Nasi Uduk bersama Sambal dan Ayam Kalasan


Nasi Uduk bersama Sambal dan Ayam Kalasan
Nasi Uduk

1 cawan | Beras, cuci dan dituskan |
1 cawan | Beras wangi, cuci dan dituskan |
100 ml | Santan pekat |
2 ½ cawan | Air |
1 batang | Serai, dititik |
1 helai | Pandan leaves, tie in knot |
2 helai | Daun pandan, disimpulkan |
1 cm | Halia, diketuk |
1 cm | Lengkuas, diketuk |
½ sudu kecil | AJI-NO-MOTO® |
¾ sudu kecil | Garam |
1 sudu kecil | Serbuk ketumbar |

- Masukkan kesemua bahan-bahan ke dalam periuk elektrik, kacau rata dan biarkan masak.
- Sedia dihidang bersama sambal dan ayam kalasan.
Sambal

½ cawan | Minyak masak |
8 biji | Cili merah, dibuang biji dan dipotong kecil |
5 biji | Bawang merah, di potong dua |
2 ulas | Bawang putih, di potong dua |
1 biji | Tomato, didadu |
1 sudu kecil | Belacan |
½ sudu kecil | AJI-NO-MOTO® |
Secukupnya | Garam |
1 peket kecil | Pemanis Pal Sweet® |

- Panaskan sedikit minyak, goreng cili merah, bawang merah, bawang putih, tomato dan belacan. Apabila wangi dan layu, angkat dan kisar sehingga halus.
- Panaskan lebihan minyak tadi, tumis bahan kisar sehingga garing dan masukkan AJI-NO-MOTO® dan garam.
- Padamkan api dan masukkan Pemanis Pal Sweet®, kacau rata.
Ayam Goreng Kalasan

3 keping | Seluruh paha ayam, dipotong 4 |
1 sudu besar | Gula merah |
2 sudu besar | Perencah Pati Ayam TUMIX® |
300 ml | Air kelapa |
200 ml | Air |
2 helai | Daun salam segar |
Secukupnya | Minyak masak |
Bahan-bahan A: di kisar kasar
5 ulas | Bawang putih |
4 cm | Lengkuas |
4 batang | Serai |
2 cm | Kunyit hidup |

- Perap ayam dengan bahan kisar (A), gula merah dan Perencah Pati Ayam TUMIX® selama 1 jam.
- Asingkan ayam dengan bahan perapan, tuskan.
- Masukkan air kelapa, air, daun salam dan ayam ke dalam periuk, didihkan hingga ayam masak.
- Keluarkan ayam dan lap supaya kering.
- Panaskan minyak, goreng ayam sehingga keemasan. Ketepikan.
- Goreng bahan perap sehingga garing dan taburkan ke atas ayam.






