Resepi Makaroni Keju Bakar


6 orang


Cubalah Resepi Makaroni Keju Bakar kami. Gabungan Makaroni, keju dan cendawan bersama AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa menjadikan hidangan ini digemari ramai.

Bahan-bahan A:
3 liter | Air |
1 sudu besar | Cooking oil |
1 sudu kecil | Salt |
250 g | Macaroni |
Bahan-bahan B:
50 g | Mentega |
100 g | Bawang kuning, dipotong dadu |
3 ulas | Bawang putih, dicincang |
100 g | Isi ayam, dipotong dadu |
100 g | Lobak merah, dipotong dadu |
5 biji | Cendawan butang, dihiris |
3 sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa |
¼ sudu kecil | Rempah Itali |
2 sudu besar | Tepung gandum |
1 cawan | Air |
1 cawan | Krim masakan |
250 g | Keju mozzarella, diparut |

- Didihkan air, perasakan dengan garam dan minyak masak.
- Masukkan makaroni dan didihkan sehingga masak, tapis dan ketepikan.
- Cairkan mentegas, kacau goreng bawang kuning dan bawang putih sehingga sedikit keperangan.
- Masukkan isi ayam, goreng sehingga sedikit keperangan.
- Masukkan lobak merah dan cendawan butang, goreng sehingga masak.
- Perasakan dengan AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa dan rempah Itali.
- Masukkan tepung gandum dan kacau sehingga rata.
- Masukkan air, krim masakan dan separuh daripada keju mozzarella. Didihkan sehingga pekat.
- Masukkan makaroni yang telah di masak dan kacau sebati.
- Taburkan lebihan keju mozzarella.
- Bakar pada suhu 180°c selama 15 min.
- Keluarkan dari ketuhar dan sedia untuk dihidang.


