Anda sudah menjadi ahli?

Jadilah ahli kelab
yang menyeronokkan ini
untuk lebih banyak tip
masakan dan aktiviti PERCUMA

hubungi-kami

Spageti Bolognese

Produk Yang Digunakan Untuk Resepi
TUMIX® Chicken Stock
To watch the cooking video, please click
Ajinomoto Malaysia
Keterangan Resipi

Spageti Bolognese

Cadangan hidangan

Cadangan Hidangan: 4 - 5 orang

Bahan-bahan
Bahan-bahan:
1 paket (500gm) Spageti
50 g Mentega (untuk memasak)
4 ulas Bawang Putih (dicincang)
2 biji Bawang Besar (dicincang halus)
1 tin (430gm) Pes Pekat Tomato
150 g Cendawan Butang Tin (dibelah dua)
500 g Dada Ayam (dicincang)
20 ml Susu
1 batang Lobak Merah (dicincang halus)
1 batang Bawang Perai (leek) (dipotong dadu halus)
2 biji Tomato (dibuang biji dan dicincang dadu)
2 sudu besar TUMIX® Perencah Pati Ayam
2 sudu kecil Keju Parmesan
½ sudu kecil Oregano (ikut suka)
½ sudu kecil Paprika (ikut suka)
200 ml Air
Kaedah
  1. Didihkan air dan masak spageti mengikut arahan paket.
    Tips: Tambahkan TUMIX® Perencah Pati Ayam (1 sudu teh) untuk rasa lebih baik.
  2. Panaskan periuk dan cairkan mentega.
  3. Masukkan bawang putih, bawang besar dan pes tomato dan tumis sehingga harum.
  4. Masukkan cendawan butang, daging cincang dan susu. Gaul rata.
  5. Masukkan sayur-sayuran, oregano dan paprika.
  6. Taburkan TUMIX® Perencah Pati Ayam dan keju Parmesan, masak sehingga daging empuk.
  7. Hidangkan dengan spageti dan taburkan keju Parmesan.
Ajinomoto Product