Set Chow Mein Daging Rangup

Set Chow Mein Daging Rangup
Set Chow Mein Daging Rangup
Set Chow Mein Daging Rangup
1 jam
recipe-cook-time
1 hidangan lengkap set Chow Mein Daging Ranggup
Description
Keterangan Resipi

Chow Mein diterjemahkan kepada mi goreng dalam bahasa Kantonis. Terdapat pelbagai variasi chow mein, ia boleh jadi mi tumis bersama sayur dan kadangkala dengan daging ayam atau tauhu. Ia adalah hidangan Cina-Malaysia yang lazat, ringkas dan lengkap.

Sila Buat Pilihan
Intensiti
Method
Set Meal
  • Chow Mein Daging Rangup
  • Puding Nenas
  • Buah
    • 60 g Tembikai
    • 3 biji Anggur hijau

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
567.4 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
75.6 g
Fat
Fat
14.7 g
Protein
Protein
33.2 g
Method
Set Meal
  • Chow Mein Daging Rangup
  • Puding Nenas
  • Buah
    • 60 g Tembikai
    • 3 biji Anggur hijau

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
630.1 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
80.4 g
Fat
Fat
17.7 g
Protein
Protein
37.2 g
Method
Set Meal
  • Chow Mein Daging Rangup
  • Puding Nenas
  • Buah
    • 60 g Tembikai
    • 3 biji Anggur hijau

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
756.0 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
90.0 g
Fat
Fat
21.1 g
Protein
Protein
51.5 g
Set Chow Mein Daging Rangup
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan A:

80 g Mee wantan segar
1 sudu kecil Minyak masak
4 ulas Bawang putih, dikisar
2 inci Galia, dipotong mancis
10 g Taugeh
15 g Cendawan shimeji
15 g Lobak merah, dipotong mancis
15 g Choy sum, dipotong
2 biji Tomato ceri
1 helai Daun bawang, dihiris
5 g Bawang goreng

Bahan-bahan B: sos

2 cawan Air
1 sudu besar Sos tiram
1 sudu besar Kicap manis
1 sudu besar Sos Hoisin
1 sudu besar Tepung jagung, dicampur dengan sedikit air
1½ sudu besar TUMIX® Perencah Pati Ayam
1 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Berperisa

Bahan-bahan C: perap

1 sudu kecil Tepung jagung
60 g Daging lembu, dihiris kecil
1 sudu kecil Sos tiram
1 sudu kecil Kicap manis
1 sudu kecil Sos Hoisin
1 sudu kecil AJI-NO-MOTO®
Method
Cara Menyediakan
  1. Perap semua bahan-bahan (C) selama 15 minit. Ketepikan.
  2. Celur mee wan tan di dalam air didih dan toskan.
  3. Panaskan minyak masak, goreng mee sehingga garing tetapi tidak hangus. Ketepikan ia seketika.
  4. Kacau goreng daging lembu yang telah diperap dengan sedikit minyak sehingga masak, keluarkan.
  5. Menggunakan kuali yang sama, panaskan minyak masak, tumis bawang putih dan halia sehingga naik bau.
  6. Masukkan bahan-bahan sos (B) dan semua sayur-sayuran. Perasakan dengan TUMIX® dan AJI-SHIO®.
  7. Campurkan kembali daging goreng ke dalam kuali untuk disaluti dengan sos. Laraskan kepekatan sos dengan campuran tepung jagung.
  8. Untuk menghidang, letakkan mee wan tan di dalam mangkuk, tuangkan sos di atasnya. Taburkan sedikit daun bawang dan bawang goreng untuk melengkapkan penampilan. Sedia untuk dihidangkan.
Puding Nenas
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan:

250 ml Air
1/2 sudu kecil Serbuk agar-agar
80 g Nenas, dikisar
1 sudu besar Kordial perisa nenas
2 paket kecil Pemanis Pal Sweet®
125 ml Susu rendah lemak
Method
Cara Menyediakan

Cara menyediakan:

  1. Kacau air dan serbuk agar-agar di atas api sederhana. 
  2. Apabila sudah mendidih dan agar-agar sudah larut, tutup api.
  3. Masukkan nenas, kordial perisa nenas dan Pemanis Pal Sweet®.
  4. Masukkan kedalam acuan, biarkan ia set.
  5. Sejukkan dan sedia dihidang bersama susu rendah lemak.
Set Chow Mein Daging Rangup
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan A:

80 g Mee wantan segar
1 sudu kecil Minyak masak
4 ulas Bawang putih, dikisar
2 inci Halia, dipotong mancis
10 g Taugeh
15 g Cendawan shimeji
15 g Lobak merah, dipotong mancis
15 g Choy sum, dipotong
2 biji Tomato ceri
1 helai Daun bawang, dihiris
5 g Bawang goreng

Bahan-bahan B: sos

2 cawan Air
1 sudu besar Sos tiram
1 sudu besar Kicap manis
1 sudu besar Sos Hoisin
1 sudu besar Tepung jagung, dicampur dengan sedikit air
1½ sudu besar TUMIX® Perencah Pati Ayam
1 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Berperisa

Bahan-bahan C: perap

1 sudu kecil Tepung jagung
60 g Daging lembu, dihiris kecil
1 sudu kecil Sos tiram
1 sudu kecil Kicap manis
1 sudu kecil Sos Hoisin
1 sudu kecil AJI-NO-MOTO®
Method
Cara Menyediakan

 

  1. Perap semua bahan-bahan (C) selama 15 minit. Ketepikan.
  2. Celur mee wan tan di dalam air didih dan toskan.
  3. Panaskan minyak masak, goreng mee sehingga garing tetapi tidak hangus. Ketepikan ia seketika.
  4. Kacau goreng daging lembu yang telah diperap dengan sedikit minyak sehingga masak, keluarkan.
  5. Menggunakan kuali yang sama, panaskan minyak masak, tumis bawang putih dan halia sehingga naik bau.
  6. Masukkan bahan-bahan sos (B) dan semua sayur-sayuran. Perasakan dengan TUMIX® dan AJI-SHIO®.
  7. Campurkan kembali daging goreng ke dalam kuali untuk disaluti dengan sos. Laraskan kepekatan sos dengan campuran tepung jagung.
  8. Untuk menghidang, letakkan mee wan tan di dalam mangkuk, tuangkan sos di atasnya. Taburkan sedikit daun bawang dan bawang goreng untuk melengkapkan penampilan. Sedia untuk dihidangkan.

 

Puding Nenas
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan:

250 ml Air
1/2 sudu kecil Serbuk agar-agar
80 g Nenas, dikisar
1 sudu besar Kordial perisa nenas
2 paket kecil Pemanis Pal Sweet®
125 ml Susu rendah lemak
Method
Cara Menyediakan

Cara menyediakan:

  1. Kacau air dan serbuk agar-agar di atas api sederhana. 
  2. Apabila sudah mendidih dan agar-agar sudah larut, tutup api.
  3. Masukkan nenas, kordial perisa nenas dan Pemanis Pal Sweet®.
  4. Masukkan kedalam acuan, biarkan ia set.
  5. Sejukkan dan sedia dihidang bersama susu rendah lemak.

 

 

Set Chow Mein Daging Rangup
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan :

120 g Mee wantan segar
1 sudu kecil Minyak masak
4 ulas Bawang putih, dikisar
2 inci Halia, dipotong mancis
10 g Taugeh
15 g Cendawan shimeji
15 g Lobak merah, dipotong mancis
15 g Choy sum, dipotong
2 biji Tomato ceri
1 helai Daun bawang, dihiris
5 g Bawang goreng

Bahan-bahan B: sos

2 cawan Air
1 sudu besar Sos tiram
1 sudu besar Kicap manis
1 sudu besar Sos Hoisin
1 sudu besar Tepung jagung, dicampur dengan sedikit air
1½ sudu besar TUMIX® Perencah Pati Ayam
1 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Berperisa

Bahan-bahan C: perap

1 sudu kecil Tepung jagung
100 g Daging lembu, dihiris kecil
1 sudu kecil Sos tiram
1 sudu kecil Kicap manis
1 sudu kecil Sos Hoisin
1 sudu kecil AJI-NO-MOTO®
Method
Cara Menyediakan

 

  1. Perap semua bahan-bahan (C) selama 15 minit. Ketepikan.
  2. Celur mee wan tan di dalam air didih dan toskan.
  3. Panaskan minyak masak, goreng mee sehingga garing tetapi tidak hangus. Ketepikan ia seketika.
  4. Kacau goreng daging lembu yang telah diperap dengan sedikit minyak sehingga masak, keluarkan.
  5. Menggunakan kuali yang sama, panaskan minyak masak, tumis bawang putih dan halia sehingga naik bau.
  6. Masukkan bahan-bahan sos (B) dan semua sayur-sayuran. Perasakan dengan TUMIX® dan AJI-SHIO®.
  7. Campurkan kembali daging goreng ke dalam kuali untuk disaluti dengan sos. Laraskan kepekatan sos dengan campuran tepung jagung.
  8. Untuk menghidang, letakkan mee wan tan di dalam mangkuk, tuangkan sos di atasnya. Taburkan sedikit daun bawang dan bawang goreng untuk melengkapkan penampilan. Sedia untuk dihidangkan.

 

 

Puding Nenas
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan:

250 ml Air
1/2 sudu kecil Serbuk agar-agar
80 g Nenas, dikisar
1 sudu besar Kordial perisa nenas
2 paket kecil Pemanis Pal Sweet®
125 ml Susu rendah lemak
Method
Cara Menyediakan

Cara menyediakan:

  1. Kacau air dan serbuk agar-agar di atas api sederhana. 
  2. Apabila sudah mendidih dan agar-agar sudah larut, tutup api.
  3. Masukkan nenas, kordial perisa nenas dan Pemanis Pal Sweet®.
  4. Masukkan kedalam acuan, biarkan ia set.
  5. Sejukkan dan sedia dihidang bersama susu rendah lemak.

 

Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-NO-MOTO® Recipes
AJI-NO-MOTO® Recipes
AJI-SHIO® Flavoured Pepper Recipes
AJI-SHIO® Flavoured Pepper Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg