Set Ayam Masak Kicap

Resepi Ayam Masak Kicap Mudah, Pedas, Sedap dan Berkuah
Resepi Ayam Masak Kicap Mudah, Pedas, Sedap dan Berkuah
Resepi Ayam Masak Kicap Mudah, Pedas, Sedap dan Berkuah
1 jam 10 minit
recipe-cook-time
1 Hidangan
Description
Keterangan Resipi

Ayam Masak Kicap ialah hidangan yang disediakan dengan memasak ayam ke dalam kuah kicap berperisa. Ia adalah hidangan serbaguna yang boleh dinikmati sendiri dengan nasi, atau dimasukkan ke dalam hidangan lain seperti mi.

Resepi Ayam Masak Kicap ini adalah hidangan masyarakat Melayu yang terdapat di Malaysia. Ia selalunya digoreng terlebih dahulu sebelum direneh di dalam kicap manis yang lazat, paling enak dihidangkan bersama nasi kukus dan ulam-ulaman bersama sambal.

Sila Buat Pilihan
Intensiti
Method
Set Meal
  • Nasi
    45g Nasi perang
  • Ayam Masak Kicap
  • Sup Ayam
  • Ulam-Ulama bersama Sambal
  • Produck Tenusu dan Buah
    Agar-agar Kiwi

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
575 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
74.0 g
Fat
Fat
18.0 g
Protein
Protein
29.4 g
Method
Set Meal
  • Nasi
    45g Nasi perang
  • Ayam Masak Kicap
  • Sup Ayam
  • Ulam-Ulama bersama Sambal
  • Produck Tenusu dan Buah
    Agar-agar Kiwi

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
659.0 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
88.2 g
Fat
Fat
18.7 g
Protein
Protein
34.6 g
Method
Set Meal
  • Nasi
    45g Nasi perang
  • Ayam Masak Kicap
  • Sup Ayam
  • Ulam-Ulama bersama Sambal
  • Produck Tenusu dan Buah
    Agar-agar Kiwi

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
812.0 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
109.7 g
Fat
Fat
21.8 g
Protein
Protein
44.3 g
Ayam Masak Kicap
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan:

60 g Ayam, di potong kuib
1/2 sudu kecil Serbuk kunyit
1/4 sudu kecil Garam
1 sudu kecil Minyak masak
1 ½ sudu besar Kicap manis
1 sudu kecil Sos tiram
1 sudu kecil Gula perang
1/4 cawan Air
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
1/2 biji Bawang Holland, dipotong cincin

 

Bahan-bahan A:

1 tangkai Daun kari
3 biji Bawang merah, dikisar
2 ulas Bawang putih, dikisar
1/2 inci Halia, dikisar
1 sudu kecil Pes cili
2 biji Cili padi, diketuk

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Perap ayam dengan serbuk kunyit dan garam, kemudian bakar ia didalam pemanggang udara selama 20 minit atau hingga separuh masak. Toskan dan ketepikan.
  2. Tumis bahan-bahan (A) dengan minyak sehingga naik bau.
  3. Masukkan kicap, sos tiram, gula merah dan air.
  4. Masukkan ayam dan perasakan dengan TUMIX®.
  5. Masukkan hirisan bawang besar dan biarkan kuah mendidih sehingga ayam masak sepenuhnya. Sedia untuk dihidangkan.
Sup Ayam
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan:

15 g Dada ayam, dipotong kiub
1/2 biji Bawang merah, dihiris
10 g Lobak merah, dipotong kiub
10 g Saderi, dipotong kiub
1 sudu kecil Seri-Aji® Perencah Sup Ayam
250 ml Air
1/2 sudu besar Bawang merah goreng
5 g Daun ketumbar cincang

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan air dalam periuk. Masukkan ayam, bawang merah, lobak merah dan saderi, gaul rata.
  2. Masukkan Seri-Aji®, reneh selama 5-10 minit dengan api perlahan sehingga ayam masak dan sayur-sayuran empuk.
  3. Hiaskan dengan bawang merah goreng, sedia untuk dihidangkan.
Ulam-ulaman bersama Sambal
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan A: sambal

4 biji Cili merah, buang biji dan potong kecil
5 biji Cili api, potong separuh
4 biji Bawang merah, potong separuh
2 biji Bawang putih, potong separuh
1/2 biji Tomato, potong separuh
1 sudu kecil Belacan
1/2 tsp Minyak masak
1½ sudu kecil AJI-NO-MOTO®
1 sudu kecil Garam
1 biji Limau kasturi
1 sachet Pal Sweet® Sweetener

 

Bahan B: ulam-ulaman

1/2 biji Timun, tanpa biji dan potong memanjang
1 biji Tomato, dipotong baji
2 biji Kacang bendi, dicelur dalam air panas
1 biji Terung bulat hijau

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Untuk sambal, bakar cili merah, cili api, bawang merah, bawang putih, tomato dan belacan sehingga kuning keemasan. Keluarkan dan kisar lumat bersama minyak.
  2. Tumis bahan kisar, masukkan AJI-NO-MOTO®, garam dan jus limau kasturi.
  3. Tutup api dan masukkan Pal Sweet®, kacau rata dan dihidang.
Agar-agar Kiwi
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan:

100 ml Air
150 ml Susu rendah lemak
1/2 sudu kecil Serbuk agar-agar
2 paket kecil Pemanis Pal Sweet®
60 g Kiwi, dipotong dadu

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan air, susu dan serbuk agar-agar. Kacau sentiasa.
  2. Tutup api, masukkan Pal Sweet® dan kiwi.
  3. Tuang kedalam acuan dan biarkan ia set dan sejuk.
Ayam Masak Kicap
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan:

80 g Ayam, di potong kuib
1/2 sudu kecil Serbuk kunyit
1/4 sudu kecil Garam
1 sudu kecil Minyak masak
1 ½ sudu besar Kicap manis
1 sudu kecil Sos tiram
1 sudu kecil Gula perang
1/4 cawan Air
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
1/2 biji Bawang Holland, dipotong cincin

 

Bahan-bahan A:

1 tangkai Daun kari
3 biji Bawang merah, dikisar
2 ulas Bawang putih, dikisar
1/2 inci Halia, dikisar
1 sudu kecil Pes cili
2 biji Cili padi, diketuk

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Perap ayam dengan serbuk kunyit dan garam, kemudian bakar ia didalam pemanggang udara selama 20 minit atau hingga separuh masak. Toskan dan ketepikan.
  2. Tumis bahan-bahan (A) dengan minyak sehingga naik bau.
  3. Masukkan kicap, sos tiram, gula merah dan air.
  4. Masukkan ayam dan perasakan dengan TUMIX®.
  5. Masukkan hirisan bawang besar dan biarkan kuah mendidih sehingga ayam masak sepenuhnya. Sedia untuk dihidangkan.
Sup Ayam
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan:

15 g Dada ayam, dipotong kiub
1/2 biji Bawang merah, dihiris
10 g Lobak merah, dipotong kiub
10 g Saderi, dipotong kiub
1 sudu kecil Seri-Aji® Perencah Sup Ayam
250 ml Air
1/2 sudu besar Bawang merah goreng
5 g Daun ketumbar cincang

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan air dalam periuk. Masukkan ayam, bawang merah, lobak merah dan saderi, gaul rata.
  2. Masukkan Seri-Aji®, reneh selama 5-10 minit dengan api perlahan sehingga ayam masak dan sayur-sayuran empuk.
  3. Hiaskan dengan bawang merah goreng, sedia untuk dihidangkan.
Ulam-ulaman bersama Sambal
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan A: sambal

4 biji Cili merah, buang biji dan potong kecil
5 biji Cili api, potong separuh
4 biji Bawang merah, potong separuh
2 biji Bawang putih, potong separuh
1/2 biji Tomato, potong separuh
1 sudu kecil Belacan
1/2 tsp Minyak masak
1½ sudu kecil AJI-NO-MOTO®
1 sudu kecil Garam
1 biji Limau kasturi
1 sachet Pal Sweet® Sweetener

 

Bahan B: ulam-ulaman

1/2 biji Timun, tanpa biji dan potong memanjang
1 biji Tomato, dipotong baji
2 biji Kacang bendi, dicelur dalam air panas
1 biji Terung bulat hijau

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Untuk sambal, bakar cili merah, cili api, bawang merah, bawang putih, tomato dan belacan sehingga kuning keemasan. Keluarkan dan kisar lumat bersama minyak.
  2. Tumis bahan kisar, masukkan AJI-NO-MOTO®, garam dan jus limau kasturi.
  3. Tutup api dan masukkan Pal Sweet®, kacau rata dan dihidang.
Agar-agar Kiwi
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan:

100 ml Air
150 ml Susu rendah lemak
1/2 sudu kecil Serbuk agar-agar
2 paket kecil Pemanis Pal Sweet®
60 g Kiwi, dipotong dadu

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan air, susu dan serbuk agar-agar. Kacau sentiasa.
  2. Tutup api, masukkan Pal Sweet® dan kiwi.
  3. Tuang kedalam acuan dan biarkan ia set dan sejuk.
Ayam Masak Kicap
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan:

120 g Ayam, di potong kuib
1/2 sudu kecil Serbuk kunyit
1/4 sudu kecil Garam
1 sudu kecil Minyak masak
1 ½ sudu besar Kicap manis
1 sudu kecil Sos tiram
1 sudu kecil Gula perang
1/4 cawan Air
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
1/2 biji Bawang Holland, dipotong cincin

 

Bahan-bahan A:

1 tangkai Daun kari
3 biji Bawang merah, dikisar
2 ulas Bawang putih, dikisar
1/2 inci Halia, dikisar
1 sudu kecil Pes cili
2 biji Cili padi, diketuk

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Perap ayam dengan serbuk kunyit dan garam, kemudian bakar ia didalam pemanggang udara selama 20 minit atau hingga separuh masak. Toskan dan ketepikan.
  2. Tumis bahan-bahan (A) dengan minyak sehingga naik bau.
  3. Masukkan kicap, sos tiram, gula merah dan air.
  4. Masukkan ayam dan perasakan dengan TUMIX®.
  5. Masukkan hirisan bawang besar dan biarkan kuah mendidih sehingga ayam masak sepenuhnya. Sedia untuk dihidangkan.
Sup Ayam
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan:

15 g Dada ayam, dipotong kiub
1/2 biji Bawang merah, dihiris
10 g Lobak merah, dipotong kiub
10 g Saderi, dipotong kiub
1 sudu kecil Seri-Aji® Perencah Sup Ayam
250 ml Air
1/2 sudu besar Bawang merah goreng
5 g Daun ketumbar cincang

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan air dalam periuk. Masukkan ayam, bawang merah, lobak merah dan saderi, gaul rata.
  2. Masukkan Seri-Aji®, reneh selama 5-10 minit dengan api perlahan sehingga ayam masak dan sayur-sayuran empuk.
  3. Hiaskan dengan bawang merah goreng, sedia untuk dihidangkan.
Ulam-ulaman bersama Sambal
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan A: sambal

4 biji Cili merah, buang biji dan potong kecil
5 biji Cili api, potong separuh
4 biji Bawang merah, potong separuh
2 biji Bawang putih, potong separuh
1/2 biji Tomato, potong separuh
1 sudu kecil Belacan
1/2 tsp Minyak masak
1½ sudu kecil AJI-NO-MOTO®
1 sudu kecil Garam
1 biji Limau kasturi
1 sachet Pal Sweet® Sweetener

 

Bahan B: ulam-ulaman

1/2 biji Timun, tanpa biji dan potong memanjang
1 biji Tomato, dipotong baji
2 biji Kacang bendi, dicelur dalam air panas
1 biji Terung bulat hijau

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Untuk sambal, bakar cili merah, cili api, bawang merah, bawang putih, tomato dan belacan sehingga kuning keemasan. Keluarkan dan kisar lumat bersama minyak.
  2. Tumis bahan kisar, masukkan AJI-NO-MOTO®, garam dan jus limau kasturi.
  3. Tutup api dan masukkan Pal Sweet®, kacau rata dan dihidang.
Agar-agar Kiwi
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan:

100 ml Air
150 ml Susu rendah lemak
1/2 sudu kecil Serbuk agar-agar
2 paket kecil Pemanis Pal Sweet®
60 g Kiwi, dipotong dadu

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan air, susu dan serbuk agar-agar. Kacau sentiasa.
  2. Tutup api, masukkan Pal Sweet® dan kiwi.
  3. Tuang kedalam acuan dan biarkan ia set dan sejuk.
Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-NO-MOTO® Recipes
AJI-NO-MOTO® Recipes
Pal Sweet® Recipes
Pal Sweet® Recipes
Seri-Aji® Chicken Soup Seasoning
Seri-Aji® Chicken Soup Seasoning
TUMIX® Chicken Stock Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg