Set Kuetiau Celup Thai
50 minit
1 hidangan lengkap set Kuetiau Celup Thai
Keterangan Resipi
"Kuetiau Reua" merujuk kepada mi bot Thai. Sup mi Thai yang terkenal ini datang dari pasar terapung, tempat peniaga menjaja mi dari bot mereka. Mi bot terkenal kerana mempunyai kuah yang kuat, taburan daging dan rasa yang unik dengan keseimbangan yang baik dalam rasa manis, masin dan pedas.
Sila Buat Pilihan
Intensiti
Rendah
Sederhana
Tinggi
Set Meal
- Kuetiau Celup Thai
- Product Tenusu
200 ml Susu kultur berperisa beri - Buah
3 potong (150 g) Oren
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan
Calories
548.9 kcal
Carbohydrate
79.8 g
Fat
10.4 g
Protein
33.9 g
Set Meal
- Kuetiau Celup Thai
- Product Tenusu
200 ml Susu kultur berperisa beri - Buah
3 potong (150 g) Oren
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan
Calories
631.1 kcal
Carbohydrate
93.8 g
Fat
10.7 g
Protein
39.8 g
Set Meal
- Kuetiau Celup Thai
- Product Tenusu
200 ml Susu kultur berperisa beri - Buah
3 potong (150 g) Oren
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan
Calories
705.6 kcal
Carbohydrate
103.3 g
Fat
11.4 g
Protein
47.5 g
Kuetiau Celup Thai
Bahan-bahan
Bahan-bahan A: sup
100 g | Daging lembu |
2 ulas | Bawang putih, hancurkan |
3 biji | Bawang merah, dipotong empat |
2 inci | Halia, dititik |
1 batang | Serai |
1 batang | Saderi |
3 ikat | Akar daun ketumbar |
1 batang kecil | Kulit kayu manis |
1 biji | Bunga lawang |
3 biji | Cengkih |
3 biji | Buah pelaga |
1 sudu kecil | Biji ketumbar |
1.2 liter | Air |
Bahan-bahan B: bahan perasa
1½ sudu besar | Sos ikan |
1 sudu besar | Kicap manis |
1/2 sudu besar | Kicap pekat |
15g | Seri-Aji® Serbuk Perencah Sup Ayam |
1 sudu kecil | Aji-Shio® Lada Hitam Berperisa |
1 sudu kecil | Gula |
Bahan-bahan C: iringan
70 g | Kuetiau, dicelur |
10 g | Kangkung, dicelur |
10 g | Taugeh |
1 tangkai | Daun ketumbar, dihiris |
1 tangkai | Daun sup, dihiris |
1 sudu kecil | Kacang tanah, dipanggang dan dihancurkan |
1 sudu kecil | Bawang goreng |
1 biji | Limau kasturi, potong separuh |
1 sudu kecil | Empingan cili kering |
1 sudu kecil | Lobak masin, dibilas dan dicincang |
1 sudu kecil | Cili jeruk |
Cara Menyediakan
- Dalam periuk, didihkan semua bahan (A) sehingga daging lembu empuk.
- Biarkan kuah mereneh, masukkan bahan-bahan perasa.
- Keluarkan daging lembu dari kuahnya dan ketepikan sebelum dihiris nipis.
- Untuk menghidang, masukkan kuetiau dan kangkung ke dalam mangkuk, kemudian letakkan semua bahan-bahan iringan yang lain.
- Sedia dihidang bersama sup aromatic dan hirisan daging.f
Kuetiau Celup Thai
Bahan-bahan
Bahan-bahan A: sup
120 g | Daging lembu |
2 ulas | Bawang putih, hancurkan |
3 biji | Bawang merah, dipotong empat |
2 inci | Halia, dititik |
1 batang | Serai |
1 batang | Saderi |
3 ikat | Akar daun ketumbar |
1 batang kecil | Kulit kayu manis |
1 biji | Bunga lawang |
3 biji | Cengkih |
3 biji | Buah pelaga |
1 sudu kecil | Biji ketumbar |
1.2 liter | Air |
Bahan-bahan B: bahan perasa
1½ sudu besar | Sos ikan |
1 sudu besar | Kicap manis |
1/2 sudu besar | Kicap pekat |
15g | Seri-Aji® Serbuk Perencah Sup Ayam |
1 sudu kecil | Aji-Shio® Lada Hitam Berperisa |
1 sudu kecil | Gula |
Bahan-bahan C: iringan
100 g | Kuetiau, dicelur |
10 g | Kangkung, dicelur |
10 g | Taugeh |
1 tangkai | Daun ketumbar, dihiris |
1 tangkai | Daun sup, dihiris |
1 sudu kecil | Kacang tanah, dipanggang dan dihancurkan |
1 sudu kecil | Bawang goreng |
1 biji | Limau kasturi, potong separuh |
1 sudu kecil | Empingan cili kering |
1 sudu kecil | Lobak masin, dibilas dan dicincang |
1 sudu kecil | Cili jeruk |
Cara Menyediakan
- Dalam periuk, didihkan semua bahan (A) sehingga daging lembu empuk.
- Biarkan kuah mereneh, masukkan bahan-bahan perasa.
- Keluarkan daging lembu dari kuahnya dan ketepikan sebelum dihiris nipis.
- Untuk menghidang, masukkan kuetiau dan kangkung ke dalam mangkuk, kemudian letakkan semua bahan-bahan iringan yang lain.
- Sedia dihidang bersama sup aromatic dan hirisan daging.
Kuetiau Celup Thai
Bahan-bahan
Bahan-bahan A: sup
150 g | Daging lembu |
2 ulas | Bawang putih, hancurkan |
3 biji | Bawang merah, dipotong empat |
2 inci | Halia, dititik |
1 batang | Serai |
1 batang | Saderi |
3 ikat | Akar daun ketumbar |
1 batang kecil | Kulit kayu manis |
1 biji | Bunga lawang |
3 biji | Cengkih |
3 biji | Buah pelaga |
1 sudu kecil | Biji ketumbar |
1.2 liter | Air |
Bahan-bahan B: bahan perasa
1½ sudu besar | Sos ikan |
1 sudu besar | Kicap manis |
1/2 sudu besar | Kicap pekat |
15g | Seri-Aji® Serbuk Perencah Sup Ayam |
1 sudu kecil | Aji-Shio® Lada Hitam Berperisa |
1 sudu kecil | Gula |
Bahan-bahan C: iringan
130 g | Kuetiau, dicelur |
10 g | Kangkung, dicelur |
10 g | Taugeh |
1 tangkai | Daun ketumbar, dihiris |
1 tangkai | Daun sup, dihiris |
1 sudu kecil | Kacang tanah, dipanggang dan dihancurkan |
1 sudu kecil | Bawang goreng |
1 biji | Limau kasturi, potong separuh |
1 sudu kecil | Empingan cili kering |
1 sudu kecil | Lobak masin, dibilas dan dicincang |
1 sudu kecil | Cili jeruk |
Cara Menyediakan
- Dalam periuk, didihkan semua bahan (A) sehingga daging lembu empuk.
- Biarkan kuah mereneh, masukkan bahan-bahan perasa.
- Keluarkan daging lembu dari kuahnya dan ketepikan sebelum dihiris nipis.
- Untuk menghidang, masukkan kuetiau dan kangkung ke dalam mangkuk, kemudian letakkan semua bahan-bahan iringan yang lain.
- Sedia dihidang bersama sup aromatic dan hirisan daging.
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-SHIO® Flavoured Pepper Recipes
Seri-Aji® Chicken Soup Seasoning