Set Nasi Ayam Khao Mok
Nasi Khao Mok (Khao Mok Gai atau Nasi Komok Thailand) adalah hidangan nasi yang dimasak dengan pelbagai rempah dan disertakan dengan ayam. Ia seperti nasi biryani tetapi dengan warna kuning yang lebih pekat disebabkan penggunaan kunyit yang banyak.
Resepi Nasi Khao Mok ini adalah variasi nasi ayam biryani Thai yang ayamnya diperap sempurna di atas nasi yang penuh rasa. Hidangan ini dihidang sempurna dengan potongan segar tomato, timun dan sos cili Thai.
- Nasi Khao Mok
- Ayam Goreng Berempah
- Ulam-ulaman bersama Sos Cili Thai
- Sup Leher Ayam
- Lassi Strawberi
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan
- Nasi Khao Mok
- Ayam Goreng Berempah
- Ulam-ulaman bersama Sos Cili Thai
- Sup Leher Ayam
- Lassi Strawberi
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan
- Nasi Khao Mok
- Ayam Goreng Berempah
- Ulam-ulaman bersama Sos Cili Thai
- Sup Leher Ayam
- Lassi Strawberi
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan
Bahan-bahan:
2 sudu kecil | Minyak masak |
1 cawan | Beras basmathi, basuh dan toskan |
2½ cawan | Air |
1¼ tbsp | TUMIX® Perencah Stok Ayam |
1 biji | Tomato, dipotong kiub (hiasan) |
1 tsp | Garam, jika perlu |
Bahan-bahan A: aromatik
1 batang | Kulit kayu manis |
1 kuntum | Bunga lawang |
4 biji | Buah pelaga |
3 biji | Cengkih |
1 biji | Bawang merah, dihiris |
3 ulas | Bawang putih, dihiris |
1 inci | Halia, dihiris |
2 tangkai | Akar daun ketumbar, cuci bersih |
Bahan-bahan B: gual rata
1 sudu besar | Serbuk rempah kurma |
1½ sudu kecil | Serbuk kari ayam |
1½ sudu kecil | Serbuk ketumbar |
3/4 sudu kecil | Serbuk jintan manis |
3/4 sudu kecil | Serbuk kunyit |
1/4 cawan | Air |
- Panaskan minyak masak, masukkan bahan-bahan (A). Tumis sehingga perang dan naik bau.
- Masukkan pes bahan-bahan (B), goreng sehingga pecah minyak. Masukkan beras dan kacau selama 2-3 minit, sehingga bersalut.
- Masukkan air dan perasakan dengan TUMIX® dan garam.
- Pindahkan periuk ke dalam periuk nasi dan tunggu sehingga nasi masak.
- Setelah nasi masak, biarkan nasi kering dan suam sebelum digemburkan. Hias dangan tomato.
Bahan-bahan A: rebus
1 liter | Air |
80 g | Ayam |
1 inci | Halia, dihiris |
2 ulas | Bawang putih, dihiris |
Bahan-bahan B: perapan
1 sudu kecil | Jintan putih |
1 sudu kecil | Jintan manis |
2 sudu kecil | Biji ketumbar |
1 sudu kecil | Serbuk kunyit |
2 ulas | Bawang putih, di cincang |
1 inci | Halia |
½ sudu kecil | Garam |
1 sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa |
1/2 sudu besar | AJI-NO-MOTO® |
1 sudu kecil | Minyak masak |
- Rebus ayam bersama bahan-bahan (A). Setelah ayam separuh masak, keluarkan dan keringkan. Simpan air rebusan untuk sup nanti.
- Dalam kuali, tumiskan jintan putih, jintan manis dan biji ketumbar tanpa minyak hingga naik bau. Biarkan ia sejuk seketika.
- Dalam pengisar kering, kisar semua bahan-bahan (B) kecuali minyak. Masukkan minyak ke dalam campuran rempah untuk membentuk pes dan perap ayam.
- Perap ayam sekurang-kurangnya 15- 30 minit.
- Sapukan sedikit minyak pada kuali pembakar dan panggang ayam anda selama 10-15 minit atau masak sepenuhnya.
- Sedia untuk dihidangkan.
Bahan-bahan A: sos cili Thai
3 biji | Cili merah, dibuang biji |
2 biji | Cili api |
2 biji | Bawang putih |
1/2 bji | Bawang merah |
1 inci | Halia |
1/2 biji | Tomato |
1 cawan | Air |
1 tangkai | Akar daun ketumbar, dibasuh bersih |
1 sudu besar | Sos cili |
1 sudu kecil | Sos ikan |
1 sudu kecil | Limau kasturi |
1½ sudu kecil | AJI-NO-MOTO® |
1 sudu besar | Tepung jagung yang dibancuh bersama ½ cawan air |
1 tangkai | Daun ketumbar, dihiris |
1 sachet | Pal Sweet® Sweetener |
Bahan-bahan B: ulam-ulaman
1/2 biji | Timun, tanpa biji dan potong memanjang |
1 biji | Tomato, potong baji |
2 helai | Daun salad hijau |
1 ikat | Ulam raja |
- Untuk sos cili Thai, cincang kasar cili merah, cili api, bawang putih, bawang merah, halia dan tomato. Kemudian kisar kasar dalam pengisar bersama air.
- Masukkan bahan kisar ke dalam periuk bersama akar ketumbar, sos cili dan sos ikan, masak sehingga mendidih.
- Masukkan jus limau dan perasakan dengan AJI-NO-MOTO®.
- Untuk memekatkan sos, masukkan sedikit demi sedikit air bancuhan tepung jagung hingga pekat.
- Bila sos dah pekat, taburkan hirisan ketumbar. Tutup api dan masukkan Pal Sweet® Sweetener, kacau rata dan dihidang.
Bahan-bahan A: aromatik
2 ulas | Bawang putih, cincang |
1/2 biji | Bawang merah, dicincang |
1 batang | Serai, titik |
1 helai | Daun limau purut |
1 bunjut | Sup bunjut |
2 biji | Cili padi |
Bahan-bahan B:
400 ml | Air rebusan ayam |
40 g | Leher ayam |
15 g | Lobak merah, dipotong kiub |
15 g | Saderi, dipotong kiub |
10 g | Seri-Aji® Perencah Sup Ayam 20g |
1 sudu kecil | Bawang merah goreng |
5 g | Daun ketumbar |
- Panaskan air rebusan ayam, leher ayam dan bahan–bahan aromatik di dalam periuk.
- Masukkan Seri-Aji®, biarkan reneh selama 10 minit dengan api perlahan.
- Masukkan lobak merah dan saderi, biar sehingga sayuran lembut.
- Hiaskan dengan bawang merah goreng dan daun ketumbar.
- Sedia untuk dihidangkan.
Bahan-bahan:
60 g | Strawberi |
30 g | Yogurt biasa |
1/4 cawan | Susu rendah lemak |
100 g | Ais Hancur |
1 sachet | Pemanis Pal Sweet® |
- Masukkan semua bahan ke dalam pengisar dan kisar hingga sebati.
- Dihidangkan sejuk.
Bahan-bahan:
2 sudu kecil | Minyak masak |
1 cawan | Beras basmathi, basuh dan toskan |
2½ cawan | Air |
1¼ tbsp | TUMIX® Perencah Stok Ayam |
1 biji | Tomato, dipotong kiub (hiasan) |
1 tsp | Garam, jika perlu |
Bahan-bahan A: aromatik
1 batang | Kulit kayu manis |
1 kuntum | Bunga lawang |
4 biji | Buah pelaga |
3 biji | Cengkih |
1 biji | Bawang merah, dihiris |
3 ulas | Bawang putih, dihiris |
1 inci | Halia, dihiris |
2 tangkai | Akar daun ketumbar, cuci bersih |
Bahan-bahan B: gual rata
1 sudu besar | Serbuk rempah kurma |
1½ sudu kecil | Serbuk kari ayam |
1½ sudu kecil | Serbuk ketumbar |
3/4 sudu kecil | Serbuk jintan manis |
3/4 sudu kecil | Serbuk kunyit |
1/4 cawan | Air |
- Panaskan minyak masak, masukkan bahan-bahan (A). Tumis sehingga perang dan naik bau.
- Masukkan pes bahan-bahan (B), goreng sehingga pecah minyak. Masukkan beras dan kacau selama 2-3 minit, sehingga bersalut.
- Masukkan air dan perasakan dengan TUMIX® dan garam.
- Pindahkan periuk ke dalam periuk nasi dan tunggu sehingga nasi masak.
- Setelah nasi masak, biarkan nasi kering dan suam sebelum digemburkan. Hias dangan tomato.
Bahan-bahan A: rebus
1 liter | Air |
120 g | Ayam |
1 inci | Halia, dihiris |
2 ulas | Bawang putih, dihiris |
Bahan-bahan B: perapan
1 sudu kecil | Jintan putih |
1 sudu kecil | Jintan manis |
2 sudu kecil | Biji ketumbar |
1 sudu kecil | Serbuk kunyit |
2 ulas | Bawang putih, di cincang |
1 inci | Halia |
½ sudu kecil | Garam |
1 sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa |
1/2 sudu besar | AJI-NO-MOTO® |
1 sudu kecil | Minyak masak |
- Rebus ayam bersama bahan-bahan (A). Setelah ayam separuh masak, keluarkan dan keringkan. Simpan air rebusan untuk sup nanti.
- Dalam kuali, tumiskan jintan putih, jintan manis dan biji ketumbar tanpa minyak hingga naik bau. Biarkan ia sejuk seketika.
- Dalam pengisar kering, kisar semua bahan-bahan (B) kecuali minyak. Masukkan minyak ke dalam campuran rempah untuk membentuk pes dan perap ayam.
- Perap ayam sekurang-kurangnya 15- 30 minit.
- Sapukan sedikit minyak pada kuali pembakar dan panggang ayam anda selama 10-15 minit atau masak sepenuhnya.
- Sedia untuk dihidangkan.
Bahan-bahan A: sos cili Thai
3 biji | Cili merah, dibuang biji |
2 biji | Cili api |
2 biji | Bawang putih |
1/2 bji | Bawang merah |
1 inci | Halia |
1/2 biji | Tomato |
1 cawan | Air |
1 tangkai | Akar daun ketumbar, dibasuh bersih |
1 sudu besar | Sos cili |
1 sudu kecil | Sos ikan |
1 sudu kecil | Limau kasturi |
1½ sudu kecil | AJI-NO-MOTO® |
1 sudu besar | Tepung jagung yang dibancuh bersama ½ cawan air |
1 tangkai | Daun ketumbar, dihiris |
1 sachet | Pal Sweet® Sweetener |
Bahan-bahan B: ulam-ulaman
1/2 biji | Timun, tanpa biji dan potong memanjang |
1 biji | Tomato, potong baji |
2 helai | Daun salad hijau |
1 ikat | Ulam raja |
- Untuk sos cili Thai, cincang kasar cili merah, cili api, bawang putih, bawang merah, halia dan tomato. Kemudian kisar kasar dalam pengisar bersama air.
- Masukkan bahan kisar ke dalam periuk bersama akar ketumbar, sos cili dan sos ikan, masak sehingga mendidih.
- Masukkan jus limau dan perasakan dengan AJI-NO-MOTO®.
- Untuk memekatkan sos, masukkan sedikit demi sedikit air bancuhan tepung jagung hingga pekat.
- Bila sos dah pekat, taburkan hirisan ketumbar. Tutup api dan masukkan Pal Sweet® Sweetener, kacau rata dan dihidang.
Bahan-bahan A: aromatik
2 ulas | Bawang putih, cincang |
1/2 biji | Bawang merah, dicincang |
1 batang | Serai, titik |
1 helai | Daun limau purut |
1 bunjut | Sup bunjut |
2 biji | Cili padi |
Bahan-bahan B:
400 ml | Air rebusan ayam |
40 g | Leher ayam |
15 g | Lobak merah, dipotong kiub |
15 g | Saderi, dipotong kiub |
10 g | Seri-Aji® Perencah Sup Ayam 20g |
1 sudu kecil | Bawang merah goreng |
5 g | Daun ketumbar |
- Panaskan air rebusan ayam, leher ayam dan bahan–bahan aromatik di dalam periuk.
- Masukkan Seri-Aji®, biarkan reneh selama 10 minit dengan api perlahan.
- Masukkan lobak merah dan saderi, biar sehingga sayuran lembut.
- Hiaskan dengan bawang merah goreng dan daun ketumbar.
- Sedia untuk dihidangkan.
Bahan-bahan:
60 g | Strawberi |
30 g | Yogurt biasa |
1/4 cawan | Susu rendah lemak |
100 g | Ais Hancur |
1 sachet | Pemanis Pal Sweet® |
- Masukkan semua bahan ke dalam pengisar dan kisar hingga sebati.
- Dihidangkan sejuk.
Bahan-bahan:
2 sudu kecil | Minyak masak |
1 cawan | Beras basmathi, basuh dan toskan |
2½ cawan | Air |
1¼ tbsp | TUMIX® Perencah Stok Ayam |
1 biji | Tomato, dipotong kiub (hiasan) |
1 tsp | Garam, jika perlu |
Bahan-bahan A: aromatik
1 batang | Kulit kayu manis |
1 kuntum | Bunga lawang |
4 biji | Buah pelaga |
3 biji | Cengkih |
1 biji | Bawang merah, dihiris |
3 ulas | Bawang putih, dihiris |
1 inci | Halia, dihiris |
2 tangkai | Akar daun ketumbar, cuci bersih |
Bahan-bahan B: gual rata
1 sudu besar | Serbuk rempah kurma |
1½ sudu kecil | Serbuk kari ayam |
1½ sudu kecil | Serbuk ketumbar |
3/4 sudu kecil | Serbuk jintan manis |
3/4 sudu kecil | Serbuk kunyit |
1/4 cawan | Air |
- Panaskan minyak masak, masukkan bahan-bahan (A). Tumis sehingga perang dan naik bau.
- Masukkan pes bahan-bahan (B), goreng sehingga pecah minyak. Masukkan beras dan kacau selama 2-3 minit, sehingga bersalut.
- Masukkan air dan perasakan dengan TUMIX® dan garam.
- Pindahkan periuk ke dalam periuk nasi dan tunggu sehingga nasi masak.
- Setelah nasi masak, biarkan nasi kering dan suam sebelum digemburkan. Hias dangan tomato.
Bahan-bahan A: rebus
1 liter | Air |
160 g | Ayam |
1 inci | Halia, dihiris |
2 ulas | Bawang putih, dihiris |
Bahan-bahan B: perapan
1 sudu kecil | Jintan putih |
1 sudu kecil | Jintan manis |
2 sudu kecil | Biji ketumbar |
1 sudu kecil | Serbuk kunyit |
2 ulas | Bawang putih, di cincang |
1 inci | Halia |
½ sudu kecil | Garam |
1 sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa |
1/2 sudu besar | AJI-NO-MOTO® |
1 sudu kecil | Minyak masak |
- Rebus ayam bersama bahan-bahan (A). Setelah ayam separuh masak, keluarkan dan keringkan. Simpan air rebusan untuk sup nanti.
- Dalam kuali, tumiskan jintan putih, jintan manis dan biji ketumbar tanpa minyak hingga naik bau. Biarkan ia sejuk seketika.
- Dalam pengisar kering, kisar semua bahan-bahan (B) kecuali minyak. Masukkan minyak ke dalam campuran rempah untuk membentuk pes dan perap ayam.
- Perap ayam sekurang-kurangnya 15- 30 minit.
- Sapukan sedikit minyak pada kuali pembakar dan panggang ayam anda selama 10-15 minit atau masak sepenuhnya.
- Sedia untuk dihidangkan.
Bahan-bahan A: sos cili Thai
3 biji | Cili merah, dibuang biji |
2 biji | Cili api |
2 biji | Bawang putih |
1/2 bji | Bawang merah |
1 inci | Halia |
1/2 biji | Tomato |
1 cawan | Air |
1 tangkai | Akar daun ketumbar, dibasuh bersih |
1 sudu besar | Sos cili |
1 sudu kecil | Sos ikan |
1 sudu kecil | Limau kasturi |
1½ sudu kecil | AJI-NO-MOTO® |
1 sudu besar | Tepung jagung yang dibancuh bersama ½ cawan air |
1 tangkai | Daun ketumbar, dihiris |
1 sachet | Pal Sweet® Sweetener |
Bahan-bahan B: ulam-ulaman
1/2 biji | Timun, tanpa biji dan potong memanjang |
1 biji | Tomato, potong baji |
2 helai | Daun salad hijau |
1 ikat | Ulam raja |
- Untuk sos cili Thai, cincang kasar cili merah, cili api, bawang putih, bawang merah, halia dan tomato. Kemudian kisar kasar dalam pengisar bersama air.
- Masukkan bahan kisar ke dalam periuk bersama akar ketumbar, sos cili dan sos ikan, masak sehingga mendidih.
- Masukkan jus limau dan perasakan dengan AJI-NO-MOTO®.
- Untuk memekatkan sos, masukkan sedikit demi sedikit air bancuhan tepung jagung hingga pekat.
- Bila sos dah pekat, taburkan hirisan ketumbar. Tutup api dan masukkan Pal Sweet® Sweetener, kacau rata dan dihidang.
Bahan-bahan A: aromatik
2 ulas | Bawang putih, cincang |
1/2 biji | Bawang merah, dicincang |
1 batang | Serai, titik |
1 helai | Daun limau purut |
1 bunjut | Sup bunjut |
2 biji | Cili padi |
Bahan-bahan B:
400 ml | Air rebusan ayam |
40 g | Leher ayam |
15 g | Lobak merah, dipotong kiub |
15 g | Saderi, dipotong kiub |
10 g | Seri-Aji® Perencah Sup Ayam 20g |
1 sudu kecil | Bawang merah goreng |
5 g | Daun ketumbar |
- Panaskan air rebusan ayam, leher ayam dan bahan–bahan aromatik di dalam periuk.
- Masukkan Seri-Aji®, biarkan reneh selama 10 minit dengan api perlahan.
- Masukkan lobak merah dan saderi, biar sehingga sayuran lembut.
- Hiaskan dengan bawang merah goreng dan daun ketumbar.
- Sedia untuk dihidangkan.
Bahan-bahan:
60 g | Strawberi |
30 g | Yogurt biasa |
1/4 cawan | Susu rendah lemak |
100 g | Ais Hancur |
1 sachet | Pemanis Pal Sweet® |
- Masukkan semua bahan ke dalam pengisar dan kisar hingga sebati.
- Dihidangkan sejuk.