Set Ayam Kam Heong

Resepi Ayam Kam Heong Berkuah Sedap dan Mudah ala Cina
Resepi Ayam Kam Heong Berkuah Sedap dan Mudah ala Cina
Resepi Ayam Kam Heong Berkuah Sedap dan Mudah ala Cina
recipe-cook-time
1 hidangan lengkap set Ayam Masak Kam Heong
Description
Keterangan Resipi

Kam Heong, dari segi bahasa bermaksud "Haruman Emas" dalam bahasa Kantonis, ialah hidangan warisan tempatan yang pelbagai, kaya dengan aromatik dan citarasa Malaysia. Padat dengan nutrisi dan rasa yang lazat, sesuai untuk individu yang aktif.

Resepi Ayam Kam Heong ini menampilkan potongan ayam yang lembut disaluti dengan sos aromatik yang mengandungi kombinasi rasa manis, pedas, dan umami. Ayam masak kam heong biasanya disajikan dengan nasi putih dan hidangan tambahan ringkas seperti sayur-sayuran.

Sila Buat Pilihan
Intensiti
Method
Set Meal
  • Nasi
    Nasi putih 50 g
  • Ayam Masak Kam Heong 
  • Pak Choy Masak Cendawan dan Tauhu Paf
  • Sup Tauhu Szechuan
  • Produk Tenusu
    200 ml Minuman yogurt berperisa
  • Buah
    4-5 kuib (60 g) Tembikai susu

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
587.2 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
80.0 g
Fat
Fat
15.7 g
Protein
Protein
31.4 g
Method
Set Meal
  • Nasi
    Nasi putih 80 g
  • Ayam Masak Kam Heong 
  • Pak Choy Masak Cendawan dan Tauhu Paf
  • Sup Tauhu Szechuan
  • Produk Tenusu
    200 ml Minuman yogurt berperisa
  • Buah
    4-5 kuib (60 g) Tembikai susu

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
697.5 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
96.7 g
Fat
Fat
17.9 g
Protein
Protein
37.4 g
Method
Set Meal
  • Nasi
    Nasi putih 120 g
  • Ayam Masak Kam Heong 
  • Pak Choy Masak Cendawan dan Tauhu Paf
  • Sup Tauhu Szechuan
  • Produk Tenusu
    200 ml Minuman yogurt berperisa
  • Buah
    4-5 kuib (60 g) Tembikai susu

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
818.3 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
103.0 g
Fat
Fat
26.9 g
Protein
Protein
41.0 g
Ayam Masak Kam Heong
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan A:

75 g Ayam, dipotong kecil
Secukup Minyak masak

 

Bahan-bahan B: untuk salutan ayam

1 tbsp Tepung jagung
1 sudu kecil SERI-AJI® Perencah Masak Lada hitam

 

Bahan-bahan C: untuk kuah

1/2 biji Bawang besar, dikisar
2 ulas Bawang putih, dikisar
1 inci Halia, dikisar
2 batang Serai, dikisar
2 sudu kecil Udang kering, rendam dan dikisar
1 ½ sudu besar Pes cili
2 sudu besar Sos tiram
1 sudu kecil Gula
1 keping Cili kering
1 tangkai Daun Kari
2 helai Daun limau purut (pilihan)
1 sudu kecil AJI-NO-MOTO®
Sedikit Lobak merah, untuk hiasan
Sedikit Cili merah, untuk hiasan
Sedikit Daun bawang, untuk hiasan
Method
Cara Menyediakan
  1. Campurgaulkan tepung jagung dan SERI-AJI®, masukkan ayam dan salutkan dengan campuran tepung hingga rata.
  2. Gorengkan ayam hingga sedikit kuning keemasan dan ketepikan.
  3. Panaskan sedikit minyak, tumis bahan-bahan kisar sehingga naik bau.
  4. Masukkan pes cili dan sos tiram, masak selama beberapa minit.
  5. Kemudian masukkan gula, cili kering, daun kari, daun limau purut dan AJI-NO-MOTO®. Masukkan sedikit air jika perlu.
  6. Masukkan ayam goreng, kacau seketika sehingga rata.
Pak Choy Masak Cendawan dan Tauhu Paf
Ingredients
Bahan-bahan
2 biji Cendawan shitake kering, direndam
200 ml Air
60 g Pak choy
1/2 sudu kecil Bawang putih cincang
2 biji Paf tauhu goreng, dipotong separuh
1 sudu kecil SERI-AJI® Perencah Lada Hitam
1 sudu kecil Sos tiram
1/2 sudu kecil Tepung jagung, dicampur dengan sedikit stok cendawan
1/2 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis
Method
Cara Menyediakan
  1. Rebus cendawan bersama air sehingga lembut, keluarkan dan dihiris nipis.
  2. Celur pak choy di dalam stok yang sama sehingga separa lembut dan susun di pinggan.
  3. Didihkan stok cendawan tadi, masukkan bahan-bahan lain dan perasakan dengan TUMIX®.
  4. Kacau sehingga kuah pekat dan tuangkan ke atas pak choy dan cendawan. Sedia dihidang.
Sup Tauhu Szechuan
Ingredients
Bahan-bahan
250 ml Air
15 g Cendawan shitake kering, direndam dan dihiris
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
1 sudu kecil Bawang putih cincang
1 sudu besar Sos cili api (Toban Djan)
1/2 sudu kecil AJI-NO-MOTO®
30 g Tauhu lembut, dipotong dadu
Sedikit Daun bawang, untuk hiasan
Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan air, cendawan, TUMIX®, bawang putih dan sos cili api.
  2. Masukkan AJI-NO-MOTO® dan tauhu.
  3. Sedia dihidang panas bersama daun bawang apabila cendawan lembut.
Ayam Masak Kam Heong
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan A:

90 g Ayam, dipotong kecil
Secukup Minyak masak

 

Bahan-bahan B: untuk salutan ayam

1 tbsp Tepung jagung
1 sudu kecil SERI-AJI® Perencah Masak Lada hitam

 

Bahan-bahan C: untuk kuah

1/2 biji Bawang besar, dikisar
2 ulas Bawang putih, dikisar
1 inci Halia, dikisar
2 batang Serai, dikisar
2 sudu kecil Udang kering, rendam dan dikisar
1 ½ sudu besar Pes cili
2 sudu besar Sos tiram
1 sudu kecil Gula
1 keping Cili kering
1 tangkai Daun Kari
2 helai Daun limau purut (pilihan)
1 sudu kecil AJI-NO-MOTO®
Sedikit Lobak merah, untuk hiasan
Sedikit Cili merah, untuk hiasan
Sedikit Daun bawang, untuk hiasan
Method
Cara Menyediakan
  1. Campurgaulkan tepung jagung dan SERI-AJI®, masukkan ayam dan salutkan dengan campuran tepung hingga rata.
  2. Gorengkan ayam hingga sedikit kuning keemasan dan ketepikan.
  3. Panaskan sedikit minyak, tumis bahan-bahan kisar sehingga naik bau.
  4. Masukkan pes cili dan sos tiram, masak selama beberapa minit.
  5. Kemudian masukkan gula, cili kering, daun kari, daun limau purut dan AJI-NO-MOTO®. Masukkan sedikit air jika perlu.
  6. Masukkan ayam goreng, kacau seketika sehingga rata.
Pak Choy Masak Cendawan dan Tauhu Paf
Ingredients
Bahan-bahan
2 biji Cendawan shitake kering, direndam
200 ml Air
60 g Pak choy
1/2 sudu kecil Bawang putih cincang
2 biji Paf tauhu goreng, dipotong separuh
1 sudu kecil SERI-AJI® Perencah Lada Hitam
1 sudu kecil Sos tiram
1/2 sudu kecil Tepung jagung, dicampur dengan sedikit stok cendawan
1/2 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis
Method
Cara Menyediakan
  1. Rebus cendawan bersama air sehingga lembut, keluarkan dan dihiris nipis.
  2. Celur pak choy di dalam stok yang sama sehingga separa lembut dan susun di pinggan.
  3. Didihkan stok cendawan tadi, masukkan bahan-bahan lain dan perasakan dengan TUMIX®.
  4. Kacau sehingga kuah pekat dan tuangkan ke atas pak choy dan cendawan. Sedia dihidang.
Sup Tauhu Szechuan
Ingredients
Bahan-bahan
250 ml Air
15 g Cendawan shitake kering, direndam dan dihiris
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
1 sudu kecil Bawang putih cincang
1 sudu besar Sos cili api (Toban Djan)
1/2 sudu kecil AJI-NO-MOTO®
50 g Tauhu lembut, dipotong dadu
Sedikit Daun bawang, untuk hiasan
Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan air, cendawan, TUMIX®, bawang putih dan sos cili api.
  2. Masukkan AJI-NO-MOTO® dan tauhu.
  3. Sedia dihidang panas bersama daun bawang apabila cendawan lembut.
Ayam Masak Kam Heong
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan A:

140 g Ayam, dipotong kecil
Secukup Minyak masak

 

Bahan-bahan B: untuk salutan ayam

1 tbsp Tepung jagung
1 sudu kecil SERI-AJI® Perencah Masak Lada hitam

 

Bahan-bahan C: untuk kuah

1/2 biji Bawang besar, dikisar
2 ulas Bawang putih, dikisar
1 inci Halia, dikisar
2 batang Serai, dikisar
2 sudu kecil Udang kering, rendam dan dikisar
1 ½ sudu besar Pes cili
2 sudu besar Sos tiram
1 sudu kecil Gula
1 keping Cili kering
1 tangkai Daun Kari
2 helai Daun limau purut (pilihan)
1 sudu kecil AJI-NO-MOTO®
Sedikit Lobak merah, untuk hiasan
Sedikit Cili merah, untuk hiasan
Sedikit Daun bawang, untuk hiasan
Method
Cara Menyediakan
  1. Campurgaulkan tepung jagung dan SERI-AJI®, masukkan ayam dan salutkan dengan campuran tepung hingga rata.
  2. Gorengkan ayam hingga sedikit kuning keemasan dan ketepikan.
  3. Panaskan sedikit minyak, tumis bahan-bahan kisar sehingga naik bau.
  4. Masukkan pes cili dan sos tiram, masak selama beberapa minit.
  5. Kemudian masukkan gula, cili kering, daun kari, daun limau purut dan AJI-NO-MOTO®. Masukkan sedikit air jika perlu.
  6. Masukkan ayam goreng, kacau seketika sehingga rata.
Pak Choy Masak Cendawan dan Tauhu Paf
Ingredients
Bahan-bahan
2 biji Cendawan shitake kering, direndam
200 ml Air
60 g Pak choy
1/2 sudu kecil Bawang putih cincang
2 biji Paf tauhu goreng, dipotong separuh
1 sudu kecil SERI-AJI® Perencah Lada Hitam
1 sudu kecil Sos tiram
1/2 sudu kecil Tepung jagung, dicampur dengan sedikit stok cendawan
1/2 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis
Method
Cara Menyediakan
  1. Rebus cendawan bersama air sehingga lembut, keluarkan dan dihiris nipis.
  2. Celur pak choy di dalam stok yang sama sehingga separa lembut dan susun di pinggan.
  3. Didihkan stok cendawan tadi, masukkan bahan-bahan lain dan perasakan dengan TUMIX®.
  4. Kacau sehingga kuah pekat dan tuangkan ke atas pak choy dan cendawan. Sedia dihidang.
Sup Tauhu Szechuan
Ingredients
Bahan-bahan
250 ml Air
15 g Cendawan shitake kering, direndam dan dihiris
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
1 sudu kecil Bawang putih cincang
1 sudu besar Sos cili api (Toban Djan)
1/2 sudu kecil AJI-NO-MOTO®
50 g Tauhu lembut, dipotong dadu
Sedikit Daun bawang, untuk hiasan
Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan air, cendawan, TUMIX®, bawang putih dan sos cili api.
  2. Masukkan AJI-NO-MOTO® dan tauhu.
  3. Sedia dihidang panas bersama daun bawang apabila cendawan lembut.
Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-NO-MOTO® Recipes
AJI-NO-MOTO® Recipes
Seri-Aji® Black Pepper Seasoning Recipes
Seri-Aji® Black Pepper Seasoning Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes
TUMIX® Anchovy Stock Recipes
TUMIX® Anchovy Stock Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg