Set Ayam Masak Thai

Resepi Ayam Masak Thai Mudah, Pedas, dan Sedap
Resepi Ayam Masak Thai Mudah, Pedas, dan Sedap
Resepi Ayam Masak Thai Mudah, Pedas, dan Sedap
1 jam 20 minit
recipe-cook-time
1 Hidangan
Description
Keterangan Resipi

Ayam Masak Thai ialah hidangan yang terdiri daripada ayam dimasak dalam sos pelbagai rasa. Ia merupakan hidangan popular yang terkenal dengan profil rasanya dan sering disajikan dengan nasi.

Resepi Ayam Masak Thai ini adalah mudah dan senang disediakan di rumah. Ia memberikan rasa yang berlimpah dan keseimbangan rasa manis, masam, herba dan umami.

Sila Buat Pilihan
Intensiti
Method
Set Meal
  • Nasi
    Nasi perang    50 g
  • Ayam Masak Thai
  • Sup Tom Yam
  • Somtam
  • Jeli Teh Hijau Thai

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
574.6 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
77.3 g
Fat
Fat
15.1 g
Protein
Protein
32.4 g
Method
Set Meal
  • Nasi
    Nasi perang    80 g
  • Ayam Masak Thai
  • Sup Tom Yam
  • Somtam
  • Jeli Teh Hijau Thai

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
673.6 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
85.3 g
Fat
Fat
19.6 g
Protein
Protein
38.9 g
Method
Set Meal
  • Nasi
    Nasi perang    120 g
  • Ayam Masak Thai
  • Sup Tom Yam
  • Somtam
  • Jeli Teh Hijau Thai

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
835.6 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
96.0 g
Fat
Fat
29.1 g
Protein
Protein
47.5 g
Ayam Masak Thai
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan A:

50 g Ayam potong
1/2 sudu besar AJI-NO-MOTO®
1/2 sudu kecil Serbuk kunvit
1/4 sudu kecil Garam

 

Bahan-bahan B:

1 sudu besar Minyak masak
1 batang Serai diketuk
2 helai Daun limau purut
1 sudu besar Sos cili
2 sudu kecil Sos tiram
1/2 cawan Air
1 sudu kecil Gula perang
2 sudu kecil Jus limau kasturi
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
1/4 biji Bawang Holland, dihiris
Sedikit Bijan, hiasan
Sedikit Daun bawang, hiasan

 

Bahan-bahan C: dikisar halus

1 biji Bawang merah
4 ulas Bawang putih
1 cm Kunyit hidup
4 biji Cili merah
3 biji Cili hijau
3 biji Cilli padi
1/2 cawan Air

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Perap ayam dengan AJI-NO-MOTO®, serbuk kunyit dan garam, kemudian bakar dalam pemanggang udara selama 20 minit atau sehingga masak. Toskan dan ketepikan.
  2. Dalam kuali, tumis serai, bahan- bahan (C) dan daun limau purut sehingga naik bau.
  3. Masukkan sos tiram, sos cili, gula merah, air dan jus limau kasturi.
  4. Masukkan ayam dan perasakan dengan TUMIX®.
  5. Masukkan hirisan bawang besar dan biarkan kuah mendidih.
  6. Hiaskan dengan bijan dan daun kucai yang dicincang jika suka. Sedia untuk dihidang.
Sup Tom Yam
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan:

500 ml Air
3/4 sudu kecil SERI-AJI® Perencah Tom Yam
1/2 sudu besar TUMIX® Perencah Pati Ayam
20 g Dada ayam, dipotong kiub
5 helai Cendawan tiram, dikoyakkan
1/2 biji Tomato, dipotong baji
1 helai Daun limau purut, dikoyak
1 batang Serai, diketuk
1 biji Cili api, diketuk (pilihan)
1/2 sudu besar Jus limau nipis
Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan air, masukkan SERI-AJI® dan TUMIX®.
  2. Masukkan ayam, cendawan, tomato, daun limau purut, serai dan cili api.
  3. Apabila ayam sudah masak, masukkan jus limau nipis dan tutup api.
  4. Sedia untuk dihidang.
Somtam
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan:

3 biji Cili padi
1 ulas Bawang putih
1 sudu kecil Udang kering
1 sudu kecil Kacang tanah panggang tanpa garam
1 sudu kecil AJI-NO-MOTO®
1 sudu kecil Gula melaka, dilembutkan
2 sudu kecil Jus limau nipis
1 sudu kecil Sos ikan
1 helai Kacang panjang, hujung dibuang, dipotong 2 inci
2 biji Tomato ceri, dibelah 2
1 cawan Betik muda, diparut

 

Method
Cara Menyediakan
  1. In a wooden mortar, pound in chilies, garlic, dried shrimp and peanuts.
  2. Add in AJI-NO-MOTO®, palm sugar, lime juice and fish sauce. Stir with pestle a using circular motion.
  3. Pound in long bean and tomato.
  4. Lastly add in the shredded green papaya and stir well until well combined.
  5. Ready to serve. 
Jeli Teh Hijau Thai
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan:

200 ml Air
1 tsp Serbuk teh hijau Thai
150 ml Susu rendah lemak
1 tsp Serbuk agar-agar
2 sachet Pal Sweet® Sweetener

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan air, masukkan serbuk teh hijau, biarkan daun teh kembang kemudian tapis. Air akan bertukar hijau.
  2. Masukkan serbuk agar-agar dan separuh daripada susu rendah lemak. Kacau sentiasa.
  3. Matikan haba dan masukkan Pal Sweet®.
  4. Tuangkan ke dalam acuan dan biarkan ia set dan sejukkan. Hidangkan sejuk dengan separuh daripada baki susu rendah lemak.
Ayam Masak Thai
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan A:

80 g Ayam potong
1/2 sudu besar AJI-NO-MOTO®
1/2 sudu kecil Serbuk kunvit
1/4 sudu kecil Garam

 

Bahan-bahan B:

1 sudu besar Minyak masak
1 batang Serai diketuk
2 helai Daun limau purut
1 sudu besar Sos cili
2 sudu kecil Sos tiram
1/2 cawan Air
1 sudu kecil Gula perang
2 sudu kecil Jus limau kasturi
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
1/4 biji Bawang Holland, dihiris
Sedikit Bijan, hiasan
Sedikit Daun bawang, hiasan

 

Bahan-bahan C: dikisar halus

1 biji Bawang merah
4 ulas Bawang putih
1 cm Kunyit hidup
4 biji Cili merah
3 biji Cili hijau
3 biji Cilli padi
1/2 cawan Air

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Perap ayam dengan AJI-NO-MOTO®, serbuk kunyit dan garam, kemudian bakar dalam pemanggang udara selama 20 minit atau sehingga masak. Toskan dan ketepikan.
  2. Dalam kuali, tumis serai, bahan- bahan (C) dan daun limau purut sehingga naik bau.
  3. Masukkan sos tiram, sos cili, gula merah, air dan jus limau kasturi.
  4. Masukkan ayam dan perasakan dengan TUMIX®.
  5. Masukkan hirisan bawang besar dan biarkan kuah mendidih.
  6. Hiaskan dengan bijan dan daun kucai yang dicincang jika suka. Sedia untuk dihidang.
Sup Tom Yam
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan:

500 ml Air
3/4 sudu kecil SERI-AJI® Perencah Tom Yam
1/2 sudu besar TUMIX® Perencah Pati Ayam
20 g Dada ayam, dipotong kiub
5 helai Cendawan tiram, dikoyakkan
1/2 biji Tomato, dipotong baji
1 helai Daun limau purut, dikoyak
1 batang Serai, diketuk
1 biji Cili api, diketuk (pilihan)
1/2 sudu besar Jus limau nipis
Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan air, masukkan SERI-AJI® dan TUMIX®.
  2. Masukkan ayam, cendawan, tomato, daun limau purut, serai dan cili api.
  3. Apabila ayam sudah masak, masukkan jus limau nipis dan tutup api.
  4. Sedia untuk dihidang.
Somtam
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan:

3 biji Cili padi
1 ulas Bawang putih
1 sudu kecil Udang kering
1 sudu kecil Kacang tanah panggang tanpa garam
1 sudu kecil AJI-NO-MOTO®
1 sudu kecil Gula melaka, dilembutkan
2 sudu kecil Jus limau nipis
1 sudu kecil Sos ikan
1 helai Kacang panjang, hujung dibuang, dipotong 2 inci
2 biji Tomato ceri, dibelah 2
1 cawan Betik muda, diparut

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Dalam lesung kayu, tumbuk cili, bawang putih, udang kering dan kacang tanah.
  2. Masukkan AJI-NO-MOTO®, gula melaka, jus limau nipis dan sos ikan. Kacau dengan lesung menggunakan gerakan membulat.
  3. Tumbuk kacang panjang dan tomato.
  4. Akhir sekali masukkan betik hijau yang diparut dan kacau rata hingga sebati.
  5. Sedia untuk dihidangkan.
Jeli Teh Hijau Thai
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan:

200 ml Air
1 tsp Serbuk teh hijau Thai
150 ml Susu rendah lemak
1 tsp Serbuk agar-agar
2 sachet Pal Sweet® Sweetener

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan air, masukkan serbuk teh hijau, biarkan daun teh kembang kemudian tapis. Air akan bertukar hijau.
  2. Masukkan serbuk agar-agar dan separuh daripada susu rendah lemak. Kacau sentiasa.
  3. Matikan haba dan masukkan Pal Sweet®.
  4. Tuangkan ke dalam acuan dan biarkan ia set dan sejukkan. Hidangkan sejuk dengan separuh daripada baki susu rendah lemak.
Ayam Masak Thai
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan A:

120 g Ayam potong
1/2 sudu besar AJI-NO-MOTO®
1/2 sudu kecil Serbuk kunvit
1/4 sudu kecil Garam

 

Bahan-bahan B:

1 sudu besar Minyak masak
1 batang Serai diketuk
2 helai Daun limau purut
1 sudu besar Sos cili
2 sudu kecil Sos tiram
1/2 cawan Air
1 sudu kecil Gula perang
2 sudu kecil Jus limau kasturi
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
1/4 biji Bawang Holland, dihiris
Sedikit Bijan, hiasan
Sedikit Daun bawang, hiasan

 

Bahan-bahan C: dikisar halus

1 biji Bawang merah
4 ulas Bawang putih
1 cm Kunyit hidup
4 biji Cili merah
3 biji Cili hijau
3 biji Cilli padi
1/2 cawan Air

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Perap ayam dengan AJI-NO-MOTO®, serbuk kunyit dan garam, kemudian bakar dalam pemanggang udara selama 20 minit atau sehingga masak. Toskan dan ketepikan.
  2. Dalam kuali, tumis serai, bahan- bahan (C) dan daun limau purut sehingga naik bau.
  3. Masukkan sos tiram, sos cili, gula merah, air dan jus limau kasturi.
  4. Masukkan ayam dan perasakan dengan TUMIX®.
  5. Masukkan hirisan bawang besar dan biarkan kuah mendidih.
  6. Hiaskan dengan bijan dan daun kucai yang dicincang jika suka. Sedia untuk dihidang.
Sup Tom Yam
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan:

500 ml Air
3/4 sudu kecil SERI-AJI® Perencah Tom Yam
1/2 sudu besar TUMIX® Perencah Pati Ayam
20 g Dada ayam, dipotong kiub
5 helai Cendawan tiram, dikoyakkan
1/2 biji Tomato, dipotong baji
1 helai Daun limau purut, dikoyak
1 batang Serai, diketuk
1 biji Cili api, diketuk (pilihan)
1/2 sudu besar Jus limau nipis
Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan air, masukkan SERI-AJI® dan TUMIX®.
  2. Masukkan ayam, cendawan, tomato, daun limau purut, serai dan cili api.
  3. Apabila ayam sudah masak, masukkan jus limau nipis dan tutup api.
  4. Sedia untuk dihidang.
Somtam
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan:

3 biji Cili padi
1 ulas Bawang putih
1 sudu kecil Udang kering
1 sudu kecil Kacang tanah panggang tanpa garam
1 sudu kecil AJI-NO-MOTO®
1 sudu kecil Gula melaka, dilembutkan
2 sudu kecil Jus limau nipis
1 sudu kecil Sos ikan
1 helai Kacang panjang, hujung dibuang, dipotong 2 inci
2 biji Tomato ceri, dibelah 2
1 cawan Betik muda, diparut

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Dalam lesung kayu, tumbuk cili, bawang putih, udang kering dan kacang tanah.
  2. Masukkan AJI-NO-MOTO®, gula melaka, jus limau nipis dan sos ikan. Kacau dengan lesung menggunakan gerakan membulat.
  3. Tumbuk kacang panjang dan tomato.
  4. Akhir sekali masukkan betik hijau yang diparut dan kacau rata hingga sebati.
  5. Sedia untuk dihidangkan.
Jeli Teh Hijau Thai
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan:

200 ml Air
1 tsp Serbuk teh hijau Thai
150 ml Susu rendah lemak
1 tsp Serbuk agar-agar
2 sachet Pal Sweet® Sweetener

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan air, masukkan serbuk teh hijau, biarkan daun teh kembang kemudian tapis. Air akan bertukar hijau.
  2. Masukkan serbuk agar-agar dan separuh daripada susu rendah lemak. Kacau sentiasa.
  3. Matikan haba dan masukkan Pal Sweet®.
  4. Tuangkan ke dalam acuan dan biarkan ia set dan sejukkan. Hidangkan sejuk dengan separuh daripada baki susu rendah lemak.
Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-NO-MOTO® Recipes
AJI-NO-MOTO® Recipes
Pal Sweet® Recipes
Pal Sweet® Recipes
Seri-Aji® Tom Yam Seasoning Recipes
Seri-Aji® Tom Yam Seasoning Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg