Set Toridon Ayam

Set Toridon Ayam
Set Toridon Ayam
Set Toridon Ayam
45 minit
recipe-cook-time
1 Hidangan
Description
Keterangan Resipi

Menu komprehensif yang diinspirasikan oleh toridon ayam Jepun. Ia sesuai untuk individu aktif yang terlibat dalam aktiviti sukan dan inginkan set hidangan yang lazat dan sihat.

Sila Buat Pilihan
Intensiti
Method
Set Meal
  • Nasi
    Nasi putih 50 g
  • Toridon Ayam
  • Sayuran Hibachi
  • Sup Miso
  • Produk Tenusu
    100 ml  Susu rendah lemak
  • Buah
    4-5 kuib (80 g) Betik

 

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
526.3 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
66.2 g
Fat
Fat
15.2 g
Protein
Protein
31.2 g
Method
Set Meal
  • Nasi
    Nasi putih 70 g
  • Toridon Ayam
  • Sayuran Hibachi
  • Sup Miso
  • Produk Tenusu
    100 ml  Susu rendah lemak
  • Buah
    4-5 kuib (80 g) Betik

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
608.6 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
75.6 g
Fat
Fat
17.5 g
Protein
Protein
37.1 g
Method
Set Meal
  • Nasi
    Nasi putih 100 g
  • Toridon Ayam
  • Sayuran Hibachi
  • Sup Miso
  • Produk Tenusu
    100 ml  Susu rendah lemak
  • Buah
    4-5 kuib (80 g) Betik

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
721.2 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
93.8 g
Fat
Fat
19.3 g
Protein
Protein
43.1 g
Toridon Ayam
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan A: Dashi

350 ml                  Air
5 g               TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis
5 g                     Kicap Cair
4 g        Gula

Bahan-bahan B:

200 ml                   Air
50 g      Isi paha ayam, potong kiub
30 g      Bawang Holland, dihiris
1 biji Telur saiz B, dipukul
1 sudu kecil     Bijan, hiasan
1 sudu besar Hirisan lobak merah, hiasan
Method
Cara Menyediakan
  1. Satukan kesemua bahan (A) kedalam periuk untuk membuat dashi (kuah).
  2. Didihkan dengan api tinggi dan ketepikan seketika.
  3. Didihkan 200 ml air, rebuskan hirisan isi ayam sehingga masak dan ditoskan.
  4. Satukan ayam, bawang dan dashi, renehkan bersama seketika.
  5. Tuangkan telur, biarkan ia masak seketika.
  6. Rasa dan selaraskan perasa jika perlu. 
  7. Sedia dihidang bersama taburan bijan dan lobak merah.
Sayuran Hibachi
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan:

1 sudu kecil            Mentega tanpa garam
3 ulas  Bawang putih, dihiris
1/2 cawan  Bawang Holland, dipotong dadu
20 g      Lobak merah, dipotong memanjang
30 g     Brokoli, dipotong bunga
30 g     Kobis bunga, dipotong bunga
30 g     Kacang buncis, dipotong memanjang
1 ½ sudu besar     Sos teriyaki
Secukupnya Air
1 sudu kecil    Rasa Sifu™
1/4 sudu kecil  Garam
1 sudu kecil  Bijan
1 sudu besar    Hirisan daun bawang
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan kuali pemanggang di atas api yang sederhana tinggi. Masukkan mentega, tumis bawang putih dan bawang besar hingga lembut.
  2. Masukkan lobak merah, brokoli, bunga kubis dan kacang. Tumis hingga lembut.
  3. Masukkan sos teriyaki dan air, gaul hingga rata.
  4. Perasakan dengan Rasa Sifu™ dan garam.
  5. Hiaskan dengan bijan dan daun bawang.
Sup Miso
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-Bahan:

250 ml  Air
1/2 sudu besar     Pes miso
1 sudu kecil  TUMIX® Perencah Pati Ikan bilis
1/4 sudu kecil  AJI-NO-MOTO®
20 g    Wakame kering, dicincang
50 g    Tauhu lembut, dipotong dadu
1 sudu besar     Hirisan daun bawang
Method
Cara Menyediakan
  1. Kacau air dan pes miso sehingga larut, renehkan.
  2. Perasakan dengan TUMIX® dan AJI-NO-MOTO®. 
  3. Masukkan wakame dan tauhu lembut, biarkan mendidih.
  4. Hias dengan hirisan daun bawang.
Toridon Ayam
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan A: Dashi

350 ml                  Air
5 g               TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis
5 g                     Kicap Cair
8 g        Gula

Bahan-bahan B:

200 ml                   Air
80 g      Isi paha ayam, potong kiub
30 g      Bawang Holland, dihiris
1 biji Telur saiz B, dipukul
1 sudu kecil     Bijan, hiasan
1 sudu besar Hirisan lobak merah, hiasan
Method
Cara Menyediakan
  1. Satukan kesemua bahan (A) kedalam periuk untuk membuat dashi (kuah).
  2. Didihkan dengan api tinggi dan ketepikan seketika.
  3. Didihkan 200 ml air, rebuskan hirisan isi ayam sehingga masak dan ditoskan.
  4. Satukan ayam, bawang dan dashi, renehkan bersama seketika.
  5. Tuangkan telur, biarkan ia masak seketika.
  6. Rasa dan selaraskan perasa jika perlu. 
  7. Sedia dihidang bersama taburan bijan dan lobak merah.
Sayuran Hibachi
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan:

1 sudu kecil            Mentega tanpa garam
3 ulas  Bawang putih, dihiris
1/2 cawan  Bawang Holland, dipotong dadu
20 g      Lobak merah, dipotong memanjang
30 g     Brokoli, dipotong bunga
30 g     Kobis bunga, dipotong bunga
30 g     Kacang buncis, dipotong memanjang
1 ½ sudu besar     Sos teriyaki
Secukupnya Air
1 sudu kecil    Rasa Sifu™
1/4 sudu kecil  Garam
1 sudu kecil  Bijan
1 sudu besar    Hirisan daun bawang
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan kuali pemanggang di atas api yang sederhana tinggi. Masukkan mentega, tumis bawang putih dan bawang besar hingga lembut.
  2. Masukkan lobak merah, brokoli, bunga kubis dan kacang. Tumis hingga lembut.
  3. Masukkan sos teriyaki dan air, gaul hingga rata.
  4. Perasakan dengan Rasa Sifu™ dan garam.
  5. Hiaskan dengan bijan dan daun bawang.
Sup Miso
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-Bahan:

250 ml  Air
1/2 sudu besar     Pes miso
1 sudu kecil  TUMIX® Perencah Pati Ikan bilis
1/4 sudu kecil  AJI-NO-MOTO®
20 g    Wakame kering, dicincang
50 g    Tauhu lembut, dipotong dadu
1 sudu besar     Hirisan daun bawang
Toridon Ayam
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan A: Dashi

350 ml                  Air
5 g               TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis
5 g                     Kicap Cair
10 g        Gula

Bahan-bahan B:

200 ml                   Air
80 g      Isi paha ayam, potong kiub
30 g      Bawang Holland, dihiris
1 biji Telur saiz B, dipukul
1 sudu kecil     Bijan, hiasan
1 sudu besar Hirisan lobak merah, hiasan
Method
Cara Menyediakan
  1. Satukan kesemua bahan (A) kedalam periuk untuk membuat dashi (kuah).
  2. Didihkan dengan api tinggi dan ketepikan seketika.
  3. Didihkan 200 ml air, rebuskan hirisan isi ayam sehingga masak dan ditoskan.
  4. Satukan ayam, bawang dan dashi, renehkan bersama seketika.
  5. Tuangkan telur, biarkan ia masak seketika.
  6. Rasa dan selaraskan perasa jika perlu. 
  7. Sedia dihidang bersama taburan bijan dan lobak merah.
Sayuran Hibachi
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan:

1 sudu kecil            Mentega tanpa garam
3 ulas  Bawang putih, dihiris
1/2 cawan  Bawang Holland, dipotong dadu
20 g      Lobak merah, dipotong memanjang
30 g     Brokoli, dipotong bunga
30 g     Kobis bunga, dipotong bunga
30 g     Kacang buncis, dipotong memanjang
1 ½ sudu besar     Sos teriyaki
Secukupnya Air
1 sudu kecil    Rasa Sifu™
1/4 sudu kecil  Garam
1 sudu kecil  Bijan
1 sudu besar    Hirisan daun bawang
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan kuali pemanggang di atas api yang sederhana tinggi. Masukkan mentega, tumis bawang putih dan bawang besar hingga lembut.
  2. Masukkan lobak merah, brokoli, bunga kubis dan kacang. Tumis hingga lembut.
  3. Masukkan sos teriyaki dan air, gaul hingga rata.
  4. Perasakan dengan Rasa Sifu™ dan garam.
  5. Hiaskan dengan bijan dan daun bawang.
     
Sup Miso
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-Bahan:

250 ml  Air
1/2 sudu besar     Pes miso
1 sudu kecil  TUMIX® Perencah Pati Ikan bilis
1/4 sudu kecil  AJI-NO-MOTO®
20 g    Wakame kering, dicincang
50 g    Tauhu lembut, dipotong dadu
1 sudu besar     Hirisan daun bawang
Method
Cara Menyediakan
  1. Kacau air dan pes miso sehingga larut, renehkan.
  2. Perasakan dengan TUMIX® dan AJI-NO-MOTO®. 
  3. Masukkan wakame dan tauhu lembut, biarkan mendidih.
  4. Hias dengan hirisan daun bawang.
     
Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-NO-MOTO® Recipes
AJI-NO-MOTO® Recipes
Rasa Sifu® Recipes
Rasa Sifu® Recipes
TUMIX® Anchovy Stock Recipes
TUMIX® Anchovy Stock Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg