Set Ayam Panggang Daun Ketumbar

Resepi Ayam Bakar Grill Mudah dan Sedap
Resepi Ayam Bakar Grill Mudah dan Sedap
Resepi Ayam Bakar Grill Mudah dan Sedap
30 minit
recipe-cook-time
1 Hidangan
Description
Keterangan Resipi

Ayam Panggang Daun Ketumbar adalah hidangan ayam yang diperap dalam bahan perap campuran daun ketumbar, serbuk cili, dan lada hitam. Ayam dimasak sehingga keperangan amat sesuai untuk hidangan makan tengah hari atau malam.

Resepi Ayam Panggang ini adalah menu set yang mengandungi bahan-bahan masakan yang ringkas dan mudah untuk disediakan. Ayam yang dibakar lembut dengan ramuan herba daun ketumbar menjadikannya sangat menyelerakan.

Sila Buat Pilihan
Intensiti
Method
Set Hidangan
  • Ayam Panggang Daun Ketumbar
  • Sayur Pak Choy bersama Sos Tiram
  • Sup Cendawan (Jernih)
  • Nasi Putih
    • 2/3 cawan Nasi putih
    • Sedikit Bijan hitam untuk hiasan
  • Produk Tenusu
    • 1 cawan / 150 g Yogurt asli, rendah lemak
  • Buah
    • 8 biji Anggur hijau atau ungu

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
513 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
34.1 g
Fat
Fat
24.5 g
Protein
Protein
38.9 g
Method
Set Hidangan
  • Ayam Panggang Daun Ketumbar
  • Sayur Pak Choy bersama Sos Tiram
  • Sup Cendawan (Jernih)
  • Nasi Putih
    • 1 1/3 cawan Nasi putih
    • Sedikit Bijan hitam untuk hiasan
  • Produk Tenusu
    • 1 cawan / 150 g Yogurt asli, rendah lemak
  • Buah
    • 8 biji Anggur hijau atau ungu

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
644 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
64.1 g
Fat
Fat
24.7 g
Protein
Protein
41.3 g
Method
Set Hidangan
  • Ayam Panggang Daun Ketumbar
  • Sayur Pak Choy bersama Sos Tiram
  • Sup Cendawan (Jernih)
  • Nasi Putih
    • 2 cawan Nasi putih
    • Sedikit Bijan hitam untuk hiasan
  • Produk Tenusu
    • 2 cawan / 300 g Yogurt asli, rendah lemak
  • Buah
    • 8 biji Anggur hijau atau ungu

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
789 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
90.7 g
Fat
Fat
26.5 g
Protein
Protein
49.2 g
Ayam Panggang Daun Ketumbar
Ingredients
Bahan-bahan
½ cawan / 130 g Isi dada ayam
1/2 cawan  Daun ketumbar segar, cincang halus 
1/3 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa
1 sudu kecil Kepingan cili
½ sudu besar Minyak zaitun

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Perap isi ayam bersama daun ketumbar, AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa dan kepingan cili.
  2. Panaskan minyak zaitun di atas kuali anti-lekat, masak ayam selama 5-7 minit.
  3. Terbalikkan dan masak untuk 5-7 minit lagi atau sehingga masak.
  4. Potong ayam kepada kepingan sebelum dihidang.
Sayur Pak Choy bersama Sos Tiram
Ingredients
Bahan-bahan
3 tangkai kecil  Baby pak choy, potong separuh
1 sudu besar Minyak zaitun
½ sudu kecil Bawang putih cincang
½ sudu kecil Sos tiram
3 sudu besar Air
¼ sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
3 biji Tomato ceri untuk hiasan (pilihan)

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Celur sayur pak choy, ketepikan.
  2. Panaskan minyak zaitun di dalam periuk, sauté bawang putih sehingga kuning keemasan. Ketepikan.
  3. Di dalam periuk yang sama, masukkan sos tiram dan air.
  4. Masukkan TUMIX® Perencah Pati Ayam dan biar didih sedikit
  5. Tuangkan kuah ke atas pak choy, taburkan bawang putih goreng dan hias dengan tomato ceri.
Sup Cendawan (Jernih)
Ingredients
Bahan-bahan
1/4 sudu kecil Minyak bijan
2-3 biji Cendawan butang, dihiris
1/4 cawan Lobak merah, hiris nipis
1 sudu kecil TUMIX®Perencah Pati Ayam
250 ml Stok sup ayam
1 tangkai Daun bawang, dihiris halus
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak bijan, tumis cendawan butang sehingga naik bau, masukkan lobak merah dan TUMIX® Perencah Pati Ayam.
  2. Tuang stok sup ayam, biarkan didih.
  3. Hias dengan daun bawang.
Ayam Panggang Daun Ketumbar
Ingredients
Bahan-bahan
1/2 cawan / 130 g Isi dada ayam
1/2 cawan  Daun ketumbar segar, cincang halus 
1/3 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa
1 sudu kecil Kepingan cili
1/2 sudu besar Minyak zaitun

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Perap isi ayam bersama daun ketumbar, AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa dan kepingan cili.
  2. Panaskan minyak zaitun di atas kuali anti-lekat, masak ayam selama 5-7 minit.
  3. Terbalikkan dan masak untuk 5-7 minit lagi atau sehingga masak.
  4. Potong ayam kepada kepingan sebelum dihidang.
Sayur Pak Choy bersama Sos Tiram
Ingredients
Bahan-bahan
4 tangkai kecil  Baby pak choy, potong separuh
1 sudu kecil Minyak zaitun
1/2 sudu kecil Bawang putih cincang
1 sudu kecil Sos tiram
4 sudu besar Air
1/4 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
3 biji Tomato ceri untuk hiasan (pilihan)
Method
Cara Menyediakan
  1. Celur sayur pak choy, ketepikan.
  2. Panaskan minyak zaitun di dalam periuk, sauté bawang putih sehingga kuning keemasan. Ketepikan.
  3. Di dalam periuk yang sama, masukkan sos tiram dan air.
  4. Masukkan TUMIX® Perencah Pati Ayam dan biar didih sedikit
  5. Tuangkan kuah ke atas pak choy, taburkan bawang putih goreng dan hias dengan tomato ceri.
Sup Cendawan (Jernih)
Ingredients
Bahan-bahan
1/4 sudu kecil Minyak bijan
2-3 biji Cendawan butang, dihiris
1/4 cawan Lobak merah, hiris nipis
1 sudu kecil TUMIX®Perencah Pati Ayam
250 ml Stok sup ayam
1 tangkai Daun bawang, dihiris halus
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak bijan, tumis cendawan butang sehingga naik bau, masukkan lobak merah dan TUMIX® Perencah Pati Ayam.
  2. Tuang stok sup ayam, biarkan didih.
  3. Hias dengan daun bawang.
Ayam Panggang Daun Ketumbar
Ingredients
Bahan-bahan
½ cawan / 130 g Isi dada ayam
1/2 cawan  Daun ketumbar segar, cincang halus 
1/3 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa
1 sudu kecil Kepingan cili
½ sudu besar Minyak zaitun
Method
Cara Menyediakan
  1. Perap isi ayam bersama daun ketumbar, AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa dan kepingan cili.
  2. Panaskan minyak zaitun di atas kuali anti-lekat, masak ayam selama 5-7 minit.
  3. Terbalikkan dan masak untuk 5-7 minit lagi atau sehingga masak.
  4. Potong ayam kepada kepingan sebelum dihidang.
Sayur Pak Choy bersama Sos Tiram
Ingredients
Bahan-bahan
4 tangkai kecil  Baby pak choy, potong separuh
1 sudu besar Minyak zaitun
½ sudu kecil Bawang putih cincang
1 sudu kecil Sos tiram
4 sudu besar Air
¼ sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
3 biji Tomato ceri untuk hiasan (pilihan)
Method
Cara Menyediakan
  1. Celur sayur pak choy, ketepikan.
  2. Panaskan minyak zaitun di dalam periuk, sauté bawang putih sehingga kuning keemasan. Ketepikan.
  3. Di dalam periuk yang sama, masukkan sos tiram dan air.
  4. Masukkan TUMIX® Perencah Pati Ayam dan biar didih sedikit
  5. Tuangkan kuah ke atas pak choy, taburkan bawang putih goreng dan hias dengan tomato ceri.
Sup Cendawan
Ingredients
Bahan-bahan
1/4 sudu kecil Minyak bijan
2-3 biji Cendawan butang, dihiris
1/4 cawan Lobak merah, hiris nipis
1 sudu kecil TUMIX®Perencah Pati Ayam
250 ml Stok sup ayam
1 tangkai Daun bawang, dihiris halus
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak bijan, tumis cendawan butang sehingga naik bau, masukkan lobak merah dan TUMIX® Perencah Pati Ayam.
  2. Tuang stok sup ayam, biarkan didih.
  3. Hias dengan daun bawang.
Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-SHIO® Flavoured Black Pepper Recipes
AJI-SHIO® Flavoured Black Pepper Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg