Cendawan Mentega
Keterangan Resipi
Resepi yang lazat dan mudah untuk dicuba. Wangian tumisan daripada daun kari pasti membangkitkan selera anda. Anda pasti tidak jemu dengan hidangan Cendawan Mentega ini.
Bahan-bahan
150 g | Cendawan Eryngii |
4 biji | Kuning telur, dipukul ringan |
3 biji | Cili padi, dicincang |
3 keping | Cili kering, dipotong seksyen |
3 tangkai | Daun kari |
100 g | Mentega (pada suhu bilik) |
Secukup | Minyak masak |
Bahan-bahan A: tepung goreng
150 g | Tepung gandum |
20 g | Tepung kentang |
30 g | Tepung beras |
15 g | Tepung penaik |
¼ sudu teh | Soda bikarbonat |
½ sudu teh | Garam |
½ sudu teh | Perencah Rempah Gorengan Serbaguna SERI-AJI® |
1 sudu teh | Minyak masak |
Secukup | Air, untuk menyediakan campuran tepung goreng likat |
Bahan-bahan B: perencah
½ sudu teh | Perencah Pati Ayam TUMIX® |
1 sudu besar | Gula |
¼ sudu teh | Garam |
¼ sudu teh | Lada Berperisa AJI-SHIO® |
Cara Menyediakan
- Hiris tebal cendawan Eryngii.
- Gaul sebati tepung goreng (A) dalam mangkuk dan ketepikan selama 10 minit.
- Panaskan secukup minyak di dalam kuali. Kotkan hirisan cendawan dengan tepung goreng (A) dan goreng-celup hingga keemasan dan rangup. Angkat dan ketepikan.
- Di atas api sederhana, cairkan mentega di dalam kuali yang bersih. Tuangkan kuning telur secara perlahan-lahan ke dalam kuali. Sementara kuning telur dituang, kacau pantas sehingga berbiuh. Tuangkan campuran ini ke dalam penapis logam dan tapis keluar minyak.
- Masukkan 1 sudu besar minyak ke dalam kuali bersih yang berasingan. Goreng cili padi, cili kering dan daun kari hingga beraroma.
- Bubuh perencah (B) dan kembalikan cendawan rangup dan telur. Pada suhu tinggi, lambung pantas campuran dalam kuali sampai sekata.
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-SHIO® Flavoured Pepper Recipes
Seri-Aji® Multipurpose Seasoning Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes