Set Daging Ala Minang

Set Daging Ala Minang
Set Daging Ala Minang
Set Daging Ala Minang
1 jam
recipe-cook-time
1 Hidangan
Description
Keterangan Resipi

Set Daging Ala Minang juga dikenali sebagai rendang daging, merupakan salah satu masakan asli Indonesia. Ia adalah hidangan yang mudah disediakan & lazat dimakan bersama nasi kukus.

Sila Buat Pilihan
Intensiti
Method
Set Hidangan
  • Nasi
    60g Nasi Putih
  • Daging Ala Minang
  • Kacang Panjang Goreng
  • Sup Ikan
  • Puding Mangga

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
516.0 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
60.5 g
Fat
Fat
12.1 g
Protein
Protein
41.2 g
Method
Set Hidangan
  • Nasi
    120g Nasi Putih
  • Daging Ala Minang
  • Kacang Panjang Goreng
  • Sup Ikan
  • Puding Mangga

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
644.0 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
78.8 g
Fat
Fat
15.4 g
Protein
Protein
47.3 g
Method
Set Hidangan
  • Nasi
    150g Nasi Putih
  • Daging Ala Minang
  • Kacang Panjang Goreng
  • Sup Ikan
  • Puding Mangga

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
683.0 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
87.8 g
Fat
Fat
15.5 g
Protein
Protein
48.0 g
Daging Ala Minang
Ingredients
Bahan-bahan
80 g Daging, dihiris nipis
2-3 cawan Air
10 ml Santan
40 ml Susu rendah lemak
1 keping kecil Asam keping
1/4 sudu besar Kerisik
1 helai kecil Daun kunyit
1 helai Daun limau purut
½ sudu kecil AJI-NO-MOTO®
½ sudu kecil Garam
1 sudu kecil Gula

Bahan-bahan A: kisar halus

1 cm Lengkuas
1 cm Halia
1 cm Kunyit hidup
1 biji Buah keras
1-2 biji Cili api
1 sudu kecil Pes cili
2 biji Bawang merah
1 ulas Bawang putih
2 inci Serai
Method
Cara Menyediakan
  1. Rebus daging sehingga lembut. Tambah air jika perlu. Ketepikan air rebusan daging.
  2. Masukkan bahan-bahan kisar (A), santan, susu dan air rebusan sehingga mencapai paras daging.
  3. Apabila mendidih, masukkan bahan-bahan yang lain.
  4. Masak selama beberapa minit, sedia dihidang.
Kacang Panjang Goreng
Ingredients
Bahan-bahan
1/2 sudu kecil Minyak masak
70 g Kacang panjang, dipotong 2 cm
¼ cawan Air
½ sudu kecil RASA SIFU® Penambah Perasa Semua Dalam Satu
½ sudu besar Kicap manis

Bahan-bahan A: 

1 biji Bawang merah
1 ulas Bawang putih
½ biji Cili merah
1 biji Cili api
½ cm Belacan
4-5 ekor Ikan bilis
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar sehingga wangi.
  2. Masukkan kacang panjang dan air. Kacau sehingga hampir masak.
  3. Masukkan bahan-bahan yang lain, kacau sekata dan sedia dihidang.
Sup Ikan
Ingredients
Bahan-bahan
250 ml Air
80 g Potongan ikan siakap
1 biji Tomato, dipotong baji
2 biji Cili api, diketuk
¼ sudu kecil Serbuk cili
½ sudu kecil AJI-NO-MOTO®
½ sudu kecil Garam
1 Daun bawang, dihiris

Bahan-bahan A: 

1 sudu kecil Bawang cincang
1 hirisan nipis Halia
2 inci Serai, diketuk
1 helai Daun limau purut
1 sudu kecil Jus limau nipis
Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan air bersama bahan-bahan (A).
  2. Masukkan ikan, tomato, cili api, serbuk cili, AJI-NO-MOTO® dan garam.
  3. Apabila ikan sudah masak, tutup api.
  4. Taburkan hirisan daun bawang dan sedia dihidang.
Puding Mangga
Ingredients
Bahan-bahan
200 ml Air
50 ml Susu rendah lemak
½ sudu kecil Serbuk agar-agar 
2 paket kecil Pemanis Pal Sweet®
60 g Mangga, dipotong dadu
Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan air, susu dan serbuk agar-agar. Kacau sentiasa.
  2. Tutup api, masukkan Pal Sweet® dan mangga.
  3. Tuang kedalam bekas dan biarkan ia set dan sejuk.
Daging Ala Minang
Ingredients
Bahan-bahan
100 g Daging, dihiris nipis
2-3 cawan Air
20 ml Santan
40 ml Susu rendah lemak
1 keping kecil Asam keping
1/4 sudu besar Kerisik
1 helai kecil Daun kunyit
1 helai Daun limau purut
½ sudu kecil AJI-NO-MOTO®
½ sudu kecil Garam
1 sudu kecil Gula

Bahan-bahan A: kisar halus

1 cm Lengkuas
1 cm Halia
1 cm Kunyit hidup
1 biji Buah keras
1-2 biji Cili api
1 sudu kecil Pes cili
2 biji Bawang merah
1 ulas Bawang putih
2 inci Serai
Method
Cara Menyediakan
  1. Rebus daging sehingga lembut. Tambah air jika perlu. Ketepikan air rebusan daging.
  2. Masukkan bahan-bahan kisar (A), santan, susu dan air rebusan sehingga mencapai paras daging.
  3. Apabila mendidih, masukkan bahan-bahan yang lain.
  4. Masak selama beberapa minit, sedia dihidang.
Kacang Panjang Goreng
Ingredients
Bahan-bahan
1/2 sudu kecil Minyak masak
70 g Kacang panjang, dipotong 2 cm
¼ cawan Air
½ sudu kecil RASA SIFU® Penambah Perasa Semua Dalam Satu
½ sudu besar Kicap manis

Bahan-bahan A: 

1 biji Bawang merah
1 ulas Bawang putih
½ biji Cili merah
1 biji Cili api
½ cm Belacan
4-5 ekor Ikan bilis
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar sehingga wangi.
  2. Masukkan kacang panjang dan air. Kacau sehingga hampir masak.
  3. Masukkan bahan-bahan yang lain, kacau sekata dan sedia dihidang.
Sup Ikan
Ingredients
Bahan-bahan
250 ml Air
80 g Potongan ikan siakap
1 biji Tomato, dipotong baji
2 biji Cili api, diketuk
¼ sudu kecil Serbuk cili
½ sudu kecil AJI-NO-MOTO®
½ sudu kecil Garam
1 Daun bawang, dihiris

Bahan-bahan A: 

1 sudu kecil Bawang cincang
1 hirisan nipis Halia
2 inci Serai, diketuk
1 helai Daun limau purut
1 sudu kecil Jus limau nipis
Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan air bersama bahan-bahan (A).
  2. Masukkan ikan, tomato, cili api, serbuk cili, AJI-NO-MOTO® dan garam.
  3. Apabila ikan sudah masak, tutup api.
  4. Taburkan hirisan daun bawang dan sedia dihidang.
Puding Mangga
Ingredients
Bahan-bahan
200 ml Air
50 ml Susu rendah lemak
½ sudu kecil Serbuk agar-agar 
2 paket kecil Pemanis Pal Sweet®
60 g Mangga, dipotong dadu
Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan air, susu dan serbuk agar-agar. Kacau sentiasa.
  2. Tutup api, masukkan Pal Sweet® dan mangga.
  3. Tuang kedalam bekas dan biarkan ia set dan sejuk.
Daging Ala Minang
Ingredients
Bahan-bahan
100 g Daging, dihiris nipis
2-3 cawan Air
20 ml Santan
40 ml Susu rendah lemak
1 keping kecil Asam keping
1/4 sudu besar Kerisik
1 helai kecil Daun kunyit
1 helai Daun limau purut
½ sudu kecil AJI-NO-MOTO®
½ sudu kecil Garam
1 sudu kecil Gula

Bahan-bahan A: kisar halus

1 cm Lengkuas
1 cm Halia
1 cm Kunyit hidup
1 biji Buah keras
1-2 biji Cili api
1 sudu kecil Pes cili
2 biji Bawang merah
1 ulas Bawang putih
2 inci Serai
Method
Cara Menyediakan
  1. Rebus daging sehingga lembut. Tambah air jika perlu. Ketepikan air rebusan daging.
  2. Masukkan bahan-bahan kisar (A), santan, susu dan air rebusan sehingga mencapai paras daging.
  3. Apabila mendidih, masukkan bahan-bahan yang lain.
  4. Masak selama beberapa minit, sedia dihidang.
Kacang Panjang Goreng
Ingredients
Bahan-bahan
1/2 sudu kecil Minyak masak
70 g Kacang panjang, dipotong 2 cm
¼ cawan Air
½ sudu kecil RASA SIFU® Penambah Perasa Semua Dalam Satu
½ sudu besar Kicap manis

Bahan-bahan A: 

1 biji Bawang merah
1 ulas Bawang putih
½ biji Cili merah
1 biji Cili api
½ cm Belacan
4-5 ekor Ikan bilis
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar sehingga wangi.
  2. Masukkan kacang panjang dan air. Kacau sehingga hampir masak.
  3. Masukkan bahan-bahan yang lain, kacau sekata dan sedia dihidang.
Sup Ikan
Ingredients
Bahan-bahan
250 ml Air
80 g Potongan ikan siakap
1 biji Tomato, dipotong baji
2 biji Cili api, diketuk
¼ sudu kecil Serbuk cili
½ sudu kecil AJI-NO-MOTO®
½ sudu kecil Garam
1 Daun bawang, dihiris

Bahan-bahan A: 

1 sudu kecil Bawang cincang
1 hirisan nipis Halia
2 inci Serai, diketuk
1 helai Daun limau purut
1 sudu kecil Jus limau nipis
Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan air bersama bahan-bahan (A).
  2. Masukkan ikan, tomato, cili api, serbuk cili, AJI-NO-MOTO® dan garam.
  3. Apabila ikan sudah masak, tutup api.
  4. Taburkan hirisan daun bawang dan sedia dihidang.
Puding Mangga
Ingredients
Bahan-bahan
200 ml Air
50 ml Susu rendah lemak
½ sudu kecil Serbuk agar-agar 
2 paket kecil Pemanis Pal Sweet®
60 g Mangga, dipotong dadu
Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan air, susu dan serbuk agar-agar. Kacau sentiasa.
  2. Tutup api, masukkan Pal Sweet® dan mangga.
  3. Tuang kedalam bekas dan biarkan ia set dan sejuk.
Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-NO-MOTO® Recipes
AJI-NO-MOTO® Recipes
Pal Sweet® Recipes
Pal Sweet® Recipes
Rasa Sifu® Recipes
Rasa Sifu® Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg