Ikan Masam Manis

Resepi Ikan Bawal Masak Sos Masam Manis ala Thai Mudah dan Sedap
1 jam 20 minit
recipe-cook-time
5 Hidangan
Description
Keterangan Resipi

Ikan Masak Masam Manis diperbuat daripada ikan bawal yang telah digoreng sehingga rangup, lalu dicampur dengan sos masam manis. Hidangan ini popular di restoran makanan laut, tetapi ia juga boleh disediakan dengan mudah di rumah.

Resepi Ikan Masam Manis ini, bukan saja rasanya yang sedap tetapi warna warni sayuran yang terdapat dalam resepi ini memikat selera sesiapa saja. Ia juga merupakan cara yang baik untuk memperkenalkan kanak-kanak kepada makanan laut.

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
267.4 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
10.2 g
Protein
Protein
41.5 g
Fat
Fat
7.00 g
Sodium
Sodium
392.7 mg
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan:

5 ekor / 1 kg Ikan bawal hitam
1 sudu kecil Serbuk kunyit
1 ½ sudu besar Minyak masak
1 sudu kecil Bawang putih cincang
1/2 / 60 g Bawang kuning, potong dadu
1/2 / 60 g Lada benggala merah, potong dadu
1/2 / 60 g Lada benggala hijau, potong dadu
1/2 / 60 g Timun, potong dadu

Bahan-bahan A:

3/4 sudu besar Cuka
1 sudu besar Gula
3 sudu besar Sos cili
3 sudu besar Sos tomato
1/4 sudu kecil AJI-NO-MOTO®
1/4 sudu kecil Garam
50 ml Air
Method
Cara Menyediakan
  1. Perap ikan bersama serbuk kunyit selama 30 minit.
  2. Goreng di dalam minyak penuh sehingga garing dan masak. Ketepikan.
  3. Panaskan minyak, tumis garlic, bawang kuning, lada benggala dan timun, kacau rata.
  4. semua bahan-bahan (A), biarkan didih.
  5. Tuangkan sos ke atas ikan bawal goreng.
Method
Tips

Dengan penggunaan AJI-NO-MOTO®, ia dapat mengurangkan sekitar 9% natrium disamping itu dapat mengekalkan kelazatan hidangan.

Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-NO-MOTO® Recipes
AJI-NO-MOTO® Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg