Set Tom Yam Pais

Set Tom Yam Pais
Set Tom Yam Pais
Set Tom Yam Pais
1 jam
recipe-cook-time
1 Hidangan
Description
Keterangan Resipi

Set menu yang beraroma dan penuh rasa.

Sila Buat Pilihan
Intensiti
Method
Set Hidangan
  • Nasi
    • 50g Nasi bijirin Campuran
  • Tom Yam Pais Ikan
  • Kacang Buncis Tumis
  • Sup Kacang Kuda
  • Produk Tenusu
    • 1/2 cawan Yoghurt
  • Buah
    • 100g Nenas potong

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
619.5 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
96.8 g
Fat
Fat
9.3 g
Protein
Protein
37.1 g
Method
Set Hidangan
  • Nasi
    • 70g Nasi bijirin Campuran
  • Tom Yam Pais Ikan
  • Kacang Buncis Tumis
  • Sup Kacang Kuda
  • Produk Tenusu
    • 1/2 cawan Yoghurt
  • Buah
    • 100g Nenas potong

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
687.7 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
108.4 g
Fat
Fat
10.1 g
Protein
Protein
40.8 g
Method
Set Hidangan
  • Nasi
    • 100g Nasi bijirin Campuran
  • Tom Yam Pais Ikan
  • Kacang Buncis Tumis
  • Sup Kacang Kuda
  • Produk Tenusu
    • 1 cawan Yoghurt
  • Buah
    • 100g Nenas potong

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
859.1 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
132.0 g
Fat
Fat
12.6 g
Protein
Protein
54.4 g
Tom Yam Pais Ikan
Ingredients
Bahan-bahan
1/2 sudu besar SERI-AJI® Perencah Tom Yam
1 sudu besar Bawang merah kisar
1 sudu kecil Bawang putih kisar
1/2 sudu kecil Pes cili
1/2 sudu kecil Daun limau purut cincang
1 sudu besar Serbuk susu skim
70 g Ikan tenggiri
Sedikit Daun pisang, layurkan
Method
Cara Menyediakan
  1. Gaul rata SERI-AJI® Tom Yam, bawang merah, bawang putih, pes cili, daun limau purut dan susu skim. Masukkan sedikit air jika perlu.
  2. Sudukan separuh pes ke atas daun pisang.
  3. Letak ikan di atas pes, sapukan lebihan pes di atas ikan.
  4. Balut ikan dan kemaskan di bahagian hujung menggunakan lidi.
  5. Panggang ikan sehingga masak.
Kacang Buncis Tumis
Ingredients
Bahan-bahan
1/2 sudu kecil Minyak sawit merah
1 sudu besar Bawang merah kisar
1 sudu kecil Bawang putih kisar
8 batang Kacang buncis, potong serong
3 sudu besar Air
1/2  Cili merah, dihiris
1/4 sudu kecil AJI-NO-MOTO® Perencah Umami
Secubit Garam
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak, tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau.
  2. Masukkan kacang buncis dan air.
  3. Tutup sebentar sehingga kacang lembut.
  4. Masukkan cili merah, AJI-NO-MOTO® dan garam, kacau rata.
Sup Kacang Kuda
Ingredients
Bahan-bahan
30 g Batang saderi, potong dadu
100 g Kacang kuda dalam tin, tapiskan
1 sudu kecil Serbuk kari
200 ml Air
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
Method
Cara Menyediakan
  1. Masukkan ke semua bahan di dalam periuk kecil.
  2. Didihkan dan biarkan reneh selama 5 minit, dihidang panas.
Tom Yam Pais Ikan
Ingredients
Bahan-bahan
1/2 sudu besar SERI-AJI® Perencah Tom Yam
1 sudu besar Bawang merah kisar
1 sudu kecil Bawang putih kisar
1/2 sudu kecil Pes cili
1/2 sudu kecil Daun limau purut cincang
1 sudu besar Serbuk susu skim
80 g Ikan tenggiri
Sedikit Daun pisang, layurkan
Method
Cara Menyediakan
  1. Gaul rata SERI-AJI® Tom Yam, bawang merah, bawang putih, pes cili, daun limau purut dan susu skim. Masukkan sedikit air jika perlu.
  2. Sudukan separuh pes ke atas daun pisang.
  3. Letak ikan di atas pes, sapukan lebihan pes di atas ikan.
  4. Balut ikan dan kemaskan di bahagian hujung menggunakan lidi.
  5. Panggang ikan sehingga masak.
Kacang Buncis Tumis
Ingredients
Bahan-bahan
1/2 sudu kecil Minyak sawit merah
1 sudu besar Bawang merah kisar
1 sudu kecil Bawang putih kisar
8 batang Kacang buncis, potong serong
3 sudu besar Air
1/2  Cili merah, dihiris
1/4 sudu kecil AJI-NO-MOTO® Perencah Umami
Secubit Garam
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak, tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau.
  2. Masukkan kacang buncis dan air.
  3. Tutup sebentar sehingga kacang lembut.
  4. Masukkan cili merah, AJI-NO-MOTO® dan garam, kacau rata.
Sup Kacang Kuda
Ingredients
Bahan-bahan
30 g Batang saderi, potong dadu
100 g Kacang kuda dalam tin, tapiskan
1 sudu kecil Serbuk kari
200 ml Air
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
Method
Cara Menyediakan
  1. Masukkan ke semua bahan di dalam periuk kecil.
  2. Didihkan dan biarkan reneh selama 5 minit, dihidang panas.
Tom Yam Pais Ikan
Ingredients
Bahan-bahan
1/2 sudu besar SERI-AJI® Perencah Tom Yam
1 sudu besar Bawang merah kisar
1 sudu kecil Bawang putih kisar
1/2 sudu kecil Pes cili
1/2 sudu kecil Daun limau purut cincang
1 sudu besar Serbuk susu skim
120 g Ikan tenggiri
Some Daun pisang, layurkan
Method
Cara Menyediakan
  1. Gaul rata SERI-AJI® Tom Yam, bawang merah, bawang putih, pes cili, daun limau purut dan susu skim. Masukkan sedikit air jika perlu.
  2. Sudukan separuh pes ke atas daun pisang.
  3. Letak ikan di atas pes, sapukan lebihan pes di atas ikan.
  4. Balut ikan dan kemaskan di bahagian hujung menggunakan lidi.
  5. Panggang ikan sehingga masak.
Kacang Buncis Tumis
Ingredients
Bahan-bahan
1/2 sudu kecil Minyak sawit merah
1 sudu besar Bawang merah kisar
1 sudu kecil Bawang putih kisar
8 batang Kacang buncis, potong serong
3 sudu besar Air
1/2  Cili merah, dihiris
1/4 sudu kecil AJI-NO-MOTO® Perencah Umami
Secubit Garam
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak, tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau.
  2. Masukkan kacang buncis dan air.
  3. Tutup sebentar sehingga kacang lembut.
  4. Masukkan cili merah, AJI-NO-MOTO® dan garam, kacau rata.
Sup Kacang Kuda
Ingredients
Bahan-bahan
30 g Celery, diced
100 g Canned chickpea, drained
1 sudu kecil Curry powder
200 ml Air
1 sudu kecil TUMIX® Chicken Stock
Method
Cara Menyediakan
  1. Masukkan ke semua bahan di dalam periuk kecil.
  2. Didihkan dan biarkan reneh selama 5 minit, dihidang panas.
Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-NO-MOTO® Recipes
AJI-NO-MOTO® Recipes
Seri-Aji® Tom Yam Seasoning Recipes
Seri-Aji® Tom Yam Seasoning Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg