Set Ayam Lemon Berkrim Bersama Pasta Goreng

Set Ayam Lemon Berkrim Bersama Pasta Goreng
Set Ayam Lemon Berkrim Bersama Pasta Goreng
Set Ayam Lemon Berkrim Bersama Pasta Goreng
50 minit
recipe-cook-time
1 hidangan lengkap set Ayam Lemon Berkrim Bersama Pasta Goreng
Description
Keterangan Resipi

Ayam Lemon Berkrim, ialah hidangan ayam goreng yang disalut dengan sos lemon yang kaya dan baldu, ia mewujudkan keseimbangan harmoni rasa yang enak. Ia sering dihidangkan di atas pasta goreng dengan sayur-sayuran yang menjadi hidangan selesa dan lengkap.

Sila Buat Pilihan
Intensiti
Method
Set Meal
  • Ayam Lemon Berkrim
  • Pasta Goreng
  • Sayur Goreng
  • Sup Lobak Merah bersama Labu
  • Buah
    60g Tembikai

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
505.6 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
58.6 g
Fat
Fat
21.8 g
Protein
Protein
18.8 g
Method
Set Meal
  • Ayam Lemon Berkrim
  • Pasta Goreng
  • Sayur Goreng
  • Sup Lobak Merah bersama Labu
  • Buah
    60g Tembikai

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
642.4 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
83.0 g
Fat
Fat
23.4 g
Protein
Protein
24.9 g
Method
Set Meal
  • Ayam Lemon Berkrim
  • Pasta Goreng
  • Sayur Goreng
  • Sup Lobak Merah bersama Labu
  • Buah
    60g Tembikai

 

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
766.3 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
96.4 g
Fat
Fat
28.6 g
Protein
Protein
30.7 g
Ayam Lemon Berkrim
Ingredients
Bahan-bahan

 Bahan A: Ayam goreng

60 g Dada ayam, dipotong jalur
10 g Tepung gandum
1 sudu kecil Oregano kering
1/4 sudu kecil Garam
1 sudu kecil Minyak masak

Bahan B: Sos lemon berkrim

1 sudu kecil Minyak masak
3 ulas Bawang putih, dikisar
1 sudu besar Jus lemon
100 ml Air
1 sudu kecil Hirisan nipis kulit lemon
150 ml Susu rendah lemak
1 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Berperisa
Method
Cara Menyediakan
  1. Untuk Ayam, campurkan tepung, oregano kering dan garam di atas pinggan besar. Masukkan ayam ke dalamnya sehingga bersalut. Buang lebihan tepung.
  2. Panaskan minyak zaitun dalam kuali anti lekat, goreng ayam sehingga keemasan dan garing, kira-kira 2-4 minit setiap sisi. Ketepikan.
  3. Untuk sos, panaskan minyak masak dalam kuali anti lekat yang sama dan tumis bawang putih sehingga perang.
  4. Tuangkan jus lemon, air, kulit limau dan susu, kacau sentiasa di atas api perlahan sehingga pekat. Laraskan konsistensi dan perasakan dengan AJI-SHIO®.
  5. Masukkan ayam goreng ke dalam sos dan kacau rata.
Pasta Goreng
Ingredients
Bahan-bahan
1 sudu kecil Minyak zaitun
3 ulas Bawang putih, dikisar
60 g Spageti masak
4 biji Tomato ceri, dibelah dua
1 tsp Kepingan cili kering
1 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa
1 sudu kecil SERI AJI® Perencah Nasi Goreng Cina
1/2 sudu besar Daun parsli cincang
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak, tumis bawang putih dan kepingan cili kering.
  2. Masukkan spageti dan tomato ceri, gaul rata.
  3. Perasakan dengan AJI-SHIO® dan SERI AJI®.
  4. Taburkan pasli dan sedia untuk dihidangkan.
Sayur Goreng
Ingredients
Bahan-bahan
15 g Lobak merah, dipotong memanjang
15 g Brocolli, dipotong bunga
15 g Kobis bunga, dipotong bunga
1/2 tsp Minyak zaitun
2 pips Bawang putih, dikisar
1/2 tsp AJI-NO-MOTO®
1/2 tsp Garam
Method
Cara Menyediakan
  1. Celur semua sayur di dalam air didih sehingga empuk. Tos dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak, tumis bawang putih sehingga perang keemasan.
  3. Masukkan sayur yang telah dicelur tadi, kacau rata. 
  4. Perasakan dengan AJI-NO-MOTO® dan garam. Sedia untuk dihidangkan.
Sup Lobak Merah Bersama Labu
Ingredients
Bahan-bahan
70 g Labu
70 g Lobak merah
20 g Daun bawang kucai
200 ml Air
1/2 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
1/2 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa
1/4 sudu kecil Thyme
1/2 sudu besar Santan

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Letakkan labu, lobak merah, daun bawang kucai, air, TUMIX®, AJI-SHIO® dan thyme di dalam periuk, biarkan mendidih. Kecilkan api dan reneh selama 5-8 minit.
  2. Pindahkan sup ke dalam pengisar atau pemproses makanan, kisar sehingga halus.
  3. Kembalikan sup ke dalam periuk, kacau dengan santan. Sedia untuk dihidangkan.
Ayam Lemon Berkrim
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan A: Ayam goreng

100 g Dada ayam, dipotong jalur
20 g Tepung gandum
1 sudu kecil Oregano kering
3/4 sudu kecil Garam
1 sudu kecil Minyak masak

Bahan B: Sos lemon berkrim

1 sudu kecil Minyak masak
3 ulas Bawang putih, dikisar
1 sudu besar Jus lemon
100 ml Air
1 sudu kecil Hirisan nipis kulit lemon
150 ml Susu rendah lemak
1 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Berperisa
Method
Cara Menyediakan
  1. Untuk Ayam, campurkan tepung, oregano kering dan garam di atas pinggan besar. Masukkan ayam ke dalamnya sehingga bersalut. Buang lebihan tepung.
  2. Panaskan minyak zaitun dalam kuali anti lekat, goreng ayam sehingga keemasan dan garing, kira-kira 2-4 minit setiap sisi. Ketepikan.
  3. Untuk sos, panaskan minyak masak dalam kuali anti lekat yang sama dan tumis bawang putih sehingga perang.
  4. Tuangkan jus lemon, air, kulit limau dan susu, kacau sentiasa di atas api perlahan sehingga pekat. Laraskan konsistensi dan perasakan dengan AJI-SHIO®.
  5. Masukkan ayam goreng ke dalam sos dan kacau rata.
Pasta Goreng
Ingredients
Bahan-bahan
1 sudu kecil Minyak zaitun
6 ulas Bawang putih, dikisar
100 g Spageti masak
4 biji Tomato ceri, dibelah dua
1 tsp Kepingan cili kering
1 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa
1 sudu kecil SERI AJI® Perencah Nasi Goreng Cina
1/2 sudu besar Daun parsli cincang
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak, tumis bawang putih dan kepingan cili kering.
  2. Masukkan spageti dan tomato ceri, gaul rata.
  3. Perasakan dengan AJI-SHIO® dan SERI AJI®.
  4. Taburkan pasli dan sedia untuk dihidangkan.

 

Sayur Goreng
Ingredients
Bahan-bahan
15 g Lobak merah, dipotong memanjang
15 g Brocolli, dipotong bunga
15 g Kobis bunga, dipotong bunga
1/2 tsp Minyak zaitun
2 pips Bawang putih, dikisar
1/2 tsp AJI-NO-MOTO®
1/2 tsp Garam
Method
Cara Menyediakan
  1. Celur semua sayur di dalam air didih sehingga empuk. Tos dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak, tumis bawang putih sehingga perang keemasan.
  3. Masukkan sayur yang telah dicelur tadi, kacau rata. 
  4. Perasakan dengan AJI-NO-MOTO® dan garam. Sedia untuk dihidangkan.
Sup Lobak Merah Bersama Labu
Ingredients
Bahan-bahan
70 g Labu
70 g Lobak merah
20 g Daun bawang kucai
200 ml Air
1/2 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
1/2 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa
1/4 sudu kecil Thyme
1/2 sudu besar Santan
Method
Cara Menyediakan
  1. Letakkan labu, lobak merah, daun bawang kucai, air, TUMIX®, AJI-SHIO® dan thyme di dalam periuk, biarkan mendidih. Kecilkan api dan reneh selama 5-8 minit.
  2. Pindahkan sup ke dalam pengisar atau pemproses makanan, kisar sehingga halus.
  3. Kembalikan sup ke dalam periuk, kacau dengan santan. Sedia untuk dihidangkan.

 

Ayam Lemon Berkrim
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan A: Ayam goreng

140 g Dada ayam, dipotong jalur
20 g Tepung gandum
1 sudu kecil Oregano kering
1/2 sudu kecil Garam
1 1/2 sudu kecil Minyak masak

Bahan B: Sos lemon berkrim

1 sudu kecil Minyak masak
3 ulas Bawang putih, dikisar
1 sudu besar Jus lemon
100 ml Air
1 sudu kecil Hirisan nipis kulit lemon
150 ml Susu rendah lemak
1 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Berperisa
Method
Cara Menyediakan
  1. Untuk Ayam, campurkan tepung, oregano kering dan garam di atas pinggan besar. Masukkan ayam ke dalamnya sehingga bersalut. Buang lebihan tepung.
  2. Panaskan minyak zaitun dalam kuali anti lekat, goreng ayam sehingga keemasan dan garing, kira-kira 2-4 minit setiap sisi. Ketepikan.
  3. Untuk sos, panaskan minyak masak dalam kuali anti lekat yang sama dan tumis bawang putih sehingga perang.
  4. Tuangkan jus lemon, air, kulit limau dan susu, kacau sentiasa di atas api perlahan sehingga pekat. Laraskan konsistensi dan perasakan dengan AJI-SHIO®.
  5. Masukkan ayam goreng ke dalam sos dan kacau rata.
Pasta Goreng
Ingredients
Bahan-bahan
1 sudu kecil Minyak zaitun
6 ulas Bawang putih, dikisar
100 g Spageti masak
4 biji Tomato ceri, dibelah dua
1 tsp Kepingan cili kering
1 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa
1 sudu kecil SERI AJI® Perencah Nasi Goreng Cina
1/2 sudu besar Daun parsli cincang

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak, tumis bawang putih dan kepingan cili kering.
  2. Masukkan spageti dan tomato ceri, gaul rata.
  3. Perasakan dengan AJI-SHIO® dan SERI AJI®.
  4. Taburkan pasli dan sedia untuk dihidangkan.

 

Sayur Goreng
Ingredients
Bahan-bahan
15 g Lobak merah, dipotong memanjang
15 g Brocolli, dipotong bunga
15 g Kobis bunga, dipotong bunga
1/2 tsp Minyak zaitun
2 pips Bawang putih, dikisar
1/2 tsp AJI-NO-MOTO®
1/2 tsp Garam

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Celur semua sayur di dalam air didih sehingga empuk. Tos dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak, tumis bawang putih sehingga perang keemasan.
  3. Masukkan sayur yang telah dicelur tadi, kacau rata. 
  4. Perasakan dengan AJI-NO-MOTO® dan garam. Sedia untuk dihidangkan.

 

Sup Lobak Merah Bersama Labu
Ingredients
Bahan-bahan
70 g Labu
70 g Lobak merah
20 g Daun bawang kucai
200 ml Air
1/2 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
1/2 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa
1/4 sudu kecil Thyme
1/2 sudu besar Santan

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Letakkan labu, lobak merah, daun bawang kucai, air, TUMIX®, AJI-SHIO® dan thyme di dalam periuk, biarkan mendidih. Kecilkan api dan reneh selama 5-8 minit.
  2. Pindahkan sup ke dalam pengisar atau pemproses makanan, kisar sehingga halus.
  3. Kembalikan sup ke dalam periuk, kacau dengan santan. Sedia untuk dihidangkan.

 

Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-SHIO® Flavoured Pepper Recipes
AJI-SHIO® Flavoured Pepper Recipes
AJI-SHIO® Flavoured Black Pepper Recipes
AJI-SHIO® Flavoured Black Pepper Recipes
Seri-Aji® Yangchow Fried Rice Recipes
Seri-Aji® Yangchow Fried Rice Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg