Stew Berkrim

Stew Berkrim
recipe-cook-time
5 orang
Play Video Tonton Video Memasak
Description
Keterangan Resipi

Stew Berkrim

Ingredients
Bahan-bahan
50 g Mentega
2 ½ sudu kecil Minyak zaitun
125 g Bawang kuning, dipotong kiub 1 cm
200 g Isi peha ayam, dipotong kiub 1.5 cm
125 g Lobak merah, dipotong kiub 1 cm
5 sudu kecil Tepung gandum
750 ml Susu
125 ml Krim masakan
100 g Cendawan butang didalam tin, dihiris
½ sudu kecil Perencah Pati Ayam TUMIX®
1 ½ sudu kecil Lada Berperisa AJI-SHIO®
Secukupnya Garam
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan 25 g mentega dan minyak zaitun di dalam periuk.
  2. Tumis bawang sehingga naik bau.
  3. Masukkan lobak merah dan kacau selama 1-2 minit.
  4. Masukkan ayam, kacau sehingga separuh masak.
  5. Tambahkan lebihan mentega ke dalam periuk, perlahankan api. Tabur rata tepung gandum, kacau sebati sehingga meliputi ayam dan sayuran.
  6. Tuangkan susu ke dalam periuk, kacau rata sehingga pekat.
  7. Masukkan krim masakan dan cendawan butang, renehkan selama 1-2 minit.
  8. Perasakan dengan Perencah Pati Ayam TUMIX®, Lada Berperisa AJI-SHIO® dan garam. Kacau sehingga sebati.
  9. Sedia untuk dihidang.
Method
Tips

Resipi ini boleh dihidang dengan tiga cara hidangan iaitu bersama nasi, pasta, atau roti.

Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-SHIO® Flavoured Pepper Recipes
AJI-SHIO® Flavoured Pepper Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg