Set Mi Hailam (Mi Hainan Berkuah Kicap)
40 minit
1 hidangan lengkap set Mi Hailam
Keterangan Resipi
Mi Hailam, juga dikenali sebagai mi Hainan, iaitu hidangan mi klasik Malaysia yang direbus dalam kicap gelap, manakala nama "Hailam" merujuk kepada pendatang Hainan di Malaysia. Hidangan ini adalah hidangan mi yang berperisa halus dan lembut.
Sila Buat Pilihan
Intensiti
Rendah
Sederhana
Tinggi
Set Meal
- Mi Hailam
- Lassi Buah Naga
- Buah
3 potong (100 g) Oren
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan
Calories
565.1 kcal
Carbohydrate
84.5 g
Fat
14.2 g
Protein
24.8 g
Set Meal
- Mi Hailam
- Lassi Buah Naga
- Buah
3 potong (100 g) Oren
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan
Calories
679.2 kcal
Carbohydrate
99.8 g
Fat
17.5 g
Protein
30.7 g
Set Meal
- Mi Hailam
- Lassi Buah Naga
- Buah
3 potong (100 g) Oren
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan
Calories
833.2 kcal
Carbohydrate
112.0 g
Fat
21.7 g
Protein
47.5 g
Mi Hailam
Bahan-bahan
1/3 sudu besar | Minyak masak |
50 g | Mee kuning |
2 ulas | Bawang putih, dikisar |
1 biji | Bawang merah, dihiris |
1 sudu besar | Cili kisar |
20 g | Dada ayam, potong kiub kecil |
20 g | Udang, kulit dikupas dan dibersihkan |
20 g | Sotong, bersihkan dan potong cincin |
1/3 keping | Kek ikan, dihiris |
10 g | Lobak merah, dipotong memanjang |
10 g | Choy sum (sawi), dipotong |
10 g | Jagung muda, dihiris |
2 biji | Tomato ceri, potong 2 |
1 ½ cawan | Air |
1/2 sudu besar | Kicap manis |
1 sudu besar | Sos cili |
1 sudu besar | Sos tomato |
1 sudu besar | Sos tiram |
1/3 sudu besar | Tepung jagung, satukan dengan sedikit air |
Sedikit | Daun bawang, dihiris (untuk hiasan) |
Sedikit | Cili merah mengikut keperluan, dihiris (untuk hiasan) |
Sedikit | Bawang goreng (untuk hiasan) |
Sedikit | Limau kasturi, potong 2 (untuk hiasan) |
1 sudu kecil | TUMIX® Perencah Stok Ayam |
1/2 sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Berperisa |
Cara Menyediakan
- Celur mee kuning beberapa minit dan ketepikan.
- Panaskan minyak masak di dalam kuali, tumis bawang putih dan bawang merah sehingga naik bau, kemudian masukkan cili kisar dan kacau sehingga cili masak.
- Masukkan udang, sotong, ayam dan kek ikan, kacau rata.
- Masukkan air, kicap, sos cili dan sos tomato. Kacau rata, biarkan mendidih sebelum pekatkan sos dengan bancuhan tepung jagung.
- Masukkan mee kuning dan kesemua sayur-sayuran.
- Perasakan dengan TUMIX® dan AJI-SHIO®.
- Taburkan sedikit daun bawang, bawang goreng, cili merah dan calamansi untuk menyempurnakan penampilan. Sedia untuk dihidangkan.
Lassi Buah Naga
Bahan-bahan
40 g | Buah naga masak |
30 g | Yogurt biasa |
1/4 cawan | Susu rendah lemak |
70 g | Ais hancur |
1 sachet kecil | Pal Sweet® Sweetener |
Cara Menyediakan
- Masukkan semua bahan ke dalam pengisar, kisar sehingga halus.
- Sedia dihidangkan sejuk.
Mi Hailam
Bahan-bahan
1/2 sudu besar | Minyak masak |
60 g | Mee kuning |
2 ulas | Bawang putih, dikisar |
1 biji | Bawang merah, dihiris |
1 sudu besar | Cili kisar |
30 g | Dada ayam, potong kiub kecil |
30 g | Udang, kulit dikupas dan dibersihkan |
30 g | Sotong, bersihkan dan potong cincin |
1/3 keping | Kek ikan, dihiris |
15 g | Lobak merah, dipotong memanjang |
15 g | Choy sum (sawi), dipotong |
15 g | Jagung muda, dihiris |
3 biji | Tomato ceri, potong 2 |
2 cawan | Air |
1 ½ sudu besar | Kicap manis |
2 sudu besar | Sos cili |
2 sudu besar | Sos tomato |
1 ½ sudu besar | Sos tiram |
1/3 sudu besar | Tepung jagung, satukan dengan sedikit air |
Sedikit | Daun bawang, dihiris (untuk hiasan) |
Sedikit | Cili merah mengikut keperluan, dihiris (untuk hiasan) |
Sedikit | Bawang goreng (untuk hiasan) |
Sedikit | Limau kasturi, potong 2 (untuk hiasan) |
1 sudu kecil | TUMIX® Perencah Stok Ayam |
1/2 sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Berperisa |
Cara Menyediakan
- Celur mee kuning beberapa minit dan ketepikan.
- Panaskan minyak masak di dalam kuali, tumis bawang putih dan bawang merah sehingga naik bau, kemudian masukkan cili kisar dan kacau sehingga cili masak.
- Masukkan udang, sotong, ayam dan kek ikan, kacau rata.
- Masukkan air, kicap, sos cili dan sos tomato. Kacau rata, biarkan mendidih sebelum pekatkan sos dengan bancuhan tepung jagung.
- Masukkan mee kuning dan kesemua sayur-sayuran.
- Perasakan dengan TUMIX® dan AJI-SHIO®.
- Taburkan sedikit daun bawang, bawang goreng, cili merah dan calamansi untuk menyempurnakan penampilan. Sedia untuk dihidangkan.
Lassi Buah Naga
Bahan-bahan
40 g | Buah naga masak |
30 g | Yogurt biasa |
1/4 cawan | Susu rendah lemak |
70 g | Ais hancur |
1 sachet kecil | Pal Sweet® Sweetener |
Cara Menyediakan
- Masukkan semua bahan ke dalam pengisar, kisar sehingga halus.
- Sedia dihidangkan sejuk.
Mi Hailam
Bahan-bahan
1/2 sudu besar | Minyak masak |
85 g | Mee kuning |
2 ulas | Bawang putih, dikisar |
1 biji | Bawang merah, dihiris |
1 sudu besar | Cili kisar |
70 g | Dada ayam, potong kiub kecil |
50 g | Udang, kulit dikupas dan dibersihkan |
50 g | Sotong, bersihkan dan potong cincin |
1/2 keping | Kek ikan, dihiris |
15 g | Lobak merah, dipotong memanjang |
15 g | Choy sum (sawi), dipotong |
15 g | Jagung muda, dihiris |
3 biji | Tomato ceri, potong 2 |
2 cawan | Air |
1 ½ sudu besar | Kicap manis |
2 sudu besar | Sos cili |
2 sudu besar | Sos tomato |
1 ½ sudu besar | Sos tiram |
1/3 sudu besar | Tepung jagung, satukan dengan sedikit air |
Sedikit | Daun bawang, dihiris (untuk hiasan) |
Sedikit | Cili merah mengikut keperluan, dihiris (untuk hiasan) |
Sedikit | Bawang goreng (untuk hiasan) |
Sedikit | Limau kasturi, potong 2 (untuk hiasan) |
1 sudu kecil | TUMIX® Perencah Stok Ayam |
1/2 sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Berperisa |
Cara Menyediakan
- Celur mee kuning beberapa minit dan ketepikan.
- Panaskan minyak masak di dalam kuali, tumis bawang putih dan bawang merah sehingga naik bau, kemudian masukkan cili kisar dan kacau sehingga cili masak.
- Masukkan udang, sotong, ayam dan kek ikan, kacau rata.
- Masukkan air, kicap, sos cili dan sos tomato. Kacau rata, biarkan mendidih sebelum pekatkan sos dengan bancuhan tepung jagung.
- Masukkan mee kuning dan kesemua sayur-sayuran.
- Perasakan dengan TUMIX® dan AJI-SHIO®.
- Taburkan sedikit daun bawang, bawang goreng, cili merah dan calamansi untuk menyempurnakan penampilan. Sedia untuk dihidangkan.
Lassi Buah Naga
Bahan-bahan
40 g | Buah naga masak |
30 g | Yogurt biasa |
1/4 cawan | Susu rendah lemak |
70 g | Ais hancur |
1 sachet kecil | Pal Sweet® Sweetener |
Cara Menyediakan
- Masukkan semua bahan ke dalam pengisar, kisar sehingga halus.
- Sedia dihidangkan sejuk.
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-SHIO® Flavoured Pepper Recipes
Pal Sweet® Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes