Roti Jala dengan Sos Madu Santan
Keterangan Resipi
Roti Jala dengan Sos Madu Santan
Bahan-bahan
150 g | Tepung naik sendiri |
¼ sudu teh | Garam |
2 biji (kecil) | Telur, dipukul ringan |
50 ml | Santan |
200 ml | Air |
Bahan-bahan: sos
170 ml | Santan |
1½ sudu besar | Madu |
1/8 sudu teh | Garam |
1 paket | Pemanis Pal Sweet® |
½ sudu teh | Tepung jagung |
3 helai | Daun limau purut |
Cara Menyediakan
- Campur-gaul tepung dan garam dalam mangkuk. Di dalam mangkuk berasingan, pukul santan, air dan telur dengan pemukul telur.
- Buat satu lubang di tengah-tengah tepung dan secara perlahan-lahan, tuang campuran telur. Pukul sehingga adunan cair halus terbentuk. Tapis adunan dan singkirkan sebarang bahan pejal jika ada.
- Sapu kuali tanpa lekat dengan sedikit minyak, panaskan dengan suhu sederhana. Dengan perlahan-lahan, curah adunan cair secara bulatan untuk membentuk jala. Biar sehingga masak.
- Penyediaan sos: Pada suhu rendah, satukan santan, madu, garam, tepung jagung dan daun limau purut dalam periuk. Kacau selama 3 – 4 minit, atau sehingga sos memekat. Padam api dan taburkan Pemanis Pal Sweet®.
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
Pal Sweet® Recipes