Anda sudah menjadi ahli?

Jadilah ahli kelab
yang menyeronokkan ini
untuk lebih banyak tip
masakan dan aktiviti PERCUMA

hubungi-kami

Bihun Vegetarian

Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-SHIO® Flavoured Pepper Seri-Aji® Yangchow Fried Rice
Ajinomoto Malaysia
Keterangan Resipi

Bihun Vegetarian ini sangat berkhasiat kerana terdapat pelbagai sayur-sayuran, terutamanya tauhu yang dijadikan sumber protein di dalam resepi ini.

Bahan-bahan
Bahan-bahan:
200g Bihun Kering (rendamkan dalam air selama 30 minit)
15g Kulat Hitam (rendamkan dalam air sehingga lembut dan dihiris)
20g Fucuk (dipotong kecil)
20g Cendawan Enoki (rendamkan dalam air sehingga lembut)
6 biji Cendawan Shiitake (dihiris nipis)
2 biji Tauhu (dihiris tebal dan digoreng sedikit)
100g Lobak merah (dihiris halus)
150g Kubis (dihiris halus)
150g Sawi (dipotong 4sm)
4 sudu besar Minyak Masak
150ml Air
1 sudu besar Minyak Bijan
15g Halia (dihiris halus)
Bahan-Bahan A:
2 sudu besar Perencah Nasi Goreng Cina SERI-AJI®
1 sudu teh Lada Berperisa AJI-SHIO®
2 sudu besar Kicap
¾ sudu teh Garam
½ sudu teh Gula
½ sudu teh Kicap Pekat
Cara Menyediakan
1. Panaskan minyak masak dalam kuali. Masukkan hirisan halia dan tumiskan sehingga harum.
2. Tuangkan air dan bahan-bahan A ke dalam kuali dan reneh selama 2 hingga 3 minit.
3. Masukkan bihun, kulat hitam, lobak merah, kubis, sawi, fucuk, cendawan enoki, cendawan shiitake dan tauhu.
4. Goreng dan kacau sebati.
5. Tutup dengan tudung kuali dan masak selama 5 minit.
6. Tambah sedikit minyak bijan dan kacau sebentar.
7. Taburkan sedikit bawang merah goreng atas bihun sebelum dihidangkan.
8. Nikmatinya dengan Sos Cili Kampung SERI-AJI®.
Kembali ke Senarai Resipi
Ajinomoto Product