Skewer Ayam, Labu & Brokoli
Keterangan Resipi
Skewer Ayam, Labu & Brokoli
Bahan-bahan
2 ketul | Seluruh paha ayam, dibuang tulang |
150 g | Buah labu, dihiris |
150 g | Brokoli, dipotong floret |
Sedikit | Lidi satay |
Secukup | Minyak masak |
Bahan-bahan A: perencah
1 sudu teh | Perencah Rempah Gorengan Serbaguna SERI-AJI® |
1 sudu besar | Jus halia |
½ sudu teh | Minyak bijan |
½ sudu teh | Gula |
¼ sudu teh | Lada Berperisa AJI-SHIO® |
Bahan-bahan B: tepung goreng
5 sudu besar | Tepung gandum |
2½ sudu besar | Tepung beras |
1 sudu besar | Tepung jagung |
2 sudu teh | Serbuk penaik |
Serenjis | Garam |
1 sudu teh | Minyak masak |
Sedikit | Air |
Bahan-bahan C: perencah untuk brokoli
1 sudu teh | Jus halia |
½ sudu teh | Perencah Pati Ayam TUMIX® |
1 sudu besar | Minyak masak |
Cara Menyediakan
- Potong ayam kepada dadu bersisi 3 sm. Perap dengan perencah (A) selama 30 minit.
- Celup hirisan labu di dalam tepung goreng (B). Goreng-celup dalam minyak panas hingga kuning-keemasan dan rangup.
- Seterusnya goreng-celup dadu ayam dalam minyak yang sama sampai perang-keemasan.
- Celur brokoli dengan air didih dan angkat sebaik sahaja empuk. Toskan air dan campur-gaul brokoli dengan perencah (C) dalam kuali leper panas selama 10 – 20 saat.
- Angkat dan cucuk ayam, labu dan brokoli dengan skewer/lidi satay buluh.
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-SHIO® Flavoured Pepper Recipes
Seri-Aji® Seasoned Flour (Original) Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes