Set Sotong Paprik

Resepi Set Sotong Masak Paprik Mudah dan Sedap
Resepi Set Sotong Masak Paprik Mudah dan Sedap
Resepi Set Sotong Masak Paprik Mudah dan Sedap
1 jam 15 minit
recipe-cook-time
1 hidangan lengkap set Sotong Paprik
Description
Keterangan Resipi

Frasa kata "Paprik" berasal dari Thai di mana "Pad" bermaksud tumis dan "Prik" bermaksud cili. Sotong Paprik adalah hidangan yang terkenal di Malaysia dan merupakan salah satu hidangan yang sangat digemari oleh pecinta makanan laut. 

Resepi Sotong Paprik ala Thai daripada Ajinomoto Malaysia ini bukan sahaja padat dengan rasa pedas dan lazat, tetapi ia juga hidangan lengkap yang seimbang untuk individu yang aktif untuk menambah protein.

Sila Buat Pilihan
Intensiti
Method
Set Meal
  • Nasi
    Nasi basmati 45 g
  • Sotong Paprik
  • Somtam
  • Tomyam Sayur
  • Produk Tenusu
    65 ml Yogurt biasa
  • Buah
    4-5 potong (100 g) Tembikai susu

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
578.6 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
76.8 g
Fat
Fat
15.5 g
Protein
Protein
32.9 g
Method
Set Meal
  • Nasi
    Nasi basmati 70 g
  • Sotong Paprik
  • Somtam
  • Tomyam Sayur
  • Produk Tenusu
    130 ml Yogurt biasa
  • Buah
    4-5 potong (100 g) Tembikai susu

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
687.6 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
93.9 g
Fat
Fat
17.1 g
Protein
Protein
39.5 g
Method
Set Meal
  • Nasi
    Nasi basmati 110 g
  • Sotong Paprik
  • Somtam
  • Tomyam Sayur
  • Produk Tenusu
    130 ml Yogurt biasa
  • Buah
    4-5 potong (100 g) Tembikai susu

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
754.6 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
105.9 g
Fat
Fat
17.5 g
Protein
Protein
43.5 g
Sotong Masak Paprik
Ingredients
Bahan-bahan
80 g Sotong segar dipotong cincin 2cm
1 sudu kecil Minyak masak
1 batang Serai diketuk
2 ulas Bawang putih diketuk
1 cm Halia dihiris nipis
1 sudu besar Pes cili kisar
1 sudu kecil Kicap manis
1 sudu besar Sos cili
1 sudu besar Sos tiram
1 helai Daun limau purut dihiris nipis
1 sudu kecil SERI-AJI® Perencah Tom Yam
½ biji Bawang Holland dihiris tebal
½ cawan Air
1 biji Jagung muda hiris memanjang
18 g Lobak merah dipotong panjang 3cm
18 g Kobis bunga dipotong bunga
1 biji Cili padi diketuk
1 sudu kecil Garam
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak masak, masukkan serai, bawang putih, halia dan pes cili kisar. Kacau hingga naik bau.
  2. Masukkan sotong dan tumis hingga separuh masak.
  3. Masukkan kicap manis, sos cili, sos tiram, daun limau purut dan Perencah SERI-AJI®. Kacau sedikit lagi.
  4. Akhir sekali masukkan air, semua sayur-sayuran dan cili padi. Biarkan ia mendidih selama 3 – 4 minit.
  5. Perasakan dengan garam dan dihidangkan.
Somtam
Ingredients
Bahan-bahan
1 sudu kecil Minyak masak
10 g Ikan bilis
100 g Betik muda diparut
20 g Kacang panjang potong 3cm
1/2 biji Tomato keluarkan biji dan dihiris nipis
1/4 biji / 50 g Bawang besar dihiris nipis
1 biji Cili padi dihiris
1 sudu besar Kacang tanah panggang ditumbuk
1 sudu besar Jus limau nipis
½ sachet Pemanis Pal Sweet®
¼ sudu kecil Garam
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak, goreng ikan bilis hingga garing. Tapis dan biarkan seketika.
  2. Gaul rata semua bahan-bahan di dalam mangkuk.
  3. Taburkan ikan bilis di atasnya dan hidangkan.
Tomyam Sayur
Ingredients
Bahan-bahan
250 ml Air
1 sudu besar SERI-AJI® Perencah Tom Yam
10 g Jagung muda dihiris
10 g Kobis bunga dipotong bunga
10 g Lobak merah dipotong mancis
10 g Batang saderi dipotong mancis
½ pc / 50g Bawang Holland dihiris
1 batang Serai diketuk
1 helai Daun limau purut
1/4 biji Tomato dipotong baji
1/4 sudu besar Jus limau nipis
Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan air dan kecilkan api, masukkan SERI-AJI® Perencah Tom Yam.
  2. Masukkan semua bahan kecuali tomato. Kacau sekali sekala hingga sayur empuk.
  3. Masukkan tomato dan biarkan mendidih sebentar. Masukkan jus limau nipis dan kacau rata. Hidangkan semasa panas.
Sotong Masak Paprik
Ingredients
Bahan-bahan
100 g Sotong segar dipotong cincin 2cm
1 sudu kecil Minyak masak
1 batang Serai diketuk
2 ulas Bawang putih diketuk
1 cm Halia dihiris nipis
1 sudu besar Pes cili kisar
1 sudu kecil Kicap manis
1 sudu besar Sos cili
1 sudu besar Sos tiram
1 helai Daun limau purut dihiris nipis
1 sudu kecil SERI-AJI® Perencah Tom Yam
½ biji Bawang Holland dihiris tebal
½ cawan Air
1 biji Jagung muda hiris memanjang
18 g Lobak merah dipotong panjang 3cm
18 g Kobis bunga dipotong bunga
1 biji Cili padi diketuk
1 sudu kecil Garam
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak masak, masukkan serai, bawang putih, halia dan pes cili kisar. Kacau hingga naik bau.
  2. Masukkan sotong dan tumis hingga separuh masak.
  3. Masukkan kicap manis, sos cili, sos tiram, daun limau purut dan Perencah SERI-AJI®. Kacau sedikit lagi.
  4. Akhir sekali masukkan air, semua sayur-sayuran dan cili padi. Biarkan ia mendidih selama 3 – 4 minit.
  5. Perasakan dengan garam dan dihidangkan.
Somtam
Ingredients
Bahan-bahan
1 sudu kecil Minyak masak
10 g Ikan bilis
100 g Betik muda diparut
20 g Kacang panjang potong 3cm
1/2 biji Tomato keluarkan biji dan dihiris nipis
1/4 biji / 50 g Bawang besar dihiris nipis
1 biji Cili padi dihiris
1 sudu besar Kacang tanah panggang ditumbuk
1 sudu besar Jus limau nipis
½ sachet Pemanis Pal Sweet®
¼ sudu kecil Garam
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak, goreng ikan bilis hingga garing. Tapis dan biarkan seketika.
  2. Gaul rata semua bahan-bahan di dalam mangkuk.
  3. Taburkan ikan bilis di atasnya dan hidangkan.
Tomyam Sayur
Ingredients
Bahan-bahan
250 ml Air
1 sudu besar SERI-AJI® Perencah Tom Yam
10 g Jagung muda dihiris
10 g Kobis bunga dipotong bunga
10 g Lobak merah dipotong mancis
10 g Batang saderi dipotong mancis
½ pc / 50g Bawang Holland dihiris
1 batang Serai diketuk
1 helai Daun limau purut
1/4 biji Tomato dipotong baji
1/4 sudu besar Jus limau nipis
Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan air dan kecilkan api, masukkan SERI-AJI® Perencah Tom Yam.
  2. Masukkan semua bahan kecuali tomato. Kacau sekali sekala hingga sayur empuk.
  3. Masukkan tomato dan biarkan mendidih sebentar. Masukkan jus limau nipis dan kacau rata. Hidangkan semasa panas.
Sotong Masak Paprik
Ingredients
Bahan-bahan
120 g Sotong segar dipotong cincin 2cm
1 sudu kecil Minyak masak
1 batang Serai diketuk
2 ulas Bawang putih diketuk
1 cm Halia dihiris nipis
1 sudu besar Pes cili kisar
1 sudu kecil Kicap manis
1 sudu besar Sos cili
1 sudu besar Sos tiram
1 helai Daun limau purut dihiris nipis
1 sudu kecil SERI-AJI® Perencah Tom Yam
½ biji Bawang Holland dihiris tebal
½ cawan Air
1 biji Jagung muda hiris memanjang
18 g Lobak merah dipotong panjang 3cm
18 g Kobis bunga dipotong bunga
1 biji Cili padi diketuk
1 sudu kecil Garam
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak masak, masukkan serai, bawang putih, halia dan pes cili kisar. Kacau hingga naik bau.
  2. Masukkan sotong dan tumis hingga separuh masak.
  3. Masukkan kicap manis, sos cili, sos tiram, daun limau purut dan Perencah SERI-AJI®. Kacau sedikit lagi.
  4. Akhir sekali masukkan air, semua sayur-sayuran dan cili padi. Biarkan ia mendidih selama 3 – 4 minit.
  5. Perasakan dengan garam dan dihidangkan.
Somtam
Ingredients
Bahan-bahan
1 sudu kecil Minyak masak
10 g Ikan bilis
100 g Betik muda diparut
20 g Kacang panjang potong 3cm
1/2 biji Tomato keluarkan biji dan dihiris nipis
1/4 biji / 50 g Bawang besar dihiris nipis
1 biji Cili padi dihiris
1 sudu besar Kacang tanah panggang ditumbuk
1 sudu besar Jus limau nipis
½ sachet Pemanis Pal Sweet®
¼ sudu kecil Garam
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak, goreng ikan bilis hingga garing. Tapis dan biarkan seketika.
  2. Gaul rata semua bahan-bahan di dalam mangkuk.
  3. Taburkan ikan bilis di atasnya dan hidangkan.
Tomyam Sayur
Ingredients
Bahan-bahan
250 ml Air
1 sudu besar SERI-AJI® Perencah Tom Yam
10 g Jagung muda dihiris
10 g Kobis bunga dipotong bunga
10 g Lobak merah dipotong mancis
10 g Batang saderi dipotong mancis
½ pc / 50g Bawang Holland dihiris
1 batang Serai diketuk
1 helai Daun limau purut
1/4 biji Tomato dipotong baji
1/4 sudu besar Jus limau nipis
Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan air dan kecilkan api, masukkan SERI-AJI® Perencah Tom Yam.
  2. Masukkan semua bahan kecuali tomato. Kacau sekali sekala hingga sayur empuk.
  3. Masukkan tomato dan biarkan mendidih sebentar. Masukkan jus limau nipis dan kacau rata. Hidangkan semasa panas.
Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
Pal Sweet® Recipes
Pal Sweet® Recipes
Seri-Aji® Tom Yam Seasoning Recipes
Seri-Aji® Tom Yam Seasoning Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg