Nasi Uduk bersama Sambal dan Ayam Kalasan

Anda sudah menjadi ahli?

Jadilah ahli kelab
yang menyeronokkan ini
untuk lebih banyak tip
masakan dan aktiviti PERCUMA

i) Nasi uduk

Bahan-bahan:
1 cawan Beras, cuci dan dituskan
1 cawan Beras wangi, cuci dan dituskan
100 ml Santan pekat
2 ½ cawan Air
1 batang Serai, dititik
1 helai Pandan leaves, tie in knot
2 helai Daun pandan, disimpulkan
1 cm Halia, diketuk
1 cm Lengkuas, diketuk
½ sudu kecil AJI-NO-MOTO®
¾ sudu kecil Garam
1 sudu kecil Serbuk ketumbar

Cara menyediakan:
1. Masukkan kesemua bahan-bahan ke dalam periuk elektrik, kacau rata dan biarkan masak.
2. Sedia dihidang bersama sambal dan ayam kalasan.

ii) Sambal

Bahan-bahan:
½ cawan Minyak masak
8 biji Cili merah, dibuang biji dan dipotong kecil
5 biji Bawang merah, di potong dua
2 ulas Bawang putih, di potong dua
1 biji Tomato, didadu
1 sudu kecil Belacan
½ sudu kecil AJI-NO-MOTO®
Secukupnya Garam
1 peket kecil Pemanis Pal Sweet®

Cara menyediakan:
1. Panaskan sedikit minyak, goreng cili merah, bawang merah, bawang putih, tomato dan belacan. Apabila wangi dan layu, angkat dan kisar sehingga halus.
2. Panaskan lebihan minyak tadi, tumis bahan kisar sehingga garing dan masukkan AJI-NO-MOTO® dan garam.
3. Padamkan api dan masukkan Pemanis Pal Sweet®, kacau rata.

iii) Ayam Goreng Kalasan

Bahan-bahan:
3 keping Seluruh paha ayam, dipotong 4
1 sudu besar Gula merah
2 sudu besar Perencah Pati Ayam TUMIX®
300 ml Air kelapa
200 ml Air
2 helai Daun salam segar
Secukupnya Minyak masak
Bahan-bahan A: di kisar kasar
5 ulas Bawang putih
4 cm Lengkuas
4 batang Serai
2 cm Kunyit hidup

Cara menyediakan:
1. Perap ayam dengan bahan kisar (A), gula merah dan Perencah Pati Ayam TUMIX® selama 1 jam.
2. Asingkan ayam dengan bahan perapan, tuskan.
3. Masukkan air kelapa, air, daun salam dan ayam ke dalam periuk, didihkan hingga ayam masak.
4. Keluarkan ayam dan lap supaya kering.
5. Panaskan minyak, goreng ayam sehingga keemasan. Ketepikan.
6. Goreng bahan perap sehingga garing dan taburkan ke atas ayam.

Kongsi Artikel Ini