Resepi Bihun Vegetarian
Keterangan Resipi
Resepi Bihun Vegetarian ini sangat berkhasiat kerana terdapat pelbagai sayur-sayuran, terutamanya tauhu yang dijadikan sumber protein di dalam resepi ini.
Bahan-bahan
200g | Bihun Kering (rendamkan dalam air selama 30 minit) |
15g | Kulat Hitam (rendamkan dalam air sehingga lembut dan dihiris) |
20g | Fucuk (dipotong kecil) |
20g | Cendawan Enoki (rendamkan dalam air sehingga lembut) |
6 biji | Cendawan Shiitake (dihiris nipis) |
2 biji | Tauhu (dihiris tebal dan digoreng sedikit) |
100g | Lobak merah (dihiris halus) |
150g | Kubis (dihiris halus) |
150g | Sawi (dipotong 4sm) |
4 sudu besar | Minyak Masak |
150ml | Air |
1 sudu besar | Minyak Bijan |
15g | Halia (dihiris halus) |
Bahan-Bahan A:
2 sudu besar | Perencah Nasi Goreng Cina SERI-AJI® |
1 sudu teh | Lada Berperisa AJI-SHIO® |
2 sudu besar | Kicap |
¾ sudu teh | Garam |
½ sudu teh | Gula |
½ sudu teh | Kicap Pekat |
Cara Menyediakan
- Panaskan minyak masak dalam kuali. Masukkan hirisan halia dan tumiskan sehingga harum.
- Tuangkan air dan bahan-bahan A ke dalam kuali dan reneh selama 2 hingga 3 minit.
- Masukkan bihun, kulat hitam, lobak merah, kubis, sawi, fucuk, cendawan enoki, cendawan shiitake dan tauhu.
- Goreng dan kacau sebati.
- Tutup dengan tudung kuali dan masak selama 5 minit.
- Tambah sedikit minyak bijan dan kacau sebentar.
Tips
- Taburkan sedikit bawang merah goreng atas bihun sebelum dihidangkan.
- Nikmatinya dengan Sos Cili Kampung SERI-AJI®.
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-SHIO® Flavoured Pepper Recipes
Seri-Aji® Yangchow Fried Rice Recipes