Anda sudah menjadi ahli?

Jadilah ahli kelab
yang menyeronokkan ini
untuk lebih banyak tip
masakan dan aktiviti PERCUMA

hubungi-kami

Skewer Ayam, Labu & Brokoli

Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-SHIO® Flavoured Pepper Seri-Aji® Seasoned Flour (Original) TUMIX® Chicken Stock
Ajinomoto Malaysia
Keterangan Resipi

Skewer Ayam, Labu & Brokoli

Bahan-bahan
Bahan-bahan:
2 ketul Seluruh paha ayam, dibuang tulang
150 g Buah labu, dihiris
150 g Brokoli, dipotong floret
Sedikit Lidi satay
Secukup Minyak masak
Bahan-bahan A: perencah
1 sudu teh Perencah Rempah Gorengan Serbaguna SERI-AJI®
1 sudu besar Jus halia
½ sudu teh Minyak bijan
½ sudu teh Gula
¼ sudu teh Lada Berperisa AJI-SHIO®
Bahan-bahan B: tepung goreng
5 sudu besar Tepung gandum
2½ sudu besar Tepung beras
1 sudu besar Tepung jagung
2 sudu teh Serbuk penaik
Serenjis Garam
1 sudu teh Minyak masak
Sedikit Air
Bahan-bahan C: perencah untuk brokoli
1 sudu teh Jus halia
½ sudu teh Perencah Pati Ayam TUMIX®
1 sudu besar Minyak masak
Cara Menyediakan
1. Potong ayam kepada dadu bersisi 3 sm. Perap dengan perencah (A) selama 30 minit.
2. Celup hirisan labu di dalam tepung goreng (B). Goreng-celup dalam minyak panas hingga kuning-keemasan dan rangup.
3. Seterusnya goreng-celup dadu ayam dalam minyak yang sama sampai perang-keemasan.
4. Celur brokoli dengan air didih dan angkat sebaik sahaja empuk. Toskan air dan campur-gaul brokoli dengan perencah (C) dalam kuali leper panas selama 10 – 20 saat.
5. Angkat dan cucuk ayam, labu dan brokoli dengan skewer/lidi satay buluh.
Kembali ke Senarai Resipi
Ajinomoto Product