Roti Jala dengan Sos Madu Santan

Produk Yang Digunakan Untuk Resipi


Roti Jala dengan Sos Madu Santan

Bahan-bahan:
150 g | Tepung naik sendiri |
¼ sudu teh | Garam |
2 biji (kecil) | Telur, dipukul ringan |
50 ml | Santan |
200 ml | Air |
Bahan-bahan: sos
170 ml | Santan |
1½ sudu besar | Madu |
1/8 sudu teh | Garam |
1 paket | Pemanis Pal Sweet® |
½ sudu teh | Tepung jagung |
3 helai | Daun limau purut |

1.
Campur-gaul tepung dan garam dalam mangkuk. Di dalam mangkuk berasingan, pukul santan, air dan telur dengan pemukul telur.
2.
Buat satu lubang di tengah-tengah tepung dan secara perlahan-lahan, tuang campuran telur. Pukul sehingga adunan cair halus terbentuk. Tapis adunan dan singkirkan sebarang bahan pejal jika ada.
3.
Sapu kuali tanpa lekat dengan sedikit minyak, panaskan dengan suhu sederhana. Dengan perlahan-lahan, curah adunan cair secara bulatan untuk membentuk jala. Biar sehingga masak.
4.
Penyediaan sos: Pada suhu rendah, satukan santan, madu, garam, tepung jagung dan daun limau purut dalam periuk. Kacau selama 3 – 4 minit, atau sehingga sos memekat. Padam api dan taburkan Pemanis Pal Sweet®.
Disqus comment