Ayam Paprik

Ayam Paprik
30 minit
recipe-cook-time
5 Hidangan
Description
Keterangan Resipi

Perkataan "Paprik" diambil daripada bahasa Thai di mana "Pad" bermaksud tumis dan "Prik" bermaksud cili. Hidangan ini salah satu makanan ruji kegemaran di dalam masakan Malaysia. Ayam Paprik ini bukan sahaja padat dengan rasa yang lazat tetapi juga tinggi protein.

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
241 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
14.1 g
Protein
Protein
17.1 g
Fat
Fat
13.0 g
Sodium
Sodium
465.8 mg
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan:

3 sudu besar Minyak masak
1 batang Serai, diketuk
2 ulas Bawang putih, diketuk
1 cm Halia, dihiris nipis
1 sudu besar Pes cili kisar
400 g Isi ayam, dipotong kiub 2cm
1/2 sudu besar Kicap manis
1 sudu besar Sos cili
1/2 sudu besar Sos tiram
1 helai Daun limau purut, dihiris nipis
1/2 cawan Air
1 biji Bawang Holland, hiris tebal
50 g Jagung muda, hiris memanjang
50 g Kacang panjang, dipotong 3cm
50 g Lobak merah, dipotong 3cm
50 g Bunga kobis, dipotong bunga
50 g Cili merah dan hijau, dihiris nipis
3 biji Cili padi, diketuk
1 1/8 sudu kecil AJI-NO-MOTO®
1/2 sudu kecil Garam

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak masak, tumis serai, bawang putih, halia dan pes cili. Kacau hingga naik bau.
  2. Masukkan isi ayam dan kacau sehingga separuh masak.
  3. Masukkan kicap manis, sos cili, sos tiram dan daun limau purut. Kacau sebati.
  4. Akhir sekali, masukkan air dan sayur-sayuran. Biarkan mereneh selama 3 – 4 minit.
  5. Perasakan dengan AJI-NO-MOTO® dan garam, sedia dihidang.
Method
Tips

Dengan penggunaan AJI-NO-MOTO®, ia dapat mengurangkan sekitar 16% natrium disamping itu dapat mengekalkan kelazatan hidangan.

Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-NO-MOTO® Recipes
AJI-NO-MOTO® Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg