Puff Segitiga Berinti Ayam Pedas

Anda sudah menjadi ahli?

Jadilah ahli kelab
yang menyeronokkan ini
untuk lebih banyak tip
masakan dan aktiviti PERCUMA

Bahan-bahan doh A:
120 g Tepung gandum
40 ml Air
30 g Lelemak shortening
sudu teh Gula
Bahan-bahan doh B:
50 g Marjerin
80 g Tepung gandum
Bahan pengilat:
1 biji Kuning telur, dipukul dengan sedikit air

Cara Menyediakan:

  1. Campur-gaul bahan-bahan (A) dalam satu mangkuk sehingga menjadi doh. Biarkan selama 15 minit.
  2. Satukan bahan-bahan (B) sehingga sebati.
  3. Potong doh (A) dan doh (B) kepada bahagian yang sama. Balut doh (B) dengan doh (A) (sila lihat demonstrasi untuk langkah-langkah seterusnya).
  4. Selepas itu, leperkan doh campuran dan letak 1 sudu besar inti di tengah-tengah. Picit doh untuk tutup bahagian terbuka.
  5. Pindahkan puff ke dalam loyang yang dilenser dengan minyak. Sapukan pengilat dan tabur sedikit bijan.
  6. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada 200° C selama 15-20 minit atau hingga perang-keemasan.
Bahan-bahan inti:
150 g Dada ayam, dipotong dadu
1 kuntum Cendawan Cina, direndam dan dipotong dadu
50 g Bawang besar, dipotong dadu
150 ml Air
50 g Sengkuang, dipotong halus
1 sudu besar Minyak bijan
1 ulas Bawang putih, dicincang
Bahan-bahan perencah:
1 sudu besar Sos tiram
¼ sudu teh Garam
¼ sudu teh Lada Berperisa AJI-SHIO®
1 sudu teh Serbuk kari daging
1 sudu teh Perencah Pati Ayam TUMIX®
1 sudu besar/secukup Gula
¼ sudu teh Kicap pekat
1 sudu besar Tepung ubi kayu

Cara Menyediakan:

  1. Perap ayam dan cendawan dengan sos tiram, garam, Lada Berperisa AJI-SHIO® dan serbuk kari sekurang-kurangnya selama 20 minit.
  2. Panaskan minyak bijan, kacau-goreng bawang putih seketika. Tambah masuk sengkuang, kacau sebati. Tuangkan air dan reneh hingga sengkuang hampir lembut.
  3. Masukkan campuran ayam dan bawang besar. Kacau-goreng seketika.
  4. Kacau masuk gula, Perencah Pati Ayam TUMIX® dan kicap pekat. Taburkan secukupnya air untuk melembabkan campuran. Masak hingga ayam lembut dan akhir sekali, masukkan tepung ubi kayu untuk memekatkan inti.

Kongsi Artikel Ini