Stew Berkrim

Anda sudah menjadi ahli?

Jadilah ahli kelab
yang menyeronokkan ini
untuk lebih banyak tip
masakan dan aktiviti PERCUMA

Cadangan Hidangan: 4 – 5 orang

Untuk menonton video memasak, sila klik sini

Bahan-Bahan:
50 g Mentega
2 ½ sudu kecil Minyak zaitun
125 g Bawang kuning, dipotong kiub 1 cm
200 g Isi peha ayam, dipotong kiub 1.5 cm
125 g Lobak merah, dipotong kiub 1 cm
5 sudu kecil Tepung gandum
750 ml Susu
125 ml Krim masakan
100 g Cendawan butang didalam tin, dihiris
½ sudu kecil Perencah Pati Ayam TUMIX®
1 ½ sudu kecil Lada Berperisa AJI-SHIO®
Secukupnya Garam
Cara Menyediakan
  1. Panaskan 25 g mentega dan minyak zaitun di dalam periuk.
  2. Tumis bawang sehingga naik bau.
  3. Masukkan lobak merah dan kacau selama 1-2 minit.
  4. Masukkan ayam, kacau sehingga separuh masak.
  5. Tambahkan lebihan mentega ke dalam periuk, perlahankan api. Tabur rata tepung gandum, kacau sebati sehingga meliputi ayam dan sayuran.
  6. Tuangkan susu ke dalam periuk, kacau rata sehingga pekat.
  7. Masukkan krim masakan dan cendawan butang, renehkan selama 1-2 minit.
  8. Perasakan dengan Perencah Pati Ayam TUMIX®, Lada Berperisa AJI-SHIO® dan garam. Kacau sehingga sebati.
  9. Sedia untuk dihidang.

Tip: Resipi ini boleh dihidang dengan tiga cara hidangan iaitu bersama nasi, pasta, atau roti.

Kongsi Artikel Ini