Roti Jala Bersama Kari Ayam

Anda sudah menjadi ahli?

Jadilah ahli kelab
yang menyeronokkan ini
untuk lebih banyak tip
masakan dan aktiviti PERCUMA

Cadangan Hidangan: 4 – 6 orang

Bahan-bahan: Roti Jala
1 cawan Tepung gandum
1 cawan Air
½ cawan Santan
2 biji Telur
1 sudu kecil Serbuk kunyit
1 sudu kecil AJI-NO-MOTO®
2 sudu besar Minyak masak
Bahan-bahan: Kari Ayam
½ cawan Minyak masak
4 sudu besar Serbuk kari daging
200 g Isi ayam, dipotong kecil
50 g Kentang, dipotong dadu kecil
1 tangkai Daun kari
1 sudu besar Asam jawa, dicampur dengan 2 cawan air
½ cawan Santan
1 sudu besar Perencah Pati Ayam TUMIX®
1 sudu kecil Gula
1 sudu kecil Garam
Bahan-bahan A: dikisar halus
1 ½ biji Bawang besar
1 ulas Bawang putih
2 inci Halia
Bahan-bahan B:
1 batang Kulit kayu manis
1 kuntum Bunga lawang
2 biji Buah pelaga
3 biji Cengkih
Cara Menyediakan

Roti Jala:

  1. Kisarkan semua bahan bersama AJI-NO-MOTO® sehingga lumat dan sebati. Tapiskan bancuhan.
  2. Dengan menggunakan acuan roti jala, tuangkan di atas kuali leper membentuk jaring.
  3. Setelah masak, lipatkan satu bahagian ketengah, lipatkan kiri dan kanan untuk membentuk segi empat dan gulung membentuk silinder. Ulang untuk kesemua bancuhan.
  4. Sedia dihidang bersama kari ayam.

Cara Menyediakan
Kari Ayam:

  1. Tumiskan bahan-bahan (A) dan (B) hingga naik bau.
  2. Masukkan serbuk kari dan tumis sehingga pecah minyak.
  3. Masukkan isi ayam, kentang, daun kari dan air asam jawa. Biarkan sehingga kentang empuk.
  4. Masukkan santan dan biarkan mendidih. Perasakan dengan Perencah Pati Ayam TUMIX®, garam dan gula.

Kongsi Artikel Ini