Set Ayam Masak Kicap
Ayam Masak Kicap ialah hidangan yang disediakan dengan memasak ayam ke dalam kuah kicap berperisa. Ia adalah hidangan serbaguna yang boleh dinikmati sendiri dengan nasi, atau dimasukkan ke dalam hidangan lain seperti mi.
Resepi Ayam Masak Kicap ini adalah hidangan masyarakat Melayu yang terdapat di Malaysia. Ia selalunya digoreng terlebih dahulu sebelum direneh di dalam kicap manis yang lazat, paling enak dihidangkan bersama nasi kukus dan ulam-ulaman bersama sambal.
- Nasi
45g Nasi perang - Ayam Masak Kicap
- Sup Ayam
- Ulam-Ulama bersama Sambal
- Produck Tenusu dan Buah
Agar-agar Kiwi
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan
- Nasi
45g Nasi perang - Ayam Masak Kicap
- Sup Ayam
- Ulam-Ulama bersama Sambal
- Produck Tenusu dan Buah
Agar-agar Kiwi
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan
- Nasi
45g Nasi perang - Ayam Masak Kicap
- Sup Ayam
- Ulam-Ulama bersama Sambal
- Produck Tenusu dan Buah
Agar-agar Kiwi
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan
Bahan-bahan:
60 g | Ayam, di potong kuib |
1/2 sudu kecil | Serbuk kunyit |
1/4 sudu kecil | Garam |
1 sudu kecil | Minyak masak |
1 ½ sudu besar | Kicap manis |
1 sudu kecil | Sos tiram |
1 sudu kecil | Gula perang |
1/4 cawan | Air |
1 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
1/2 biji | Bawang Holland, dipotong cincin |
Bahan-bahan A:
1 tangkai | Daun kari |
3 biji | Bawang merah, dikisar |
2 ulas | Bawang putih, dikisar |
1/2 inci | Halia, dikisar |
1 sudu kecil | Pes cili |
2 biji | Cili padi, diketuk |
- Perap ayam dengan serbuk kunyit dan garam, kemudian bakar ia didalam pemanggang udara selama 20 minit atau hingga separuh masak. Toskan dan ketepikan.
- Tumis bahan-bahan (A) dengan minyak sehingga naik bau.
- Masukkan kicap, sos tiram, gula merah dan air.
- Masukkan ayam dan perasakan dengan TUMIX®.
- Masukkan hirisan bawang besar dan biarkan kuah mendidih sehingga ayam masak sepenuhnya. Sedia untuk dihidangkan.
Bahan-bahan:
15 g | Dada ayam, dipotong kiub |
1/2 biji | Bawang merah, dihiris |
10 g | Lobak merah, dipotong kiub |
10 g | Saderi, dipotong kiub |
1 sudu kecil | Seri-Aji® Perencah Sup Ayam |
250 ml | Air |
1/2 sudu besar | Bawang merah goreng |
5 g | Daun ketumbar cincang |
- Panaskan air dalam periuk. Masukkan ayam, bawang merah, lobak merah dan saderi, gaul rata.
- Masukkan Seri-Aji®, reneh selama 5-10 minit dengan api perlahan sehingga ayam masak dan sayur-sayuran empuk.
- Hiaskan dengan bawang merah goreng, sedia untuk dihidangkan.
Bahan A: sambal
4 biji | Cili merah, buang biji dan potong kecil |
5 biji | Cili api, potong separuh |
4 biji | Bawang merah, potong separuh |
2 biji | Bawang putih, potong separuh |
1/2 biji | Tomato, potong separuh |
1 sudu kecil | Belacan |
1/2 tsp | Minyak masak |
1½ sudu kecil | AJI-NO-MOTO® |
1 sudu kecil | Garam |
1 biji | Limau kasturi |
1 sachet | Pal Sweet® Sweetener |
Bahan B: ulam-ulaman
1/2 biji | Timun, tanpa biji dan potong memanjang |
1 biji | Tomato, dipotong baji |
2 biji | Kacang bendi, dicelur dalam air panas |
1 biji | Terung bulat hijau |
- Untuk sambal, bakar cili merah, cili api, bawang merah, bawang putih, tomato dan belacan sehingga kuning keemasan. Keluarkan dan kisar lumat bersama minyak.
- Tumis bahan kisar, masukkan AJI-NO-MOTO®, garam dan jus limau kasturi.
- Tutup api dan masukkan Pal Sweet®, kacau rata dan dihidang.
Bahan-bahan:
100 ml | Air |
150 ml | Susu rendah lemak |
1/2 sudu kecil | Serbuk agar-agar |
2 paket kecil | Pemanis Pal Sweet® |
60 g | Kiwi, dipotong dadu |
- Didihkan air, susu dan serbuk agar-agar. Kacau sentiasa.
- Tutup api, masukkan Pal Sweet® dan kiwi.
- Tuang kedalam acuan dan biarkan ia set dan sejuk.
Bahan-bahan:
80 g | Ayam, di potong kuib |
1/2 sudu kecil | Serbuk kunyit |
1/4 sudu kecil | Garam |
1 sudu kecil | Minyak masak |
1 ½ sudu besar | Kicap manis |
1 sudu kecil | Sos tiram |
1 sudu kecil | Gula perang |
1/4 cawan | Air |
1 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
1/2 biji | Bawang Holland, dipotong cincin |
Bahan-bahan A:
1 tangkai | Daun kari |
3 biji | Bawang merah, dikisar |
2 ulas | Bawang putih, dikisar |
1/2 inci | Halia, dikisar |
1 sudu kecil | Pes cili |
2 biji | Cili padi, diketuk |
- Perap ayam dengan serbuk kunyit dan garam, kemudian bakar ia didalam pemanggang udara selama 20 minit atau hingga separuh masak. Toskan dan ketepikan.
- Tumis bahan-bahan (A) dengan minyak sehingga naik bau.
- Masukkan kicap, sos tiram, gula merah dan air.
- Masukkan ayam dan perasakan dengan TUMIX®.
- Masukkan hirisan bawang besar dan biarkan kuah mendidih sehingga ayam masak sepenuhnya. Sedia untuk dihidangkan.
Bahan-bahan:
15 g | Dada ayam, dipotong kiub |
1/2 biji | Bawang merah, dihiris |
10 g | Lobak merah, dipotong kiub |
10 g | Saderi, dipotong kiub |
1 sudu kecil | Seri-Aji® Perencah Sup Ayam |
250 ml | Air |
1/2 sudu besar | Bawang merah goreng |
5 g | Daun ketumbar cincang |
- Panaskan air dalam periuk. Masukkan ayam, bawang merah, lobak merah dan saderi, gaul rata.
- Masukkan Seri-Aji®, reneh selama 5-10 minit dengan api perlahan sehingga ayam masak dan sayur-sayuran empuk.
- Hiaskan dengan bawang merah goreng, sedia untuk dihidangkan.
Bahan A: sambal
4 biji | Cili merah, buang biji dan potong kecil |
5 biji | Cili api, potong separuh |
4 biji | Bawang merah, potong separuh |
2 biji | Bawang putih, potong separuh |
1/2 biji | Tomato, potong separuh |
1 sudu kecil | Belacan |
1/2 tsp | Minyak masak |
1½ sudu kecil | AJI-NO-MOTO® |
1 sudu kecil | Garam |
1 biji | Limau kasturi |
1 sachet | Pal Sweet® Sweetener |
Bahan B: ulam-ulaman
1/2 biji | Timun, tanpa biji dan potong memanjang |
1 biji | Tomato, dipotong baji |
2 biji | Kacang bendi, dicelur dalam air panas |
1 biji | Terung bulat hijau |
- Untuk sambal, bakar cili merah, cili api, bawang merah, bawang putih, tomato dan belacan sehingga kuning keemasan. Keluarkan dan kisar lumat bersama minyak.
- Tumis bahan kisar, masukkan AJI-NO-MOTO®, garam dan jus limau kasturi.
- Tutup api dan masukkan Pal Sweet®, kacau rata dan dihidang.
Bahan-bahan:
100 ml | Air |
150 ml | Susu rendah lemak |
1/2 sudu kecil | Serbuk agar-agar |
2 paket kecil | Pemanis Pal Sweet® |
60 g | Kiwi, dipotong dadu |
- Didihkan air, susu dan serbuk agar-agar. Kacau sentiasa.
- Tutup api, masukkan Pal Sweet® dan kiwi.
- Tuang kedalam acuan dan biarkan ia set dan sejuk.
Bahan-bahan:
120 g | Ayam, di potong kuib |
1/2 sudu kecil | Serbuk kunyit |
1/4 sudu kecil | Garam |
1 sudu kecil | Minyak masak |
1 ½ sudu besar | Kicap manis |
1 sudu kecil | Sos tiram |
1 sudu kecil | Gula perang |
1/4 cawan | Air |
1 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
1/2 biji | Bawang Holland, dipotong cincin |
Bahan-bahan A:
1 tangkai | Daun kari |
3 biji | Bawang merah, dikisar |
2 ulas | Bawang putih, dikisar |
1/2 inci | Halia, dikisar |
1 sudu kecil | Pes cili |
2 biji | Cili padi, diketuk |
- Perap ayam dengan serbuk kunyit dan garam, kemudian bakar ia didalam pemanggang udara selama 20 minit atau hingga separuh masak. Toskan dan ketepikan.
- Tumis bahan-bahan (A) dengan minyak sehingga naik bau.
- Masukkan kicap, sos tiram, gula merah dan air.
- Masukkan ayam dan perasakan dengan TUMIX®.
- Masukkan hirisan bawang besar dan biarkan kuah mendidih sehingga ayam masak sepenuhnya. Sedia untuk dihidangkan.
Bahan-bahan:
15 g | Dada ayam, dipotong kiub |
1/2 biji | Bawang merah, dihiris |
10 g | Lobak merah, dipotong kiub |
10 g | Saderi, dipotong kiub |
1 sudu kecil | Seri-Aji® Perencah Sup Ayam |
250 ml | Air |
1/2 sudu besar | Bawang merah goreng |
5 g | Daun ketumbar cincang |
- Panaskan air dalam periuk. Masukkan ayam, bawang merah, lobak merah dan saderi, gaul rata.
- Masukkan Seri-Aji®, reneh selama 5-10 minit dengan api perlahan sehingga ayam masak dan sayur-sayuran empuk.
- Hiaskan dengan bawang merah goreng, sedia untuk dihidangkan.
Bahan A: sambal
4 biji | Cili merah, buang biji dan potong kecil |
5 biji | Cili api, potong separuh |
4 biji | Bawang merah, potong separuh |
2 biji | Bawang putih, potong separuh |
1/2 biji | Tomato, potong separuh |
1 sudu kecil | Belacan |
1/2 tsp | Minyak masak |
1½ sudu kecil | AJI-NO-MOTO® |
1 sudu kecil | Garam |
1 biji | Limau kasturi |
1 sachet | Pal Sweet® Sweetener |
Bahan B: ulam-ulaman
1/2 biji | Timun, tanpa biji dan potong memanjang |
1 biji | Tomato, dipotong baji |
2 biji | Kacang bendi, dicelur dalam air panas |
1 biji | Terung bulat hijau |
- Untuk sambal, bakar cili merah, cili api, bawang merah, bawang putih, tomato dan belacan sehingga kuning keemasan. Keluarkan dan kisar lumat bersama minyak.
- Tumis bahan kisar, masukkan AJI-NO-MOTO®, garam dan jus limau kasturi.
- Tutup api dan masukkan Pal Sweet®, kacau rata dan dihidang.
Bahan-bahan:
100 ml | Air |
150 ml | Susu rendah lemak |
1/2 sudu kecil | Serbuk agar-agar |
2 paket kecil | Pemanis Pal Sweet® |
60 g | Kiwi, dipotong dadu |
- Didihkan air, susu dan serbuk agar-agar. Kacau sentiasa.
- Tutup api, masukkan Pal Sweet® dan kiwi.
- Tuang kedalam acuan dan biarkan ia set dan sejuk.