Spageti Bolognese
5 orang
Tonton Video Memasak
Bahan-bahan
1 paket (500gm) | Spageti |
50 g | Mentega (untuk memasak) |
4 ulas | Bawang Putih (dicincang) |
2 biji | Bawang Besar (dicincang halus) |
1 tin (430gm) | Pes Pekat Tomato |
150 g | Cendawan Butang Tin (dibelah dua) |
500 g | Dada Ayam (dicincang) |
20 ml | Susu |
1 batang | Lobak Merah (dicincang halus) |
1 batang | Bawang Perai (leek) (dipotong dadu halus) |
2 biji | Tomato (dibuang biji dan dicincang dadu) |
2 sudu besar | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
2 sudu kecil | Keju Parmesan |
½ sudu kecil | Oregano (ikut suka) |
½ sudu kecil | Paprika (ikut suka) |
200 ml | Air |
Cara Menyediakan
- Didihkan air dan masak spageti mengikut arahan paket.
- Tips: Tambahkan TUMIX® Perencah Pati Ayam (1 sudu teh) untuk rasa lebih baik.
- Panaskan periuk dan cairkan mentega.
- Masukkan bawang putih, bawang besar dan pes tomato dan tumis sehingga harum.
- Masukkan cendawan butang, daging cincang dan susu. Gaul rata.
- Masukkan sayur-sayuran, oregano dan paprika.
- Taburkan TUMIX® Perencah Pati Ayam dan keju Parmesan, masak sehingga daging empuk.
- Hidangkan dengan spageti dan taburkan keju Parmesan.
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
TUMIX® Chicken Stock Recipes