Set Tom Yam Pais
1 jam
1 Hidangan
Keterangan Resipi
Set menu yang beraroma dan penuh rasa.
Sila Buat Pilihan
Intensiti
Rendah
Sederhana
Tinggi
Set Hidangan
- Nasi
- 50g Nasi bijirin Campuran
- Tom Yam Pais Ikan
- Kacang Buncis Tumis
- Sup Kacang Kuda
- Produk Tenusu
- 1/2 cawan Yoghurt
- Buah
- 100g Nenas potong
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan
Calories
619.5 kcal
Carbohydrate
96.8 g
Fat
9.3 g
Protein
37.1 g
Set Hidangan
- Nasi
- 70g Nasi bijirin Campuran
- Tom Yam Pais Ikan
- Kacang Buncis Tumis
- Sup Kacang Kuda
- Produk Tenusu
- 1/2 cawan Yoghurt
- Buah
- 100g Nenas potong
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan
Calories
687.7 kcal
Carbohydrate
108.4 g
Fat
10.1 g
Protein
40.8 g
Set Hidangan
- Nasi
- 100g Nasi bijirin Campuran
- Tom Yam Pais Ikan
- Kacang Buncis Tumis
- Sup Kacang Kuda
- Produk Tenusu
- 1 cawan Yoghurt
- Buah
- 100g Nenas potong
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan
Calories
859.1 kcal
Carbohydrate
132.0 g
Fat
12.6 g
Protein
54.4 g
Tom Yam Pais Ikan
Bahan-bahan
1/2 sudu besar | SERI-AJI® Perencah Tom Yam |
1 sudu besar | Bawang merah kisar |
1 sudu kecil | Bawang putih kisar |
1/2 sudu kecil | Pes cili |
1/2 sudu kecil | Daun limau purut cincang |
1 sudu besar | Serbuk susu skim |
70 g | Ikan tenggiri |
Sedikit | Daun pisang, layurkan |
Cara Menyediakan
- Gaul rata SERI-AJI® Tom Yam, bawang merah, bawang putih, pes cili, daun limau purut dan susu skim. Masukkan sedikit air jika perlu.
- Sudukan separuh pes ke atas daun pisang.
- Letak ikan di atas pes, sapukan lebihan pes di atas ikan.
- Balut ikan dan kemaskan di bahagian hujung menggunakan lidi.
- Panggang ikan sehingga masak.
Kacang Buncis Tumis
Bahan-bahan
1/2 sudu kecil | Minyak sawit merah |
1 sudu besar | Bawang merah kisar |
1 sudu kecil | Bawang putih kisar |
8 batang | Kacang buncis, potong serong |
3 sudu besar | Air |
1/2 | Cili merah, dihiris |
1/4 sudu kecil | AJI-NO-MOTO® Perencah Umami |
Secubit | Garam |
Cara Menyediakan
- Panaskan minyak, tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau.
- Masukkan kacang buncis dan air.
- Tutup sebentar sehingga kacang lembut.
- Masukkan cili merah, AJI-NO-MOTO® dan garam, kacau rata.
Sup Kacang Kuda
Bahan-bahan
30 g | Batang saderi, potong dadu |
100 g | Kacang kuda dalam tin, tapiskan |
1 sudu kecil | Serbuk kari |
200 ml | Air |
1 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
Cara Menyediakan
- Masukkan ke semua bahan di dalam periuk kecil.
- Didihkan dan biarkan reneh selama 5 minit, dihidang panas.
Tom Yam Pais Ikan
Bahan-bahan
1/2 sudu besar | SERI-AJI® Perencah Tom Yam |
1 sudu besar | Bawang merah kisar |
1 sudu kecil | Bawang putih kisar |
1/2 sudu kecil | Pes cili |
1/2 sudu kecil | Daun limau purut cincang |
1 sudu besar | Serbuk susu skim |
80 g | Ikan tenggiri |
Sedikit | Daun pisang, layurkan |
Cara Menyediakan
- Gaul rata SERI-AJI® Tom Yam, bawang merah, bawang putih, pes cili, daun limau purut dan susu skim. Masukkan sedikit air jika perlu.
- Sudukan separuh pes ke atas daun pisang.
- Letak ikan di atas pes, sapukan lebihan pes di atas ikan.
- Balut ikan dan kemaskan di bahagian hujung menggunakan lidi.
- Panggang ikan sehingga masak.
Kacang Buncis Tumis
Bahan-bahan
1/2 sudu kecil | Minyak sawit merah |
1 sudu besar | Bawang merah kisar |
1 sudu kecil | Bawang putih kisar |
8 batang | Kacang buncis, potong serong |
3 sudu besar | Air |
1/2 | Cili merah, dihiris |
1/4 sudu kecil | AJI-NO-MOTO® Perencah Umami |
Secubit | Garam |
Cara Menyediakan
- Panaskan minyak, tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau.
- Masukkan kacang buncis dan air.
- Tutup sebentar sehingga kacang lembut.
- Masukkan cili merah, AJI-NO-MOTO® dan garam, kacau rata.
Sup Kacang Kuda
Bahan-bahan
30 g | Batang saderi, potong dadu |
100 g | Kacang kuda dalam tin, tapiskan |
1 sudu kecil | Serbuk kari |
200 ml | Air |
1 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
Cara Menyediakan
- Masukkan ke semua bahan di dalam periuk kecil.
- Didihkan dan biarkan reneh selama 5 minit, dihidang panas.
Tom Yam Pais Ikan
Bahan-bahan
1/2 sudu besar | SERI-AJI® Perencah Tom Yam |
1 sudu besar | Bawang merah kisar |
1 sudu kecil | Bawang putih kisar |
1/2 sudu kecil | Pes cili |
1/2 sudu kecil | Daun limau purut cincang |
1 sudu besar | Serbuk susu skim |
120 g | Ikan tenggiri |
Some | Daun pisang, layurkan |
Cara Menyediakan
- Gaul rata SERI-AJI® Tom Yam, bawang merah, bawang putih, pes cili, daun limau purut dan susu skim. Masukkan sedikit air jika perlu.
- Sudukan separuh pes ke atas daun pisang.
- Letak ikan di atas pes, sapukan lebihan pes di atas ikan.
- Balut ikan dan kemaskan di bahagian hujung menggunakan lidi.
- Panggang ikan sehingga masak.
Kacang Buncis Tumis
Bahan-bahan
1/2 sudu kecil | Minyak sawit merah |
1 sudu besar | Bawang merah kisar |
1 sudu kecil | Bawang putih kisar |
8 batang | Kacang buncis, potong serong |
3 sudu besar | Air |
1/2 | Cili merah, dihiris |
1/4 sudu kecil | AJI-NO-MOTO® Perencah Umami |
Secubit | Garam |
Cara Menyediakan
- Panaskan minyak, tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau.
- Masukkan kacang buncis dan air.
- Tutup sebentar sehingga kacang lembut.
- Masukkan cili merah, AJI-NO-MOTO® dan garam, kacau rata.
Sup Kacang Kuda
Bahan-bahan
30 g | Celery, diced |
100 g | Canned chickpea, drained |
1 sudu kecil | Curry powder |
200 ml | Air |
1 sudu kecil | TUMIX® Chicken Stock |
Cara Menyediakan
- Masukkan ke semua bahan di dalam periuk kecil.
- Didihkan dan biarkan reneh selama 5 minit, dihidang panas.
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-NO-MOTO® Recipes
Seri-Aji® Tom Yam Seasoning Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes