Set Kambing Masala

Resepi Kambing Masala Mudah dan Sedap
Resepi Kambing Masala Mudah dan Sedap
Resepi Kambing Masala Mudah dan Sedap
1 jam 30 minit
recipe-cook-time
1 hidangan lengkap set Kambing Masala
Description
Keterangan Resipi

Terkenal dengan rasa dan baunya yang tersendiri, kambing masala hidangan daging tradisional di India. Hidangan ini adalah satu kejayaan yang nyata kerana penyediaan yang mudah dan menggunakan bahan perasa yang biasa.

Resepi Kambing Masala ini hidangan yang serbaguna dan memuaskan yang sempurna untuk makan malam yang mengenyangkan.Ia bukan sahaja padat dengan rasa yang lazat tetapi juga hidangan lengkap dan seimbang untuk individu yang aktif.

Sila Buat Pilihan
Intensiti
Method
Set Meal
  • Nasi
    Nasi putih 120 g
  • Kambing Masala
  • Kacang Panjang Goreng
  • Sup Bunga Kubis
  • Produk Tenusu
    100 ml Susu rendah lemak biasa
  • Buah
    4-5 kuib (100 g) Tembikai

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
536.0 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
86.3 g
Fat
Fat
11.2 g
Protein
Protein
22.6 g
Method
Set Meal
  • Nasi
    Nasi putih 120 g
  • Kambing Masala
  • Kacang Panjang Goreng
  • Sup Bunga Kubis
  • Produk Tenusu
    100 ml Susu rendah lemak biasa
  • Buah
    4-5 kuib (100 g) Tembikai

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
602.1 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
92.3 g
Fat
Fat
12.9 g
Protein
Protein
29.1 g
Method
Set Meal
  • Nasi
    Nasi putih 120 g
  • Kambing Masala
  • Kacang Panjang Goreng
  • Sup Bunga Kubis
  • Produk Tenusu
    100 ml Susu rendah lemak biasa
  • Buah
    4-5 kuib (100 g) Tembikai

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
722.3 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
103.1 g
Fat
Fat
17.2 g
Protein
Protein
38.8 g
Kambing Masala
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan A

1 sudu kecil Minyak masak
80 g Daging kambing
1 cawan Air
1/3 sudu besar Tomato puri
1 ½ sudu besar Yogurt
1/2 sudu kecil AJI-NO-MOTO®
1 sudu kecil Garam
Sedikit Hirisan lobak merah
Sedikit Daun ketumbar

 

Bahan-bahan B: rempah ratus

1 batang Kulit kayu manis
1 biji Buah pelaga
1 biji Cengkih
1 helai Daun salam kering
3 biji Lada hitam

 

Bahan-bahan C: dikisar halus

1/2 biji Bawang kuning
2 ulas Bawang putih
5 g Halia
1/2 sudu besar Garam masala
1/3 sudu besar Serbuk cili
1/2 sudu kecil Serbuk kunyit
Sedikit Air
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak masak, tumis bahan- bahan (B) sehingga wangi.
  2. Masukkan bahan-bahan kisar (C), kacau rata.
  3. Masukkan daging kambing, air dan tomato puri, gaul rata. Renehkan sebentar.
  4. Masukkan yogurt dan perasakan dengan AJI-NO-MOTO® dan garam.
  5. Renehkan selama 1 jam atau sehingga daging kambing lembut. Tambah air jika perlu.
  6. Hiaskan dengan hirisan nipis lobak merah dan daun ketumbar.
Kacang Panjang Goreng
Ingredients
Bahan-bahan
1 sudu kecil Minyak masak
1 sudu kecil Pes bawang merah
1 sudu kecil Pes bawang putih
1 sudu kecil Pes cili
40 g Kacang panjang, dipotong 2 cm
20 g Hirisan lobak merah
3/4 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
Sedikit Hirisan cili merah
Sedikit Hirisan daun bawang
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak, tumis pes bawang merah, bawang putih dan pes cili sehingga naik bau.
  2. Masukkan kacang panjang dan lobak merah, kacau rata.
  3. Masukkan TUMIX® dan sedikit air jika perlu. Gaul rata.
  4. Hiaskan dengan cili merah dan daun bawang.
Sup Bunga Kubis
Ingredients
Bahan-bahan
250 ml Air
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
60 g Kobis bunga
20 g Batang saderi, dihiris
1/2 sudu kecil Minyak zaitun
Sedikit Hirisan lobak merah
Sedikit Daun bawang
Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan semua bahan kecuali minyak zaitun, lobak dan daun bawang.
  2. Tuangkan ke dalam mangkuk, hias dengan hirisan lobak merah dan daun bawang.
  3. Taburkan minyak zaitun, sedia untuk dihidangkan.
Kambing Masala
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan A

1 sudu kecil Minyak masak
80 g Daging kambing
1 cawan Air
1/3 sudu besar Tomato puri
1 ½ sudu besar Yogurt
1/2 sudu kecil AJI-NO-MOTO®
1 sudu kecil Garam
Sedikit Hirisan lobak merah
Sedikit Daun ketumbar

 

Bahan-bahan B: rempah ratus

1 batang Kulit kayu manis
1 biji Buah pelaga
1 biji Cengkih
1 helai Daun salam kering
3 biji Lada hitam

 

Bahan-bahan C: dikisar halus

1/2 biji Bawang kuning
2 ulas Bawang putih
5 g Halia
1/2 sudu besar Garam masala
1/3 sudu besar Serbuk cili
1/2 sudu kecil Serbuk kunyit
Sedikit Air
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak masak, tumis bahan- bahan (B) sehingga wangi.
  2. Masukkan bahan-bahan kisar (C), kacau rata.
  3. Masukkan daging kambing, air dan tomato puri, gaul rata. Renehkan sebentar.
  4. Masukkan yogurt dan perasakan dengan AJI-NO-MOTO® dan garam.
  5. Renehkan selama 1 jam atau sehingga daging kambing lembut. Tambah air jika perlu.
  6. Hiaskan dengan hirisan nipis lobak merah dan daun ketumbar.
Kacang Panjang Goreng
Ingredients
Bahan-bahan
1 sudu kecil Minyak masak
1 sudu kecil Pes bawang merah
1 sudu kecil Pes bawang putih
1 sudu kecil Pes cili
40 g Kacang panjang, dipotong 2 cm
20 g Hirisan lobak merah
3/4 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
Sedikit Hirisan cili merah
Sedikit Hirisan daun bawang
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak, tumis pes bawang merah, bawang putih dan pes cili sehingga naik bau.
  2. Masukkan kacang panjang dan lobak merah, kacau rata.
  3. Masukkan TUMIX® dan sedikit air jika perlu. Gaul rata.
  4. Hiaskan dengan cili merah dan daun bawang.
Sup Bunga Kubis
Ingredients
Bahan-bahan
250 ml Air
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
60 g Kobis bunga
20 g Batang saderi, dihiris
1/2 sudu kecil Minyak zaitun
Sedikit Hirisan lobak merah
Sedikit Daun bawang
Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan semua bahan kecuali minyak zaitun, lobak dan daun bawang.
  2. Tuangkan ke dalam mangkuk, hias dengan hirisan lobak merah dan daun bawang.
  3. Taburkan minyak zaitun, sedia untuk dihidangkan.
Lamb Masala
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan A

1 sudu kecil Minyak masak
120 g Daging kambing
1 cawan Air
2 sudu besar Tomato puri
2 sudu besar Yogurt
1/2 sudu kecil AJI-NO-MOTO®
1 sudu kecil Garam, atau secukup rasa
Sedikit Hirisan lobak merah
Sedikit Daun ketumbar

 

Bahan-bahan B: rempah ratus

1 batang Kulit kayu manis
1 biji Buah pelaga
1 biji Cengkih
1 helai Daun salam kering
3 biji Lada hitam

 

Bahan-bahan C: dikisar halus

1/2 biji Bawang kuning
2 ulas Bawang putih
5 g Halia
1/2 sudu besar Garam masala
1/3 sudu besar Serbuk cili
1/2 sudu kecil Serbuk kunyit
Sedikit Air
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak masak, tumis bahan- bahan (B) sehingga wangi.
  2. Masukkan bahan-bahan kisar (C), kacau rata.
  3. Masukkan daging kambing, air dan tomato puri, gaul rata. Renehkan sebentar.
  4. Masukkan yogurt dan perasakan dengan AJI-NO-MOTO® dan garam.
  5. Renehkan selama 1 jam atau sehingga daging kambing lembut. Tambah air jika perlu.
  6. Hiaskan dengan hirisan nipis lobak merah dan daun ketumbar.
Kacang Panjang Goreng
Ingredients
Bahan-bahan
1 sudu kecil Minyak masak
1 sudu kecil Pes bawang merah
1 sudu kecil Pes bawang putih
1 sudu kecil Pes cili
40 g Kacang panjang, dipotong 2 cm
20 g Hirisan lobak merah
3/4 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
Sedikit Hirisan cili merah
Sedikit Hirisan daun bawang
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak, tumis pes bawang merah, bawang putih dan pes cili sehingga naik bau.
  2. Masukkan kacang panjang dan lobak merah, kacau rata.
  3. Masukkan TUMIX® dan sedikit air jika perlu. Gaul rata.
  4. Hiaskan dengan cili merah dan daun bawang.
Sup Bunga Kubis
Ingredients
Bahan-bahan
250 ml Air
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
60 g Kobis bunga
20 g Batang saderi, dihiris
1/2 sudu kecil Minyak zaitun
Sedikit Hirisan lobak merah
Sedikit Daun bawang
Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan semua bahan kecuali minyak zaitun, lobak dan daun bawang.
  2. Tuangkan ke dalam mangkuk, hias dengan hirisan lobak merah dan daun bawang.
  3. Taburkan minyak zaitun, sedia untuk dihidangkan.
Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-NO-MOTO® Recipes
AJI-NO-MOTO® Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg