Set Sup Ladu

Dumpling Soup
Dumpling Soup
Dumpling Soup
1 jam
recipe-cook-time
1 hidangan lengkap set Sup Ladu
Description
Keterangan Resipi

Sup Ladu terkenal dalam masakan Cina, ia adalah ladu yang disumbat dengan udang cincang dan daging ayam. Gabungan pembalut yang lazat dan lembut ini membuatkan ia berasa melantun dan berair pada setiap gigitan.

Sila Buat Pilihan
Intensiti
Method
Set Meal
  • Sup Ladu 
  • Produk Tenusu (Puding Pandan)
  • Buah
  • 110 g Betik

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
547.3 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
81.0 g
Fat
Fat
10.1 g
Protein
Protein
33.0 g
Method
Set Meal
  • Sup Ladu 
  • Produk Tenusu (Puding Pandan)
  • Buah
    110 g Betik

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
621.0 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
91.7 g
Fat
Fat
11.0 g
Protein
Protein
38.9 g
Method
Set Meal
  • Sup Ladu 
  • Produk Tenusu (Puding Pandan)
  • Buah
    110 g Betik

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
734.4 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
105.1 g
Fat
Fat
12.6 g
Protein
Protein
50.1 g
Sup Ladu
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan A: inti

60 g Udang cincang
60 g Ayam cincang
1 sudu besar Bawang besar, dipotong halus
1 sudu kecil Daun ketumbar
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis
1/2 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Berperisa
1 sudu besar Tepung ubi
1 sudu kecil Minyak bijan

 

Bahan B:

60 g Udang cincang
60 g Ayam cincang
1 sudu besar Bawang besar, dipotong halus
1 sudu kecil Daun ketumbar
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis
1/2 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Berperisa
1 sudu besar Tepung ubi
1 sudu kecil Minyak bijan

 

Bahan C: sup

1 sudu besar TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis
600 ml Air
1/2 biji Bawang Holland, dihiris
Method
Cara Menyediakan
  1. Gaulkan semua bahan-bahan (A) bersama bahan perasa hingga elastik. Balut 1 sudu besar inti dengan pembungkus ladu.

  2. Didihkan sup, masukkan ladu yang telah disediakan dan biarkan mendidih. Ladu akan masak sepenuhnya apabila ia terapung di atas permukaan air mendidih. 

  3. Masukkan salad romaine dan hiaskan, dihidang panas.

Puding Pandan
Ingredients
Bahan-bahan
250 ml Susu rendah lemak
1/2 sudu kecil Serbuk agar-agar
Beberapa titis Kepekatan perisa pandan
2 paket kecil Pemanis Pal Sweet®
Method
Cara Menyediakan
  1. Kacau susu dan agar-agar di atas api sederhana. 
  2. Apabila sudah mendidih dan agar-agar sudah larut, tutup api.
  3. Masukkan kepekatan perisa pandan dan Pemanis Pal Sweet®.
  4. Masukkan kedalam acuan, biarkan ia.
  5. Sejukkan dan sedia dihidang.
Sup Ladu
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan A: inti

80 g Udang cincang
80 g Ayam cincang
1 sudu besar Bawang besar, dipotong halus
1 sudu kecil Daun ketumbar
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis
1/2 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Berperisa
1 sudu besar Tepung ubi
1 sudu kecil Minyak bijan

 

Bahan B: 

9– 10 keping Pembungkus ladu
30 g Salad Romaine
Sedikit Hirisan lobak merah, hiasan
Sedikit Hirisan leek, hiasan
Sedikit Hirisan daun bawang, hiasan

 

Bahan C: sup

1 sudu besar TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis
600 ml Air
1/2 biji Bawang Holland, dihiris
Method
Cara Menyediakan
  1. Gaulkan semua bahan-bahan (A) bersama bahan perasa hingga elastik. Balut 1 sudu besar inti dengan pembungkus ladu.

  2. Didihkan sup, masukkan ladu yang telah disediakan dan biarkan mendidih. Ladu akan masak sepenuhnya apabila ia terapung di atas permukaan air mendidih. 

  3. Masukkan salad romaine dan hiaskan, dihidang panas.

Puding Pandan
Ingredients
Bahan-bahan
250 ml Susu rendah lemak
1/2 sudu kecil Serbuk agar-agar
Beberapa titis Kepekatan perisa pandan
2 paket kecil Pemanis Pal Sweet®
Method
Cara Menyediakan
  1. Kacau susu dan agar-agar di atas api sederhana. 
  2. Apabila sudah mendidih dan agar-agar sudah larut, tutup api.
  3. Masukkan kepekatan perisa pandan dan Pemanis Pal Sweet®.
  4. Masukkan kedalam acuan, biarkan ia.
  5. Sejukkan dan sedia dihidang.
Dumpling Soup
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan A: inti

120 g Udang cincang
120 g Ayam cincang
1 sudu besar Bawang besar, dipotong halus
1 sudu kecil Daun ketumbar
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis
1/2 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Berperisa
1 sudu besar Tepung ubi
1 sudu kecil Minyak bijan

 

Bahan B:

11– 12 keping Pembungkus ladu
30 g Salad Romaine
Sedikit Hirisan lobak merah, hiasan
Sedikit Hirisan leek, hiasan
Sedikit Hirisan daun bawang, hiasan

 

Bahan C: sup

1 sudu besar TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis
600 ml Air
1/2 biji Bawang Holland, dihiris
Method
Cara Menyediakan
  1. Gaulkan semua bahan-bahan (A) bersama bahan perasa hingga elastik. Balut 1 sudu besar inti dengan pembungkus ladu.

  2. Didihkan sup, masukkan ladu yang telah disediakan dan biarkan mendidih. Ladu akan masak sepenuhnya apabila ia terapung di atas permukaan air mendidih. 

  3. Masukkan salad romaine dan hiaskan, dihidang panas.

Puding Pandan
Ingredients
Bahan-bahan
250 ml Susu rendah lemak
1/2 sudu kecil Serbuk agar-agar
Beberapa titis Kepekatan perisa pandan
2 paket kecil Pemanis Pal Sweet®
Method
Cara Menyediakan
  1. Kacau susu dan agar-agar di atas api sederhana. 
  2. Apabila sudah mendidih dan agar-agar sudah larut, tutup api.
  3. Masukkan kepekatan perisa pandan dan Pemanis Pal Sweet®.
  4. Masukkan kedalam acuan, biarkan ia.
  5. Sejukkan dan sedia dihidang.
Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-SHIO® Flavoured Pepper Recipes
AJI-SHIO® Flavoured Pepper Recipes
Pal Sweet® Recipes
Pal Sweet® Recipes
TUMIX® Anchovy Stock Recipes
TUMIX® Anchovy Stock Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg