Ayam Masak Bawang
40 minit
1 pinggan Ayam Masak Bawang
Keterangan Resipi
Ayam Masak Bawang adalah hidangan terkenal Malaysia. Hidangan ayam ini dimasak dalam sos yang diperbuat daripada bawang yang banyak, dikaramelkan untuk kemanisan, dan diperisa dengan rempah.
Resepi Ayam Masak Bawang berperisa dan beraroma ini mempamerkan gabungan ringkas namun harmoni. Ketulan ayam lembut yang dimasak dengan campuran bawang merah, bawang putih dan halia.
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan
Calories
215 kcal
Carbohydrate
13.5 g
Protein
20.1 g
Fat
9.0 g
Sodium
605.9 mg
Bahan-bahan
Bahan-bahan A:
6 ketul | Ayam, dipotong kecil |
1 sudu kecil | Serbuk kunyit |
Secukupnya | Minyak masak |
2 biji | Bawang merah, dipotong cincin |
1 sudu besar | Sos cili |
1 sudu besar | Sos tomato |
1/2 sudu besar | Sos tiram |
1½ sudu kecil | AJI-NO-MOTO® |
3/4 sudu kecil | Garam |
Bahan-bahan B: dikisar
2 inci | Halia |
1 biji | Bawang Holland |
6 ulas | Bawang putih |
4 biji | Bawang merah |
Secukupnya | Air (jika perlu) |
Bahan-bahan C: herba dan aromatik
2 helai | Daun pandan |
6 tangkai | Daun kari |
1 batang | Batang kayu manis |
2 kuntum | Bunga lawang |
4 biji | Cengkih |
4 biji | Buah pelaga |
1 sudu kecil | Serbuk jintan putih |
1 sudu kecil | Serbuk jintan manis |
1 sudu kecil | Garam masala |
2 sudu besar | Serbuk cili |
1 sudu kecil | Serbuk kunyit |
1½ sudu besar | Serbuk kari ayam |
Cara Menyediakan
- Perap ayam dengan serbuk kunyit kemudian goreng sehingga separuh masak, ketepikan.
- Menggunakan minyak yang sama, goreng bawang merah yang dipotong cincin sehingga perang dan garing, ketepikan.
- Dalam kuali yang sama, hanya menggunakan 3 sudu besar baki minyak, tumiskan bahan kisar (B) sehingga naik bau.
- Masukkan bahan-bahan (C) bersama sos cili, sos tomato dan sos tiram. Kacau goreng sehingga pecah minyak.
- Masukkan ayam goreng dan gaul rata. Biarkan kuah memekat dan ayam masak sepenuhnya.
- Perasakan dengan AJI-NO-MOTO® dan garam. Hiaskan dengan bawang merah goreng rangup.
Tips
Dengan penggunaan AJI-NO-MOTO®, ia dapat mengurangkan sekitar 20% natrium disamping itu dapat mengekalkan kelazatan hidangan.
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-NO-MOTO® Recipes