Sup Labu Berkrim
45 minit
5 Hidangan
Keterangan Resipi
Sup berkrim dan lazat ini dibuat daripada gabungan seimbang puri labu dan tenusu berkrim. Hidangan dengan kaedah penyediaan yang mudah iaitu merebus, mengisar dan menghidang menjadikan sup ini antara hidangan sup yang paling mudah disediakan.
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan
Calories
230.5 kcal
Carbohydrate
26.0 g
Protein
3.3 g
Fat
12.6 g
Sodium
710.8 mg
Bahan-bahan
Bahan-bahan A:
400 g | Labu kuning, dipotong kiub |
1/2 biji | Bawang holland, dipotong kiub |
8 ulas | Bawang putih, diketuk |
2 helai | Daun salam |
1 liter | Air |
3 sudu besar | Krim masakan |
21/4 sudu kecil | AJI-NO-MOTO |
1 sudu kecil | Garam |
Bahan-bahan B: roux
70 g | Mentega |
70 g | Tepung gandum |
Cara Menyediakan
- Cairkan mentega di atas api sederhana, setelah cair, masukkan tepung dan di kacau rata. Masak sehingga tepung dan mentega sebati sepenuhnya, ketepikan.
- Dalam periuk sup, satukan labu, bawang besar, bawang putih, daun salam dan air. Biarkan mendidih sehingga labu empuk.
- Keluarkan daun salam, pindahkan sup ke dalam pengisar atau pemproses makanan, kisar sehingga hancur.
- Masukkan semula sup ke dalam periuk, biarkan ia mendidih dan masukkan roux ke dalam sup sedikit demi sedikit sehingga ia larut dan menjadi sup yang pekat.
- Masukkan krim dan perasakan. Sedia untuk dihidangkan.
*Tip: Hidangkan bersama crouton atau roti bawang putih untuk kenikmatan penuh rasa.
Tips
Dengan penggunaan AJI-NO-MOTO®, ia dapat mengurangkan sekitar 20% natrium disamping itu dapat mengekalkan kelazatan hidangan.
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-NO-MOTO® Recipes