Stew Berkrim
5 orang
Tonton Video Memasak
Keterangan Resipi
Stew Berkrim
Bahan-bahan
50 g | Mentega |
2 ½ sudu kecil | Minyak zaitun |
125 g | Bawang kuning, dipotong kiub 1 cm |
200 g | Isi peha ayam, dipotong kiub 1.5 cm |
125 g | Lobak merah, dipotong kiub 1 cm |
5 sudu kecil | Tepung gandum |
750 ml | Susu |
125 ml | Krim masakan |
100 g | Cendawan butang didalam tin, dihiris |
½ sudu kecil | Perencah Pati Ayam TUMIX® |
1 ½ sudu kecil | Lada Berperisa AJI-SHIO® |
Secukupnya | Garam |
Cara Menyediakan
- Panaskan 25 g mentega dan minyak zaitun di dalam periuk.
- Tumis bawang sehingga naik bau.
- Masukkan lobak merah dan kacau selama 1-2 minit.
- Masukkan ayam, kacau sehingga separuh masak.
- Tambahkan lebihan mentega ke dalam periuk, perlahankan api. Tabur rata tepung gandum, kacau sebati sehingga meliputi ayam dan sayuran.
- Tuangkan susu ke dalam periuk, kacau rata sehingga pekat.
- Masukkan krim masakan dan cendawan butang, renehkan selama 1-2 minit.
- Perasakan dengan Perencah Pati Ayam TUMIX®, Lada Berperisa AJI-SHIO® dan garam. Kacau sehingga sebati.
- Sedia untuk dihidang.
Tips
Resipi ini boleh dihidang dengan tiga cara hidangan iaitu bersama nasi, pasta, atau roti.
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-SHIO® Flavoured Pepper Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes