Set Kuetiau Berkuah Telur

Set Kuetiau Berkuah Telur
Set Kuetiau Berkuah Telur
Set Kuetiau Berkuah Telur
1 jam
recipe-cook-time
1 hidangan
Description
Keterangan Resipi

Wat Tan Hor (Kuetiau Berkuah Telur) ialah hidangan Cina yang popular di Malaysia yang terdiri daripada kuetiau goreng (hor fun) bersama udang, ayam dan sayur-sayuran. Hidangan ringkas ini dihiasi dengan sup berasaskan telur berperisa pekat yang lazat.

Sila Buat Pilihan
Intensiti
Method
Set Meal
  • Kuetiau Berkuah Telur
  • Puding Oren
  • Buah
    • 60 g Tembikai matahari/li>
    • 3 nos Anggur hijau

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
598.3 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
66.4 g
Fat
Fat
19.1 g
Protein
Protein
40.2 g
Method
Set Meal
  • Kuetiau Berkuah Telur
  • Puding Oren
  • Buah
    • 60 g Tembikai matahari
    • 3 nos Anggur hijau

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
669.6 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
73.3 g
Fat
Fat
20.6g g
Protein
Protein
47.8 g
Method
Set Meal
  • Kuetiau Berkuah Telur
  • Puding Oren
  • Buah
    • 60 g Tembikai matahari
    • 3 nos Anggur hijau

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
768.9 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
83.5 g
Fat
Fat
22.6 g
Protein
Protein
58.0 g
Set Kuetiau Berkuah Telur
Ingredients
Bahan-bahan
1 sudu besar Minyak masak
60 g Kuetiau
1½ sudu besar Kicap manis
4 biji Bawang putih, dikisar
2 inci Halia, dipotong mancis
35 g Udang, dibersihkan
35 g Sotong, dipotong cincin
35 g Isi ayam, dipotong kecil
1 keping Kek ikan, dihiris
2 cawan Air
1 biji Jagung muda, dihiris
15 g Kobis bunga, dipotong bunga
15 g Lobak merah, dipotong mancis
15 g Choy sum, dipotong
2 biji Tomato ceri
1 sudu besar Sos tiram
1½ sudu besar TUMIX® Perencah Pati Ayam
2 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Berperisa
1 biji Telur, dipukul
1 sudu besar Tepung jagung, dicampur dengan sedikit air
Sedikit Hirisan daun bawang
5 g Bawang goreng
1 sudu kecil Minyak bijan
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak masak, goreng kuetiau bersama kicap manis sehingga bersalut. Ketepikan seketika.
  2. Panaskan minyak masak, tumis bawang putih dan halia sehingga naik bau.
  3. Masukkan udang, sotong, ayam, kek ikan, masak sehingga perang.
  4. Masukkan air, sos tiram dan semua sayur-sayuran. Perasakan dengan TUMIX® dan AJI-SHIO®.
  5. Biarkan mendidih, tuangkan telur sambil dikacau secara konsisten sebelum pekatkan sos dengan bancuhan tepung jagung.
  6. Untuk menghidang, letakkan kuetiau di dalam mangkuk, tuangkan sos dan taburkan sedikit daun bawang, bawang goreng dan minyak bijan untuk melengkapkan penampilan. Sedia untuk dihidangkan.
Puding Oren
Ingredients
Bahan-bahan
250 ml Air
1/2 sudu kecil Serbuk agar-agar
1 sudu besar Kordial perisa oren
2 paket kecil Pemanis Pal Sweet®
125 ml Susu rendah lemak
Method
Cara Menyediakan
  1. Kacau air dan serbuk agar-agar di atas api sederhana. 
  2. Apabila sudah mendidih dan agar-agar sudah larut, tutup api.
  3. Masukkan kordial perisa oren dan Pemanis Pal Sweet®.
  4. Masukkan kedalam acuan, biarkan ia set.
  5. Sejukkan dan sedia dihidang bersama susu rendah lemak.
Set Kuetiau Berkuah Telur
Ingredients
Bahan-bahan
1 sudu besar Minyak masak
80 g Kuetiau
1½ sudu besar Kicap manis
4 biji Bawang putih, dikisar
2 inci Halia, dipotong mancis
50 g Udang, dibersihkan
50 g Sotong, dipotong cincin
50 g Isi ayam, dipotong kecil
1 keping Kek ikan, dihiris
2 cawan Air
1 biji Jagung muda, dihiris
15 g Kobis bunga, dipotong bunga
15 g Lobak merah, dipotong mancis
15 g Choy sum, dipotong
2 biji Tomato ceri
1 sudu besar Sos tiram
1½ sudu besar TUMIX® Perencah Pati Ayam
2 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Berperisa
1 biji Telur, dipukul
1 sudu besar Tepung jagung, dicampur dengan sedikit air
Sedikit Hirisan daun bawang
5 g Bawang goreng
1 sudu kecil Minyak bijan
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak masak, goreng kuetiau bersama kicap manis sehingga bersalut. Ketepikan seketika.
  2. Panaskan minyak masak, tumis bawang putih dan halia sehingga naik bau.
  3. Masukkan udang, sotong, ayam, kek ikan, masak sehingga perang.
  4. Masukkan air, sos tiram dan semua sayur-sayuran. Perasakan dengan TUMIX® dan AJI-SHIO®.
  5. Biarkan mendidih, tuangkan telur sambil dikacau secara konsisten sebelum pekatkan sos dengan bancuhan tepung jagung.
  6. Untuk menghidang, letakkan kuetiau di dalam mangkuk, tuangkan sos dan taburkan sedikit daun bawang, bawang goreng dan minyak bijan untuk melengkapkan penampilan. Sedia untuk dihidangkan.

 

Orange Pudding
Ingredients
Bahan-bahan
250 ml Air
1/2 sudu kecil Serbuk agar-agar
1 sudu besar Kordial perisa oren
2 paket kecil Pemanis Pal Sweet®
125 ml Susu rendah lemak
Method
Cara Menyediakan
  1. Kacau air dan serbuk agar-agar di atas api sederhana. 
  2. Apabila sudah mendidih dan agar-agar sudah larut, tutup api.
  3. Masukkan kordial perisa oren dan Pemanis Pal Sweet®.
  4. Masukkan kedalam acuan, biarkan ia set.
  5. Sejukkan dan sedia dihidang bersama susu rendah lemak.
Kuetiau Berkuah Telur
Ingredients
Bahan-bahan
1 sudu besar Minyak masak
110 g Kuetiau
1½ sudu besar Kicap manis
4 biji Bawang putih, dikisar
2 inci Halia, dipotong mancis
70 g Udang, dibersihkan
70 g Sotong, dipotong cincin
70 g Isi ayam, dipotong kecil
1 keping Kek ikan, dihiris
2 cawan Air
1 biji Jagung muda, dihiris
15 g Kobis bunga, dipotong bunga
15 g Lobak merah, dipotong mancis
15 g Choy sum, dipotong
2 biji Tomato ceri
1 sudu besar Sos tiram
1½ sudu besar TUMIX® Perencah Pati Ayam
2 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Berperisa
1 biji Telur, dipukul
1 sudu besar Tepung jagung, dicampur dengan sedikit air
Sedikit Hirisan daun bawang
5 g Bawang goreng
1 sudu kecil Minyak bijan
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak masak, goreng kuetiau bersama kicap manis sehingga bersalut. Ketepikan seketika.
  2. Panaskan minyak masak, tumis bawang putih dan halia sehingga naik bau.
  3. Masukkan udang, sotong, ayam, kek ikan, masak sehingga perang.
  4. Masukkan air, sos tiram dan semua sayur-sayuran. Perasakan dengan TUMIX® dan AJI-SHIO®.
  5. Biarkan mendidih, tuangkan telur sambil dikacau secara konsisten sebelum pekatkan sos dengan bancuhan tepung jagung.
  6. Untuk menghidang, letakkan kuetiau di dalam mangkuk, tuangkan sos dan taburkan sedikit daun bawang, bawang goreng dan minyak bijan untuk melengkapkan penampilan. Sedia untuk dihidangkan.
Puding Oren
Ingredients
Bahan-bahan
250 ml Air
1/2 sudu kecil Serbuk agar-agar
1 sudu besar Kordial perisa oren
2 paket kecil Pemanis Pal Sweet®
125 ml Susu rendah lemak
Method
Cara Menyediakan
  1. Kacau air dan serbuk agar-agar di atas api sederhana. 
  2. Apabila sudah mendidih dan agar-agar sudah larut, tutup api.
  3. Masukkan kordial perisa oren dan Pemanis Pal Sweet®.
  4. Masukkan kedalam acuan, biarkan ia set.
  5. Sejukkan dan sedia dihidang bersama susu rendah lemak.
Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-SHIO® Flavoured Pepper Recipes
AJI-SHIO® Flavoured Pepper Recipes
Pal Sweet® Recipes
Pal Sweet® Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg