Set Ayam Kam Heong
Kam Heong, dari segi bahasa bermaksud "Haruman Emas" dalam bahasa Kantonis, ialah hidangan warisan tempatan yang pelbagai, kaya dengan aromatik dan citarasa Malaysia. Padat dengan nutrisi dan rasa yang lazat, sesuai untuk individu yang aktif.
Resepi Ayam Kam Heong ini menampilkan potongan ayam yang lembut disaluti dengan sos aromatik yang mengandungi kombinasi rasa manis, pedas, dan umami. Ayam masak kam heong biasanya disajikan dengan nasi putih dan hidangan tambahan ringkas seperti sayur-sayuran.
- Nasi
Nasi putih 50 g - Ayam Masak Kam Heong
- Pak Choy Masak Cendawan dan Tauhu Paf
- Sup Tauhu Szechuan
- Produk Tenusu
200 ml Minuman yogurt berperisa - Buah
4-5 kuib (60 g) Tembikai susu
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan
- Nasi
Nasi putih 80 g - Ayam Masak Kam Heong
- Pak Choy Masak Cendawan dan Tauhu Paf
- Sup Tauhu Szechuan
- Produk Tenusu
200 ml Minuman yogurt berperisa - Buah
4-5 kuib (60 g) Tembikai susu
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan
- Nasi
Nasi putih 120 g - Ayam Masak Kam Heong
- Pak Choy Masak Cendawan dan Tauhu Paf
- Sup Tauhu Szechuan
- Produk Tenusu
200 ml Minuman yogurt berperisa - Buah
4-5 kuib (60 g) Tembikai susu
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan
Bahan-bahan A:
75 g | Ayam, dipotong kecil |
Secukup | Minyak masak |
Bahan-bahan B: untuk salutan ayam
1 tbsp | Tepung jagung |
1 sudu kecil | SERI-AJI® Perencah Masak Lada hitam |
Bahan-bahan C: untuk kuah
1/2 biji | Bawang besar, dikisar |
2 ulas | Bawang putih, dikisar |
1 inci | Halia, dikisar |
2 batang | Serai, dikisar |
2 sudu kecil | Udang kering, rendam dan dikisar |
1 ½ sudu besar | Pes cili |
2 sudu besar | Sos tiram |
1 sudu kecil | Gula |
1 keping | Cili kering |
1 tangkai | Daun Kari |
2 helai | Daun limau purut (pilihan) |
1 sudu kecil | AJI-NO-MOTO® |
Sedikit | Lobak merah, untuk hiasan |
Sedikit | Cili merah, untuk hiasan |
Sedikit | Daun bawang, untuk hiasan |
- Campurgaulkan tepung jagung dan SERI-AJI®, masukkan ayam dan salutkan dengan campuran tepung hingga rata.
- Gorengkan ayam hingga sedikit kuning keemasan dan ketepikan.
- Panaskan sedikit minyak, tumis bahan-bahan kisar sehingga naik bau.
- Masukkan pes cili dan sos tiram, masak selama beberapa minit.
- Kemudian masukkan gula, cili kering, daun kari, daun limau purut dan AJI-NO-MOTO®. Masukkan sedikit air jika perlu.
- Masukkan ayam goreng, kacau seketika sehingga rata.
2 biji | Cendawan shitake kering, direndam |
200 ml | Air |
60 g | Pak choy |
1/2 sudu kecil | Bawang putih cincang |
2 biji | Paf tauhu goreng, dipotong separuh |
1 sudu kecil | SERI-AJI® Perencah Lada Hitam |
1 sudu kecil | Sos tiram |
1/2 sudu kecil | Tepung jagung, dicampur dengan sedikit stok cendawan |
1/2 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis |
- Rebus cendawan bersama air sehingga lembut, keluarkan dan dihiris nipis.
- Celur pak choy di dalam stok yang sama sehingga separa lembut dan susun di pinggan.
- Didihkan stok cendawan tadi, masukkan bahan-bahan lain dan perasakan dengan TUMIX®.
- Kacau sehingga kuah pekat dan tuangkan ke atas pak choy dan cendawan. Sedia dihidang.
250 ml | Air |
15 g | Cendawan shitake kering, direndam dan dihiris |
1 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
1 sudu kecil | Bawang putih cincang |
1 sudu besar | Sos cili api (Toban Djan) |
1/2 sudu kecil | AJI-NO-MOTO® |
30 g | Tauhu lembut, dipotong dadu |
Sedikit | Daun bawang, untuk hiasan |
- Didihkan air, cendawan, TUMIX®, bawang putih dan sos cili api.
- Masukkan AJI-NO-MOTO® dan tauhu.
- Sedia dihidang panas bersama daun bawang apabila cendawan lembut.
Bahan-bahan A:
90 g | Ayam, dipotong kecil |
Secukup | Minyak masak |
Bahan-bahan B: untuk salutan ayam
1 tbsp | Tepung jagung |
1 sudu kecil | SERI-AJI® Perencah Masak Lada hitam |
Bahan-bahan C: untuk kuah
1/2 biji | Bawang besar, dikisar |
2 ulas | Bawang putih, dikisar |
1 inci | Halia, dikisar |
2 batang | Serai, dikisar |
2 sudu kecil | Udang kering, rendam dan dikisar |
1 ½ sudu besar | Pes cili |
2 sudu besar | Sos tiram |
1 sudu kecil | Gula |
1 keping | Cili kering |
1 tangkai | Daun Kari |
2 helai | Daun limau purut (pilihan) |
1 sudu kecil | AJI-NO-MOTO® |
Sedikit | Lobak merah, untuk hiasan |
Sedikit | Cili merah, untuk hiasan |
Sedikit | Daun bawang, untuk hiasan |
- Campurgaulkan tepung jagung dan SERI-AJI®, masukkan ayam dan salutkan dengan campuran tepung hingga rata.
- Gorengkan ayam hingga sedikit kuning keemasan dan ketepikan.
- Panaskan sedikit minyak, tumis bahan-bahan kisar sehingga naik bau.
- Masukkan pes cili dan sos tiram, masak selama beberapa minit.
- Kemudian masukkan gula, cili kering, daun kari, daun limau purut dan AJI-NO-MOTO®. Masukkan sedikit air jika perlu.
- Masukkan ayam goreng, kacau seketika sehingga rata.
2 biji | Cendawan shitake kering, direndam |
200 ml | Air |
60 g | Pak choy |
1/2 sudu kecil | Bawang putih cincang |
2 biji | Paf tauhu goreng, dipotong separuh |
1 sudu kecil | SERI-AJI® Perencah Lada Hitam |
1 sudu kecil | Sos tiram |
1/2 sudu kecil | Tepung jagung, dicampur dengan sedikit stok cendawan |
1/2 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis |
- Rebus cendawan bersama air sehingga lembut, keluarkan dan dihiris nipis.
- Celur pak choy di dalam stok yang sama sehingga separa lembut dan susun di pinggan.
- Didihkan stok cendawan tadi, masukkan bahan-bahan lain dan perasakan dengan TUMIX®.
- Kacau sehingga kuah pekat dan tuangkan ke atas pak choy dan cendawan. Sedia dihidang.
250 ml | Air |
15 g | Cendawan shitake kering, direndam dan dihiris |
1 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
1 sudu kecil | Bawang putih cincang |
1 sudu besar | Sos cili api (Toban Djan) |
1/2 sudu kecil | AJI-NO-MOTO® |
50 g | Tauhu lembut, dipotong dadu |
Sedikit | Daun bawang, untuk hiasan |
- Didihkan air, cendawan, TUMIX®, bawang putih dan sos cili api.
- Masukkan AJI-NO-MOTO® dan tauhu.
- Sedia dihidang panas bersama daun bawang apabila cendawan lembut.
Bahan-bahan A:
140 g | Ayam, dipotong kecil |
Secukup | Minyak masak |
Bahan-bahan B: untuk salutan ayam
1 tbsp | Tepung jagung |
1 sudu kecil | SERI-AJI® Perencah Masak Lada hitam |
Bahan-bahan C: untuk kuah
1/2 biji | Bawang besar, dikisar |
2 ulas | Bawang putih, dikisar |
1 inci | Halia, dikisar |
2 batang | Serai, dikisar |
2 sudu kecil | Udang kering, rendam dan dikisar |
1 ½ sudu besar | Pes cili |
2 sudu besar | Sos tiram |
1 sudu kecil | Gula |
1 keping | Cili kering |
1 tangkai | Daun Kari |
2 helai | Daun limau purut (pilihan) |
1 sudu kecil | AJI-NO-MOTO® |
Sedikit | Lobak merah, untuk hiasan |
Sedikit | Cili merah, untuk hiasan |
Sedikit | Daun bawang, untuk hiasan |
- Campurgaulkan tepung jagung dan SERI-AJI®, masukkan ayam dan salutkan dengan campuran tepung hingga rata.
- Gorengkan ayam hingga sedikit kuning keemasan dan ketepikan.
- Panaskan sedikit minyak, tumis bahan-bahan kisar sehingga naik bau.
- Masukkan pes cili dan sos tiram, masak selama beberapa minit.
- Kemudian masukkan gula, cili kering, daun kari, daun limau purut dan AJI-NO-MOTO®. Masukkan sedikit air jika perlu.
- Masukkan ayam goreng, kacau seketika sehingga rata.
2 biji | Cendawan shitake kering, direndam |
200 ml | Air |
60 g | Pak choy |
1/2 sudu kecil | Bawang putih cincang |
2 biji | Paf tauhu goreng, dipotong separuh |
1 sudu kecil | SERI-AJI® Perencah Lada Hitam |
1 sudu kecil | Sos tiram |
1/2 sudu kecil | Tepung jagung, dicampur dengan sedikit stok cendawan |
1/2 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis |
- Rebus cendawan bersama air sehingga lembut, keluarkan dan dihiris nipis.
- Celur pak choy di dalam stok yang sama sehingga separa lembut dan susun di pinggan.
- Didihkan stok cendawan tadi, masukkan bahan-bahan lain dan perasakan dengan TUMIX®.
- Kacau sehingga kuah pekat dan tuangkan ke atas pak choy dan cendawan. Sedia dihidang.
250 ml | Air |
15 g | Cendawan shitake kering, direndam dan dihiris |
1 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
1 sudu kecil | Bawang putih cincang |
1 sudu besar | Sos cili api (Toban Djan) |
1/2 sudu kecil | AJI-NO-MOTO® |
50 g | Tauhu lembut, dipotong dadu |
Sedikit | Daun bawang, untuk hiasan |
- Didihkan air, cendawan, TUMIX®, bawang putih dan sos cili api.
- Masukkan AJI-NO-MOTO® dan tauhu.
- Sedia dihidang panas bersama daun bawang apabila cendawan lembut.