Set Daging Ala Minang

Resepi Rendang Daging Minang Masak Asli dan Paling Sedap
Resepi Rendang Daging Minang Masak Asli dan Paling Sedap
Resepi Rendang Daging Minang Masak Asli dan Paling Sedap
1 jam
recipe-cook-time
1 Hidangan
Description
Keterangan Resipi

Daging Minang adalah istilah yang digunakan untuk merujuk kepada beberapa hidangan Minang yang berbeza, tetapi ia paling kerap merujuk kepada rendang daging, sejenis masakan yang sedap, umami, dan pedas dari wilayah Minangkabau di Sumatera Barat, Indonesia.

Resepi Daging Minang kami terkenal dengan rasa yang unik. Penggunaan cili memberikan rasa pedas, sementara kunyit dan halia menambah kelazatan rasa. Santan menambah rasa berkrim, dan waktu memasak yang lama menggabungkan semua rasa bersama.

Sila Buat Pilihan
Intensiti
Method
Set Hidangan
  • Nasi
    60g Nasi Putih
  • Daging Ala Minang
  • Kacang Panjang Goreng
  • Sup Ikan
  • Puding Mangga

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
516.0 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
60.5 g
Fat
Fat
12.1 g
Protein
Protein
41.2 g
Method
Set Hidangan
  • Nasi
    120g Nasi Putih
  • Daging Ala Minang
  • Kacang Panjang Goreng
  • Sup Ikan
  • Puding Mangga

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
644.0 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
78.8 g
Fat
Fat
15.4 g
Protein
Protein
47.3 g
Method
Set Hidangan
  • Nasi
    150g Nasi Putih
  • Daging Ala Minang
  • Kacang Panjang Goreng
  • Sup Ikan
  • Puding Mangga

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
683.0 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
87.8 g
Fat
Fat
15.5 g
Protein
Protein
48.0 g
Daging Ala Minang
Ingredients
Bahan-bahan
80 g Daging, dihiris nipis
2-3 cawan Air
10 ml Santan
40 ml Susu rendah lemak
1 keping kecil Asam keping
1/4 sudu besar Kerisik
1 helai kecil Daun kunyit
1 helai Daun limau purut
½ sudu kecil AJI-NO-MOTO®
½ sudu kecil Garam
1 sudu kecil Gula

Bahan-bahan A: kisar halus

1 cm Lengkuas
1 cm Halia
1 cm Kunyit hidup
1 biji Buah keras
1-2 biji Cili api
1 sudu kecil Pes cili
2 biji Bawang merah
1 ulas Bawang putih
2 inci Serai
Method
Cara Menyediakan
  1. Rebus daging sehingga lembut. Tambah air jika perlu. Ketepikan air rebusan daging.
  2. Masukkan bahan-bahan kisar (A), santan, susu dan air rebusan sehingga mencapai paras daging.
  3. Apabila mendidih, masukkan bahan-bahan yang lain.
  4. Masak selama beberapa minit, sedia dihidang.
Kacang Panjang Goreng
Ingredients
Bahan-bahan
1/2 sudu kecil Minyak masak
70 g Kacang panjang, dipotong 2 cm
¼ cawan Air
½ sudu kecil RASA SIFU® Penambah Perasa Semua Dalam Satu
½ sudu besar Kicap manis

Bahan-bahan A: 

1 biji Bawang merah
1 ulas Bawang putih
½ biji Cili merah
1 biji Cili api
½ cm Belacan
4-5 ekor Ikan bilis
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar sehingga wangi.
  2. Masukkan kacang panjang dan air. Kacau sehingga hampir masak.
  3. Masukkan bahan-bahan yang lain, kacau sekata dan sedia dihidang.
Sup Ikan
Ingredients
Bahan-bahan
250 ml Air
80 g Potongan ikan siakap
1 biji Tomato, dipotong baji
2 biji Cili api, diketuk
¼ sudu kecil Serbuk cili
½ sudu kecil AJI-NO-MOTO®
½ sudu kecil Garam
1 Daun bawang, dihiris

Bahan-bahan A: 

1 sudu kecil Bawang cincang
1 hirisan nipis Halia
2 inci Serai, diketuk
1 helai Daun limau purut
1 sudu kecil Jus limau nipis
Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan air bersama bahan-bahan (A).
  2. Masukkan ikan, tomato, cili api, serbuk cili, AJI-NO-MOTO® dan garam.
  3. Apabila ikan sudah masak, tutup api.
  4. Taburkan hirisan daun bawang dan sedia dihidang.
Puding Mangga
Ingredients
Bahan-bahan
200 ml Air
50 ml Susu rendah lemak
½ sudu kecil Serbuk agar-agar 
2 paket kecil Pemanis Pal Sweet®
60 g Mangga, dipotong dadu
Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan air, susu dan serbuk agar-agar. Kacau sentiasa.
  2. Tutup api, masukkan Pal Sweet® dan mangga.
  3. Tuang kedalam bekas dan biarkan ia set dan sejuk.
Daging Ala Minang
Ingredients
Bahan-bahan
100 g Daging, dihiris nipis
2-3 cawan Air
20 ml Santan
40 ml Susu rendah lemak
1 keping kecil Asam keping
1/4 sudu besar Kerisik
1 helai kecil Daun kunyit
1 helai Daun limau purut
½ sudu kecil AJI-NO-MOTO®
½ sudu kecil Garam
1 sudu kecil Gula

Bahan-bahan A: kisar halus

1 cm Lengkuas
1 cm Halia
1 cm Kunyit hidup
1 biji Buah keras
1-2 biji Cili api
1 sudu kecil Pes cili
2 biji Bawang merah
1 ulas Bawang putih
2 inci Serai
Method
Cara Menyediakan
  1. Rebus daging sehingga lembut. Tambah air jika perlu. Ketepikan air rebusan daging.
  2. Masukkan bahan-bahan kisar (A), santan, susu dan air rebusan sehingga mencapai paras daging.
  3. Apabila mendidih, masukkan bahan-bahan yang lain.
  4. Masak selama beberapa minit, sedia dihidang.
Kacang Panjang Goreng
Ingredients
Bahan-bahan
1/2 sudu kecil Minyak masak
70 g Kacang panjang, dipotong 2 cm
¼ cawan Air
½ sudu kecil RASA SIFU® Penambah Perasa Semua Dalam Satu
½ sudu besar Kicap manis

Bahan-bahan A: 

1 biji Bawang merah
1 ulas Bawang putih
½ biji Cili merah
1 biji Cili api
½ cm Belacan
4-5 ekor Ikan bilis
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar sehingga wangi.
  2. Masukkan kacang panjang dan air. Kacau sehingga hampir masak.
  3. Masukkan bahan-bahan yang lain, kacau sekata dan sedia dihidang.
Sup Ikan
Ingredients
Bahan-bahan
250 ml Air
80 g Potongan ikan siakap
1 biji Tomato, dipotong baji
2 biji Cili api, diketuk
¼ sudu kecil Serbuk cili
½ sudu kecil AJI-NO-MOTO®
½ sudu kecil Garam
1 Daun bawang, dihiris

Bahan-bahan A: 

1 sudu kecil Bawang cincang
1 hirisan nipis Halia
2 inci Serai, diketuk
1 helai Daun limau purut
1 sudu kecil Jus limau nipis
Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan air bersama bahan-bahan (A).
  2. Masukkan ikan, tomato, cili api, serbuk cili, AJI-NO-MOTO® dan garam.
  3. Apabila ikan sudah masak, tutup api.
  4. Taburkan hirisan daun bawang dan sedia dihidang.
Puding Mangga
Ingredients
Bahan-bahan
200 ml Air
50 ml Susu rendah lemak
½ sudu kecil Serbuk agar-agar 
2 paket kecil Pemanis Pal Sweet®
60 g Mangga, dipotong dadu
Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan air, susu dan serbuk agar-agar. Kacau sentiasa.
  2. Tutup api, masukkan Pal Sweet® dan mangga.
  3. Tuang kedalam bekas dan biarkan ia set dan sejuk.
Daging Ala Minang
Ingredients
Bahan-bahan
100 g Daging, dihiris nipis
2-3 cawan Air
20 ml Santan
40 ml Susu rendah lemak
1 keping kecil Asam keping
1/4 sudu besar Kerisik
1 helai kecil Daun kunyit
1 helai Daun limau purut
½ sudu kecil AJI-NO-MOTO®
½ sudu kecil Garam
1 sudu kecil Gula

Bahan-bahan A: kisar halus

1 cm Lengkuas
1 cm Halia
1 cm Kunyit hidup
1 biji Buah keras
1-2 biji Cili api
1 sudu kecil Pes cili
2 biji Bawang merah
1 ulas Bawang putih
2 inci Serai
Method
Cara Menyediakan
  1. Rebus daging sehingga lembut. Tambah air jika perlu. Ketepikan air rebusan daging.
  2. Masukkan bahan-bahan kisar (A), santan, susu dan air rebusan sehingga mencapai paras daging.
  3. Apabila mendidih, masukkan bahan-bahan yang lain.
  4. Masak selama beberapa minit, sedia dihidang.
Kacang Panjang Goreng
Ingredients
Bahan-bahan
1/2 sudu kecil Minyak masak
70 g Kacang panjang, dipotong 2 cm
¼ cawan Air
½ sudu kecil RASA SIFU® Penambah Perasa Semua Dalam Satu
½ sudu besar Kicap manis

Bahan-bahan A: 

1 biji Bawang merah
1 ulas Bawang putih
½ biji Cili merah
1 biji Cili api
½ cm Belacan
4-5 ekor Ikan bilis
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar sehingga wangi.
  2. Masukkan kacang panjang dan air. Kacau sehingga hampir masak.
  3. Masukkan bahan-bahan yang lain, kacau sekata dan sedia dihidang.
Sup Ikan
Ingredients
Bahan-bahan
250 ml Air
80 g Potongan ikan siakap
1 biji Tomato, dipotong baji
2 biji Cili api, diketuk
¼ sudu kecil Serbuk cili
½ sudu kecil AJI-NO-MOTO®
½ sudu kecil Garam
1 Daun bawang, dihiris

Bahan-bahan A: 

1 sudu kecil Bawang cincang
1 hirisan nipis Halia
2 inci Serai, diketuk
1 helai Daun limau purut
1 sudu kecil Jus limau nipis
Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan air bersama bahan-bahan (A).
  2. Masukkan ikan, tomato, cili api, serbuk cili, AJI-NO-MOTO® dan garam.
  3. Apabila ikan sudah masak, tutup api.
  4. Taburkan hirisan daun bawang dan sedia dihidang.
Puding Mangga
Ingredients
Bahan-bahan
200 ml Air
50 ml Susu rendah lemak
½ sudu kecil Serbuk agar-agar 
2 paket kecil Pemanis Pal Sweet®
60 g Mangga, dipotong dadu
Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan air, susu dan serbuk agar-agar. Kacau sentiasa.
  2. Tutup api, masukkan Pal Sweet® dan mangga.
  3. Tuang kedalam bekas dan biarkan ia set dan sejuk.
Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-NO-MOTO® Recipes
AJI-NO-MOTO® Recipes
Pal Sweet® Recipes
Pal Sweet® Recipes
Rasa Sifu® Recipes
Rasa Sifu® Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg