Set Ayam Lemon Berkrim Bersama Pasta Goreng
50 minit
1 hidangan lengkap set Ayam Lemon Berkrim Bersama Pasta Goreng
Keterangan Resipi
Ayam Lemon Berkrim, ialah hidangan ayam goreng yang disalut dengan sos lemon yang kaya dan baldu, ia mewujudkan keseimbangan harmoni rasa yang enak. Ia sering dihidangkan di atas pasta goreng dengan sayur-sayuran yang menjadi hidangan selesa dan lengkap.
Sila Buat Pilihan
Intensiti
Rendah
Sederhana
Tinggi
Set Meal
- Ayam Lemon Berkrim
- Pasta Goreng
- Sayur Goreng
- Sup Lobak Merah bersama Labu
- Buah
60g Tembikai
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan
Calories
505.6 kcal
Carbohydrate
58.6 g
Fat
21.8 g
Protein
18.8 g
Set Meal
- Ayam Lemon Berkrim
- Pasta Goreng
- Sayur Goreng
- Sup Lobak Merah bersama Labu
- Buah
60g Tembikai
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan
Calories
642.4 kcal
Carbohydrate
83.0 g
Fat
23.4 g
Protein
24.9 g
Set Meal
- Ayam Lemon Berkrim
- Pasta Goreng
- Sayur Goreng
- Sup Lobak Merah bersama Labu
- Buah
60g Tembikai
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan
Calories
766.3 kcal
Carbohydrate
96.4 g
Fat
28.6 g
Protein
30.7 g
Ayam Lemon Berkrim
Bahan-bahan
Bahan A: Ayam goreng
60 g | Dada ayam, dipotong jalur |
10 g | Tepung gandum |
1 sudu kecil | Oregano kering |
1/4 sudu kecil | Garam |
1 sudu kecil | Minyak masak |
Bahan B: Sos lemon berkrim
1 sudu kecil | Minyak masak |
3 ulas | Bawang putih, dikisar |
1 sudu besar | Jus lemon |
100 ml | Air |
1 sudu kecil | Hirisan nipis kulit lemon |
150 ml | Susu rendah lemak |
1 sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Berperisa |
Cara Menyediakan
- Untuk Ayam, campurkan tepung, oregano kering dan garam di atas pinggan besar. Masukkan ayam ke dalamnya sehingga bersalut. Buang lebihan tepung.
- Panaskan minyak zaitun dalam kuali anti lekat, goreng ayam sehingga keemasan dan garing, kira-kira 2-4 minit setiap sisi. Ketepikan.
- Untuk sos, panaskan minyak masak dalam kuali anti lekat yang sama dan tumis bawang putih sehingga perang.
- Tuangkan jus lemon, air, kulit limau dan susu, kacau sentiasa di atas api perlahan sehingga pekat. Laraskan konsistensi dan perasakan dengan AJI-SHIO®.
- Masukkan ayam goreng ke dalam sos dan kacau rata.
Pasta Goreng
Bahan-bahan
1 sudu kecil | Minyak zaitun |
3 ulas | Bawang putih, dikisar |
60 g | Spageti masak |
4 biji | Tomato ceri, dibelah dua |
1 tsp | Kepingan cili kering |
1 sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa |
1 sudu kecil | SERI AJI® Perencah Nasi Goreng Cina |
1/2 sudu besar | Daun parsli cincang |
Cara Menyediakan
- Panaskan minyak, tumis bawang putih dan kepingan cili kering.
- Masukkan spageti dan tomato ceri, gaul rata.
- Perasakan dengan AJI-SHIO® dan SERI AJI®.
- Taburkan pasli dan sedia untuk dihidangkan.
Sayur Goreng
Bahan-bahan
15 g | Lobak merah, dipotong memanjang |
15 g | Brocolli, dipotong bunga |
15 g | Kobis bunga, dipotong bunga |
1/2 tsp | Minyak zaitun |
2 pips | Bawang putih, dikisar |
1/2 tsp | AJI-NO-MOTO® |
1/2 tsp | Garam |
Cara Menyediakan
- Celur semua sayur di dalam air didih sehingga empuk. Tos dan ketepikan.
- Panaskan minyak, tumis bawang putih sehingga perang keemasan.
- Masukkan sayur yang telah dicelur tadi, kacau rata.
- Perasakan dengan AJI-NO-MOTO® dan garam. Sedia untuk dihidangkan.
Sup Lobak Merah Bersama Labu
Bahan-bahan
70 g | Labu |
70 g | Lobak merah |
20 g | Daun bawang kucai |
200 ml | Air |
1/2 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
1/2 sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa |
1/4 sudu kecil | Thyme |
1/2 sudu besar | Santan |
Cara Menyediakan
- Letakkan labu, lobak merah, daun bawang kucai, air, TUMIX®, AJI-SHIO® dan thyme di dalam periuk, biarkan mendidih. Kecilkan api dan reneh selama 5-8 minit.
- Pindahkan sup ke dalam pengisar atau pemproses makanan, kisar sehingga halus.
- Kembalikan sup ke dalam periuk, kacau dengan santan. Sedia untuk dihidangkan.
Ayam Lemon Berkrim
Bahan-bahan
Bahan A: Ayam goreng
100 g | Dada ayam, dipotong jalur |
20 g | Tepung gandum |
1 sudu kecil | Oregano kering |
3/4 sudu kecil | Garam |
1 sudu kecil | Minyak masak |
Bahan B: Sos lemon berkrim
1 sudu kecil | Minyak masak |
3 ulas | Bawang putih, dikisar |
1 sudu besar | Jus lemon |
100 ml | Air |
1 sudu kecil | Hirisan nipis kulit lemon |
150 ml | Susu rendah lemak |
1 sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Berperisa |
Cara Menyediakan
- Untuk Ayam, campurkan tepung, oregano kering dan garam di atas pinggan besar. Masukkan ayam ke dalamnya sehingga bersalut. Buang lebihan tepung.
- Panaskan minyak zaitun dalam kuali anti lekat, goreng ayam sehingga keemasan dan garing, kira-kira 2-4 minit setiap sisi. Ketepikan.
- Untuk sos, panaskan minyak masak dalam kuali anti lekat yang sama dan tumis bawang putih sehingga perang.
- Tuangkan jus lemon, air, kulit limau dan susu, kacau sentiasa di atas api perlahan sehingga pekat. Laraskan konsistensi dan perasakan dengan AJI-SHIO®.
- Masukkan ayam goreng ke dalam sos dan kacau rata.
Pasta Goreng
Bahan-bahan
1 sudu kecil | Minyak zaitun |
6 ulas | Bawang putih, dikisar |
100 g | Spageti masak |
4 biji | Tomato ceri, dibelah dua |
1 tsp | Kepingan cili kering |
1 sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa |
1 sudu kecil | SERI AJI® Perencah Nasi Goreng Cina |
1/2 sudu besar | Daun parsli cincang |
Cara Menyediakan
- Panaskan minyak, tumis bawang putih dan kepingan cili kering.
- Masukkan spageti dan tomato ceri, gaul rata.
- Perasakan dengan AJI-SHIO® dan SERI AJI®.
- Taburkan pasli dan sedia untuk dihidangkan.
Sayur Goreng
Bahan-bahan
15 g | Lobak merah, dipotong memanjang |
15 g | Brocolli, dipotong bunga |
15 g | Kobis bunga, dipotong bunga |
1/2 tsp | Minyak zaitun |
2 pips | Bawang putih, dikisar |
1/2 tsp | AJI-NO-MOTO® |
1/2 tsp | Garam |
Cara Menyediakan
- Celur semua sayur di dalam air didih sehingga empuk. Tos dan ketepikan.
- Panaskan minyak, tumis bawang putih sehingga perang keemasan.
- Masukkan sayur yang telah dicelur tadi, kacau rata.
- Perasakan dengan AJI-NO-MOTO® dan garam. Sedia untuk dihidangkan.
Sup Lobak Merah Bersama Labu
Bahan-bahan
70 g | Labu |
70 g | Lobak merah |
20 g | Daun bawang kucai |
200 ml | Air |
1/2 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
1/2 sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa |
1/4 sudu kecil | Thyme |
1/2 sudu besar | Santan |
Cara Menyediakan
- Letakkan labu, lobak merah, daun bawang kucai, air, TUMIX®, AJI-SHIO® dan thyme di dalam periuk, biarkan mendidih. Kecilkan api dan reneh selama 5-8 minit.
- Pindahkan sup ke dalam pengisar atau pemproses makanan, kisar sehingga halus.
- Kembalikan sup ke dalam periuk, kacau dengan santan. Sedia untuk dihidangkan.
Ayam Lemon Berkrim
Bahan-bahan
Bahan A: Ayam goreng
140 g | Dada ayam, dipotong jalur |
20 g | Tepung gandum |
1 sudu kecil | Oregano kering |
1/2 sudu kecil | Garam |
1 1/2 sudu kecil | Minyak masak |
Bahan B: Sos lemon berkrim
1 sudu kecil | Minyak masak |
3 ulas | Bawang putih, dikisar |
1 sudu besar | Jus lemon |
100 ml | Air |
1 sudu kecil | Hirisan nipis kulit lemon |
150 ml | Susu rendah lemak |
1 sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Berperisa |
Cara Menyediakan
- Untuk Ayam, campurkan tepung, oregano kering dan garam di atas pinggan besar. Masukkan ayam ke dalamnya sehingga bersalut. Buang lebihan tepung.
- Panaskan minyak zaitun dalam kuali anti lekat, goreng ayam sehingga keemasan dan garing, kira-kira 2-4 minit setiap sisi. Ketepikan.
- Untuk sos, panaskan minyak masak dalam kuali anti lekat yang sama dan tumis bawang putih sehingga perang.
- Tuangkan jus lemon, air, kulit limau dan susu, kacau sentiasa di atas api perlahan sehingga pekat. Laraskan konsistensi dan perasakan dengan AJI-SHIO®.
- Masukkan ayam goreng ke dalam sos dan kacau rata.
Pasta Goreng
Bahan-bahan
1 sudu kecil | Minyak zaitun |
6 ulas | Bawang putih, dikisar |
100 g | Spageti masak |
4 biji | Tomato ceri, dibelah dua |
1 tsp | Kepingan cili kering |
1 sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa |
1 sudu kecil | SERI AJI® Perencah Nasi Goreng Cina |
1/2 sudu besar | Daun parsli cincang |
Cara Menyediakan
- Panaskan minyak, tumis bawang putih dan kepingan cili kering.
- Masukkan spageti dan tomato ceri, gaul rata.
- Perasakan dengan AJI-SHIO® dan SERI AJI®.
- Taburkan pasli dan sedia untuk dihidangkan.
Sayur Goreng
Bahan-bahan
15 g | Lobak merah, dipotong memanjang |
15 g | Brocolli, dipotong bunga |
15 g | Kobis bunga, dipotong bunga |
1/2 tsp | Minyak zaitun |
2 pips | Bawang putih, dikisar |
1/2 tsp | AJI-NO-MOTO® |
1/2 tsp | Garam |
Cara Menyediakan
- Celur semua sayur di dalam air didih sehingga empuk. Tos dan ketepikan.
- Panaskan minyak, tumis bawang putih sehingga perang keemasan.
- Masukkan sayur yang telah dicelur tadi, kacau rata.
- Perasakan dengan AJI-NO-MOTO® dan garam. Sedia untuk dihidangkan.
Sup Lobak Merah Bersama Labu
Bahan-bahan
70 g | Labu |
70 g | Lobak merah |
20 g | Daun bawang kucai |
200 ml | Air |
1/2 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
1/2 sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa |
1/4 sudu kecil | Thyme |
1/2 sudu besar | Santan |
Cara Menyediakan
- Letakkan labu, lobak merah, daun bawang kucai, air, TUMIX®, AJI-SHIO® dan thyme di dalam periuk, biarkan mendidih. Kecilkan api dan reneh selama 5-8 minit.
- Pindahkan sup ke dalam pengisar atau pemproses makanan, kisar sehingga halus.
- Kembalikan sup ke dalam periuk, kacau dengan santan. Sedia untuk dihidangkan.
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-SHIO® Flavoured Pepper Recipes
AJI-SHIO® Flavoured Black Pepper Recipes
Seri-Aji® Yangchow Fried Rice Recipes