Anda sudah menjadi ahli?

Jadilah ahli kelab
yang menyeronokkan ini
untuk lebih banyak tip
masakan dan aktiviti PERCUMA

hubungi-kami

Roti Jala dengan Sos Madu Santan

Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
Pal Sweet®
Ajinomoto Malaysia
Keterangan Resipi

Roti Jala dengan Sos Madu Santan

Bahan-bahan
Bahan-bahan:
150 g Tepung naik sendiri
¼ sudu teh Garam
2 biji (kecil) Telur, dipukul ringan
50 ml Santan
200 ml Air
Bahan-bahan: sos
170 ml Santan
1½ sudu besar Madu
1/8 sudu teh Garam
1 paket Pemanis Pal Sweet®
½ sudu teh Tepung jagung
3 helai Daun limau purut
Cara Menyediakan
1. Campur-gaul tepung dan garam dalam mangkuk. Di dalam mangkuk berasingan, pukul santan, air dan telur dengan pemukul telur.
2. Buat satu lubang di tengah-tengah tepung dan secara perlahan-lahan, tuang campuran telur. Pukul sehingga adunan cair halus terbentuk. Tapis adunan dan singkirkan sebarang bahan pejal jika ada.
3. Sapu kuali tanpa lekat dengan sedikit minyak, panaskan dengan suhu sederhana. Dengan perlahan-lahan, curah adunan cair secara bulatan untuk membentuk jala. Biar sehingga masak.
4. Penyediaan sos: Pada suhu rendah, satukan santan, madu, garam, tepung jagung dan daun limau purut dalam periuk. Kacau selama 3 – 4 minit, atau sehingga sos memekat. Padam api dan taburkan Pemanis Pal Sweet®.
Kembali ke Senarai Resipi
Ajinomoto Product