Set Mi Goreng

Set Mi Goreng
Set Mi Goreng
Set Mi Goreng
50 minit
recipe-cook-time
1 Hidangan
Description
Keterangan Resipi

Mi Goreng adalah hidangan yang terkenal di Malaysia, mi dimasak dengan pelbagai bahan seperti daging ayam, udang & sayur-sayuran. Ia adalah menu yang ringkas, lengkap dan lazat.

Sila Buat Pilihan
Intensiti
Method
Set Meal
  • Mi Goreng
  • Sup ABC
  • Puding Buah Naga

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
523.0 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
72.7 g
Fat
Fat
12.5 g
Protein
Protein
29.8 g
Method
Set Meal
  • Mi Goreng
  • Sup ABC
  • Puding Buah Naga

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
620.0 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
81.2 g
Fat
Fat
16.2 g
Protein
Protein
37.4 g
Method
Set Meal
  • Mi Goreng
  • Sup ABC
  • Puding Buah Naga

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
729 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
86.7 g
Fat
Fat
20.8 g
Protein
Protein
48.9 g
Mi Goreng
Ingredients
Bahan-bahan
1 sudu kecil Minyak masak
1 sudu kecil Bawang merah cincang
½ sudu kecil          Bawang putih cincang
1 sudu kecil            Pes cili
30 g            Isi ayam, dipotong dadu
30 g Udang, dibuang kulit
40 g Lobak merah, dihiris halus
40 g Choy sum, dihiris
9 ketul      Bebola ikan, dipotong separuh
50 g            Mi kuning
30 g Taugeh, dibuang ekornya
1 biji Telur
1 tangkai Daun bawang, dihiris
½ biji Cili merah, dihiris

Bahan-bahan A: sos

½ tbsp Kicap manis
1 tbsp Sos tomato
1 tbsp Sos tiram
1 tbsp Sos Cili
1/2 tsp TUMIX® Perencah Pati Ayam
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih dan pes cili sehingga naik bau.
  2. Masukkan ayam, kacau sehingga bertukar warna.
  3. Masukkan udang dan lobak merah, masak selama 1 minit.
  4. Masukkan bahan-bahan sos (A), choy sum, bebola ikan, mi kuning dan taugeh. Kacau rata.
  5. Masukkan telur, kacau sebati.
  6. Dihidang bersama daun bawang dan cili merah.
Sup ABC
Ingredients
Bahan-bahan
1 ½ cawan Air
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
50 g Kentang, dipotong dadu
70 g Lobak merah, dipotong dadu
30 g Jagung muda
½ medium Tomato, dipotong baji
½ medium Onion, dipotong baji
½ sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa
Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan ke semua bahan-bahan.
  2. Tutup dan reneh selama 20-30 minit.
  3. Dihidang panas.
Puding Buah Naga
Ingredients
Bahan-bahan
200 ml Air
50 ml Susu rendah lemak
½ sudu kecil Serbuk agar-agar
2 paket kecil Pemanis Pal Sweet®
75 g   Buah naga, dilenyekkan
1 sudu kecil Jus limau nipis
Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan air, susu dan serbuk agar-agar. Kacau sentiasa.
  2. Tutup api, masukkan Pal Sweet® dan buah naga.
  3. Tuang kedalam bekas dan biarkan ia set dan sejuk.
  4. Dihidang bersama jus limau nipis.
Mi Goreng
Ingredients
Bahan-bahan
1 sudu kecil Minyak masak
1 sudu kecil Bawang merah cincang
½ sudu kecil          Bawang putih cincang
1 sudu kecil            Pes cili
50 g            Isi ayam, dipotong dadu
50 g            Udang, dibuang kulit
40 g Lobak merah, dihiris halus
40 g Choy sum, dihiris
9 ketul      Bebola ikan, dipotong separuh
60 g            Mi kuning
30 g Taugeh, dibuang ekornya
1 biji Telur
1 tangkai Daun bawang, dihiris
½ biji Cili merah, dihiris

Bahan-bahan A: sos

½ tbsp Kicap manis
1 tbsp Sos tomato
1 tbsp Sos tiram
1 tbsp Sos Cili
1 tsp TUMIX® Perencah Pati Ayam
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih dan pes cili sehingga naik bau.
  2. Masukkan ayam, kacau sehingga bertukar warna.
  3. Masukkan udang dan lobak merah, masak selama 1 minit.
  4. Masukkan bahan-bahan sos (A), choy sum, bebola ikan, mi kuning dan taugeh. Kacau rata.
  5. Masukkan telur, kacau sebati.
  6. Dihidang bersama daun bawang dan cili merah.
Sup ABC
Ingredients
Bahan-bahan
1 ½ cawan Air
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
50 g Kentang, dipotong dadu
70 g Lobak merah, dipotong dadu
30 g Jagung muda
½ medium Tomato, dipotong baji
½ medium Onion, dipotong baji
½ sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa
Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan ke semua bahan-bahan.
  2. Tutup dan reneh selama 20-30 minit.
  3. Dihidang panas.
Puding Buah Naga
Ingredients
Bahan-bahan
200 ml Air
50 ml Susu rendah lemak
½ sudu kecil Serbuk agar-agar
2 paket kecil Pemanis Pal Sweet®
75 g   Buah naga, dilenyekkan
1 sudu kecil Jus limau nipis
Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan air, susu dan serbuk agar-agar. Kacau sentiasa.
  2. Tutup api, masukkan Pal Sweet® dan buah naga.
  3. Tuang kedalam bekas dan biarkan ia set dan sejuk.
  4. Dihidang bersama jus limau nipis.
Mi Goreng
Ingredients
Bahan-bahan
1 ½ sudu kecil Minyak masak
1 sudu kecil Bawang merah cincang
½ sudu kecil          Bawang putih cincang
1 sudu kecil            Pes cili
100 g            Isi ayam, dipotong dadu
80 g            Udang, dibuang kulit
40 g Lobak merah, dihiris halus
40 g Choy sum, dihiris
9 ketul      Bebola ikan, dipotong separuh
80 g            Mi kuning
30 g Taugeh, dibuang ekornya
1 biji Telur
1 tangkai Daun bawang, dihiris
½ biji Cili merah, dihiris

Bahan-bahan A: sos

½ tbsp Kicap manis
1 tbsp Sos tomato
1 tbsp Sos tiram
1 tbsp Sos Cili
1 ½ tsp TUMIX® Perencah Pati Ayam
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih dan pes cili sehingga naik bau.
  2. Masukkan ayam, kacau sehingga bertukar warna.
  3. Masukkan udang dan lobak merah, masak selama 1 minit.
  4. Masukkan bahan-bahan sos (A), choy sum, bebola ikan, mi kuning dan taugeh. Kacau rata.
  5. Masukkan telur, kacau sebati.
  6. Dihidang bersama daun bawang dan cili merah.
Sup ABC
Ingredients
Bahan-bahan
1 ½ cawan Air
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
50 g Kentang, dipotong dadu
70 g Lobak merah, dipotong dadu
30 g Jagung muda
½ medium Tomato, dipotong baji
½ medium Onion, dipotong baji
½ sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa
Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan ke semua bahan-bahan.
  2. Tutup dan reneh selama 20-30 minit.
  3. Dihidang panas.
Puding Buah Naga
Ingredients
Bahan-bahan
200 ml Air
50 ml Susu rendah lemak
½ sudu kecil Serbuk agar-agar
2 paket kecil Pemanis Pal Sweet®
75 g   Buah naga, dilenyekkan
1 sudu kecil Jus limau nipis
Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan air, susu dan serbuk agar-agar. Kacau sentiasa.
  2. Tutup api, masukkan Pal Sweet® dan buah naga.
  3. Tuang kedalam bekas dan biarkan ia set dan sejuk.
  4. Dihidang bersama jus limau nipis.
Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-SHIO® Flavoured Pepper Recipes
AJI-SHIO® Flavoured Pepper Recipes
Pal Sweet® Recipes
Pal Sweet® Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg