Set Mi Goreng
50 minit
1 Hidangan
Keterangan Resipi
Mi Goreng adalah hidangan yang terkenal di Malaysia, mi dimasak dengan pelbagai bahan seperti daging ayam, udang & sayur-sayuran. Ia adalah menu yang ringkas, lengkap dan lazat. Terdapat banyak variasi resepi mi goreng yang sedap, masing-masing dengan cara masak yang unik.
Resepi Mi Goreng ini melibatkan mi kuning yang digoreng dengan pelbagai bahan untuk menghasilkan hidangan yang berperisa.
Sila Buat Pilihan
Intensiti
Rendah
Sederhana
Tinggi
Set Meal
- Mi Goreng
- Sup ABC
- Puding Buah Naga
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan
Calories
523.0 kcal
Carbohydrate
72.7 g
Fat
12.5 g
Protein
29.8 g
Set Meal
- Mi Goreng
- Sup ABC
- Puding Buah Naga
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan
Calories
620.0 kcal
Carbohydrate
81.2 g
Fat
16.2 g
Protein
37.4 g
Set Meal
- Mi Goreng
- Sup ABC
- Puding Buah Naga
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan
Calories
729 kcal
Carbohydrate
86.7 g
Fat
20.8 g
Protein
48.9 g
Mi Goreng
Bahan-bahan
1 sudu kecil | Minyak masak |
1 sudu kecil | Bawang merah cincang |
½ sudu kecil | Bawang putih cincang |
1 sudu kecil | Pes cili |
30 g | Isi ayam, dipotong dadu |
30 g | Udang, dibuang kulit |
40 g | Lobak merah, dihiris halus |
40 g | Choy sum, dihiris |
9 ketul | Bebola ikan, dipotong separuh |
50 g | Mi kuning |
30 g | Taugeh, dibuang ekornya |
1 biji | Telur |
1 tangkai | Daun bawang, dihiris |
½ biji | Cili merah, dihiris |
Bahan-bahan A: sos
½ tbsp | Kicap manis |
1 tbsp | Sos tomato |
1 tbsp | Sos tiram |
1 tbsp | Sos Cili |
1/2 tsp | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
Cara Menyediakan
- Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih dan pes cili sehingga naik bau.
- Masukkan ayam, kacau sehingga bertukar warna.
- Masukkan udang dan lobak merah, masak selama 1 minit.
- Masukkan bahan-bahan sos (A), choy sum, bebola ikan, mi kuning dan taugeh. Kacau rata.
- Masukkan telur, kacau sebati.
- Dihidang bersama daun bawang dan cili merah.
Sup ABC
Bahan-bahan
1 ½ cawan | Air |
1 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
50 g | Kentang, dipotong dadu |
70 g | Lobak merah, dipotong dadu |
30 g | Jagung muda |
½ medium | Tomato, dipotong baji |
½ medium | Onion, dipotong baji |
½ sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa |
Cara Menyediakan
- Didihkan ke semua bahan-bahan.
- Tutup dan reneh selama 20-30 minit.
- Dihidang panas.
Puding Buah Naga
Bahan-bahan
200 ml | Air |
50 ml | Susu rendah lemak |
½ sudu kecil | Serbuk agar-agar |
2 paket kecil | Pemanis Pal Sweet® |
75 g | Buah naga, dilenyekkan |
1 sudu kecil | Jus limau nipis |
Cara Menyediakan
- Didihkan air, susu dan serbuk agar-agar. Kacau sentiasa.
- Tutup api, masukkan Pal Sweet® dan buah naga.
- Tuang kedalam bekas dan biarkan ia set dan sejuk.
- Dihidang bersama jus limau nipis.
Mi Goreng
Bahan-bahan
1 sudu kecil | Minyak masak |
1 sudu kecil | Bawang merah cincang |
½ sudu kecil | Bawang putih cincang |
1 sudu kecil | Pes cili |
50 g | Isi ayam, dipotong dadu |
50 g | Udang, dibuang kulit |
40 g | Lobak merah, dihiris halus |
40 g | Choy sum, dihiris |
9 ketul | Bebola ikan, dipotong separuh |
60 g | Mi kuning |
30 g | Taugeh, dibuang ekornya |
1 biji | Telur |
1 tangkai | Daun bawang, dihiris |
½ biji | Cili merah, dihiris |
Bahan-bahan A: sos
½ tbsp | Kicap manis |
1 tbsp | Sos tomato |
1 tbsp | Sos tiram |
1 tbsp | Sos Cili |
1 tsp | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
Cara Menyediakan
- Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih dan pes cili sehingga naik bau.
- Masukkan ayam, kacau sehingga bertukar warna.
- Masukkan udang dan lobak merah, masak selama 1 minit.
- Masukkan bahan-bahan sos (A), choy sum, bebola ikan, mi kuning dan taugeh. Kacau rata.
- Masukkan telur, kacau sebati.
- Dihidang bersama daun bawang dan cili merah.
Sup ABC
Bahan-bahan
1 ½ cawan | Air |
1 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
50 g | Kentang, dipotong dadu |
70 g | Lobak merah, dipotong dadu |
30 g | Jagung muda |
½ medium | Tomato, dipotong baji |
½ medium | Onion, dipotong baji |
½ sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa |
Cara Menyediakan
- Didihkan ke semua bahan-bahan.
- Tutup dan reneh selama 20-30 minit.
- Dihidang panas.
Puding Buah Naga
Bahan-bahan
200 ml | Air |
50 ml | Susu rendah lemak |
½ sudu kecil | Serbuk agar-agar |
2 paket kecil | Pemanis Pal Sweet® |
75 g | Buah naga, dilenyekkan |
1 sudu kecil | Jus limau nipis |
Cara Menyediakan
- Didihkan air, susu dan serbuk agar-agar. Kacau sentiasa.
- Tutup api, masukkan Pal Sweet® dan buah naga.
- Tuang kedalam bekas dan biarkan ia set dan sejuk.
- Dihidang bersama jus limau nipis.
Mi Goreng
Bahan-bahan
1 ½ sudu kecil | Minyak masak |
1 sudu kecil | Bawang merah cincang |
½ sudu kecil | Bawang putih cincang |
1 sudu kecil | Pes cili |
100 g | Isi ayam, dipotong dadu |
80 g | Udang, dibuang kulit |
40 g | Lobak merah, dihiris halus |
40 g | Choy sum, dihiris |
9 ketul | Bebola ikan, dipotong separuh |
80 g | Mi kuning |
30 g | Taugeh, dibuang ekornya |
1 biji | Telur |
1 tangkai | Daun bawang, dihiris |
½ biji | Cili merah, dihiris |
Bahan-bahan A: sos
½ tbsp | Kicap manis |
1 tbsp | Sos tomato |
1 tbsp | Sos tiram |
1 tbsp | Sos Cili |
1 ½ tsp | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
Cara Menyediakan
- Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih dan pes cili sehingga naik bau.
- Masukkan ayam, kacau sehingga bertukar warna.
- Masukkan udang dan lobak merah, masak selama 1 minit.
- Masukkan bahan-bahan sos (A), choy sum, bebola ikan, mi kuning dan taugeh. Kacau rata.
- Masukkan telur, kacau sebati.
- Dihidang bersama daun bawang dan cili merah.
Sup ABC
Bahan-bahan
1 ½ cawan | Air |
1 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
50 g | Kentang, dipotong dadu |
70 g | Lobak merah, dipotong dadu |
30 g | Jagung muda |
½ medium | Tomato, dipotong baji |
½ medium | Onion, dipotong baji |
½ sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa |
Cara Menyediakan
- Didihkan ke semua bahan-bahan.
- Tutup dan reneh selama 20-30 minit.
- Dihidang panas.
Puding Buah Naga
Bahan-bahan
200 ml | Air |
50 ml | Susu rendah lemak |
½ sudu kecil | Serbuk agar-agar |
2 paket kecil | Pemanis Pal Sweet® |
75 g | Buah naga, dilenyekkan |
1 sudu kecil | Jus limau nipis |
Cara Menyediakan
- Didihkan air, susu dan serbuk agar-agar. Kacau sentiasa.
- Tutup api, masukkan Pal Sweet® dan buah naga.
- Tuang kedalam bekas dan biarkan ia set dan sejuk.
- Dihidang bersama jus limau nipis.
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-SHIO® Flavoured Pepper Recipes
Pal Sweet® Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes