Set Ayam Panggang Daun Ketumbar
30 minit
1 Hidangan
Keterangan Resipi
Ayam Panggang Daun Ketumbar adalah hidangan ayam yang diperap dalam bahan perap campuran daun ketumbar, serbuk cili, dan lada hitam. Ayam dimasak sehingga keperangan amat sesuai untuk hidangan makan tengah hari atau malam.
Resepi Ayam Panggang ini adalah menu set yang mengandungi bahan-bahan masakan yang ringkas dan mudah untuk disediakan. Ayam yang dibakar lembut dengan ramuan herba daun ketumbar menjadikannya sangat menyelerakan.
Sila Buat Pilihan
Intensiti
Rendah
Sederhana
Tinggi
Set Hidangan
- Ayam Panggang Daun Ketumbar
- Sayur Pak Choy bersama Sos Tiram
- Sup Cendawan (Jernih)
- Nasi Putih
- 2/3 cawan Nasi putih
- Sedikit Bijan hitam untuk hiasan
- Produk Tenusu
- 1 cawan / 150 g Yogurt asli, rendah lemak
- Buah
- 8 biji Anggur hijau atau ungu
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan
Calories
513 kcal
Carbohydrate
34.1 g
Fat
24.5 g
Protein
38.9 g
Set Hidangan
- Ayam Panggang Daun Ketumbar
- Sayur Pak Choy bersama Sos Tiram
- Sup Cendawan (Jernih)
- Nasi Putih
- 1 1/3 cawan Nasi putih
- Sedikit Bijan hitam untuk hiasan
- Produk Tenusu
- 1 cawan / 150 g Yogurt asli, rendah lemak
- Buah
- 8 biji Anggur hijau atau ungu
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan
Calories
644 kcal
Carbohydrate
64.1 g
Fat
24.7 g
Protein
41.3 g
Set Hidangan
- Ayam Panggang Daun Ketumbar
- Sayur Pak Choy bersama Sos Tiram
- Sup Cendawan (Jernih)
- Nasi Putih
- 2 cawan Nasi putih
- Sedikit Bijan hitam untuk hiasan
- Produk Tenusu
- 2 cawan / 300 g Yogurt asli, rendah lemak
- Buah
- 8 biji Anggur hijau atau ungu
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan
Calories
789 kcal
Carbohydrate
90.7 g
Fat
26.5 g
Protein
49.2 g
Ayam Panggang Daun Ketumbar
Bahan-bahan
½ cawan / 130 g | Isi dada ayam |
1/2 cawan | Daun ketumbar segar, cincang halus |
1/3 sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa |
1 sudu kecil | Kepingan cili |
½ sudu besar | Minyak zaitun |
Cara Menyediakan
- Perap isi ayam bersama daun ketumbar, AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa dan kepingan cili.
- Panaskan minyak zaitun di atas kuali anti-lekat, masak ayam selama 5-7 minit.
- Terbalikkan dan masak untuk 5-7 minit lagi atau sehingga masak.
- Potong ayam kepada kepingan sebelum dihidang.
Sayur Pak Choy bersama Sos Tiram
Bahan-bahan
3 tangkai kecil | Baby pak choy, potong separuh |
1 sudu besar | Minyak zaitun |
½ sudu kecil | Bawang putih cincang |
½ sudu kecil | Sos tiram |
3 sudu besar | Air |
¼ sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
3 biji | Tomato ceri untuk hiasan (pilihan) |
Cara Menyediakan
- Celur sayur pak choy, ketepikan.
- Panaskan minyak zaitun di dalam periuk, sauté bawang putih sehingga kuning keemasan. Ketepikan.
- Di dalam periuk yang sama, masukkan sos tiram dan air.
- Masukkan TUMIX® Perencah Pati Ayam dan biar didih sedikit
- Tuangkan kuah ke atas pak choy, taburkan bawang putih goreng dan hias dengan tomato ceri.
Sup Cendawan (Jernih)
Bahan-bahan
1/4 sudu kecil | Minyak bijan |
2-3 biji | Cendawan butang, dihiris |
1/4 cawan | Lobak merah, hiris nipis |
1 sudu kecil | TUMIX®Perencah Pati Ayam |
250 ml | Stok sup ayam |
1 tangkai | Daun bawang, dihiris halus |
Cara Menyediakan
- Panaskan minyak bijan, tumis cendawan butang sehingga naik bau, masukkan lobak merah dan TUMIX® Perencah Pati Ayam.
- Tuang stok sup ayam, biarkan didih.
- Hias dengan daun bawang.
Ayam Panggang Daun Ketumbar
Bahan-bahan
1/2 cawan / 130 g | Isi dada ayam |
1/2 cawan | Daun ketumbar segar, cincang halus |
1/3 sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa |
1 sudu kecil | Kepingan cili |
1/2 sudu besar | Minyak zaitun |
Cara Menyediakan
- Perap isi ayam bersama daun ketumbar, AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa dan kepingan cili.
- Panaskan minyak zaitun di atas kuali anti-lekat, masak ayam selama 5-7 minit.
- Terbalikkan dan masak untuk 5-7 minit lagi atau sehingga masak.
- Potong ayam kepada kepingan sebelum dihidang.
Sayur Pak Choy bersama Sos Tiram
Bahan-bahan
4 tangkai kecil | Baby pak choy, potong separuh |
1 sudu kecil | Minyak zaitun |
1/2 sudu kecil | Bawang putih cincang |
1 sudu kecil | Sos tiram |
4 sudu besar | Air |
1/4 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
3 biji | Tomato ceri untuk hiasan (pilihan) |
Cara Menyediakan
- Celur sayur pak choy, ketepikan.
- Panaskan minyak zaitun di dalam periuk, sauté bawang putih sehingga kuning keemasan. Ketepikan.
- Di dalam periuk yang sama, masukkan sos tiram dan air.
- Masukkan TUMIX® Perencah Pati Ayam dan biar didih sedikit
- Tuangkan kuah ke atas pak choy, taburkan bawang putih goreng dan hias dengan tomato ceri.
Sup Cendawan (Jernih)
Bahan-bahan
1/4 sudu kecil | Minyak bijan |
2-3 biji | Cendawan butang, dihiris |
1/4 cawan | Lobak merah, hiris nipis |
1 sudu kecil | TUMIX®Perencah Pati Ayam |
250 ml | Stok sup ayam |
1 tangkai | Daun bawang, dihiris halus |
Cara Menyediakan
- Panaskan minyak bijan, tumis cendawan butang sehingga naik bau, masukkan lobak merah dan TUMIX® Perencah Pati Ayam.
- Tuang stok sup ayam, biarkan didih.
- Hias dengan daun bawang.
Ayam Panggang Daun Ketumbar
Bahan-bahan
½ cawan / 130 g | Isi dada ayam |
1/2 cawan | Daun ketumbar segar, cincang halus |
1/3 sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa |
1 sudu kecil | Kepingan cili |
½ sudu besar | Minyak zaitun |
Cara Menyediakan
- Perap isi ayam bersama daun ketumbar, AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa dan kepingan cili.
- Panaskan minyak zaitun di atas kuali anti-lekat, masak ayam selama 5-7 minit.
- Terbalikkan dan masak untuk 5-7 minit lagi atau sehingga masak.
- Potong ayam kepada kepingan sebelum dihidang.
Sayur Pak Choy bersama Sos Tiram
Bahan-bahan
4 tangkai kecil | Baby pak choy, potong separuh |
1 sudu besar | Minyak zaitun |
½ sudu kecil | Bawang putih cincang |
1 sudu kecil | Sos tiram |
4 sudu besar | Air |
¼ sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
3 biji | Tomato ceri untuk hiasan (pilihan) |
Cara Menyediakan
- Celur sayur pak choy, ketepikan.
- Panaskan minyak zaitun di dalam periuk, sauté bawang putih sehingga kuning keemasan. Ketepikan.
- Di dalam periuk yang sama, masukkan sos tiram dan air.
- Masukkan TUMIX® Perencah Pati Ayam dan biar didih sedikit
- Tuangkan kuah ke atas pak choy, taburkan bawang putih goreng dan hias dengan tomato ceri.
Sup Cendawan
Bahan-bahan
1/4 sudu kecil | Minyak bijan |
2-3 biji | Cendawan butang, dihiris |
1/4 cawan | Lobak merah, hiris nipis |
1 sudu kecil | TUMIX®Perencah Pati Ayam |
250 ml | Stok sup ayam |
1 tangkai | Daun bawang, dihiris halus |
Cara Menyediakan
- Panaskan minyak bijan, tumis cendawan butang sehingga naik bau, masukkan lobak merah dan TUMIX® Perencah Pati Ayam.
- Tuang stok sup ayam, biarkan didih.
- Hias dengan daun bawang.
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-SHIO® Flavoured Black Pepper Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes