Resepi Makaroni Keju Bakar

Makaroni Keju Bakar
recipe-cook-time
6 orang
Play Video Tonton Video Memasak
Description
Keterangan Resipi

Cubalah Resepi Makaroni Keju Bakar kami. Gabungan Makaroni, keju dan cendawan bersama AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa menjadikan hidangan ini digemari ramai.

Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan A:

3 liter Air
1 sudu besar Cooking oil
1 sudu kecil Salt
250 g Macaroni

Bahan-bahan B:

50 g Mentega
100 g Bawang kuning, dipotong dadu
3 ulas Bawang putih, dicincang
100 g Isi ayam, dipotong dadu
100 g Lobak merah, dipotong dadu
5 biji Cendawan butang, dihiris
3 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa
¼ sudu kecil Rempah Itali
2 sudu besar Tepung gandum
1 cawan Air
1 cawan Krim masakan
250 g Keju mozzarella, diparut
Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan air, perasakan dengan garam dan minyak masak.
  2. Masukkan makaroni dan didihkan sehingga masak, tapis dan ketepikan.
  3. Cairkan mentegas, kacau goreng bawang kuning dan bawang putih sehingga sedikit keperangan.
  4. Masukkan isi ayam, goreng sehingga sedikit keperangan.
  5. Masukkan lobak merah dan cendawan butang, goreng sehingga masak.
  6. Perasakan dengan AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa dan rempah Itali.
  7. Masukkan tepung gandum dan kacau sehingga rata.
  8. Masukkan air, krim masakan dan separuh daripada keju mozzarella. Didihkan sehingga pekat.
  9. Masukkan makaroni yang telah di masak dan kacau sebati.
  10. Taburkan lebihan keju mozzarella.
  11. Bakar pada suhu 180°c selama 15 min.
  12. Keluarkan dari ketuhar dan sedia untuk dihidang.
Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-SHIO® Flavoured Black Pepper Recipes
AJI-SHIO® Flavoured Black Pepper Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg