Set Nasi Jagung dan Ayam Madu Bakar

Resepi Nasi Jagung dan Ayam Masak Madu Mudah dan Sedap
Resepi Nasi Jagung dan Ayam Masak Madu Mudah dan Sedap
Resepi Nasi Jagung dan Ayam Masak Madu Mudah dan Sedap
1 jam 20 minit
recipe-cook-time
1 Hidangan
Description
Keterangan Resipi

Nasi Jagung merupakan hidangan yang disediakan dengan memasak beras bersama biji jagung, menghasilkan rasa nasi yang manis. Ayam Madu Bakar merupakan hidangan yang menggabungkan kelazatan ayam panggang ke dalam kemanisan madu.

Resepi Nasi Jagung dan Ayam Madu ini mudah dimasak dan sedap dimakan. Ayam yang ringkas, berkulit rangup, disalut madu dan diperap dalam jus oren kemudian dibakar, manakala nasi jagung yang harum memberikan anda rasa yang menyelerakan, ia adalah hidangan lengkap yang pantas dan berperisa.

Sila Buat Pilihan
Intensiti
Method
Set Meal
  • Nasi Jagung
  • Ayam Madu Bakar
  • Sup Sayur Berempah
  • Ulam-ulaman
  • Lassi Buah Naga

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
534 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
82.8 g
Fat
Fat
12.8 g
Protein
Protein
21.9 g
Method
Set Meal
  • Nasi Jagung
  • Ayam Madu Bakar
  • Sup Sayur Berempah
  • Ulam-ulaman
  • Lassi Buah Naga

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
642 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
91.8 g
Fat
Fat
16.7 g
Protein
Protein
31.1.8 g
Method
Set Meal
  • Nasi Jagung
  • Ayam Madu Bakar
  • Sup Sayur Berempah
  • Ulam-ulaman
  • Lassi Buah Naga

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
859 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
108.4 g
Fat
Fat
28.0 g
Protein
Protein
43.3 g
Nasi Jagung (4-5pax)
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan:

1 sudu besar Minyak zaitun
1/2 biji (30g) Bawang Holland, dicincang
1 cawan (200g) Beras, cuci dan tapiskan
2 ½ cawan Air
1/2 sudu kecil Herba oregano
10 g Jagung kernel
1 helai Daun pandan
1½ sudu besar TUMIX® Perencah Pati Ayam
1 sudu kecil Garam (jika perlu)

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak, tumis bawang Holland hingga layu.
  2. Masukkan beras, air, herba oregano, jagung dan daun pandan ke dalam periuk.
  3. Perasakan bersama TUMIX® dan garam. Masak seperti biasa.
Ayam Madu Bakar
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan:

50 g Ayam potong
Sedikit Bijan, hiasan
Sedikit Daun kucai, hiasan

 

Bahan-bahan A: perapan

1/2 sudu besar Serbuk cili
1 sudu kecil Serbuk jintan putih
1 sudu kecil Serbuk jintan manis
1/2 biji Bawang merah
2 ulas Bawang putih
1 sudu besar Jus oren
1/2 sudu besar Kicap cair
1/2 sudu besar Madu
1 sudu kecil Gula perang
1 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa
1/2 sudu besar AJI-NO-MOTO

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Kisar semua bahan (A) sehingga membentuk pes yang licin.
  2. Perap ayam sekurang-kurangnya 15-30 minit.
  3. Sapukan sedikit minyak pada kuali pembakar dan panggang ayam selama 15-20 minit atau sehingga masak.
  4. Tuangkan baki perapan ke dalam periuk kecil. Didihkan kemudian kecilkan api dan renehkan sehingga pekat dan likat. Angkat dari api dan sapu atas ayam panggang.
  5. Hiaskan dengan bijan dan daun kucai. Sedia untuk dihidangkan.
Sup Sayur Berempah
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan:

10 g Brokoli, potong bunga
10 g Cendawan tiram, dikoyak
10 g Jagung muda, dipotong kuib
10 g Lobak merah, dipotong kiub
10 g Kobis cina, dipotong kasar
10 g Saderi, dipotong kiub
500 ml Air
1/2 paket SERI-AJI® Perencah Sup Ayam 20g
1 sudu kecil Bawang goreng
5 g Daun ketumbar

 

Bahan-bahan A: aromatik

2 ulas Bawang putih, dihiris
1/2 biji Bawang merah, dihiris
1 tangkai Akar daun ketumbar, cuci bersih
1 batang Serai, dititik
1 helai Daun limau purut
2 biji Cili padi
1 batang Kulit kayu manis
1 kuntum Bunga lawang
2 biji Cengkih
2 biji Buah pelaga

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Masukan kesemua bahan (A) kedalam periuk berisi air dan renehkan.
  2. Masukkan sayur brokoli, cendawan tiram, jagung muda, lobak merah, kobis cina, dan saderi, gaul rata.
  3. Masukkan SERI-AJI® dan reneh selama 5-8 minit dengan api perlahan sehingga sayur-sayuran empuk.
  4. Hiaskan dengan bawang merah goreng dan daun ketumbar.
  5. Sedia untuk dihidangkan.
Ulam-ulaman
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan:

1 helai Daun salad hijau
1/4 biji Timun
1/2 biji Tomato, potong baji

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Basuh dan dihidang segar.
Lassi Buah Naga
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan:

60 g Buah naga masak
30 g Yogurt biasa
1/4 cawan Susu rendah lemak
100 g Ais Hancur
1 sachet kecil Pal Sweet® Sweetener

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Masukkan semua bahan ke dalam pengisar dan kisar hingga sebati.
  2. Dihidangkan sejuk.
Nasi Jagung (3-4pax)
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan:

1 sudu besar Minyak zaitun
1/2 biji (30g) Bawang Holland, dicincang
1 cawan (200g) Beras, cuci dan tapiskan
2 ½ cawan Air
1/2 sudu kecil Herba oregano
10 g Jagung kernel
1 helai Daun pandan
1½ sudu besar TUMIX® Perencah Pati Ayam
1 sudu kecil Garam (jika perlu)

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak, tumis bawang Holland hingga layu.
  2. Masukkan beras, air, herba oregano, jagung dan daun pandan ke dalam periuk.
  3. Perasakan bersama TUMIX® dan garam. Masak seperti biasa.
Ayam Madu Bakar
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan:

100 g Ayam potong
Sedikit Bijan, hiasan
Sedikit Daun kucai, hiasan

 

Bahan-bahan A: perapan

1/2 sudu besar Serbuk cili
1 sudu kecil Serbuk jintan putih
1 sudu kecil Serbuk jintan manis
1/2 biji Bawang merah
2 ulas Bawang putih
1 sudu besar Jus oren
1/2 sudu besar Kicap cair
1/2 sudu besar Madu
1 sudu kecil Gula perang
1 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa
1/2 sudu besar AJI-NO-MOTO

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Kisar semua bahan (A) sehingga membentuk pes yang licin.
  2. Perap ayam sekurang-kurangnya 15-30 minit.
  3. Sapukan sedikit minyak pada kuali pembakar dan panggang ayam selama 15-20 minit atau sehingga masak.
  4. Tuangkan baki perapan ke dalam periuk kecil. Didihkan kemudian kecilkan api dan renehkan sehingga pekat dan likat. Angkat dari api dan sapu atas ayam panggang.
  5. Hiaskan dengan bijan dan daun kucai. Sedia untuk dihidangkan.
Sup Sayur Berempah
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan:

10 g Brokoli, potong bunga
10 g Cendawan tiram, dikoyak
10 g Jagung muda, dipotong kuib
10 g Lobak merah, dipotong kiub
10 g Kobis cina, dipotong kasar
10 g Saderi, dipotong kiub
500 ml Air
1/2 paket SERI-AJI® Perencah Sup Ayam 20g
1 sudu kecil Bawang goreng
5 g Daun ketumbar

 

Bahan-bahan A: aromatik

2 ulas Bawang putih, dihiris
1/2 biji Bawang merah, dihiris
1 tangkai Akar daun ketumbar, cuci bersih
1 batang Serai, dititik
1 helai Daun limau purut
2 biji Cili padi
1 batang Kulit kayu manis
1 kuntum Bunga lawang
2 biji Cengkih
2 biji Buah pelaga

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Masukan kesemua bahan (A) kedalam periuk berisi air dan renehkan.
  2. Masukkan sayur brokoli, cendawan tiram, jagung muda, lobak merah, kobis cina, dan saderi, gaul rata.
  3. Masukkan SERI-AJI® dan reneh selama 5-8 minit dengan api perlahan sehingga sayur-sayuran empuk.
  4. Hiaskan dengan bawang merah goreng dan daun ketumbar.
  5. Sedia untuk dihidangkan.
Ulam-ulaman
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan:

1 helai Daun salad hijau
1/4 biji Timun
1/2 biji Tomato, potong baji

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Basuh dan dihidang segar.
Lassi Buah Naga
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan:

60 g Buah naga masak
30 g Yogurt biasa
1/4 cawan Susu rendah lemak
100 g Ais Hancur
1 sachet kecil Pal Sweet® Sweetener

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Masukkan semua bahan ke dalam pengisar dan kisar hingga sebati.
  2. Dihidangkan sejuk.
Nasi Jagung (2-3pax)
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan:

1 sudu besar Minyak zaitun
1/2 biji (30g) Bawang Holland, dicincang
1 cawan (200g) Beras, cuci dan tapiskan
2 ½ cawan Air
1/2 sudu kecil Herba oregano
10 g Jagung kernel
1 helai Daun pandan
1½ sudu besar TUMIX® Perencah Pati Ayam
1 sudu kecil Garam (jika perlu)

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak, tumis bawang Holland hingga layu.
  2. Masukkan beras, air, herba oregano, jagung dan daun pandan ke dalam periuk.
  3. Perasakan bersama TUMIX® dan garam. Masak seperti biasa.
Ayam Madu Bakar
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan:

120 g Ayam potong
Sedikit Bijan, hiasan
Sedikit Daun kucai, hiasan

 

Bahan-bahan A: perapan

1/2 sudu besar Serbuk cili
1 sudu kecil Serbuk jintan putih
1 sudu kecil Serbuk jintan manis
1/2 biji Bawang merah
2 ulas Bawang putih
1 sudu besar Jus oren
1/2 sudu besar Kicap cair
1/2 sudu besar Madu
1 sudu kecil Gula perang
1 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa
1/2 sudu besar AJI-NO-MOTO

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Kisar semua bahan (A) sehingga membentuk pes yang licin.
  2. Perap ayam sekurang-kurangnya 15-30 minit.
  3. Sapukan sedikit minyak pada kuali pembakar dan panggang ayam selama 15-20 minit atau sehingga masak.
  4. Tuangkan baki perapan ke dalam periuk kecil. Didihkan kemudian kecilkan api dan renehkan sehingga pekat dan likat. Angkat dari api dan sapu atas ayam panggang.
  5. Hiaskan dengan bijan dan daun kucai. Sedia untuk dihidangkan.
Sup Sayur Berempah
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan:

10 g Brokoli, potong bunga
10 g Cendawan tiram, dikoyak
10 g Jagung muda, dipotong kuib
10 g Lobak merah, dipotong kiub
10 g Kobis cina, dipotong kasar
10 g Saderi, dipotong kiub
500 ml Air
1/2 paket SERI-AJI® Perencah Sup Ayam 20g
1 sudu kecil Bawang goreng
5 g Daun ketumbar

 

Bahan-bahan A: aromatik

2 ulas Bawang putih, dihiris
1/2 biji Bawang merah, dihiris
1 tangkai Akar daun ketumbar, cuci bersih
1 batang Serai, dititik
1 helai Daun limau purut
2 biji Cili padi
1 batang Kulit kayu manis
1 kuntum Bunga lawang
2 biji Cengkih
2 biji Buah pelaga

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Masukan kesemua bahan (A) kedalam periuk berisi air dan renehkan.
  2. Masukkan sayur brokoli, cendawan tiram, jagung muda, lobak merah, kobis cina, dan saderi, gaul rata.
  3. Masukkan SERI-AJI® dan reneh selama 5-8 minit dengan api perlahan sehingga sayur-sayuran empuk.
  4. Hiaskan dengan bawang merah goreng dan daun ketumbar.
  5. Sedia untuk dihidangkan.
Ulam-ulaman
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan:

1 helai Daun salad hijau
1/4 biji Timun
1/2 biji Tomato, potong baji

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Basuh dan dihidang segar.
Lassi Buah Naga
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan:

60 g Buah naga masak
30 g Yogurt biasa
1/4 cawan Susu rendah lemak
100 g Ais Hancur
1 sachet kecil Pal Sweet® Sweetener

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Masukkan semua bahan ke dalam pengisar dan kisar hingga sebati.
  2. Dihidangkan sejuk.
Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-NO-MOTO® Recipes
AJI-NO-MOTO® Recipes
AJI-SHIO® Flavoured Black Pepper Recipes
AJI-SHIO® Flavoured Black Pepper Recipes
Pal Sweet® Recipes
Pal Sweet® Recipes
Seri-Aji® Chicken Soup Seasoning
Seri-Aji® Chicken Soup Seasoning
TUMIX® Chicken Stock Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg