rasa.

Sila Buat Pilihan
Intensiti
Method
Set Meal
  • Nasi
    Nasi putih 50 g
  • Ikan Dori Masak Sos Shogayaki 
  • Tempura Sayur-Sayuran 
  • Kenchinjiru (Sup Sayur-sayuran Jepun) 
  • Produk Tenusu
    100 ml Susu rendah lemak
  • Buah
    4-5 kuib (60 g) Tembikai kuning

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
590.9 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
104.4 g
Fat
Fat
9.3 g
Protein
Protein
22.4 g
Method
Set Meal
  • Nasi
    Nasi putih 70 g
  • Ikan Dori Masak Sos Shogayaki 
  • Tempura Sayur-Sayuran 
  • Kenchinjiru (Sup Sayur-sayuran Jepun) 
  • Produk Tenusu
    100 ml Susu rendah lemak
  • Buah
    4-5 kuib (60 g) Tembikai kuning

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
657.3 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
111.0 g
Fat
Fat
11.2 g
Protein
Protein
28.1 g
Method
Set Meal
  • Nasi
    Nasi putih 100 g
  • Ikan Dori Masak Sos Shogayaki 
  • Tempura Sayur-Sayuran 
  • Kenchinjiru (Sup Sayur-sayuran Jepun) 
  • Produk Tenusu
    200 ml Susu rendah lemak
  • Buah
    4-5 kuib (60 g) Tembikai kuning

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
715.6 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
125.4 g
Fat
Fat
11.5 g
Protein
Protein
27.7 g
Ikan Dori Masak Sos Shogayaki
Ingredients
Bahan-bahan
70 g Ikan dori, dipotong keping
1 cawan Air
1 sudu besar Kicap cair
1 sudu besar Gula
12 g Halia, parut
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis
Sedikit Daun bawang, hiasan
Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan sedikit air, kecilkan api dan celur kepingan ikan selama 3 minit atau sehingga ikan masak dan tidak hancur, toskan. Buang air itu.
  2. Masukkan 1 cawan air, kicap cair, gula, halia dan TUMIX® ke dalam periuk dan didihkan.
  3. Setelah mendidih dan kuah mula berkurang, perlahankan api pada paling kecil dan masukan ikan, biarkan selama 5 minit.
  4. Taburkan daun bawang sebelum dihidang.
Tempura Sayur-Sayuran
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan A: adunan tempura

1/2 cawan Tepung gandum
1/2 sudu besar Tepung beras
1/4 sudu kecil AJI-NO-MOTO®
1/4 sudu kecil Garam
90 ml Air sejuk
1/2 biji Telur

 

Bahan-bahan B:

20 g Lobak merah, dipotong memanjang
20 g Brokoli, dipotong bunga
20 g Kobis bunga, dipotong bunga
1 sudu besar Tepung gandum

 

Bahan-bahan C:

Secukupnya Minyak masak
Method
Cara Menyediakan
  1. Untuk membuat adunan tepung tempura, campurgaulkan tepung gandum, tepung beras, AJI-NO-MOTO® dan garam.
  2. Campurkan air sejuk dan telur, kacau sehingga sebati.
  3. Satukan bancuhan tepung dan bancuhan telur, gaul sehingga separa rata.
  4. Satukan kesemua bahan-bahan (B) dan campurgaulkan bersama adunan tepung tempura. Pastikan kesemua sayuran disaluti bancuhan tepung.
  5. Panaskan minyak masak, goreng sehingga keperangan dengan api sederhana.
Kenchinjiru (Japanese Vegetables Soup)
Ingredients
Bahan-bahan
250 ml Air
1 sudu besar TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis
35 g Ubi teratai, dihiris
35 g Seleri, dipotong dadu
35 g Lobak merah, dipotong dadu
30 g Tauhu lembut, dipotong dadu
Sedikit Daun bawang, hiasan
Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan air dan perasakan dengan TUMIX®.
  2. Masukkan akar teratai, saleri, lobak merah dan tauhu lembut, biarkan mendidih.
  3. Hias dengan daun bawang. 
Ikan Dori Masak Sos Shogayaki
Ingredients
Bahan-bahan
100 g Ikan dori, dipotong keping
1 cawan Air
1 sudu besar Kicap cair
1 sudu besar Gula
12 g Halia, parut
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis
Sedikit Daun bawang, hiasan
Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan sedikit air, kecilkan api dan celur kepingan ikan selama 3 minit atau sehingga ikan masak dan tidak hancur, toskan. Buang air itu.
  2. Masukkan 1 cawan air, kicap cair, gula, halia dan TUMIX® ke dalam periuk dan didihkan.
  3. Setelah mendidih dan kuah mula berkurang, perlahankan api pada paling kecil dan masukan ikan, biarkan selama 5 minit.
  4. Taburkan daun bawang sebelum dihidang.
Tempura Sayur-Sayuran
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan A: adunan tempura

1/2 cawan Tepung gandum
1/2 sudu besar Tepung beras
1/4 sudu kecil AJI-NO-MOTO®
1/4 sudu kecil Garam
90 ml Air sejuk
1/2 biji Telur

 

Bahan-bahan B:

20 g Lobak merah, dipotong memanjang
20 g Brokoli, dipotong bunga
20 g Kobis bunga, dipotong bunga
1 sudu besar Tepung gandum

 

Bahan-bahan C:

Secukupnya Minyak masak
Method
Cara Menyediakan
  1. Untuk membuat adunan tepung tempura, campurgaulkan tepung gandum, tepung beras, AJI-NO-MOTO® dan garam.
  2. Campurkan air sejuk dan telur, kacau sehingga sebati.
  3. Satukan bancuhan tepung dan bancuhan telur, gaul sehingga separa rata.
  4. Satukan kesemua bahan-bahan (B) dan campurgaulkan bersama adunan tepung tempura. Pastikan kesemua sayuran disaluti bancuhan tepung.
  5. Panaskan minyak masak, goreng sehingga keperangan dengan api sederhana.
Kenchinjiru (Sup Sayur-sayuran Jepun)
Ingredients
Bahan-bahan
250 ml Air
1 sudu besar TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis
35 g Ubi teratai, dihiris
35 g Seleri, dipotong dadu
35 g Lobak merah, dipotong dadu
50 g Tauhu lembut, dipotong dadu
Sedikit Daun bawang, hiasan
Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan air dan perasakan dengan TUMIX®.
  2. Masukkan akar teratai, saleri, lobak merah dan tauhu lembut, biarkan mendidih.
  3. Hias dengan daun bawang. 
Ikan Dori Masak Sos Shogayaki
Ingredients
Bahan-bahan
130 g Ikan dori, dipotong keping
1 cawan Air
1 sudu besar Kicap cair
1 sudu besar Gula
12 g Halia, parut
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis
Sedikit Daun bawang, hiasan
Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan sedikit air, kecilkan api dan celur kepingan ikan selama 3 minit atau sehingga ikan masak dan tidak hancur, toskan. Buang air itu.
  2. Masukkan 1 cawan air, kicap cair, gula, halia dan TUMIX® ke dalam periuk dan didihkan.
  3. Setelah mendidih dan kuah mula berkurang, perlahankan api pada paling kecil dan masukan ikan, biarkan selama 5 minit.
  4. Taburkan daun bawang sebelum dihidang.
Tempura Sayur-Sayuran
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan A: adunan tempura

1/2 cawan Tepung gandum
1/2 sudu besar Tepung beras
1/4 sudu kecil AJI-NO-MOTO®
1/4 sudu kecil Garam
90 ml Air sejuk
1/2 biji Telur

 

Bahan-bahan B:

20 g Lobak merah, dipotong memanjang
20 g Brokoli, dipotong bunga
20 g Kobis bunga, dipotong bunga
1 sudu besar Tepung gandum

 

Bahan-bahan C:

Secukupnya Minyak masak
Method
Cara Menyediakan
  1. Untuk membuat adunan tepung tempura, campurgaulkan tepung gandum, tepung beras, AJI-NO-MOTO® dan garam.
  2. Campurkan air sejuk dan telur, kacau sehingga sebati.
  3. Satukan bancuhan tepung dan bancuhan telur, gaul sehingga separa rata.
  4. Satukan kesemua bahan-bahan (B) dan campurgaulkan bersama adunan tepung tempura. Pastikan kesemua sayuran disaluti bancuhan tepung.
  5. Panaskan minyak masak, goreng sehingga keperangan dengan api sederhana.
Kenchinjiru (Sup Sayur-sayuran Jepun)
Ingredients
Bahan-bahan
250 ml Air
1 sudu besar TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis
35 g Ubi teratai, dihiris
35 g Seleri, dipotong dadu
35 g Lobak merah, dipotong dadu
50 g Tauhu lembut, dipotong dadu
Sedikit Daun bawang, hiasan
Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan air dan perasakan dengan TUMIX®.
  2. Masukkan akar teratai, saleri, lobak merah dan tauhu lembut, biarkan mendidih.
  3. Hias dengan daun bawang. 
Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-NO-MOTO® Recipes
AJI-NO-MOTO® Recipes
TUMIX® Anchovy Stock Recipes
TUMIX® Anchovy Stock Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg