Set Kentang 'Au Gratin'

Set kentang 'Au Gratin'
Set kentang 'Au Gratin'
Set kentang 'Au Gratin'
1 jam 10 minit
recipe-cook-time
1 Hidangan
Description
Keterangan Resipi

Set menu yang sihat dan berkrim.

Sila Buat Pilihan
Intensiti
Method
Set Hidangan
  • Ikan Siakap Filet Goreng 
  • Kentang ‘Au Gratin’
  • Kacang Pis
  • Sup Tomato
  • Buah
    • 1 hirisan kecil Jambu batu

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
647.9 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
77.2 g
Fat
Fat
16.5 g
Protein
Protein
47.6 g
Method
Set Hidangan
  • Ikan Siakap Filet Goreng 
  • Kentang ‘Au Gratin’
  • Kacang Pis
  • Sup Tomato
  • Buah
    • 1 hirisan kecil Jambu batu

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
808.7 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
96.4 g
Fat
Fat
19.6 g
Protein
Protein
61.7 g
Method
Set Hidangan
  • Ikan Siakap Filet Goreng 
  • Kentang ‘Au Gratin’
  • Kacang Pis
  • Sup Tomato
  • Buah
    • 1 hirisan kecil Jambu batu

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
491.9 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
62.0 g
Fat
Fat
11.5 g
Protein
Protein
35.0 g
Ikan Siakap Filet Goreng
Ingredients
Bahan-bahan
220 g Ikan siakap filet
3/4 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Berperisa 
1 1/2 sudu kecil Bawang putih kisar
1 sudu kecil Minyak sawit merah
2 sudu kecil Pasli cincang
Method
Cara Menyediakan
  1. Perap ikan siakap filet dengan AJI-SHIO® Lada Berperisa.
  2. Panaskan minyak sawit merah di dalam kuali, tumis bawang putih.
  3. Masukkan ikan, goreng selama 3-4 minit pada setiap bahagian.
  4. Angkat ke atas pinggan dan taburkan pasli.
Kentang ‘Au Gratin’
Ingredients
Bahan-bahan
150 g Kentang
3/4 sudu kecil Minyak sawit merah
3/4 sudu besar Tepung gandum
1/4 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa
Secubit Garam 
3/4 cawan Susu skim
3/4 keping Keju kepingan rendah lemak
2 sudu kecil Bawang besar cincang
Method
Cara Menyediakan
  1. Rebus kentang sehingga empuk, tos dan dihiris nipis.
  2. Panaskan minyak sawit merah, masukkan tepung, AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa dan garam. Kacau hingga sebati.
  3. Tuangkan susu perlahan-lahan, kacau hingga adunan mendidih dan pekat.
  4. Tutup api, masukkan keju dan bawang besar.
  5. Susun separuh kentang di dalam loyang yang telah digris.
  6. Sudukan separuh sos, ulang lapisan kedua.
  7. Bakar pada suhu 170’C selama 30 minit atau sehingga kekuningan.
Kacang Pis
Ingredients
Bahan-bahan
1/2 cawan Kacang Pis
1/4 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Berperisa
Method
Cara Menyediakan
  1. Rebus kacang sehingga lembut, tapiskan.
  2. Gaulkan dangan  AJI-SHIO® Lada Berperisa.
Sup Tomato
Ingredients
Bahan-bahan
1 sudu kecil Bawang merah cincang
1/2 sudu kecil Bawang putih cincang
1/2 sudu kecil Minyak sawit merah
100 g Tomato dalam tin
150 ml Air
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
Method
Cara Menyediakan
  1. Tumis bawang merah dan bawang putih di dalam minyak sehingga naik bau.
  2. Masukkan tomato, air dan TUMIX® Perencah Pati Ayam.
  3. Reneh selama 5 minit dan kisar halus.
Ikan Siakap Filet Goreng
Ingredients
Bahan-bahan
300 g Ikan siakap filet
1 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Berperisa
2 sudu kecil Bawang putih kisar
1 1/2 sudu kecil Minyak sawit merah
1 sudu besar Pasli cincang
Method
Cara Menyediakan
  1. Perap ikan siakap filet dengan AJI-SHIO® Lada Berperisa.
  2. Panaskan minyak sawit merah di dalam kuali, tumis bawang putih.
  3. Masukkan ikan, goreng selama 3-4 minit pada setiap bahagian.
  4. Angkat ke atas pinggan dan taburkan pasli.
Kentang ‘Au Gratin’
Ingredients
Bahan-bahan
220 g Kentang
1 sudu kecil Minyak sawit merah
1 sudu besar Tepung gandum
1/3 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa
Secubit Garam 
1 cawan Susu skim
1 keping Keju kepingan rendah lemak
1 sudu besar Bawang besar cincang
Method
Cara Menyediakan
  1. Rebus kentang sehingga empuk, tos dan dihiris nipis.
  2. Panaskan minyak sawit merah, masukkan tepung, AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa dan garam. Kacau hingga sebati.
  3. Tuangkan susu perlahan-lahan, kacau hingga adunan mendidih dan pekat.
  4. Tutup api, masukkan keju dan bawang besar.
  5. Susun separuh kentang di dalam loyang yang telah digris.
  6. Sudukan separuh sos, ulang lapisan kedua.
  7. Bakar pada suhu 170’C selama 30 minit atau sehingga kekuningan.
Kacang Pis
Ingredients
Bahan-bahan
1/2 cawan Kacang pis
1/4 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Berperisa
Method
Cara Menyediakan
  1. Rebus kacang sehingga lembut, tapiskan.
  2. Gaulkan dangan  AJI-SHIO® Lada Berperisa.
Sup Tomato
Ingredients
Bahan-bahan
1 sudu kecil Bawang merah cincang
1/2 sudu kecil Bawang putih cincang
1/2 sudu kecil
Minyak sawit merah
100 g Tomato dalam tin
150 ml Air
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
Method
Cara Menyediakan
  1. Tumis bawang merah dan bawang putih di dalam minyak sehingga naik bau.
  2. Masukkan tomato, air dan TUMIX® Perencah Pati Ayam.
  3. Reneh selama 5 minit dan kisar halus.
Ikan Siakap Filet Goreng
Ingredients
Bahan-bahan
150 g Ikan siakap filet
1/2 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Berperisa 
1 sudu kecil Bawang putih kisar
1/2 sudu kecil Minyak sawit merah
1 sudu kecil Pasli cincang
Method
Cara Menyediakan
  1. Perap ikan siakap filet dengan AJI-SHIO® Lada Berperisa.
  2. Panaskan minyak sawit merah di dalam kuali, tumis bawang putih.
  3. Masukkan ikan, goreng selama 3-4 minit pada setiap bahagian.
  4. Angkat ke atas pinggan dan taburkan pasli.
Kentang ‘Au Gratin’
Ingredients
Bahan-bahan
100 g Kentang
1/2 sudu kecil Minyak sawit merah
1/2 sudu besar Tepung gandum
1/8 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa
Secubit Garam 
1/2 cawan Susu skim
1/2 keping Keju kepingan rendah lemak
1 sudu kecil Bawang besar cincang
Method
Cara Menyediakan
  1. Rebus kentang sehingga empuk, tos dan dihiris nipis.
  2. Panaskan minyak sawit merah, masukkan tepung, AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa dan garam. Kacau hingga sebati.
  3. Tuangkan susu perlahan-lahan, kacau hingga adunan mendidih dan pekat.
  4. Tutup api, masukkan keju dan bawang besar.
  5. Susun separuh kentang di dalam loyang yang telah digris.
  6. Sudukan separuh sos, ulang lapisan kedua.
  7. Bakar pada suhu 170’C selama 30 minit atau sehingga kekuningan.
Kacang Pis
Ingredients
Bahan-bahan
1/2 cawan Kacang pis
1/4 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Berperisa
Method
Cara Menyediakan
  1. Rebus kacang sehingga lembut, tapiskan.
  2. Gaulkan dangan  AJI-SHIO® Lada Berperisa.
Sup Tomato
Ingredients
Bahan-bahan
1 sudu kecil Bawang merah cincang
1/2 sudu kecil Bawang putih cincang
1/2 sudu kecil Minyak sawit merah
100 g Tomato dalam tin
150 ml Air
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
Method
Cara Menyediakan
  1. Tumis bawang merah dan bawang putih di dalam minyak sehingga naik bau.
  2. Masukkan tomato, air dan TUMIX® Perencah Pati Ayam.
  3. Reneh selama 5 minit dan kisar halus.
Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-SHIO® Flavoured Pepper Recipes
AJI-SHIO® Flavoured Pepper Recipes
AJI-SHIO® Flavoured Black Pepper Recipes
AJI-SHIO® Flavoured Black Pepper Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg