Set Nasi Hujan Panas

Resepi Nasi Hujan Panas Tanpa Susu Cair Mudah dan Sedap
Resepi Nasi Hujan Panas Tanpa Susu Cair Mudah dan Sedap
Resepi Nasi Hujan Panas Tanpa Susu Cair Mudah dan Sedap
1 jam 20 minit
recipe-cook-time
1 Hidangan
Description
Keterangan Resipi

Nasi Hujan Panas ialah nasi aromatik yang berwarna-warni. Ia adalah satu citarasa istimewa dan hidangan perayaan di Malaysia dan ia sering dihidangkan dalam perayaan dan perkahwinan orang Melayu. Nasi berperisa ini paling sesuai digandingkan dengan ayam masak merah dan acar jelatah.

Resepi Nasi Hujan Panas ini disediakan dengan masak nasi tanpa susu cair dan menggunakan pelbagai rempah-ratus, termasuk kayu manis, buah pelaga, cengkih, dan bunga lawang. Pewarna makanan ditambahkan ke nasi untuk menciptakan efek seperti pelangi.

Sila Buat Pilihan
Intensiti
Method
Set Meal
  • Nasi Hujan Panas
  • Ayam Masak Merah
  • Acar Jelatah
  • Sup Kentang
  • Produk Tenusu dan Buah
    Agar-Agar Vanila bersama Longan

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
620 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
84.6 g
Fat
Fat
21.8 g
Protein
Protein
21.6 g
Method
Set Meal
  • Nasi Hujan Panas
  • Ayam Masak Merah
  • Acar Jelatah
  • Sup Kentang
  • Produk Tenusu dan Buah
    Agar-Agar Vanila bersama Longan

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
659 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
95.0 g
Fat
Fat
19.1 g
Protein
Protein
26.8 g
Method
Set Meal
  • Nasi Hujan Panas
  • Ayam Masak Merah
  • Acar Jelatah
  • Sup Kentang
  • Produk Tenusu dan Buah
    Agar-Agar Vanila bersama Longan

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
860 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
112.5 g
Fat
Fat
30.0 g
Protein
Protein
35.1 g
Nasi Hujan Panas (4pax)
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan:

1 sudu kecil MInyak zaitun
120 g Beras Basmathi, dicuci dan toskan
240 ml Air
1/2 sudu besar TUMIX® Perencah Pati Ayam
Beberapa titis Perwarna merah
Beberapa titis Perwarna hijau
Beberapa titis Perwarna kuning

 

Bahan A: rempah ratus

1 batang Kulit kayu manis
1 biji Bunga lawang
2 biji Cengkih
2 biji Buah pelaga
1 biji Bawang merah, dihiris
2 ulas Bawang putih, dihiris
1/2 inch Halia, dihiris
1 helai Daun pandan, diikat simpul

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak, masukkan bahan-bahan (A). Tumis hingga perang dan aromatik.
  2. Masukkan beras dan goreng selama 2-3 minit, sehingga bersalut.
  3. Masukkan air, TUMIX® dan sedikit pewarna kuning, kacau sebati.
  4. Pindahkan ke dalam periuk nasi dan biarkan nasi masak.
  5. Setelah nasi masak, biarkan nasi kering dan suam sebelum digemburkan.
  6. Untuk mewarnakan nasi, gunakan lidi untuk membuat beberapa lubang kecil pada nasi. Celupkan lidi dalam pewarna dan titiskan pewarna pada lubang nasi tadi.
  7. Gemburkan nasi bersama-sama, sedia untuk dihidang.
Ayam Masak Merah
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan:

50 g Ayam
1/2 sudu kecil Serbuk kunyik
1/4 sudu kecil Garam
1/2 sudu besar Minyak masak
1½ sudu besar Sos tomato
1 sudu besar Sos cili
1 sudu kecil Gula perang
1/4 cawan Air asam jawa
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
1/2 biji Bawang Holland, potong cincin

 

Bahan-bahan A: kisar

1/4 biji Bawang Holland
1 biji Bawang merah
2 ulas Bawang putih
1/2 inci Halia
1 batang Serai, dititik
2 sudu besar Pes cili

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Perap ayam dengan serbuk kunyit dan garam, kemudian bakar ia didalam pemanggang udara selama 20 minit atau hingga separuh masak. Toskan dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak, tumis bahan (A) hingga naik bau.
  3. Masukkan sos tomato, sos cili, gula melaka dan air asam jawa.
  4. Masukkan ayam dan perasakan dengan TUMIX®.
  5. Masukkan hirisan bawang besar dan biarkan kuah mendidih sehingga ayam masak sepenuhnya.
  6. Sedia untuk dihidangkan.
Acar Jelatah
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan:

1 paket Pemanis Pal-Sweet®
1/4 sudu kecil Garam
1 sudu kecil Cuka
1 sudu kecil Jus limau nipis
10 g Timun, dipotong
10 g Nanas, dipotong
10 g Lobak merah, potong memanjang
1/2 no Bawang merah, dihiris nipis
1/2 pc Cili merah, dihiris

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Satukan Pal-Sweet®, garam, cuka dan jus limau nipis, gaul rata.
  2. Masukkan semua bahan dan gaul hingga sebati. Sedia untuk dihidangkan.
Sup Kentang
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan:

250 ml Air
10 g Lobak merah, kiub
10 g Saderi, kiub
30 g Kentang, kiub
1/2 biji Bawang merah, dihirs
1 sudu kecil Seri-Aji® Perencah Sup Ayam
1/2 sudu besar Bawang merah goreng

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan air dalam periuk.
  2. Masukkan lobak merah, saderi, kentang dan bawang merah, gaul rata.
  3. Masukkan Seri-Aji® dan reneh selama 5-10 minit dengan api perlahan sehingga sayur-sayuran empuk.
  4. Hiaskan dengan bawang merah goreng, sedia untuk dihidang.
Agar-agar Vanila bersama Longan
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan:

100 ml Air
150 ml Susu soya
1 sudu kecil Perasa vanila
1/2 sudu kecil Serbuk agar-agar
2 paket kecil Pemanis Pal Sweet®
40 g Longan

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan air, susu dan serbuk agar-agar. Kacau sentiasa.
  2. Tutup api, masukkan Pal Sweet® dan longan.
  3. Tuang kedalam acuan, biarkan ia set dan sejuk.
Nasi Hujan Panas (3pax)
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan:

1 sudu kecil MInyak zaitun
120 g Beras Basmathi, dicuci dan toskan
240 ml Air
1/2 sudu besar TUMIX® Perencah Pati Ayam
Beberapa titis Perwarna merah
Beberapa titis Perwarna hijau
Beberapa titis Perwarna kuning

 

Bahan A: rempah ratus

1 batang Kulit kayu manis
1 biji Bunga lawang
2 biji Cengkih
2 biji Buah pelaga
1 biji Bawang merah, dihiris
2 ulas Bawang putih, dihiris
1/2 inch Halia, dihiris
1 helai Daun pandan, diikat simpul

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak, masukkan bahan-bahan (A). Tumis hingga perang dan aromatik.
  2. Masukkan beras dan goreng selama 2-3 minit, sehingga bersalut.
  3. Masukkan air, TUMIX® dan sedikit pewarna kuning, kacau sebati.
  4. Pindahkan ke dalam periuk nasi dan biarkan nasi masak.
  5. Setelah nasi masak, biarkan nasi kering dan suam sebelum digemburkan.
  6. Untuk mewarnakan nasi, gunakan lidi untuk membuat beberapa lubang kecil pada nasi. Celupkan lidi dalam pewarna dan titiskan pewarna pada lubang nasi tadi.
  7. Gemburkan nasi bersama-sama, sedia untuk dihidang.
Ayam Masak Merah
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan:

70 g Ayam
1/2 sudu kecil Serbuk kunyik
1/4 sudu kecil Garam
1/2 sudu besar Minyak masak
1½ sudu besar Sos tomato
1 sudu besar Sos cili
1 sudu kecil Gula perang
1/4 cawan Air asam jawa
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
1/2 biji Bawang Holland, potong cincin

 

Bahan-bahan A: kisar

1/4 biji Bawang Holland
1 biji Bawang merah
2 ulas Bawang putih
1/2 inci Halia
1 batang Serai, dititik
2 sudu besar Pes cili

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Perap ayam dengan serbuk kunyit dan garam, kemudian bakar ia didalam pemanggang udara selama 20 minit atau hingga separuh masak. Toskan dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak, tumis bahan (A) hingga naik bau.
  3. Masukkan sos tomato, sos cili, gula melaka dan air asam jawa.
  4. Masukkan ayam dan perasakan dengan TUMIX®.
  5. Masukkan hirisan bawang besar dan biarkan kuah mendidih sehingga ayam masak sepenuhnya.
  6. Sedia untuk dihidangkan.
Acar Jelatah
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan:

1 paket Pemanis Pal-Sweet®
1/4 sudu kecil Garam
1 sudu kecil Cuka
1 sudu kecil Jus limau nipis
10 g Timun, dipotong
10 g Nanas, dipotong
10 g Lobak merah, potong memanjang
1/2 no Bawang merah, dihiris nipis
1/2 pc Cili merah, dihiris

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Satukan Pal-Sweet®, garam, cuka dan jus limau nipis, gaul rata.
  2. Masukkan semua bahan dan gaul hingga sebati. Sedia untuk dihidangkan.
Sup Kentang
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan:

250 ml Air
10 g Lobak merah, kiub
10 g Saderi, kiub
30 g Kentang, kiub
1/2 biji Bawang merah, dihirs
1 sudu kecil Seri-Aji® Perencah Sup Ayam
1/2 sudu besar Bawang merah goreng

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan air dalam periuk.
  2. Masukkan lobak merah, saderi, kentang dan bawang merah, gaul rata.
  3. Masukkan Seri-Aji® dan reneh selama 5-10 minit dengan api perlahan sehingga sayur-sayuran empuk.
  4. Hiaskan dengan bawang merah goreng, sedia untuk dihidang.
Agar-agar Vanila bersama Longan
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan:

100 ml Air
150 ml Susu soya
1 sudu kecil Perasa vanila
1/2 sudu kecil Serbuk agar-agar
2 paket kecil Pemanis Pal Sweet®
40 g Longan

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan air, susu dan serbuk agar-agar. Kacau sentiasa.
  2. Tutup api, masukkan Pal Sweet® dan longan.
  3. Tuang kedalam acuan, biarkan ia set dan sejuk.
Nasi Hujan Panas (2pax)
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan:

1 sudu kecil MInyak zaitun
120 g Beras Basmathi, dicuci dan toskan
240 ml Air
1/2 sudu besar TUMIX® Perencah Pati Ayam
Beberapa titis Perwarna merah
Beberapa titis Perwarna hijau
Beberapa titis Perwarna kuning

 

Bahan A: rempah ratus

1 batang Kulit kayu manis
1 biji Bunga lawang
2 biji Cengkih
2 biji Buah pelaga
1 biji Bawang merah, dihiris
2 ulas Bawang putih, dihiris
1/2 inch Halia, dihiris
1 helai Daun pandan, diikat simpul

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak, masukkan bahan-bahan (A). Tumis hingga perang dan aromatik.
  2. Masukkan beras dan goreng selama 2-3 minit, sehingga bersalut.
  3. Masukkan air, TUMIX® dan sedikit pewarna kuning, kacau sebati.
  4. Pindahkan ke dalam periuk nasi dan biarkan nasi masak.
  5. Setelah nasi masak, biarkan nasi kering dan suam sebelum digemburkan.
  6. Untuk mewarnakan nasi, gunakan lidi untuk membuat beberapa lubang kecil pada nasi. Celupkan lidi dalam pewarna dan titiskan pewarna pada lubang nasi tadi.
  7. Gemburkan nasi bersama-sama, sedia untuk dihidang.
Ayam Masak Merah
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan:

100 g Ayam
1/2 sudu kecil Serbuk kunyik
1/4 sudu kecil Garam
1/2 sudu besar Minyak masak
1½ sudu besar Sos tomato
1 sudu besar Sos cili
1 sudu kecil Gula perang
1/4 cawan Air asam jawa
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
1/2 biji Bawang Holland, potong cincin

 

Bahan-bahan A: kisar

1/4 biji Bawang Holland
1 biji Bawang merah
2 ulas Bawang putih
1/2 inci Halia
1 batang Serai, dititik
2 sudu besar Pes cili

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Perap ayam dengan serbuk kunyit dan garam, kemudian bakar ia didalam pemanggang udara selama 20 minit atau hingga separuh masak. Toskan dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak, tumis bahan (A) hingga naik bau.
  3. Masukkan sos tomato, sos cili, gula melaka dan air asam jawa.
  4. Masukkan ayam dan perasakan dengan TUMIX®.
  5. Masukkan hirisan bawang besar dan biarkan kuah mendidih sehingga ayam masak sepenuhnya.
  6. Sedia untuk dihidangkan.
Acar Jelatah
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan:

1 paket Pemanis Pal-Sweet®
1/4 sudu kecil Garam
1 sudu kecil Cuka
1 sudu kecil Jus limau nipis
10 g Timun, dipotong
10 g Nanas, dipotong
10 g Lobak merah, potong memanjang
1/2 no Bawang merah, dihiris nipis
1/2 pc Cili merah, dihiris

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Satukan Pal-Sweet®, garam, cuka dan jus limau nipis, gaul rata.
  2. Masukkan semua bahan dan gaul hingga sebati. Sedia untuk dihidangkan.
Sup Kentang
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan:

250 ml Air
10 g Lobak merah, kiub
10 g Saderi, kiub
30 g Kentang, kiub
1/2 biji Bawang merah, dihirs
1 sudu kecil Seri-Aji® Perencah Sup Ayam
1/2 sudu besar Bawang merah goreng

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan air dalam periuk.
  2. Masukkan lobak merah, saderi, kentang dan bawang merah, gaul rata.
  3. Masukkan Seri-Aji® dan reneh selama 5-10 minit dengan api perlahan sehingga sayur-sayuran empuk.
  4. Hiaskan dengan bawang merah goreng, sedia untuk dihidang.
Agar-agar Vanila bersama Longan
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan:

100 ml Air
150 ml Susu soya
1 sudu kecil Perasa vanila
1/2 sudu kecil Serbuk agar-agar
2 paket kecil Pemanis Pal Sweet®
40 g Longan

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan air, susu dan serbuk agar-agar. Kacau sentiasa.
  2. Tutup api, masukkan Pal Sweet® dan longan.
  3. Tuang kedalam acuan, biarkan ia set dan sejuk.
Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
Pal Sweet® Recipes
Pal Sweet® Recipes
Seri-Aji® Chicken Soup Seasoning
Seri-Aji® Chicken Soup Seasoning
TUMIX® Chicken Stock Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg