Roti Jala Bersama Kari Ayam


6 Hidangan

Roti jala, roti kirai, atau roti renjis, ialah snek makanan ringan yang sangat popular di Indonesia, Malaysia, dan Singapura. Roti jala yang kelihatan seperti pukat atau jaring menjadikannya hidangan yang unik dan sedap.
Di Malaysia, Roti Jala semestinya lazat dimakan dengan kari ayam, hidangan terbaik untuk minum petang. Resepi Roti Jala lembut ini ringkas dan mudah untuk disediakan.
Roti Jala

1 cawan | Tepung gandum |
1 cawan | Air |
½ cawan | Santan |
2 biji | Telur |
1 sudu kecil | Serbuk kunyit |
1 sudu kecil | AJI-NO-MOTO® |
2 sudu besar | Minyak masak |

- Kisarkan semua bahan bersama AJI-NO-MOTO® sehingga lumat dan sebati. Tapiskan bancuhan.
- Dengan menggunakan acuan roti jala, tuangkan di atas kuali leper membentuk jaring.
- Setelah masak, lipatkan satu bahagian ketengah, lipatkan kiri dan kanan untuk membentuk segi empat dan gulung membentuk silinder. Ulang untuk kesemua bancuhan.
- Sedia dihidang bersama kari ayam.
Kari Ayam

½ cawan | Minyak masak |
4 sudu besar | Serbuk kari daging |
200 g | Isi ayam, dipotong kecil |
50 g | Kentang, dipotong dadu kecil |
1 tangkai | Daun kari |
1 sudu besar | Asam jawa, dicampur dengan 2 cawan air |
½ cawan | Santan |
1 sudu besar | Perencah Pati Ayam TUMIX® |
1 sudu kecil | Gula |
1 sudu kecil | Garam |

- Tumiskan bahan-bahan (A) dan (B) hingga naik bau.
- Masukkan serbuk kari dan tumis sehingga pecah minyak.
- Masukkan isi ayam, kentang, daun kari dan air asam jawa. Biarkan sehingga kentang empuk.
- Masukkan santan dan biarkan mendidih. Perasakan dengan Perencah Pati Ayam TUMIX®, garam dan gula.
Bahan-bahan A: dikisar halus

1 ½ biji | Bawang besar |
1 ulas | Bawang putih |
2 inci | Halia |
Bahan-bahan B

1 batang | Kulit kayu manis |
1 kuntum | Bunga lawang |
2 biji | Buah pelaga |
3 biji | Cengkih |




