Set Kentang 'Au Gratin'
1 jam 10 minit
1 Hidangan
Keterangan Resipi
Set menu yang sihat dan berkrim.
Sila Buat Pilihan
Intensiti
Rendah
Sederhana
Tinggi
Set Hidangan
- Ikan Siakap Filet Goreng
- Kentang ‘Au Gratin’
- Kacang Pis
- Sup Tomato
- Buah
- 1 hirisan kecil Jambu batu
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan
Calories
647.9 kcal
Carbohydrate
77.2 g
Fat
16.5 g
Protein
47.6 g
Set Hidangan
- Ikan Siakap Filet Goreng
- Kentang ‘Au Gratin’
- Kacang Pis
- Sup Tomato
- Buah
- 1 hirisan kecil Jambu batu
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan
Calories
808.7 kcal
Carbohydrate
96.4 g
Fat
19.6 g
Protein
61.7 g
Set Hidangan
- Ikan Siakap Filet Goreng
- Kentang ‘Au Gratin’
- Kacang Pis
- Sup Tomato
- Buah
- 1 hirisan kecil Jambu batu
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan
Calories
491.9 kcal
Carbohydrate
62.0 g
Fat
11.5 g
Protein
35.0 g
Ikan Siakap Filet Goreng
Bahan-bahan
220 g | Ikan siakap filet |
3/4 sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Berperisa |
1 1/2 sudu kecil | Bawang putih kisar |
1 sudu kecil | Minyak sawit merah |
2 sudu kecil | Pasli cincang |
Cara Menyediakan
- Perap ikan siakap filet dengan AJI-SHIO® Lada Berperisa.
- Panaskan minyak sawit merah di dalam kuali, tumis bawang putih.
- Masukkan ikan, goreng selama 3-4 minit pada setiap bahagian.
- Angkat ke atas pinggan dan taburkan pasli.
Kentang ‘Au Gratin’
Bahan-bahan
150 g | Kentang |
3/4 sudu kecil | Minyak sawit merah |
3/4 sudu besar | Tepung gandum |
1/4 sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa |
Secubit | Garam |
3/4 cawan | Susu skim |
3/4 keping | Keju kepingan rendah lemak |
2 sudu kecil | Bawang besar cincang |
Cara Menyediakan
- Rebus kentang sehingga empuk, tos dan dihiris nipis.
- Panaskan minyak sawit merah, masukkan tepung, AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa dan garam. Kacau hingga sebati.
- Tuangkan susu perlahan-lahan, kacau hingga adunan mendidih dan pekat.
- Tutup api, masukkan keju dan bawang besar.
- Susun separuh kentang di dalam loyang yang telah digris.
- Sudukan separuh sos, ulang lapisan kedua.
- Bakar pada suhu 170’C selama 30 minit atau sehingga kekuningan.
Kacang Pis
Bahan-bahan
1/2 cawan | Kacang Pis |
1/4 sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Berperisa |
Cara Menyediakan
- Rebus kacang sehingga lembut, tapiskan.
- Gaulkan dangan AJI-SHIO® Lada Berperisa.
Sup Tomato
Bahan-bahan
1 sudu kecil | Bawang merah cincang |
1/2 sudu kecil | Bawang putih cincang |
1/2 sudu kecil | Minyak sawit merah |
100 g | Tomato dalam tin |
150 ml | Air |
1 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
Cara Menyediakan
- Tumis bawang merah dan bawang putih di dalam minyak sehingga naik bau.
- Masukkan tomato, air dan TUMIX® Perencah Pati Ayam.
- Reneh selama 5 minit dan kisar halus.
Ikan Siakap Filet Goreng
Bahan-bahan
300 g | Ikan siakap filet |
1 sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Berperisa |
2 sudu kecil | Bawang putih kisar |
1 1/2 sudu kecil | Minyak sawit merah |
1 sudu besar | Pasli cincang |
Cara Menyediakan
- Perap ikan siakap filet dengan AJI-SHIO® Lada Berperisa.
- Panaskan minyak sawit merah di dalam kuali, tumis bawang putih.
- Masukkan ikan, goreng selama 3-4 minit pada setiap bahagian.
- Angkat ke atas pinggan dan taburkan pasli.
Kentang ‘Au Gratin’
Bahan-bahan
220 g | Kentang |
1 sudu kecil | Minyak sawit merah |
1 sudu besar | Tepung gandum |
1/3 sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa |
Secubit | Garam |
1 cawan | Susu skim |
1 keping | Keju kepingan rendah lemak |
1 sudu besar | Bawang besar cincang |
Cara Menyediakan
- Rebus kentang sehingga empuk, tos dan dihiris nipis.
- Panaskan minyak sawit merah, masukkan tepung, AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa dan garam. Kacau hingga sebati.
- Tuangkan susu perlahan-lahan, kacau hingga adunan mendidih dan pekat.
- Tutup api, masukkan keju dan bawang besar.
- Susun separuh kentang di dalam loyang yang telah digris.
- Sudukan separuh sos, ulang lapisan kedua.
- Bakar pada suhu 170’C selama 30 minit atau sehingga kekuningan.
Kacang Pis
Bahan-bahan
1/2 cawan | Kacang pis |
1/4 sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Berperisa |
Cara Menyediakan
- Rebus kacang sehingga lembut, tapiskan.
- Gaulkan dangan AJI-SHIO® Lada Berperisa.
Sup Tomato
Bahan-bahan
1 sudu kecil | Bawang merah cincang | |
1/2 sudu kecil | Bawang putih cincang | |
1/2 sudu kecil |
|
|
100 g | Tomato dalam tin | |
150 ml | Air | |
1 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
Cara Menyediakan
- Tumis bawang merah dan bawang putih di dalam minyak sehingga naik bau.
- Masukkan tomato, air dan TUMIX® Perencah Pati Ayam.
- Reneh selama 5 minit dan kisar halus.
Ikan Siakap Filet Goreng
Bahan-bahan
150 g | Ikan siakap filet |
1/2 sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Berperisa |
1 sudu kecil | Bawang putih kisar |
1/2 sudu kecil | Minyak sawit merah |
1 sudu kecil | Pasli cincang |
Cara Menyediakan
- Perap ikan siakap filet dengan AJI-SHIO® Lada Berperisa.
- Panaskan minyak sawit merah di dalam kuali, tumis bawang putih.
- Masukkan ikan, goreng selama 3-4 minit pada setiap bahagian.
- Angkat ke atas pinggan dan taburkan pasli.
Kentang ‘Au Gratin’
Bahan-bahan
100 g | Kentang |
1/2 sudu kecil | Minyak sawit merah |
1/2 sudu besar | Tepung gandum |
1/8 sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa |
Secubit | Garam |
1/2 cawan | Susu skim |
1/2 keping | Keju kepingan rendah lemak |
1 sudu kecil | Bawang besar cincang |
Cara Menyediakan
- Rebus kentang sehingga empuk, tos dan dihiris nipis.
- Panaskan minyak sawit merah, masukkan tepung, AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa dan garam. Kacau hingga sebati.
- Tuangkan susu perlahan-lahan, kacau hingga adunan mendidih dan pekat.
- Tutup api, masukkan keju dan bawang besar.
- Susun separuh kentang di dalam loyang yang telah digris.
- Sudukan separuh sos, ulang lapisan kedua.
- Bakar pada suhu 170’C selama 30 minit atau sehingga kekuningan.
Kacang Pis
Bahan-bahan
1/2 cawan | Kacang pis |
1/4 sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Berperisa |
Cara Menyediakan
- Rebus kacang sehingga lembut, tapiskan.
- Gaulkan dangan AJI-SHIO® Lada Berperisa.
Sup Tomato
Bahan-bahan
1 sudu kecil | Bawang merah cincang |
1/2 sudu kecil | Bawang putih cincang |
1/2 sudu kecil | Minyak sawit merah |
100 g | Tomato dalam tin |
150 ml | Air |
1 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
Cara Menyediakan
- Tumis bawang merah dan bawang putih di dalam minyak sehingga naik bau.
- Masukkan tomato, air dan TUMIX® Perencah Pati Ayam.
- Reneh selama 5 minit dan kisar halus.
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-SHIO® Flavoured Pepper Recipes
AJI-SHIO® Flavoured Black Pepper Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes