Anda sudah menjadi ahli?

Jadilah ahli kelab
yang menyeronokkan ini
untuk lebih banyak tip
masakan dan aktiviti PERCUMA

hubungi-kami

Bebola Yunnan Goreng

Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-SHIO® Flavoured Pepper Seri-Aji® Masak Merah Seasoning TUMIX® Chicken Stock
Ajinomoto Malaysia
Keterangan Resipi

Ayam kisar yang diperap dengan TUMIX Ayam dan lada berperisa AJI-SHIO yang dibentukkan menjadi bebola. Bebola ini kemudiannya dilapikan dengan pastri wantan dipotong halus dan digorengkan. Untuk mendapatkan rasa yang lebih sempurna, cecahkan ke dalam sos istimewa yang dibuat daripada Perencah SERI-AJI ayam masak merah dan sos mayonis.

Bahan-bahan
Bahan-bahan:
15 keping Kulit wantan, dipotong kecil
Secukup Minyak masak
Bahan-bahan: inti
300 g Ayam cincang
1 tangkai Daun ketumbar, dicincang
1 sudu besar Perencah Pati Ayam TUMIX®
½ sudu kecil Gula
½ sudu kecil Lada Berperisa AJI-SHIO®
1 sudu besar Tepung kentang
1 sudu kecil Minyak bijan
Bahan-bahan: sos pencicah
1 peket Perencah Masak Merah SERI-AJI®
½ cawan Air
2 sudu besar Mayonis
Cara Menyediakan
1. Inti: Campur semua bahan sehingga elastik.
2. Ambil 1 sudu besar inti, bentukkan menjadi bulat dan salutkan dengan kulit wantan.
3. Goreng dalam minyak panas sehingga kuning-keemasan.
4. Sos pencicah: Campurkan Perencah Masak Merah SERI-AJI® dengan ½ cawan air. Masak atas api kecil hingga wangi. Tutup api dan biarkan sejuk.
5. Masukkan mayonis dan gaul rata.
6. Sedia dihidang bersama semua jenis makanan bergoreng.
Kembali ke Senarai Resipi
Ajinomoto Product