Set Nasi Ayam Khao Mok

Resepi Nasi Khao Mok ala Thai Asli dan Mudah
Resepi Nasi Khao Mok ala Thai Asli dan Mudah
Resepi Nasi Khao Mok ala Thai Asli dan Mudah
1 jam 20 minit
recipe-cook-time
1 Hidangan
Description
Keterangan Resipi

Nasi Khao Mok (Khao Mok Gai atau Nasi Komok Thailand) adalah hidangan nasi yang dimasak dengan pelbagai rempah dan disertakan dengan ayam. Ia seperti nasi biryani tetapi dengan warna kuning yang lebih pekat disebabkan penggunaan kunyit yang banyak.

Resepi Nasi Khao Mok ini adalah variasi nasi ayam biryani Thai yang ayamnya diperap sempurna di atas nasi yang penuh rasa. Hidangan ini dihidang sempurna dengan potongan segar tomato, timun dan sos cili Thai.

Sila Buat Pilihan
Intensiti
Method
Set Meal
  • Nasi Khao Mok
  • Ayam Goreng Berempah
  • Ulam-ulaman bersama Sos Cili Thai
  • Sup Leher Ayam
  • Lassi Strawberi

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
533 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
77.2 g
Fat
Fat
10.6 g
Protein
Protein
32.2 g
Method
Set Meal
  • Nasi Khao Mok
  • Ayam Goreng Berempah
  • Ulam-ulaman bersama Sos Cili Thai
  • Sup Leher Ayam
  • Lassi Strawberi

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
634 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
94.7 g
Fat
Fat
10.6 g
Protein
Protein
39.9 g
Method
Set Meal
  • Nasi Khao Mok
  • Ayam Goreng Berempah
  • Ulam-ulaman bersama Sos Cili Thai
  • Sup Leher Ayam
  • Lassi Strawberi

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
775 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
121.9 g
Fat
Fat
10.6 g
Protein
Protein
48.2 g
Nasi Khao Mok (6 orang)
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan:

2 sudu kecil Minyak masak
1 cawan Beras basmathi, basuh dan toskan
2½ cawan Air
1¼ tbsp TUMIX® Perencah Stok Ayam
1 biji Tomato, dipotong kiub (hiasan)
1 tsp Garam, jika perlu

 

Bahan-bahan A: aromatik

1 batang Kulit kayu manis
1 kuntum Bunga lawang
4 biji Buah pelaga
3 biji Cengkih
1 biji Bawang merah, dihiris
3 ulas Bawang putih, dihiris
1 inci Halia, dihiris
2 tangkai Akar daun ketumbar, cuci bersih

 

Bahan-bahan B: gual rata

1 sudu besar Serbuk rempah kurma
1½ sudu kecil Serbuk kari ayam
1½ sudu kecil Serbuk ketumbar
3/4 sudu kecil Serbuk jintan manis
3/4 sudu kecil Serbuk kunyit
1/4 cawan Air

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak masak, masukkan bahan-bahan (A). Tumis sehingga perang dan naik bau.
  2. Masukkan pes bahan-bahan (B), goreng sehingga pecah minyak. Masukkan beras dan kacau selama 2-3 minit, sehingga bersalut.
  3. Masukkan air dan perasakan dengan TUMIX® dan garam.
  4. Pindahkan periuk ke dalam periuk nasi dan tunggu sehingga nasi masak.
  5. Setelah nasi masak, biarkan nasi kering dan suam sebelum digemburkan. Hias dangan tomato.
Ayam Goreng Berempah
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan A: rebus

1 liter Air
80 g Ayam
1 inci Halia, dihiris
2 ulas Bawang putih, dihiris

 

Bahan-bahan B: perapan

1 sudu kecil Jintan putih
1 sudu kecil Jintan manis
2 sudu kecil Biji ketumbar
1 sudu kecil Serbuk kunyit
2 ulas Bawang putih, di cincang
1 inci Halia
½ sudu kecil Garam
1 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa
1/2 sudu besar AJI-NO-MOTO®
1 sudu kecil Minyak masak

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Rebus ayam bersama bahan-bahan (A). Setelah ayam separuh masak, keluarkan dan keringkan. Simpan air rebusan untuk sup nanti.
  2. Dalam kuali, tumiskan jintan putih, jintan manis dan biji ketumbar tanpa minyak hingga naik bau. Biarkan ia sejuk seketika.
  3. Dalam pengisar kering, kisar semua bahan-bahan (B) kecuali minyak. Masukkan minyak ke dalam campuran rempah untuk membentuk pes dan perap ayam.
  4. Perap ayam sekurang-kurangnya 15- 30 minit.
  5. Sapukan sedikit minyak pada kuali pembakar dan panggang ayam anda selama 10-15 minit atau masak sepenuhnya.
  6. Sedia untuk dihidangkan.
Ulam-ulaman bersama Sos Cili Thai
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan A: sos cili Thai

3 biji Cili merah, dibuang biji
2 biji Cili api
2 biji Bawang putih
1/2 bji Bawang merah
1 inci Halia
1/2 biji Tomato
1 cawan Air
1 tangkai Akar daun ketumbar, dibasuh bersih
1 sudu besar Sos cili
1 sudu kecil Sos ikan
1 sudu kecil Limau kasturi
1½ sudu kecil AJI-NO-MOTO®
1 sudu besar Tepung jagung yang dibancuh bersama ½ cawan air
1 tangkai Daun ketumbar, dihiris
1 sachet Pal Sweet® Sweetener

 

Bahan-bahan B: ulam-ulaman

1/2 biji Timun, tanpa biji dan potong memanjang
1 biji Tomato, potong baji
2 helai Daun salad hijau
1 ikat Ulam raja

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Untuk sos cili Thai, cincang kasar cili merah, cili api, bawang putih, bawang merah, halia dan tomato. Kemudian kisar kasar dalam pengisar bersama air.
  2. Masukkan bahan kisar ke dalam periuk bersama akar ketumbar, sos cili dan sos ikan, masak sehingga mendidih.
  3. Masukkan jus limau dan perasakan dengan AJI-NO-MOTO®.
  4. Untuk memekatkan sos, masukkan sedikit demi sedikit air bancuhan tepung jagung hingga pekat.
  5. Bila sos dah pekat, taburkan hirisan ketumbar. Tutup api dan masukkan Pal Sweet® Sweetener, kacau rata dan dihidang.
Sup Leher Ayam
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan A: aromatik

2 ulas Bawang putih, cincang
1/2 biji Bawang merah, dicincang
1 batang Serai, titik
1 helai Daun limau purut
1 bunjut Sup bunjut
2 biji Cili padi

 

Bahan-bahan B:

400 ml Air rebusan ayam
40 g Leher ayam
15 g Lobak merah, dipotong kiub
15 g Saderi, dipotong kiub
10 g Seri-Aji® Perencah Sup Ayam 20g
1 sudu kecil Bawang merah goreng
5 g Daun ketumbar

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan air rebusan ayam, leher ayam dan bahan–bahan aromatik di dalam periuk.
  2. Masukkan Seri-Aji®, biarkan reneh selama 10 minit dengan api perlahan.
  3. Masukkan lobak merah dan saderi, biar sehingga sayuran lembut.
  4. Hiaskan dengan bawang merah goreng dan daun ketumbar.
  5. Sedia untuk dihidangkan.
Lassi Strawberi
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan:

60 g Strawberi
30 g Yogurt biasa
1/4 cawan Susu rendah lemak
100 g Ais Hancur
1 sachet Pemanis Pal Sweet®

Method
Cara Menyediakan
  1. Masukkan semua bahan ke dalam pengisar dan kisar hingga sebati.
  2. Dihidangkan sejuk.
Nasi Khao Mok (4 orang)
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan:

2 sudu kecil Minyak masak
1 cawan Beras basmathi, basuh dan toskan
2½ cawan Air
1¼ tbsp TUMIX® Perencah Stok Ayam
1 biji Tomato, dipotong kiub (hiasan)
1 tsp Garam, jika perlu

 

Bahan-bahan A: aromatik

1 batang Kulit kayu manis
1 kuntum Bunga lawang
4 biji Buah pelaga
3 biji Cengkih
1 biji Bawang merah, dihiris
3 ulas Bawang putih, dihiris
1 inci Halia, dihiris
2 tangkai Akar daun ketumbar, cuci bersih

 

Bahan-bahan B: gual rata

1 sudu besar Serbuk rempah kurma
1½ sudu kecil Serbuk kari ayam
1½ sudu kecil Serbuk ketumbar
3/4 sudu kecil Serbuk jintan manis
3/4 sudu kecil Serbuk kunyit
1/4 cawan Air
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak masak, masukkan bahan-bahan (A). Tumis sehingga perang dan naik bau.
  2. Masukkan pes bahan-bahan (B), goreng sehingga pecah minyak. Masukkan beras dan kacau selama 2-3 minit, sehingga bersalut.
  3. Masukkan air dan perasakan dengan TUMIX® dan garam.
  4. Pindahkan periuk ke dalam periuk nasi dan tunggu sehingga nasi masak.
  5. Setelah nasi masak, biarkan nasi kering dan suam sebelum digemburkan. Hias dangan tomato.
Ayam Goreng Berempah
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan A: rebus

1 liter Air
120 g Ayam
1 inci Halia, dihiris
2 ulas Bawang putih, dihiris

 

Bahan-bahan B: perapan

1 sudu kecil Jintan putih
1 sudu kecil Jintan manis
2 sudu kecil Biji ketumbar
1 sudu kecil Serbuk kunyit
2 ulas Bawang putih, di cincang
1 inci Halia
½ sudu kecil Garam
1 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa
1/2 sudu besar AJI-NO-MOTO®
1 sudu kecil Minyak masak

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Rebus ayam bersama bahan-bahan (A). Setelah ayam separuh masak, keluarkan dan keringkan. Simpan air rebusan untuk sup nanti.
  2. Dalam kuali, tumiskan jintan putih, jintan manis dan biji ketumbar tanpa minyak hingga naik bau. Biarkan ia sejuk seketika.
  3. Dalam pengisar kering, kisar semua bahan-bahan (B) kecuali minyak. Masukkan minyak ke dalam campuran rempah untuk membentuk pes dan perap ayam.
  4. Perap ayam sekurang-kurangnya 15- 30 minit.
  5. Sapukan sedikit minyak pada kuali pembakar dan panggang ayam anda selama 10-15 minit atau masak sepenuhnya.
  6. Sedia untuk dihidangkan.
Ulam-ulaman bersama Sos Cili Thai
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan A: sos cili Thai

3 biji Cili merah, dibuang biji
2 biji Cili api
2 biji Bawang putih
1/2 bji Bawang merah
1 inci Halia
1/2 biji Tomato
1 cawan Air
1 tangkai Akar daun ketumbar, dibasuh bersih
1 sudu besar Sos cili
1 sudu kecil Sos ikan
1 sudu kecil Limau kasturi
1½ sudu kecil AJI-NO-MOTO®
1 sudu besar Tepung jagung yang dibancuh bersama ½ cawan air
1 tangkai Daun ketumbar, dihiris
1 sachet Pal Sweet® Sweetener

 

Bahan-bahan B: ulam-ulaman

1/2 biji Timun, tanpa biji dan potong memanjang
1 biji Tomato, potong baji
2 helai Daun salad hijau
1 ikat Ulam raja

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Untuk sos cili Thai, cincang kasar cili merah, cili api, bawang putih, bawang merah, halia dan tomato. Kemudian kisar kasar dalam pengisar bersama air.
  2. Masukkan bahan kisar ke dalam periuk bersama akar ketumbar, sos cili dan sos ikan, masak sehingga mendidih.
  3. Masukkan jus limau dan perasakan dengan AJI-NO-MOTO®.
  4. Untuk memekatkan sos, masukkan sedikit demi sedikit air bancuhan tepung jagung hingga pekat.
  5. Bila sos dah pekat, taburkan hirisan ketumbar. Tutup api dan masukkan Pal Sweet® Sweetener, kacau rata dan dihidang.
Sup Leher Ayam
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan A: aromatik

2 ulas Bawang putih, cincang
1/2 biji Bawang merah, dicincang
1 batang Serai, titik
1 helai Daun limau purut
1 bunjut Sup bunjut
2 biji Cili padi

 

Bahan-bahan B:

400 ml Air rebusan ayam
40 g Leher ayam
15 g Lobak merah, dipotong kiub
15 g Saderi, dipotong kiub
10 g Seri-Aji® Perencah Sup Ayam 20g
1 sudu kecil Bawang merah goreng
5 g Daun ketumbar

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan air rebusan ayam, leher ayam dan bahan–bahan aromatik di dalam periuk.
  2. Masukkan Seri-Aji®, biarkan reneh selama 10 minit dengan api perlahan.
  3. Masukkan lobak merah dan saderi, biar sehingga sayuran lembut.
  4. Hiaskan dengan bawang merah goreng dan daun ketumbar.
  5. Sedia untuk dihidangkan.
Lassi Strawberi
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan:

60 g Strawberi
30 g Yogurt biasa
1/4 cawan Susu rendah lemak
100 g Ais Hancur
1 sachet Pemanis Pal Sweet®

Method
Cara Menyediakan
  1. Masukkan semua bahan ke dalam pengisar dan kisar hingga sebati.
  2. Dihidangkan sejuk.
Nasi Khao Mok (2 orang)
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan:

2 sudu kecil Minyak masak
1 cawan Beras basmathi, basuh dan toskan
2½ cawan Air
1¼ tbsp TUMIX® Perencah Stok Ayam
1 biji Tomato, dipotong kiub (hiasan)
1 tsp Garam, jika perlu

 

Bahan-bahan A: aromatik

1 batang Kulit kayu manis
1 kuntum Bunga lawang
4 biji Buah pelaga
3 biji Cengkih
1 biji Bawang merah, dihiris
3 ulas Bawang putih, dihiris
1 inci Halia, dihiris
2 tangkai Akar daun ketumbar, cuci bersih

 

Bahan-bahan B: gual rata

1 sudu besar Serbuk rempah kurma
1½ sudu kecil Serbuk kari ayam
1½ sudu kecil Serbuk ketumbar
3/4 sudu kecil Serbuk jintan manis
3/4 sudu kecil Serbuk kunyit
1/4 cawan Air

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak masak, masukkan bahan-bahan (A). Tumis sehingga perang dan naik bau.
  2. Masukkan pes bahan-bahan (B), goreng sehingga pecah minyak. Masukkan beras dan kacau selama 2-3 minit, sehingga bersalut.
  3. Masukkan air dan perasakan dengan TUMIX® dan garam.
  4. Pindahkan periuk ke dalam periuk nasi dan tunggu sehingga nasi masak.
  5. Setelah nasi masak, biarkan nasi kering dan suam sebelum digemburkan. Hias dangan tomato.
Ayam Goreng Berempah
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan A: rebus

1 liter Air
160 g Ayam
1 inci Halia, dihiris
2 ulas Bawang putih, dihiris

 

Bahan-bahan B: perapan

1 sudu kecil Jintan putih
1 sudu kecil Jintan manis
2 sudu kecil Biji ketumbar
1 sudu kecil Serbuk kunyit
2 ulas Bawang putih, di cincang
1 inci Halia
½ sudu kecil Garam
1 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa
1/2 sudu besar AJI-NO-MOTO®
1 sudu kecil Minyak masak

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Rebus ayam bersama bahan-bahan (A). Setelah ayam separuh masak, keluarkan dan keringkan. Simpan air rebusan untuk sup nanti.
  2. Dalam kuali, tumiskan jintan putih, jintan manis dan biji ketumbar tanpa minyak hingga naik bau. Biarkan ia sejuk seketika.
  3. Dalam pengisar kering, kisar semua bahan-bahan (B) kecuali minyak. Masukkan minyak ke dalam campuran rempah untuk membentuk pes dan perap ayam.
  4. Perap ayam sekurang-kurangnya 15- 30 minit.
  5. Sapukan sedikit minyak pada kuali pembakar dan panggang ayam anda selama 10-15 minit atau masak sepenuhnya.
  6. Sedia untuk dihidangkan.
Ulam-ulaman bersama Sos Cili Thai
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan A: sos cili Thai

3 biji Cili merah, dibuang biji
2 biji Cili api
2 biji Bawang putih
1/2 bji Bawang merah
1 inci Halia
1/2 biji Tomato
1 cawan Air
1 tangkai Akar daun ketumbar, dibasuh bersih
1 sudu besar Sos cili
1 sudu kecil Sos ikan
1 sudu kecil Limau kasturi
1½ sudu kecil AJI-NO-MOTO®
1 sudu besar Tepung jagung yang dibancuh bersama ½ cawan air
1 tangkai Daun ketumbar, dihiris
1 sachet Pal Sweet® Sweetener

 

Bahan-bahan B: ulam-ulaman

1/2 biji Timun, tanpa biji dan potong memanjang
1 biji Tomato, potong baji
2 helai Daun salad hijau
1 ikat Ulam raja

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Untuk sos cili Thai, cincang kasar cili merah, cili api, bawang putih, bawang merah, halia dan tomato. Kemudian kisar kasar dalam pengisar bersama air.
  2. Masukkan bahan kisar ke dalam periuk bersama akar ketumbar, sos cili dan sos ikan, masak sehingga mendidih.
  3. Masukkan jus limau dan perasakan dengan AJI-NO-MOTO®.
  4. Untuk memekatkan sos, masukkan sedikit demi sedikit air bancuhan tepung jagung hingga pekat.
  5. Bila sos dah pekat, taburkan hirisan ketumbar. Tutup api dan masukkan Pal Sweet® Sweetener, kacau rata dan dihidang.
Sup Leher Ayam
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan A: aromatik

2 ulas Bawang putih, cincang
1/2 biji Bawang merah, dicincang
1 batang Serai, titik
1 helai Daun limau purut
1 bunjut Sup bunjut
2 biji Cili padi

 

Bahan-bahan B:

400 ml Air rebusan ayam
40 g Leher ayam
15 g Lobak merah, dipotong kiub
15 g Saderi, dipotong kiub
10 g Seri-Aji® Perencah Sup Ayam 20g
1 sudu kecil Bawang merah goreng
5 g Daun ketumbar

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan air rebusan ayam, leher ayam dan bahan–bahan aromatik di dalam periuk.
  2. Masukkan Seri-Aji®, biarkan reneh selama 10 minit dengan api perlahan.
  3. Masukkan lobak merah dan saderi, biar sehingga sayuran lembut.
  4. Hiaskan dengan bawang merah goreng dan daun ketumbar.
  5. Sedia untuk dihidangkan.
Lassi Strawberi
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan:

60 g Strawberi
30 g Yogurt biasa
1/4 cawan Susu rendah lemak
100 g Ais Hancur
1 sachet Pemanis Pal Sweet®

Method
Cara Menyediakan
  1. Masukkan semua bahan ke dalam pengisar dan kisar hingga sebati.
  2. Dihidangkan sejuk.
Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-NO-MOTO® Recipes
AJI-NO-MOTO® Recipes
AJI-SHIO® Flavoured Black Pepper Recipes
AJI-SHIO® Flavoured Black Pepper Recipes
Pal Sweet® Recipes
Pal Sweet® Recipes
Seri-Aji® Chicken Soup Seasoning
Seri-Aji® Chicken Soup Seasoning
TUMIX® Chicken Stock Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg