Set Ayam Korea

Resepi Ayam Korea Pedas dan Sedap
Resepi Ayam Korea Pedas dan Sedap
Resepi Ayam Korea Pedas dan Sedap
50 minit
recipe-cook-time
1 Hidangan
Description
Keterangan Resipi

Memandangkan makanan Korea semakin popular dan digemari oleh rakyat Malaysia, kami menerapkan idea hidangan terkenal ini mengikut keperluan individu aktif. Jadi anda boleh menikmati makanan terkini dengan cara yang sihat dan memuaskan sambil memenuhi keperluan untuk sokongan latihan.

Ayam Korea adalah makanan ringan atau hidangan yang lazat yang dinikmati oleh semua peringkat umur. Resepi Ayam Korea daripada Ajinomoto Malaysia ini enak dinikmati bersama nasi dan kimchi untuk hidangan lengkap.

Sila Buat Pilihan
Intensiti
Method
Set Meal
  • Nasi Jepun 50g
  • Ayam Bakar Bersama Sos Masam Manis
  • Kimchi
  • Sundubu-Jjigae (Stew Tauhu Lembut Ala Korea)
  • Susu Pisang

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
579 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
84.5 g
Fat
Fat
17.3 g
Protein
Protein
21.4 g
Method
Set Meal
  • Nasi Jepun 70g
  • Ayam Bakar Bersama Sos Masam Manis
  • Kimchi
  • Sundubu-Jjigae (Stew Tauhu Lembut Ala Korea)
  • Susu Pisang

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
682 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
97.1 g
Fat
Fat
21.0 g
Protein
Protein
26.0 g
Method
Set Meal
  • Nasi Jepun 100g
  • Ayam Bakar Bersama Sos Masam Manis
  • Kimchi
  • Sundubu-Jjigae (Stew Tauhu Lembut Ala Korea)
  • Susu Pisang

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
794 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
110.8 g
Fat
Fat
25.7 g
Protein
Protein
29.7 g
Ayam Bakar Bersama Sos Masam Manis
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan A

60 g Isi ayam, di potong dadu 1 inci
1 sudu kecil           SERI-AJI® Tepung Goreng Berempah (Asli)
1/4 sudu kecil          Minyak masak
1 sudu kecil          Bijan, dibakar


Bahan-bahan B: sos

½ sudu kecil Minyak masak
½ sudu kecil Bawang putih kisar
1 sudu besar Sos cili
1/2  sudu besar Sos tomato
1/2  sudu besar Madu
1  sudu kecil Gula perang 
1/2 sudu kecil Dark brown sugar
2 sudu besar Air
¼ sudu kecil AJI-NO-MOTO®
1  sudu kecil Sos ikan
1  sudu kecil Jus limau nipis
Method
Cara Menyediakan
  1.  Perap ayam bersama SERI-AJI® selama 10 minit.
  2. Letakkan ayam di atas kertas kalis minyak, sapu sedikit minyak dan bakar pada suhu 190’C selama 10-15 minit. Ketepikan.
  3. Panaskan minyak, tumis bawang putih sehingga naik bau.
  4. Masukkan semua bahan-bahan sos yang lain, kacau sehingga pekat.
  5. Masukkan ayam bakar kedalam sos, gaul rata.
  6. Hidangkan bersama bijan bakar.
Kimchi
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan A

45 g Kubis panjang, dipotong tebal 1 inci
500 ml           Air
3 sudu besar          Garam
1 sudu besar             Serbuk cili Korea / biasa 
1 paket kecil Pemanis PAL-SWEET®
1 sudu besar Sos ikan
40 g  Lobak merah, diparut
40 g  Lobak putih, diparut
2 tangkai Daun bawang, dipotong 2 cm


Bahan-bahan B: dicincang halus

2 ulas Bawang putih
¼ biji  Bawang merah
½ cm  Halia
2 sudu besar Buah pear, dicincang
Method
Cara Menyediakan
  1. Rendam kubis panjang di dalam air dan garam selama 2 jam.
  2. Cuci dengan air sebanyak 3 kali dan ditapis.
  3. Campurkan bahan-bahan cincang, chili powder, Pal-Sweet® dan sos ikan.
  4. Masukkan lobak merah, lobak putih, daun bawang dan kubis. Gaul rata dan simpan di dalam bekas kedap udara.
  5. Untuk memudahkan ia cepat masam, biarkan pada suhu bilik selama 2-3 hari. Kemudian sejukkan dalam peti ais.

Boleh disediakan awal beberapa hari.

*Kimchi mengambil masa 2-3 hari untuk ditapai.

Sundubu-Jjigae (Stew Tauhu Lembut Ala Korea)
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan A

1 sudu besar Minyak masak
1 sudu kecil         Bawang Holland, dipotong dadu kecil
20 g        Daging ayam cincang
½             Cili hijau, dihiris nipis
½ Cili merah, dihiris nipis
350 ml Air
10  Kepah
60 g Tauhu lembut
½ Telur
½ sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa
1 sudu besar Daun bawang cincang, hiasan


Bahan-bahan B: bahan perasa, gaul rata

1 sudu kecil Kepingan ciili Korean/ biasa
1 sudu kecil Kicap
1 sudu kecil Bawang putih kisar
½ sudu besar Sos tiram
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak, tumis bawang, isi ayam, cili hijau dan cili merah sehingga wangi.
  2. Masukkan bahan perasa (B) dan air, Masak di atas api sederhana.
  3. Apabila medidih, reneh selama 5 minit di atas api kecil.
  4. Masukkan kepah dan tauhu, masak selama 2 minit lagi.
  5. Masukkan telur di atas, biar masak selama 1 minit. 
  6. Taburkan daun bawang sebelum dihidang.
Susu Pisang
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan

1 medium Banana, cut into small pieces
¾ cup        Low-fat Milk, chilled
1 sachet      PAL-SWEET® Sweetener
Method
Cara Menyediakan
  1. Kisar pisang bersama susu dan Pal-Sweet®.
  2. Dihidang sejuk.
Ayam Bakar Bersama Sos Masam Manis
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan A

100 g Isi ayam, di potong dadu 1 inci
½ sudu kecil           SERI-AJI® Tepung Goreng Berempah (Asli)
½ sudu kecil          Minyak masak
½ sudu kecil          Bijan, dibakar


Bahan-bahan B: sos

½ sudu kecil Minyak masak
½ sudu kecil Bawang putih kisar
1 sudu besar Sos cili
½ sudu besar Sos tomato
½ sudu besar Madu
½ sudu kecil Gula perang 
½ sudu kecil Dark brown sugar
2 sudu besar Air
¼ sudu kecil AJI-NO-MOTO®
1  sudu kecil Sos ikan
1  sudu kecil Sos ikan
Method
Cara Menyediakan
  1. Marinate chicken with SERI-AJI® for 10 minutes.
  2. Place the marinated chicken on greaseproof paper, brush with some oil and bake at 190’C for 10-15 minutes. Keep aside.
  3. Heat oil, stir-fry garlic until fragrant. 
  4. Add remaining ingredients. Stir until thick.
  5. Add in roasted chicken, toss well. 
  6. Serve sprinkled with sesame seeds. 
Kimchi
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan A

45 g Kubis panjang, dipotong tebal 1 inci
500 ml           Air
3 sudu besar          Garam
1 sudu besar             Serbuk cili Korea / biasa 
1 paket kecil Pemanis PAL-SWEET®
1 sudu besar Sos ikan
40 g  Lobak merah, diparut
40 g  Lobak putih, diparut
2 tangkai Daun bawang, dipotong 2 cm


Bahan-bahan B: dicincang halus

2 ulas Bawang putih
¼ biji  Bawang merah
½ cm  Halia
2 sudu besar Buah pear, dicincang
Method
Cara Menyediakan
  1. Rendam kubis panjang di dalam air dan garam selama 2 jam.
  2. Cuci dengan air sebanyak 3 kali dan ditapis.
  3. Campurkan bahan-bahan cincang, chili powder, Pal-Sweet® dan sos ikan.
  4. Masukkan lobak merah, lobak putih, daun bawang dan kubis. Gaul rata dan simpan di dalam bekas kedap udara.
  5. Untuk memudahkan ia cepat masam, biarkan pada suhu bilik selama 2-3 hari. Kemudian sejukkan dalam peti ais.

Boleh disediakan awal beberapa hari.

*Kimchi mengambil masa 2-3 hari untuk ditapai.

Sundubu-Jjigae (Stew Tauhu Lembut Ala Korea)
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan A

1 sudu besar Minyak masak
1 sudu kecil         Bawang Holland, dipotong dadu kecil
20 g        Daging ayam cincang
½             Cili hijau, dihiris nipis
½ Cili merah, dihiris nipis
350 ml Air
10  Kepah
60 g Tauhu lembut
½ Telur
½ sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa
1 sudu besar Daun bawang cincang, hiasan


Bahan-bahan B: bahan perasa, gaul rata

1 sudu kecil Kepingan ciili Korean/ biasa
1 sudu kecil Kicap
1 sudu kecil Bawang putih kisar
½ sudu besar Sos tiram
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak, tumis bawang, isi ayam, cili hijau dan cili merah sehingga wangi.
  2. Masukkan bahan perasa (B) dan air, Masak di atas api sederhana.
  3. Apabila medidih, reneh selama 5 minit di atas api kecil.
  4. Masukkan kepah dan tauhu, masak selama 2 minit lagi.
  5. Masukkan telur di atas, biar masak selama 1 minit. 
  6. Taburkan daun bawang sebelum dihidang.
Susu Pisang
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan

1 medium Banana, cut into small pieces
¾ cup        Low-fat Milk, chilled
1 sachet      PAL-SWEET® Sweetener
Method
Cara Menyediakan

1. Blend banana with milk and Pal-Sweet®
2. Serve cold.

Ayam Bakar Bersama Sos Masam Manis
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan A

130 g Isi ayam, di potong dadu 1 inci
1 sudu besar          SERI-AJI® Tepung Goreng Berempah (Asli)
1/4 sudu kecil          Minyak masak
1 sudu kecil          Bijan, dibakar


Bahan-bahan B: sos

½ sudu kecil Minyak masak
½ sudu kecil Bawang putih kisar
1 sudu besar Sos cili
½  sudu besar Sos tomato
½  sudu besar Madu
1  sudu kecil Gula perang 
½ sudu kecil Dark brown sugar
2 sudu besar Air
¼ sudu kecil AJI-NO-MOTO®
1  sudu kecil Sos ikan
1  sudu kecil Jus limau nipis
Method
Cara Menyediakan
  1.  Perap ayam bersama SERI-AJI® selama 10 minit.
  2. Letakkan ayam di atas kertas kalis minyak, sapu sedikit minyak dan bakar pada suhu 190’C selama 10-15 minit. Ketepikan.
  3. Panaskan minyak, tumis bawang putih sehingga naik bau.
  4. Masukkan semua bahan-bahan sos yang lain, kacau sehingga pekat.
  5. Masukkan ayam bakar kedalam sos, gaul rata.
  6. Hidangkan bersama bijan bakar.
Kimchi
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan A

45 g Kubis panjang, dipotong tebal 1 inci
500 ml           Air
3 sudu besar          Garam
1 sudu besar             Serbuk cili Korea / biasa 
1 paket kecil Pemanis PAL-SWEET®
1 sudu besar Sos ikan
40 g  Lobak merah, diparut
40 g  Lobak putih, diparut
2 tangkai Daun bawang, dipotong 2 cm


Bahan-bahan B: dicincang halus

2 ulas Bawang putih
¼ biji  Bawang merah
½ cm  Halia
2 sudu besar Buah pear, dicincang
Method
Cara Menyediakan
  1. Rendam kubis panjang di dalam air dan garam selama 2 jam.
  2. Cuci dengan air sebanyak 3 kali dan ditapis.
  3. Campurkan bahan-bahan cincang, chili powder, Pal-Sweet® dan sos ikan.
  4. Masukkan lobak merah, lobak putih, daun bawang dan kubis. Gaul rata dan simpan di dalam bekas kedap udara.
  5. Untuk memudahkan ia cepat masam, biarkan pada suhu bilik selama 2-3 hari. Kemudian sejukkan dalam peti ais.

Boleh disediakan awal beberapa hari.

*Kimchi mengambil masa 2-3 hari untuk ditapai.

Sundubu-Jjigae (Stew Tauhu Lembut Ala Korea)
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan A

1 sudu besar Minyak masak
1 sudu kecil         Bawang Holland, dipotong dadu kecil
20 g        Daging ayam cincang
½             Cili hijau, dihiris nipis
½ Cili merah, dihiris nipis
350 ml Air
10  Kepah
60 g Tauhu lembut
½ Telur
½ sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa
1 sudu besar Daun bawang cincang, hiasan


Bahan-bahan B: bahan perasa, gaul rata

1 sudu kecil Kepingan ciili Korean/ biasa
1 sudu kecil Kicap
1 sudu kecil Bawang putih kisar
½ sudu besar Sos tiram
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak, tumis bawang, isi ayam, cili hijau dan cili merah sehingga wangi.
  2. Masukkan bahan perasa (B) dan air, Masak di atas api sederhana.
  3. Apabila medidih, reneh selama 5 minit di atas api kecil.
  4. Masukkan kepah dan tauhu, masak selama 2 minit lagi.
  5. Masukkan telur di atas, biar masak selama 1 minit. 
  6. Taburkan daun bawang sebelum dihidang.
Susu Pisang
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan

1 medium Banana, cut into small pieces
¾ cup        Low-fat Milk, chilled
1 sachet      PAL-SWEET® Sweetener
Method
Cara Menyediakan
  1. Kisar pisang bersama susu dan Pal-Sweet®.
  2. Dihidang sejuk.
Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-NO-MOTO® Recipes
AJI-NO-MOTO® Recipes
AJI-SHIO® Flavoured Black Pepper Recipes
AJI-SHIO® Flavoured Black Pepper Recipes
Pal Sweet® Recipes
Pal Sweet® Recipes
Seri-Aji® Seasoned Flour (Original) Recipes
Seri-Aji® Seasoned Flour (Original) Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg