Otak-Otak Kukus

Otak-Otak Kukus
1 jam
recipe-cook-time
5 Hidangan
Description
Keterangan Resipi

Jangan risau jika tiada pemanggang dirumah kerana resipi Otak-Otak ini juga boleh dikukus. Bahan-bahan utama resipi Otak-Otak ini juga mudah seperti cili kering, santan, dan daun limau untuk menaikkan aroma. Seimbang dengan rasa Umami dan mudah untuk disediakan.

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
204.0 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
6.2 g
Protein
Protein
20.5 g
Fat
Fat
10.8 g
Sodium
Sodium
625.7 mg
Ingredients
Bahan-bahan
500 g Filet ikan, dipotong dadu
1 ½ sudu kecil AJI-NO-MOTO®
3/4 sudu kecil Garam
1/2 sudu kecil Gula
1 sudu besar Sos ikan
1 sudu besar Tepung beras
100 g Santan
3 - 4 helai Daun limau purut, dipotong halus
10 - 12 helai Daun kaduk
Secukupnya                  Daun pisang

Bahan-bahan A: kisar halus

2-3 biji Bawang merah
1-2 hiris Lengkuas
2 biji Buah keras
2 biji Cili merah
2-3 tangkai Cili kering, di rendam air panas
1 ketul kecil Kunyit hidup
5 g Belacan

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Campurgaul ikan bersama bahan kisar (A) dan semua bahan perasa.
  2. Masukkan tepung beras, santan dan daun limau purut, digaul rata.
  3. Letakkan daun kaduk di atas daun pisang, letakkan sedikit campuran ikan dan dilipat kemas.
  4. Kukus di dalam pengukus selama 15-20 minit.
Method
Tips

Dengan penggunaan AJI-NO-MOTO®, ia dapat mengurangkan sekitar 27% natrium disamping itu dapat mengekalkan kelazatan hidangan.

Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-NO-MOTO® Recipes
AJI-NO-MOTO® Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg