Anda sudah menjadi ahli?

Jadilah ahli kelab
yang menyeronokkan ini
untuk lebih banyak tip
masakan dan aktiviti PERCUMA

hubungi-kami

Sup Kaki Ayam

Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-SHIO® Flavoured Pepper
To watch the cooking video, please click
Ajinomoto Malaysia
Keterangan Resipi

Sup Kaki Ayam

Cadangan hidangan

Cadangan hidangan: 4-5 orang

Bahan-bahan
Bahan-bahan:
2 sudu besar Minyak masak
1 batang Kulit kayu manis
2 biji Bunga lawang
3 biji Buah pelaga
2 sudu kecil Rempah sup
600 g Kaki ayam
1.5 liter Air
2 ½ sudu kecil AJI-SHIO® Lada Berperisa
3 sudu kecil Garam
1 sudu kecil Sos ikan
1 sudu kecil Gula
2 helai Daun limau purut
2 biji Kentang, dipotong
1 biji Lobak merah, dipotong
3 biji Cili padi, ditumbuk (Pilihan)
2 sudu kecil Jus limau nipis
1 batang Daun ketumbar
Bahan-bahan (A): ditumbuk
1 batang Batang daun ketumbar
5 biji Bawang merah
3 ulas Bawang putih
1 inci Halia
Cara Menyediakan
1. Panaskan minyak masak, tumis bahan-bahan (A) sehingga wangi.
2. Masukkan kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan rempah sup.
3. Masukkan kaki ayam, air, AJI-SHIO® Lada Berperisa, garam, sos ikan, gula dan daun limau purut.
4. Didihkan selama 20 minit dengan api sederhana atau sehingga kaki ayam separuh lembut.
5. Masukkan kentang, lobak merah dan cili padi, didihkan selama 20 minit.
6. Tutup api dan masukkan jus limau nipis, gaul sebati.
7. Taburkan daun ketumbar dan sedia untuk dihidang.
Kembali ke Senarai Resipi
Ajinomoto Product