Set Nasi Kerabu

Resepi Nasi Kerabu Mudah, Sedap, dan Asli
Resepi Nasi Kerabu Mudah, Sedap, dan Asli
Resepi Nasi Kerabu Mudah, Sedap, dan Asli
1 jam 30 minit
recipe-cook-time
1 Hidangan
Description
Keterangan Resipi

Nasi Kerabu merupakan hidangan nasi tradisional masyarakat Melayu. Warna biru pada nasi ini berasal daripada kelopak bunga telang, yang digunakan sebagai pewarna makanan semula jadi semasa memasaknya.

Resepi Nasi Kerabu ini adalah hidangan yang lazat dan menyegarkan yang sesuai untuk sarapan pagi atau makan tengah hari. Hidangan ini sering dimakan dengan budu dan solok lada atau sambal kelapa parut.

Sila Buat Pilihan
Intensiti
Method
Set Hidangan
  • Nasi Biru 
    • 1 1/3 cawan Nasi bir
  • Ayam Bakar Lada Hitam 
  • Sambal Kelapa Parut 
  • Ikan
  • Ulam-Ulaman
  • Budu
  • Sup
  • Produk Tenusu
    • 1 cawan Yogurt biasa
  • Buah
    • 1 biji Oren

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
533.0 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
64.3 g
Fat
Fat
20.8 g
Protein
Protein
22.1 g
Method
Set Hidangan
  • Nasi Biru 
    • 1 1/3 cawan Nasi bir
  • Ayam Bakar Lada Hitam 
  • Sambal Kelapa Parut 
  • Ikan
  • Ulam-Ulaman
  • Budu
  • Sup
  • Produk Tenusu
    • 1 cawan Yogurt biasa
  • Buah
    • 1 biji Oren

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
654.8 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
71.9 g
Fat
Fat
26.7 g
Protein
Protein
31.7 g
Method
Set Hidangan
  • Nasi Biru 
    • 2 cawan Nasi biru
  • Ayam Bakar Lada Hitam 
  • Sambal Kelapa Parut 
  • Ikan
  • Ulam-Ulaman
  • Budu
  • Sup
  • Produk Tenusu
    • 1 cawan Yogurt biasa
  • Buah
    • 1 biji Oren

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
875.1 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
108.3 g
Fat
Fat
30.0 g
Protein
Protein
42.9 g
Nasi biru
Ingredients
Bahan-bahan
1 1/3 cawan Nasi
Method
Cara Menyediakan
  1. Masak nasi bersama bunga telang untuk nasi berwarna biru.
Ayam Bakar Lada Hitam
Ingredients
Bahan-bahan
1/4 ketul Isi dada ayam
1/2 sudu besar Madu
1/4 sudu besar Minyak Zaitun
1/2 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Lembutkan isi ayam dengan pemukul daging (pilihan).
  2. Perap bersama madu, minyak zaitun dan AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa.
  3. Bakar ayam di dalam ketuhar pada suhu 180OC selama 10 minit atau sehingga masak.
  4. Hiris dan dihidang.
Sambal Kelapa Parut
Ingredients
Bahan-bahan
1/3 cawan  Kelapa parut
1 biji Bawang merah
1 sudu besar Halia
1 ulas Bawang putih
1 batang Serai
1/2 sudu besar Gula Perang

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Di dalam kuali, tumis kelapa tanpa minyak sehingga garing, kisar dan ketepikan.
  2. Kisar semua bahan kecuali kelapa, saute di dalam kuali yang sama sehingga wangi.
  3. Akhir sekali, satukan kesemua bahan-bahan dan tumis seketika untuk tahan lama.
Ikan
Ingredients
Bahan-bahan
1 ekor kecil  Ikan kembung
1 cawan Air
1/2 keping Asam keping
1 helai Lengkuas
1/4 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan air bersama asam keping dan lengkuas. Masukkan ikan, biarkan sehingga masak.
  2. Keluarkan ikan dan asingkan isinya.
  3. Tumis isi ikan di dalam kuali anti lekat, perasakan dengan AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa. Ketepikan.
Ulam-Ulaman
Ingredients
Bahan-bahan
1 sudu besar Daun kesum
1 sudu besar Daun selom
1 sudu besar Ulam raja
1 sudu besar Daun kunyit
1 sudu besar Bunga Kantan
1 sudu besar Timun Jepun
1 sudu besar Serai

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Hiris halus kesemua ulam-ulaman.
  2. Ketepikan.
Budu
Ingredients
Bahan-bahan
2 sudu besar Budu
1 biji kecil Limau nipis, perah jus

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Campurkan budu dan limau nipis.
  2. Ketepikan.
Sup
Ingredients
Bahan-bahan
1/4 cawan  Saderi, potong dadu
1/4 cawan Lobak merah, potong dadu
250 ml  Stok ayam
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan stok ayam. 
  2. Masukkan saderi, lobak merah dan TUMIX® Perencah Pati Ayam, kacau rata.
Nasi Biru
Ingredients
Bahan-bahan
1 1/3 cawan Nasi
Method
Cara Menyediakan
  1. Masak nasi bersama bunga telang untuk nasi berwarna biru.
Ayam Bakar Lada Hitam
Ingredients
Bahan-bahan
1/2 ketul Isi dada ayam
1 sudu besar Madu
1/2 sudu besar Minyak Zaitun
3/4 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Lembutkan isi ayam dengan pemukul daging (pilihan).
  2. Perap bersama madu, minyak zaitun dan AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa.
  3. Bakar ayam di dalam ketuhar pada suhu 180OC selama 10 minit atau sehingga masak.
  4. Hiris dan dihidang.
Sambal Kelapa Parut
Ingredients
Bahan-bahan
1/3 cawan Kelapa parut
1 biji Bawang merah
1 sudu besar Halia
1 ulas Bawang putih
1 batang Serai
1/2 sudu besar Gula Perang

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Di dalam kuali, tumis kelapa tanpa minyak sehingga garing, kisar dan ketepikan.
  2. Kisar semua bahan kecuali kelapa, saute di dalam kuali yang sama sehingga wangi.
  3. Akhir sekali, satukan kesemua bahan-bahan dan tumis seketika untuk tahan lama.
Ikan
Ingredients
Bahan-bahan
2 ekor kecil  Ikan kembung
1 cawan Air
1 keping Asam keping
2 helai Lengkuas
1/2 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan air bersama asam keping dan lengkuas. Masukkan ikan, biarkan sehingga masak.
  2. Keluarkan ikan dan asingkan isinya.
  3. Tumis isi ikan di dalam kuali anti lekat, perasakan dengan AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa. Ketepikan.
Ulam-Ulaman
Ingredients
Bahan-bahan
1 sudu besar Daun kesum
1 sudu besar Daun Selom
1 sudu besar Ulam raja
1 sudu besar Daun kunyit
1 sudu besar Bunga kantan
1 sudu besar Timun Jepun
1 sudu besar Serai

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Hiris halus kesemua ulam-ulaman.
  2. Ketepikan.
Budu
Ingredients
Bahan-bahan
2 sudu besar Budu
1 biji kecil Limau nipis, perah jus

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Campurkan budu dan limau nipis.
  2. Ketepikan.
Sup
Ingredients
Bahan-bahan
1/4 cawan Saderi, potong dadu
1/4 cawan Lobak merah, potong dadu
250 ml  Stok Ayam
1 sudu kecil Lobak merah, potong dadu

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan stok ayam. 
  2. Masukkan saderi, lobak merah dan TUMIX® Perencah Pati Ayam, kacau rata.
Nasi biru
Ingredients
Bahan-bahan
2 cawan Nasi
Method
Cara Menyediakan
  1. Masak nasi bersama bunga telang untuk nasi berwarna biru.
Ayam Bakar Lada Hitam
Ingredients
Bahan-bahan
1/2 ketul Isi dada ayam
1 sudu besar Madu
1/2 sudu besar Minyak Zaitun
3/4 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Lembutkan isi ayam dengan pemukul daging (pilihan).
  2. Perap bersama madu, minyak zaitun dan AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa.
  3. Bakar ayam di dalam ketuhar pada suhu 180OC selama 10 minit atau sehingga masak.
  4. Hiris dan dihidang.
Sambal Kelapa Parut
Ingredients
Bahan-bahan
1/3 cawan Kelapa parut
1 biji Bawang merah
1 sudu besar Halia
1 ulas Bawang putih
1 batang Serai
1/2 sudu besar Gula Perang

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Di dalam kuali, tumis kelapa tanpa minyak sehingga garing, kisar dan ketepikan.
  2. Kisar semua bahan kecuali kelapa, saute di dalam kuali yang sama sehingga wangi.
  3. Akhir sekali, satukan kesemua bahan-bahan dan tumis seketika untuk tahan lama.
Ikan
Ingredients
Bahan-bahan
2 ekor kecil  Ikan kembung
1 cawan Air
1 keping Asam keping
2 helai Lengkuas
1/2 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan air bersama asam keping dan lengkuas. Masukkan ikan, biarkan sehingga masak.
  2. Keluarkan ikan dan asingkan isinya.
  3. Tumis isi ikan di dalam kuali anti lekat, perasakan dengan AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa. Ketepikan.
Ulam-Ulaman
Ingredients
Bahan-bahan
1 sudu besar Daun kesum
1 sudu besar Daun Selom
1 sudu besar Ulam raja
1 sudu besar Daun kunyit
1 sudu besar Bunga kantan
1 sudu besar Timun Jepun
1 sudu besar Serai

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Hiris halus kesemua ulam-ulaman.
  2. Ketepikan.
Budu
Ingredients
Bahan-bahan
2 sudu besar Budu
1 biji kecil Limau nipis, perah jus

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Campurkan budu dan limau nipis.
  2. Ketepikan.
Sup
Ingredients
Bahan-bahan
1/4 cawan Saderi, potong dadu
1/4 cawan Lobak merah, potong dadu
250 ml  Stok Ayam
1 sudu kecil Lobak merah, potong dadu

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan stok ayam. 
  2. Masukkan saderi, lobak merah dan TUMIX® Perencah Pati Ayam, kacau rata.
Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-NO-MOTO® Recipes
AJI-NO-MOTO® Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg