Resepi Ayam Cili Kam Heong

Ayam Cili Kam Heong
recipe-cook-time
4 orang
Play Video Tonton Video Memasak
Description
Keterangan Resipi

Resepi Ayam Cili Kam Heong adalah hidangan Cina Malaysia  yang boleh disiapkan dalam masa 30 minit. Hidangan ini biasanya disajikan dengan nasi.

Ingredients
Bahan-bahan
1 kg Dada ayam, dipotong dadu sederhana besar
Secukup Minyak masak

Bahan-bahan A: untuk salutan ayam

300 g Tepung jagung
1 sudu kecil Lada hitam
1 sudu kecil Garam
1 sudu kecil AJI-NO-MOTO®

Bahan-bahan B: untuk kuah

1 biji Bawang besar*
5 ulas Bawang putih*
2 inci Halia*
4 batang Serai*
3 sudu kecil Udang kering, rendam dan dituskan*
3 sudu besar Pes cili
2 sudu besar Sos tiram
4 keping Cili kering
3 tangkai Daun Kari
3 helai Daun limau purut
3 sudu kecil AJI-NO-MOTO®
3 sudu besar Gula
Method
Cara Menyediakan
  1. Campur gaulkan tepung jagung, lada hitam, garam, dan AJI-NO-MOTO®.
  2. Masukkan ayam dan salutkan dengan campuran tepung tadi hingga rata.
  3. Gorengkan ayam hingga sedikit kuning keemasan dan ketepikan.
  4. Panaskan sedikit minyak dalam kuali leper dan tumiskan bahan-bahan yang dikisar (*) sehingga naik bau.
  5. Masukkan pes cili dan sos tiram. Masak selama 4 minit.
  6. Kemudian masukkan gula, cili kering, daun kari, daun limau purut dan AJI-NO-MOTO®.
  7. Masukkan ayam yang digoreng tadi, kacau seketika sehingga rata dan sedia untuk dihidangkan.
Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-NO-MOTO® Recipes
AJI-NO-MOTO® Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg