Roti Jala Bersama Kari Ayam

Produk Yang Digunakan Untuk Resipi



6 Hidangan

Roti Jala semestinya lazat dimakan dengan kari ayam, hidangan terbaik untuk minum petang. Resepi Roti Jala ini ringkas dan mudah untuk disediakan.

Bahan-bahan: Roti Jala
1 cawan | Tepung gandum |
1 cawan | Air |
½ cawan | Santan |
2 biji | Telur |
1 sudu kecil | Serbuk kunyit |
1 sudu kecil | AJI-NO-MOTO® |
2 sudu besar | Minyak masak |
Bahan-bahan: Kari Ayam
½ cawan | Minyak masak |
4 sudu besar | Serbuk kari daging |
200 g | Isi ayam, dipotong kecil |
50 g | Kentang, dipotong dadu kecil |
1 tangkai | Daun kari |
1 sudu besar | Asam jawa, dicampur dengan 2 cawan air |
½ cawan | Santan |
1 sudu besar | Perencah Pati Ayam TUMIX® |
1 sudu kecil | Gula |
1 sudu kecil | Garam |
Bahan-bahan A: dikisar halus
1 ½ biji | Bawang besar |
1 ulas | Bawang putih |
2 inci | Halia |
Bahan-bahan B:
1 batang | Kulit kayu manis |
1 kuntum | Bunga lawang |
2 biji | Buah pelaga |
3 biji | Cengkih |

Roti Jala:
- Kisarkan semua bahan bersama AJI-NO-MOTO® sehingga lumat dan sebati. Tapiskan bancuhan.
- Dengan menggunakan acuan roti jala, tuangkan di atas kuali leper membentuk jaring.
- Setelah masak, lipatkan satu bahagian ketengah, lipatkan kiri dan kanan untuk membentuk segi empat dan gulung membentuk silinder. Ulang untuk kesemua bancuhan.
- Sedia dihidang bersama kari ayam.
Cara Menyediakan
Kari Ayam:
- Tumiskan bahan-bahan (A) dan (B) hingga naik bau.
- Masukkan serbuk kari dan tumis sehingga pecah minyak.
- Masukkan isi ayam, kentang, daun kari dan air asam jawa. Biarkan sehingga kentang empuk.
- Masukkan santan dan biarkan mendidih. Perasakan dengan Perencah Pati Ayam TUMIX®, garam dan gula.
Disqus comment