Set Kuetiau Celup Thai

Set Flat Rice Noodles Reua (Thai Boat Noodle)
Set Flat Rice Noodles Reua (Thai Boat Noodle)
Set Flat Rice Noodles Reua (Thai Boat Noodle)
50 minit
recipe-cook-time
1 hidangan lengkap set Kuetiau Celup Thai
Description
Keterangan Resipi

"Kuetiau Reua" merujuk kepada mi bot Thai. Sup mi Thai yang terkenal ini datang dari pasar terapung, tempat peniaga menjaja mi dari bot mereka. Mi bot terkenal kerana mempunyai kuah yang kuat, taburan daging dan rasa yang unik dengan keseimbangan yang baik dalam rasa manis, masin dan pedas.

Sila Buat Pilihan
Intensiti
Method
Set Meal
  • Kuetiau Celup Thai
  • Product Tenusu
    200 ml Susu kultur berperisa beri
  • Buah
    3 potong (150 g) Oren

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
548.9 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
79.8 g
Fat
Fat
10.4 g
Protein
Protein
33.9 g
Method
Set Meal
  • Kuetiau Celup Thai
  • Product Tenusu
    200 ml Susu kultur berperisa beri
  • Buah
    3 potong (150 g) Oren

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
631.1 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
93.8 g
Fat
Fat
10.7 g
Protein
Protein
39.8 g
Method
Set Meal
  • Kuetiau Celup Thai
  • Product Tenusu
    200 ml Susu kultur berperisa beri
  • Buah
    3 potong (150 g) Oren

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
705.6 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
103.3 g
Fat
Fat
11.4 g
Protein
Protein
47.5 g
Kuetiau Celup Thai
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan A: sup

100 g Daging lembu
2 ulas Bawang putih, hancurkan
3 biji Bawang merah, dipotong empat
2 inci Halia, dititik
1 batang Serai
1 batang Saderi
3 ikat Akar daun ketumbar
1 batang kecil Kulit kayu manis
1 biji Bunga lawang
3 biji Cengkih
3 biji Buah pelaga
1 sudu kecil Biji ketumbar
1.2 liter Air

 

Bahan-bahan B: bahan perasa

1½ sudu besar Sos ikan
1 sudu besar Kicap manis
1/2 sudu besar Kicap pekat
15g Seri-Aji® Serbuk Perencah Sup Ayam
1 sudu kecil Aji-Shio® Lada Hitam Berperisa
1 sudu kecil Gula

 

Bahan-bahan C: iringan

70 g Kuetiau, dicelur
10 g Kangkung, dicelur
10 g Taugeh
1 tangkai Daun ketumbar, dihiris
1 tangkai Daun sup, dihiris
1 sudu kecil Kacang tanah, dipanggang dan dihancurkan
1 sudu kecil Bawang goreng
1 biji Limau kasturi, potong separuh
1 sudu kecil Empingan cili kering
1 sudu kecil Lobak masin, dibilas dan dicincang
1 sudu kecil Cili jeruk

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Dalam periuk, didihkan semua bahan (A) sehingga daging lembu empuk.
  2. Biarkan kuah mereneh, masukkan bahan-bahan perasa.
  3. Keluarkan daging lembu dari kuahnya dan ketepikan sebelum dihiris nipis.
  4. Untuk menghidang, masukkan kuetiau dan kangkung ke dalam mangkuk, kemudian letakkan semua bahan-bahan iringan yang lain.
  5. Sedia dihidang bersama sup aromatic dan hirisan daging.f
Kuetiau Celup Thai
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan A: sup

120 g Daging lembu
2 ulas Bawang putih, hancurkan
3 biji Bawang merah, dipotong empat
2 inci Halia, dititik
1 batang Serai
1 batang Saderi
3 ikat Akar daun ketumbar
1 batang kecil Kulit kayu manis
1 biji Bunga lawang
3 biji Cengkih
3 biji Buah pelaga
1 sudu kecil Biji ketumbar
1.2 liter Air

 

Bahan-bahan B: bahan perasa

1½ sudu besar Sos ikan
1 sudu besar Kicap manis
1/2 sudu besar Kicap pekat
15g Seri-Aji® Serbuk Perencah Sup Ayam
1 sudu kecil Aji-Shio® Lada Hitam Berperisa
1 sudu kecil Gula

 

Bahan-bahan C: iringan

100 g Kuetiau, dicelur
10 g Kangkung, dicelur
10 g Taugeh
1 tangkai Daun ketumbar, dihiris
1 tangkai Daun sup, dihiris
1 sudu kecil Kacang tanah, dipanggang dan dihancurkan
1 sudu kecil Bawang goreng
1 biji Limau kasturi, potong separuh
1 sudu kecil Empingan cili kering
1 sudu kecil Lobak masin, dibilas dan dicincang
1 sudu kecil Cili jeruk
Method
Cara Menyediakan
  1. Dalam periuk, didihkan semua bahan (A) sehingga daging lembu empuk.
  2. Biarkan kuah mereneh, masukkan bahan-bahan perasa.
  3. Keluarkan daging lembu dari kuahnya dan ketepikan sebelum dihiris nipis.
  4. Untuk menghidang, masukkan kuetiau dan kangkung ke dalam mangkuk, kemudian letakkan semua bahan-bahan iringan yang lain.
  5. Sedia dihidang bersama sup aromatic dan hirisan daging.
Kuetiau Celup Thai
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan A: sup

150 g Daging lembu
2 ulas Bawang putih, hancurkan
3 biji Bawang merah, dipotong empat
2 inci Halia, dititik
1 batang Serai
1 batang Saderi
3 ikat Akar daun ketumbar
1 batang kecil Kulit kayu manis
1 biji Bunga lawang
3 biji Cengkih
3 biji Buah pelaga
1 sudu kecil Biji ketumbar
1.2 liter Air

 

Bahan-bahan B: bahan perasa

1½ sudu besar Sos ikan
1 sudu besar Kicap manis
1/2 sudu besar Kicap pekat
15g Seri-Aji® Serbuk Perencah Sup Ayam
1 sudu kecil Aji-Shio® Lada Hitam Berperisa
1 sudu kecil Gula

 

Bahan-bahan C: iringan

130 g Kuetiau, dicelur
10 g Kangkung, dicelur
10 g Taugeh
1 tangkai Daun ketumbar, dihiris
1 tangkai Daun sup, dihiris
1 sudu kecil Kacang tanah, dipanggang dan dihancurkan
1 sudu kecil Bawang goreng
1 biji Limau kasturi, potong separuh
1 sudu kecil Empingan cili kering
1 sudu kecil Lobak masin, dibilas dan dicincang
1 sudu kecil Cili jeruk
Method
Cara Menyediakan
  1. Dalam periuk, didihkan semua bahan (A) sehingga daging lembu empuk.
  2. Biarkan kuah mereneh, masukkan bahan-bahan perasa.
  3. Keluarkan daging lembu dari kuahnya dan ketepikan sebelum dihiris nipis.
  4. Untuk menghidang, masukkan kuetiau dan kangkung ke dalam mangkuk, kemudian letakkan semua bahan-bahan iringan yang lain.
  5. Sedia dihidang bersama sup aromatic dan hirisan daging.
Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-SHIO® Flavoured Pepper Recipes
AJI-SHIO® Flavoured Pepper Recipes
Seri-Aji® Chicken Soup Seasoning
Seri-Aji® Chicken Soup Seasoning
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg