Set Bihun Goreng Singapura
40 minit
1 hidangan lengkap set Bihun Goreng Singapura
Keterangan Resipi
Bihun Goreng Singapura ialah hidangan mi tumis yang popular dan berperisa dalam masakan Singapura. Hidangan ini terkenal dengan gabungan tekstur dan rasa yang meriah, ia sering dicampur dengan sayur-sayuran, telur dan daging atau makanan laut.
Sila Buat Pilihan
Intensiti
Rendah
Sederhana
Tinggi
Set Meal
- Bihun Goreng Singapura
- Sup Bayan Merah dan Fucuk
- Produk Tenusu
150 ml Susu kultur berperisa beri - Buah
60 g Tembikai kuning
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan
Calories
555.6 kcal
Carbohydrate
69.9 g
Fat
13.8 g
Protein
38.0 g
Set Meal
- Bihun Goreng Singapura
- Sup Bayan Merah dan Fucuk
- Produk Tenusu
150 ml Susu kultur berperisa beri - Buah
60 g Tembikai kuning
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan
Calories
673.0 kcal
Carbohydrate
78.6 g
Fat
15.7 g
Protein
54.3 g
Set Meal
- Bihun Goreng Singapura
- Sup Bayan Merah dan Fucuk
- Produk Tenusu
150 ml Susu kultur berperisa beri - Buah
60 g Tembikai kuning
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan
Calories
853.5 kcal
Carbohydrate
88.2 g
Fat
23.4 g
Protein
72.6 g
Bihun Goreng Singapura
Bahan-bahan
40 g | Bihun, direndam sehingga lembut dan ditapis |
1/2 sudu besar | Minyak masak |
5 ekor | Udang, dikupas kulit dan dibersihkan |
30 g | Isi ayam, dipotong dadu |
1/2 keping | Kek ikan, dihiris |
20 g | Lobak merah, dihiris memanjang |
20 g | Kubis, dihiris |
5 g | Daun bawang, dihiris 3 cm |
1 biji | Telur |
1/4 cawan | Air |
1 sudu besar | Seri-Aji® Perencah Nasi Goreng Cina 26g |
Cara Menyediakan
- Panaskan minyak masak, tumis udang, isi ayam dan kek ikan. Goreng sehingga masak.
- Masukkan lobak merah, kubis dan daun bawang, kacau goreng seketika.
- Ketepikan kesemua bahan di dalam kuali, masukkan telur dan kacau sehingga masak.
- Masukkan bihun, air dan tabur Seri-Aji®, gaul rata.
- Kacau goreng sehingga masak sepenuhnya. Sedia untuk dihidang.
Sup Bayam Merah dan Fucuk
Bahan-bahan
250 ml | Air |
1½ sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis |
4 ekor | Ikan bilis |
10 g | Bawang putih cincang |
5 g | Fucuk (tauhu kering), rendam air |
20 g | Bayam merah, dipotong 1 inci |
Sedikit | Hirisan lobak merah, hiasan |
Sedikit | Bawang goreng, hiasan |
Sedikit | Daun bawang, hiasan |
Cara Menyediakan
- Didihkan air, TUMIX®, ikan bilis, bawang putih dan fucuk.
- Masukkan bayam, biar sehingga bayam lembut.
- Hiaskan hidangan dengan hirisan nipis lobak merah, bawang goreng dan daun bawang.
Bihun Goreng Singapura
Bahan-bahan
50 g | Bihun, direndam sehingga lembut dan ditapis |
1/2 sudu besar | Minyak masak |
5 ekor | Udang, dikupas kulit dan dibersihkan |
50 g | Isi ayam, dipotong dadu |
1/2 keping | Kek ikan, dihiris |
20 g | Lobak merah, dihiris memanjang |
20 g | Kubis, dihiris |
5 g | Daun bawang, dihiris 3 cm |
1 biji | Telur |
1/4 cawan | Air |
1 sudu besar | Seri-Aji® Perencah Nasi Goreng Cina 26g |
Cara Menyediakan
- Panaskan minyak masak, tumis udang, isi ayam dan kek ikan. Goreng sehingga masak.
- Masukkan lobak merah, kubis dan daun bawang, kacau goreng seketika.
- Ketepikan kesemua bahan di dalam kuali, masukkan telur dan kacau sehingga masak.
- Masukkan bihun, air dan tabur Seri-Aji®, gaul rata.
- Kacau goreng sehingga masak sepenuhnya. Sedia untuk dihidang.
Sup Bayam Merah dan Fucuk
Bahan-bahan
250 ml | Air |
1½ sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis |
4 ekor | Ikan bilis |
10 g | Bawang putih cincang |
5 g | Fucuk (tauhu kering), rendam air |
20 g | Bayam merah, dipotong 1 inci |
Sedikit | Hirisan lobak merah, hiasan |
Sedikit | Bawang goreng, hiasan |
Sedikit | Daun bawang, hiasan |
Cara Menyediakan
- Boil water, TUMIX®, anchovies, garlic and fucuk
- Add the spinach, let it be until the spinach is soft
- Garnish the dish with carrot, fried onion and spring onion.
Bihun Goreng Singapura
Bahan-bahan
40 g | Bihun, direndam sehingga lembut dan ditapis |
1/2 sudu besar | Minyak masak |
5 ekor | Udang, dikupas kulit dan dibersihkan |
30 g | Isi ayam, dipotong dadu |
1/2 keping | Kek ikan, dihiris |
20 g | Lobak merah, dihiris memanjang |
20 g | Kubis, dihiris |
5 g | Daun bawang, dihiris 3 cm |
1 biji | Telur |
1/4 cawan | Air |
1 sudu besar | Seri-Aji® Perencah Nasi Goreng Cina 26g |
Cara Menyediakan
- Panaskan minyak masak, tumis udang, isi ayam dan kek ikan. Goreng sehingga masak.
- Masukkan lobak merah, kubis dan daun bawang, kacau goreng seketika.
- Ketepikan kesemua bahan di dalam kuali, masukkan telur dan kacau sehingga masak.
- Masukkan bihun, air dan tabur Seri-Aji®, gaul rata.
- Kacau goreng sehingga masak sepenuhnya. Sedia untuk dihidang.
Sup Bayam Merah dan Fucuk
Bahan-bahan
250 ml | Air |
1½ sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis |
4 ekor | Ikan bilis |
10 g | Bawang putih cincang |
5 g | Fucuk (tauhu kering), rendam air |
20 g | Bayam merah, dipotong 1 inci |
Sedikit | Hirisan lobak merah, hiasan |
Sedikit | Bawang goreng, hiasan |
Sedikit | Daun bawang, hiasan |
Cara Menyediakan
- Didihkan air, TUMIX®, ikan bilis, bawang putih dan fucuk.
- Masukkan bayam, biar sehingga bayam lembut.
- Hiaskan hidangan dengan hirisan nipis lobak merah, bawang goreng dan daun bawang.
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
Seri-Aji® Chicken Flavour Fried Rice Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes